Uppgrävda - Dahlia 'Mambo'

Summering av dahliorna nu när oktober närmar sig

Summering känns bra nu. Jag har knappt visat några av årets dahliabuketter eller kommenterat sorterna jag odlar i år. I våras kände jag att det var onödigt många att förgro och jag kan bara gissa hur det kommer kännas att packa in dem för hösten. Det är något 60-tal som jag satte i våras. Några har det inte blivit något av och det känns på sitt sätt skönt. En sak är säker… Några av de röda ska bort. Det kan vara några olika sorter som tappat sina etiketter men de är onödigt lika och alla är dessutom ganska veka.

Dahlia 'La Recoleta'
Dahlia ’La Recoleta’ – min gissning, de röda är så lika men ’La Recoleta’ är en jag köpt

Nya favoriter

Det blir alltid några som jag gillar mer. I år är det ’Babylon Purple’ stor, vacker röd färg och fantastiskt rikblommande med bra stjälkar. Sebastian – vansinnigt läcker färg men korta stjälkar – tur jag har många vaser.. ’Jowey Nicky’ är snygg i färgen men jag bröt av nästan alla grenar när jag tog upp potatisen. De hade använt sig av varann för stöd dahlian och potatisen. ’Ginger Snap’ föll för färgen förra sommaren men i år blommar den mycket mer och jag blir glad varje gång, men tyvärr är stjälkarna lite korta.

Summering - Dahlia 'Sebastian'
Så vacker och tacksam – Dahlia ’Sebastian’
Summering - Dahlia 'Babylon Purple'
Dahlia ’Babylon Purple’
Summering - Dahlia 'Jowey Nicky'
Dahlia ’Jowey Nicky’

En ska bort… ..viktig del i en summering

Det blir nog mer än en när jag gör en summering senare i höst. Jag odlar dahlior för buketternas skull och det finns några som är mindre tacksamma i bukett. Jag har två rejäla ’Blue Bayou’ och till nästa säsong räcker det med en. Upplever att blommorna tappar kronbladen som sitter i krans runt den fyllda mitten väldigt snabbt. ’Mambo’ mmm fin men nja, ’Mambo’ är dahlian i headerbilden. Några av alla mörkröda – jag tror det är 2-3 olika sorter men de är väldigt lika och de flesta ser ut som den jag fick av sjukgymnasten ’Kerstin’ – jag behöver inte 5-6 stycken.

’Brown Sugar’ en orange som sällan lockar att sätta i en bukett – bort på den. Det finns andra orange som är mindre tunga i färgen och finare i buketter. Men så finns nog två ’Sylvia’ och även där räcker det med en. De gula är fina men jag behöver tänka mer kring den citrongula färgen. Färgen känns rätt annars men hos dahlior – kan inte bestämma mig.

Summering - Dahlia 'Blue Bayou' - anemon
Dahlia ’Blue Bayou’ – anemon
Summering - Dahlia 'Glory of Heemstede'
En av de rent gula – Dahlia ’Glory of Heemstede’ – men nu när jag har fått till 3-4 sorter av den här färgen och med olika form känns en bukett i den färgen inte så spännande. Kanske saknar de ummphhh särskilt när jag ser dem bland de andra som tar för sig

De föränderliga

Jodå det finns några som börjar i en färgskala och slutar i en annan ibland bara lite ljusare ibland som en rejäl personlighetsförändring. ’Wine Eyed Jill’ börjar i mellantoner med mörk mitt men ljusnar, ljusnar och sen ljusnarden lite till. Dock en fin sort i år, förra året var jag besviken på den här tok haussade dahlian som då knappt blommade. ’Bacardi’ har blivit en tacksam favorit. Den har bra stjälkar, mängder av knoppar och vacker färg – a keeper.

Dahlia 'Bacardi'
Ung, mörkt och snygg – Dahlia ’Bacardi’ är ny, tror jag, och väldigt blomrik
Summering - Dahlia 'Bacardi'
Sena tonåren och nästan fullt utslagen och på väg mot ålderns höst sen ljusnar den lite till men då brukar jag inte plocka blommorna – Dahlia ’Bacardi’

Felleverans

’Chimacum Davi’ blev något annat… ..kanske är det ’Peaches ’n Cream’. Men jag är inte helt såld på orange med vita spetsar. Det blir ok när det vita går över i rosa men… Ok – har inte bestämt mig

Dahlia 'Peaches 'n Cream'?
En felleverans – Dahlia ’Peaches ’n Cream’? och om det är det så haussas den på Instagram men jag är kluven

…och så de små mini pompom

Mini pompom – de är helt suveräna i bukett, bryter av väldigt effektivt och lyfter alla de sällskapar med. Vad menas med mini pompom? Jo att blommorna är tätt packade och bara 4-6 cm i diameter.

Dahlia 'Chick a Dee'
Ca 5 cm läcker variation – Dahlia ’Chick a Dee’
Dahlia 'Lipoma'
Vackert mellanrosa – Dahlia ’Lipoma’
Dahlia 'Maiike'
Ljust gräddrosa – Dahlia ’Maiike’

Nya för 2022 när jag gör en summering av 2021

Jag har förbokat några – beslut behöver jag ta till våren. Egentligen är jag nöjd och känner att jag har en bra mix av färger och sorter. Möjligtvis någon mer kaktus för att få mer variation i blomform. Och kanske någon/några för buketter i mer kalla toner till mina liljor i de färgerna. För kombinationen av liljor och dahlior i buketter är en favorit. Och ofta gör det att buketten doftar dessutom. ’Natal’ är en mini pompom i mörkrött som jag kan tänka mig att ha två av. Jag får se till våren när det är dags att slutföra förbokningen och skapa en beställning. Är du sugen på dahliaknölar till 2022 rekommenderar jag Magnolia i Nossebro. De levererar stora, saftspända knölar i motsats till de jag hittar i trädgårdsbutiker. Nej, jag är inte sponsrad. Av alla jag köpt så är det en som blivit fellevererad.

Jag har försökt fylla på med bilder av alla dahlior jag odlar. Ibland kan jag uppleva att färgerna som sorterna skyltas med inte är riktigt det jag ser i verkligheten. Och färgen är en viktig bit i min summering.

Vi har passerat mitten av september och jag är lycklig nog att ha sluppit frost hittills. Och igår fick jag stora mängder regn här. Mycket välkommet!

Jag önskar dig en fin helg!

20 Kommentarer

 1. Lisbeth den 17 september, 2021 kl 11:46

  Heldige dig at få meget regn og at undgå frost, når du har dahlia. De er meget flotte, men jeg ønsker ikke arbejdet med at gemme dem for vinteren, så jeg har kun en enkelt 🙂
  Kram Lisbeth

  • Carina den 17 september, 2021 kl 15:12

   Visst är det en del jobb. Jag brukar gräva upp dem – inte så jobbigt och sen ställa dem i verkstaden så dem får torka upp. Sen kanske jag packar in dem i november när jag vill gå ut men vädret är trist ute. Då är verksta’n bra 🙂 Men mest av allt är det för jag älskar att plocka buketter i tid och otid.

   Kram, Carina

 2. Lisbeths Haveblog den 17 september, 2021 kl 11:57

  Det er en meget smuk samling, du har. Jeg holder allermest af de enkle og åbne, og den lysegule er aldeles yndig. Jeg har desværre ikke tålmodigheden til hverken snegle eller opgravning, men nyder de utroligt smukke blomster hos andre, så tak for billedserien.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 17 september, 2021 kl 15:13

   Jag håller med om att de enkla är fina i trädgårdslandet men de är inte särskilt bra som snittblommor – de vissnar mycket snabbare. Och det är buketterna som lockar, dessutom täcker de jorden bra = mindre ogräs 🙂 Det gillar jag också.

   Ha det gott! Carina

 3. Marika den 17 september, 2021 kl 18:41

  Hej Carina!
  Det finns så många att välja emellan, så det är nästan lite svårt. Du har en fin samling. Jag har också gjort en förbokning, men tror jag blev lite för ivrig. Tror mina favoriter i år bland mina nya, blir Seniors Hope och Daan.
  Har allt för ofta fått något annat än det jag beställt, men nu skall jag prova din leverantör.
  Ha en trevlig helg /Kram Marika

  • Carina den 18 september, 2021 kl 20:12

   Hej Marika!

   Hoppas du blir nöjd då. Det är ganska skönt att kunna förboka nu och sen faktiskt beställa det jag vill ha fram i mars. Seniors Hope är väldigt fin och Daan ser spännande ut på bild. Till nästa år behöver jag bli bättre på att stötta raringarna. Det är bara några enstaka som står stadigt i sig själva. Tittade som hastigast nu och tänker att det finns många att välja bland men att många också är väldigt lika. Så jag kommer nog selektera än hårdare i framtiden och ha kvar de som blommar bra – Sebastian till exempel.

   KRam, Carina

 4. Marie den 17 september, 2021 kl 20:07

  Ingen tvivl om, at dahlier er fremragende til buketter. Dog dur det nok ikke, at blomsten bliver alt for stor. Tallerkenstore blomster lader ellers til at være meget populære for tiden.

  • Carina den 18 september, 2021 kl 20:18

   Tallriksdahliorna är för stora och de är svåra i bukett. Liggande i ett fat är helt ok. De största jag har är snäppet mindre än de riktigt stora och redan de är lite besvärliga. Men nu har jag skaffat blomsterfakir, Kenzan, och tänker att det kanske kan hjälpa…

   Ha det gott! Carina

 5. Marit den 17 september, 2021 kl 20:22

  Du har så mange flotte dahlia, og for noen år siden hadde jeg også ’Sebastian’. Den er helt nydelig, og den fikk jeg lyst til å kjøpe igjen. De lysegule du viser er også så fine. Ja, du er heldig som har verkstedet til å tørke de opp i.

  Klem, Marit

  • Carina den 18 september, 2021 kl 20:20

   Sebastian är jättefin, överhuvudtaget upplever jag att de är bättre år 2, det är som att de behöver den där första säsongen att växa till sig på. De ljusgula är jag kluven till. Det är som om färgen inte passar in så här års när jag ser alla andra färger runt omkring. Du får väl ett nytt garage så småningom? Det är ett garage som är verkstad, fast garaget byggdes för en kran 🙂

   Kram, Carina

 6. Elna Slot den 17 september, 2021 kl 23:24

  Det er en flot – og stor – dahliasamling. Dahliaer er en gave til sensommerhaven og ikke mindst til buketter. ‘Bacardi’ ser smuk ud. Jeg er også begejstret for alle dine mini pomponer. Dem skal jeg have nogle flere af til næste år, for de er så fine i buketter. Hvorimod dahliaer med meget store hoveder kan være vanskelige at arrangere i en vase.

  Hilsen Elna

  • Carina den 18 september, 2021 kl 20:22

   Tack Elna!

   Ja – de små pompomdahliorna är favoriter de fungerar i alla buketter. De lättar upp de där stora eller mellanstora och skapar kontraster. De får gärna komma i fler färger dock.. De stora är svåra!

   Ha det gott! Carina

 7. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 20 september, 2021 kl 12:00

  Vilken fin dahliasamling du har du har så många fina sorter de som är helröda är verkligen så läckra men även pompom den rosa var jättefin i mina ögon om man får välja.Det skulle vara svårt att välja bort någon men förstår även att man gärna vill ha dem som man ser har bra egenskaper och rätt färg.Till nästa sommar ska jag inhandla någon pompom sort det ser jag.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 21 september, 2021 kl 10:02

   Tack Margareta! Kan varmt rekommendera de små pompomdahliorna. Särskilt om man har mycket fluff i trädgården som behöver lite mer stadga i buketten. Och såklart får man välja 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 20 september, 2021 kl 16:18

  Ja just det, du har inte visat så många buketter i år. Men dahliorna minns jag brukar vara primadonnor i dina buketter, tillsammans med annat från din trädgård. Felleveransen tycker jag var snygg, vad den än må vara. 60 dahlior var inte dåligt. Förstår faktiskt att du tycker det känns lite skönt att inte alla tog sig. Då fick du lite hjälp med bortsorteringen automatiskt.
  Lycka till med valen av vilka som får vara kvar. Och nästa år vill jag allt se lite bilder på dina buketter 🙂

  Kram Anita

  • Carina den 21 september, 2021 kl 10:01

   Haha… det blir kanske redan i höst… Jag har fotat buketter men inte redigerat bilderna 🙂 Dahliorna har oftast huvudrollen så här års dock. Jo jag har nog redan en mental renslista klar och det underlättar. Nu ska jag börja med att gräva upp några som ska bort – då slipper jag fundera sen..

   Kram, Carina

 9. Anni den 24 september, 2021 kl 00:42

  Men det är klart att du har en sådan där otroligt vacker samling av dahlior också – tänk att du inte visat bilder på dem förut! Ojojoj, du kan ju dra igång dahliasuget som bara den med de här bilderna! Det är då jag känner att kanske att jag ska försöka igen nästa år, trots att de skruttar jag hade i år blev just skruttar … Å andra sidan är jag inget vidare på potatisodling heller 😀
  Bara att kapitulera!
  Kram och stort tack för dina fina kommentarer hos mig!

  • Carina den 2 oktober, 2021 kl 11:34

   Mmm jag har varit tveksam till dahlior. Minns min barndom och mammas försök men då kom det alltid en tidig frost i augusti. Dahlior var helt ovärda uppmärksamhet i min värld. Men numera kommer ju frosten alltid betydligt senare och de är ju fantastiska i buketter… Och jag har numera tillgång till mammas grönsaksland utan att vilja odla vinterns husbehov av potatis – et voilá.

   Tycker ofta att dahlior är skruttar första säsongen och att det är först andra säsongen som de blir fina. Wine Eyed Jill – ett utmärkt exempel på det.

   Kram, Carina

 10. Rantenhagen den 25 september, 2021 kl 17:03

  Utrolig mange flotte georginer du har! Heldige deg!

  Jeg ønsker god helg!
  Marit

  • Carina den 6 oktober, 2021 kl 19:08

   Tack! Jag har valt såna jag tror är fina i buketter.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.