Rhododendron yakushimanum – on the move

Rhododendron yakushimanum – on the move

Rhodendron yakushimanum – flytta rhododendron? Min Rhododendron yakushimanum har jag noterat att jag köpte 1993, på den tiden skrev jag ner inköpen på papper tillsammans med några anteckningar om färg, höjd, blomningstid med mera… Sen glömde jag bort att jag hade en rhododendronpärm men lyckan blev desto större när jag hittade den för ett år sen eller så.

Rhododendron yakushimanum
Rhododendron yakushimanum på plats och jag undrar om den känner igen sig. För några år sedan stog den uppe vid tallen till höger i bild. Och med den här placeringen kan jag delvis betrakta busken underifrån

Jag planterade den först på Båtsmansvägen, första huset, men 2000 fick den flytta till mina föräldrar. Fyra år efter det , 2004, så flyttade jag busken till Klippvägen och jag tyckte den hade blivit stor… När jag sen tömde trädgården där flyttade vi, nu kunde jag inte själv längre, 2013 busken till min brors trädgård. I slutet av förra veckan började jag prata med min far om att nu var det dags för en ny flytt. Idag mäter busken drygt 2,5 x 3,5 meter i yta på marken. Höjden är nånstans mellan 150 och 200 centimeter. Flytta rhododendron? Skepsisen var total – busken skulle bli förstörd, det går inte, den kommer dö… Men i måndags eftermiddag var det dags.

Rhododendron yakushimanum - flytta rhododendron
Rhododendron yakushimanum och dags att börja gräva – den ser inte så stor ut eller hur?

På väg en styck Rhododendron yakushimanum

Rhododendron är extremt tacksamma att flytta. De har ett litet ytligt rotsystem med sugrötter som vita sytrådar ungefär. Om man tittar på bilderna så är rotsystemet en stor men ändå väldigt liten del av helheten. Rotklumpen uppgrävd mätte exakt en gånger en spade med skaft och allt. En rotad gren lämnade jag kvar som tack för lånet av planteringsgrop. Ett skott om 20 cm bröts av. Tror inte det går att göra det skonsammare än så.

Rhododendron yakushimanum
Rhododendron yakushimanum först lyfte vi bara försiktigt i busken så jag kom åt att gräva under och snart kunde vi dra den åt sidan och fördela 4 korta tampar runt om inuti busken

Flytta rhododendron – hur då?

Jag började med att gräva runt och under busken så mycket jag kom åt. Började ganska långt ut men rotklumpen var mindre än jag trodde och jag fick gräva närmre centrum. Jag vill känna när jag gräver att jag kan börja lyfta lite lätt i busken. Så småningom kom jag inte åt under rotklumpen och då behövde vi börja lyfta i busken för att kunna fortsätta att frigöra rotklumpen.

Rhododendron yakushimanum - flytta rhododendron
Busken lämnar inget jättestort avtryck efter sig. Och en liten ’buske’ blir kvar. Grenar som ligger täckta slår gärna rot efter ett par år. Slow förökning

Några korta tampar som jag la runt en och en av de kraftigaste grenarna. Rhododendron har skör ved så att lägga runt flera grenar med samma tamp som ju kan verka rätt ger bara skador i form av knäckta grenar. Istället valde jag 4 gamla huvudgrenar och hade sen 4 tampar att lyfta i för att fördela belastningen jämt över busken. Skydda barken om du tror att den kan skadas.

Rhododendron yakushimanum - flytta rhododendron
Rhododendron yakushimanum och så där vackert lyser inte indumentet när den väl står på plats. Egentligen borde jag kanske sätta den lite på ändan, upp och ner

Det sista grävandet inne under centrum av rotklumpen gick fort och sen bar det iväg. Ett alternativ hade varit att vara ett par stycken och med hjälp av tamparna dra busken upp på något som man sen kan flytta den vidare med. Jag slapp det den här gången och kunde få hjälp av traktor och kran. In alles tog den här övningen knappt två timmar.

Rhododendron yakushimanum
Transporterad och klar, snart dags att sätta den på plats.

Flytta Rhododendron yakushimanum för logistikens skull

Jag har alla större, äldre buskar och träd längst bort på åkern. Och självklart när jag börjar om så vill jag skapa struktur med hjälp av dem först. Dessutom behöver jag kunna köra in med traktor och grävare för att få med all den jord jag köpt och lagt dit. Jobbigt då att de senaste 5 årens växtinköp står i vägen.

Rhododendron Yakushimanum-grp 'Hachmann's Polaris''
Rhododendron Yakushimanum-grp ’Hachmann’s Polaris’ har också fått flytta
Rhododendron Yakushimanum-grp 'Falling Snow'
liksom den här – Rhododendron Yakushimanum-grp ’Falling Snow’ – som växer snabbt och blir ett par meter hög

Jag har funderat flera varv hur jag skulle bära mig åt för att få logistiken att gå ihop. Och helst gå ihop utan att flytta växterna flera gånger. Det kommer inte gå fullt ut. Men jag började med att samla ihop alla rhododendron ur Yakushimanum-grp som blommar i rosa, vitt eller mera rosenrött. Valde en plats där de får ganska mycket sol som hjälper till att hålla buskarna kompakta och blomrika. Och nu är tanken att jag ska kunna ha kvar dem där. Det har också gjort att jag har en i stort sett tom bädd på åkern som jag kan använda för temporära flyttar av annat… Jag har skrivit om att flytta rhododendron tidigare och trots större storlek så gick det snabbt och lätt. Den har nu sällskap av 14 andra och planteringen börjar kännas riktigt bra.

I tisdags var det väldigt varmt och soligt så när jag fått ett antal buskar till på plats valde jag att istället för att hämta fler gå in och hämta en dyna, en flaska bubbel och ett par druvklasar från växthuset därefter stog det endast njutning och nöjdhet på programmet. Nu börjar jag bli riktigt nöjd med östra lunden.

Det går mot helg och ny vecka med nybloggade inlägg hos Trädgårdsfägring. Antagligen är jag ensam om att ha flyttat rhododendron men man vet aldrig…

Önskar oss en härlig septembervecka!


24 thoughts on “Rhododendron yakushimanum – on the move”

 • Flot ser den ud, som den svæver i luften på vej til sit nye plantested, og det allerbedste er jo, at vi ved, den ikke vil tage skade overhovedet. På den måde er rhododendron virkelig nemme haveplanter.

  • Ja tänk om alla vore så enkla som rhododendron att flytta 🙂 Det är en lite surreal känsla att se den fara iväg hängande i kranen.

   Ha det gott! Carina

 • Tänk vad det där med bubblet och vindruvorna lät bra och … det var du verkligen värd efter den flytten. Måste vara skönt att känna sig nöjd som du nu gör med östra lunden. Jag har en gammal rhododendron som jag flyttat ett antal gånger. Senast gången hade den blivit rätt stor (ja inte som din förstås men allt är ju relativt). Det tog mig säkert ett par timmar att få upp den, sedan drog jag upp den på en svart plastsäck som jag klippt sönder och drog den genom trädgården till min azalea och rhododendronsluttning. Men jösses som den trivdes och trivs, rhododendron verkar man kunna flytta hur mycket som helst. Dom verkar bara tänka ”jaha, då är det här jag ska bo, det blir säkert bra”.

  Ha nu en fin helg!
  Kram Anita

  • Tack Anita! Det var bra 🙂 kände att det vore syndigt att inte ta vara på den fantastiska kvällen tisdag eller ej. Ja det är skönt för jag planterade en del av den i våras men det har inte känts bra. Nu fick jag fördelat ut resten av jorden och flyttat om en del av växterna och plötsligt känns det bra.

   Att göra som du gjorde och hitta något som håller att dra växterna på är suveränt. Man kan flytta väldigt stora och tunga saker så 🙂 Jag använder det inne med jämna mellanrum när tunga möbler ska baxas runt. Och jag håller med rhododendron kan man flytta om och om igen och oftast reagerar dem som du säger 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 • Det gick ju väldigt elegant! En mycket vacker buske med ett imponerande omfång, yakushimanum blir rätt omfångsrika med stigande ålder men behåller sitt kompakta växtsätt som är så vackert. Jag har bara flyttat lite mindre plantor än din buske men det går alltid väldigt enkelt pga den ytliga och inte så stora rotklumpen. Lycka till med planteringen, nu har den kanske nått sin slutdestination.

  Kram!

  • Visst är de fina men jag har också insett att sluthöjden hos många av hybriderna är just hög. Falling Snow blir lätt ett par meter. Men nu hoppas jag att det soliga läget ska göra att tillväxten mattas av lite och att knoppsättningen blir ännu bättre. Visst är det härligt med lättflyttade växter som omväxling.

   KRam, Carina

 • Det er et stort arbejde at flytte en rhododendron, godt I havde traktor og grab til hjælp. Det er en fantastisk stor flot rhododendron, yakushimanum er så fine med indumentet.
  God helg

  • Det tack och lov mycket snabbare än jag trott och utan skador det hade jag kanske inte trott. Men visst är den fantastisk 🙂 Indument är så vackert. Jag fick en buske märkt R cucullum men jag tror det är R roxieanum v cucullum som har ett så otroligt tjockt rödbrunt indument. Otrolig 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Det var da noget af et projekt at gå i gang med. Godt det lykkedes, og godt at du fik hjælp til flytningen. Nu tror jeg, du skal lade den vokse i fred😉.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  • Ja förhoppningsvis… Men kanske måste den flytta igen. Eller så får jag ta vara på en av de yttre rotade grenarna och börja en ny resa med den 🙂

   Ha det gott! Carina

  • Tack Lisbeth!

   Nu hade jag bestämt mig ändå men annars är ’det går inte’ det sämsta man kan säga till mig…. På riktigt 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Dette var litt av en historie, Carina! Tenk at du har hatt den så lenge, og har flyttet den så mange ganger. Det er en veldig vakker rhododendron!

  Klem, Marit

  • Ja och en reflektion jag gör när jag läser din kommentar – det var på ett sätt roligare att läsa pappret, varje buske fick sitt egna blad i pärmen, än att gå in i databasen och kolla när jag köpte vad.

   Den är fantastiskt fin och känns som en början på trädgårdsintresset fast jag egentligen börjat redan innan. Men busken är så himla konkret och alla de andra projekten finns kvar på respektive tomt. Den här har jag flyttat med mig. Antagligen galet…

   KRam, Carina

  • Haha… ja det är väldigt mycket att flytta men det är en fas jag både älskar och ibland velar kring. Älskar att kunna gå och plocka växterna jag får lust till men så har jag några som passar på så många ställen och då blir det lite jobbigt 🙂 Annars är det mest väldigt kul 🙂

   Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Det ser ut att ha gått hur bra som helst, men kanske inte riktigt så enkelt som det ser ut. Är imponerad över att den fått flytta flera gånger tidigare, och verkar trivas bra. Men en kompis från 93 lämnar man inte kvar. Den är riktigt fin.
  Ha det bra /Marika

  • Jo faktiskt är det precis så lätt. Det hade varit tyngre om jag behövt fixa några som skulle hjälpa mig att dra den på en presenning eller nåt men det hade varit fullt görligt. Och ja det är ’min kompis’ från trädgården på ett sätt så den får flytta med… ..varje gång 🙂

   Tack den är väldigt fin och värd besväret! Ha det gott! Carina

 • Så bra jobbat!Det är alltid lika spännande att flytta stora växter men går det bra så är det värt jobbet.Du har så fina Rhoddisar med fin färg själv så har jag ingen ännu men jag njuter av andras när de blommar.
  Ha det gott/Margareta

  • Tack Daniel!

   Jag vi har kamperat ihop länge och det blir en kontinuitet att den fått följa med på mina flyttar 🙂 Maskiner underlättar betydligt…

   Ha det gott! Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.