Trädgårdsanläggning - torv på väg

Trädgårdsanläggning med osynlig struktur

Trädgårdsanläggning det bör ju vara genomtänkt och strukturerat tänker de flesta. Jag gissar och tror att de som passerar min blivande tomt tycker det verkar kaosartat. Jag känner med jämna mellanrum – men herregud det är ju inte färdigt nånstans… Då skulle paniken lätt kunna breda ut sig.

Naturlig trädgård - trädgårdsanläggning
Naturlig skogsmiljö med rhododendron – har visat bilden tidigare men såna här bilder har jag med mig för att skapa känslan jag vill ha

Den snälla

Ja för hon finns och följer mig på axeln – träder då in och ger lugnande besked. Du har en övergripande plan för tomten – check. Det finns en tanke med att köra ut jord/torv i ytterkanterna som inte går att nå med maskiner sen. Du har en tanke med att göra det på olika ställen här och nu… Den här gången funderar du till och med på logistiken på tomten innan du anlägger. Det ska gå att köra in tungt fordon med material även när jag är klar.

Lilium 'Fields of Gold'
Lilium ’Fields of Gold’

Trädgårdsanläggning

Det är lätt att ha bråttom och önskan att plantera direkt har jag ju. På pappret är det rätt att göra klart och checka av på ett ställe i taget. Så jag påminner mig själv ständigt… och det om saker som att jorden behöver sätta sig och gödseln behöver brinna längre. Dessutom är det inte bra att gödsla så här års för växter behöver mogna av inför vintern. Så-det-så!

Clematis 'Fuyi no tabi'
Clematis ’Fuyi no tabi’

Så egentligen är trädgårdsanläggningen

..under full koll. Men det är ändå lätt att gripas av panik ibland. Särskilt när människor påpekar att jag blir äldre, tomten sluttar kraftigt och den är ju sååå stoooor… Och du vet ju inte ens om du kan bygga än. Jag har slutat fylla på deras halvtomma glas för jag har märkt att det inte hjälper. Jag ser istället till att hålla mitt eget åtminstone halvfullt. Och jag tänker oftast – men jag har ju så kul och jag jobbar när jag har lust.

Hosta plantaginea 'Royal Standard'
Hosta plantaginea ’Royal Standard’

Ska det va nå’t blommigt till trädgårdsanläggningen också?

Ja det tänker jag behövs och blommorna ligger insprängda i texten. De hjälper också till att hålla inspirationen uppe.

Och så har en ny vecka börjat. Snart börjar plantskolor rea, om de inte redan börjat, tänk så fantastiskt att köpa reaväxter och plantera under den bästa planteringstiden – nämligen nu! Och precis som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring.

Ha en fortsatt fin helg!

22 Kommentarer

 1. Gunilla Teckenberg den 3 september, 2019 kl 09:08

  Hej Carina!

  Efter kaos kommer ordning! Jag tycker ditt resonerande är klokt, man måste börja med maskinerna där det går att komma in, jag gjorde inte så och därför fick jag vara maskin själv. Skälet var att jag inte hade en aning om att jag var på väg att anlägga en trädgård i skogen, skulle bara göra några rabatter.
  I början rusade jag iväg och köpte växter, sedan försökte jag hitta någonstans att plantera dem och så småningom insåg jag att det var fel väg att gå, det blev plottrigt, ogenomtänkt och verkligen inte vad jag ville åstadkomma. Gillade inte det jag såg helt enkelt.
  Jag ändrade taktik, grävde mig fram, skapade gångar och fyllde jord där jag ville plantera eller snarare där det var möjligt att plantera och först då, när det var klart kunde jag se vad som skulle planteras. Då var det en fröjd att sätta sig ned, reflektera och visualisera hur det skulle se ut. Naturen och platsen fick bestämma utformningen och växtvalet, sedan dess har jag inte i panik sprungit runt med en kruka vars innehåll bara måste hitta en plats.
  Ja, det blev min strategi, du hittar säkert din också.

  Kram!

  • Carina den 3 september, 2019 kl 14:09

   Ett fel även jag gjort och när jag var klar med anläggningen fanns ingenstans att lägga upp högar med jord och grus. Jag rusar väl fortfarande iväg och köper växter men med vissa ramar. Det är lund- och torvpartiväxter och de vill jag alltid ha. Men att hitta exakt rätt plats kan vara svårare. Jag vill att det ska kännas sådär självklart var en växt ska bo.. Så jag går runt med krukor men inte i panik. Men det är ännu roligare att se en plats och sen komma på att där vill jag ha… och sen gå och hämta det för den finns hemma 🙂 Nu har jag dessutom många rhododendron ur sektionen Taliensia stående. Några förflugna ord av vår bekant som drar upp rhododendron startade tanken. Han sa – egentligen borde alla odla alla de kan ur taliensia för de vackra bladens skull 🙂

   Kram, Carina

 2. Anita den 3 september, 2019 kl 10:01

  När jag började läsa ditt inlägg kom jag direkt att tänka på Karin Boyes dikt ”I rörelse” och då specifikt raderna …. ”Nog finns det mål och mening i vår färd, men det är vägen som är mödan värd”. Du har ju roligt på vägen mot det slutliga resultatet, du njuter, det kan jag känna i dina bilder och läsa i dina ord. Och precis som Gunilla säger … efter kaos kommer ordning. Naturlig skogsmiljö med rhododendron är något av det finaste jag vet. Har sett mycket av det i England. Kanske därför som jag placerat min azalea/rhododendronsluttning längst bak i trädgården, vid skogsbrynet. Där släpper jag också in det vilda i form av bland annat midsommarblomster och smörblommor. Det enda jag försöker hålla borta är kirskålen.

  Så tittade jag på dina bilder och blev alldeles betagen av den ljust, ljust gula ’Fields of Gold’. Och naturligtvis kom jag då att tänka på Stings låt med samma titel, så fin. En fin inspelning med Eva Cassady, som gick bort alldeles för ung, har jag på en gammal CD.

  Fortsätt din härliga resa och ha en fortsatt skön vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 3 september, 2019 kl 14:12

   Tack Anita!

   Jovissst jag vet ju det och oftast tidigare har jag planterat direkt jag anlagt och sen kommit dit och fått fylla på med en extra decimeter substrat eller två för den delen. Igår blev det fint bara av att lägga in ett antal större stenar. Det såg mera färdigt ut 🙂

   Visst är färgen bedårande fast den har nog väntat för länge för den har fått liksom rötfläckar i det gula. Visst är det en bra låt 🙂 Och jag har den på nån spellista som cover av någon annan som jag glömt namnet på nu så den håller ännu.

   Kram, Carina

 3. Marit den 3 september, 2019 kl 15:00

  Den som hadde vært 25 år igjen og med den erfaringen jeg har nå skulle jeg nok ha gjort mye annerledes 😉 Men du som har startet fra begynnelsen nå får jo et supert utgangspunkt. Da slipper du å gjøre for mange feil 😉
  Nydelig lilje du viser! Jeg hadde en gang en som var helt hvit, men ellers helt lik som din.
  Kos deg med gravingen! 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 3 september, 2019 kl 19:51

   Tänk vilken kombination – vet att jag orkade än mer när jag var 25 🙂 Och tänk så stora träden hade hunnit bli när jag så småning blev 50, 60…. Jag hoppas och vill tro att det ska bli bra. Det värsta är att bestämma sig för hur jag vill dela upp växterna… Men det är å andra sidan ett rätt angenämt problem. Faktum är att om jag väntar ett tag så brukar bitarna falla på plats av sig själva.

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 3 september, 2019 kl 20:04

  Hej Carina

  Vi har så många möjligheter med vora trädgårdar. så processen med Trädgårdsanläggning gynnas av en accept av kaos. Specielt om resultatet inte ska bli förutsägbart.
  Det du håller på med verkar lovande!

  Ha en trevlig vecka

  • Carina den 4 september, 2019 kl 07:05

   Hej Karsten!

   Ja möjligheter saknas knappast! Det är väl möjligen rosenodling som det inte finns någon bra plats för 🙂 Kanske lika bra för dem verkar behöva mycket omsorg hela tiden.

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeth den 4 september, 2019 kl 06:58

  Hej Carina
  Det skal være skidt før det bliver godt, men det skal nu nok blive godt.
  Processen er jo også spændende.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 4 september, 2019 kl 07:04

   Tack Lisbeth!

   Det behövs lite positiva tillrop på vägen ibland 🙂 Och visst är processen spännande.

   Ha det gott! Carina

 6. Marie den 4 september, 2019 kl 07:54

  Den slags store forandringer kræver uden tvivl noget planlægning, og det er godt, at der findes maskiner, som kan tage det tungeste slæb. I grunden er det utroligt, så hurtigt en nyanlagt have kommer til at se beboet ud.

  • Carina den 7 september, 2019 kl 09:47

   Ja det är fascinerande hur fort det går för växter att etablera sig. Tredje säsongen sen brukar jag behöva fundera på att dela och flytta. logistiken är det största problemet att lösa.

   Ha det gott! Carina

 7. Lisbeths Haveblog den 4 september, 2019 kl 12:39

  Jeg kan godt lide din planlægning, for jeg tror på, at det kan afværge en del ærgrelser. Men der skal naturligvis også være plads til begejstring og nye indfald. Personligt synes jeg dog, at det er lettest at være impulsiv, hvis der ligger en klar plan, for så vil mit impulskøb på en eller anden måde matche resten. Og hvis målet er en skov, så vil jeg ikke impulskøbe roser – men fx rododendron’er
  Dit billede af skovmiljøet er meget, meget smukt. Hold endelig fokus… !!!
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 7 september, 2019 kl 09:49

   En bra beskrivning du gör! För så är det. Att vara spontan när jag har koll i grunden är lätt. Visst är den trädgården fin – jag besökte den för första gången ipå försommaren men var tillbaka för nån vecka sedan.

   Ha det gott! Carina

 8. Linda den 4 september, 2019 kl 18:20

  Hej!

  Jag får lite panik när jag läser. Antagligen för att jag är för otålig och inte riktigt klarar av att se den framtida bilden framför mig. Alltså om det var min tomt. Jag vill göra och se resultat nu. Fast med trädgård fungerar ju inte det helt bra. Älskar bilden du har som inspiration! Jag tror att det blir jättebra till slut 😀

  Solsken
  Linda

  • Carina den 7 september, 2019 kl 09:50

   Tack Linda!

   Jag klarar det för jag har lätt att se ’sen’. Och bara faktumet att jag gått från en hög jord till fördelad jord med stenar utplacerade gör mig nöjd. Men sista partiet jag fixade under veckans regn ska faktiskt få några rhododendron idag 🙂

   Kram, Carina

 9. Luna Ek den 4 september, 2019 kl 19:30

  Igenkänning hur det är. De flesta prövar och gräver sig fram, särskilt de med naturtomt. En annan sak är att ha en platt tomt där den primära funktionen måste lösas rätt snabbt och efter det ger det ena det andra, men Du kan vara glad att du har en naturtomt med skog, för i dem finns så stora möjligheter och det kan nästan aldrig bli fel. Sedan är det en sak att vi människor sällan är riktigt nöjda utan vi vill ändra men naturen runt ändrar sig också i tid och ger mer skugga på sikt, så trädgård är föränderlig. Om du är osäker ta in en trädgårdskonsult för att dra upp grundlinjerna i strukturen, kanske t om behöva röja för vissa träd, så att du sedan kan fokusera fritt på växterna. Tillgänglighet i breda gångar och bekväma trappor är som du säger viktigt och blir än mer och mer på äldre dar, men för den sakens skull behöver småstigar inte saknas. Finns det natursten gräv fram så många det går. Det blir ett lugnt och bra komplement som ger skydd och värme åt känsliga växter. .Skapa öppna gläntor för de ljusälskande. Jag är säker på att din skogsträdgård blir toppen, men Rom byggdes inte på en dag.
  Lycka till !
  Luna

  • Carina den 7 september, 2019 kl 09:54

   Platt tomt och jag skulle få kramp. Naturtomt och det känns väldigt naturligt hur det ska bli, åtminstone efter ett antal promenader runt i miljön. Tror nog att alla år i skogen, naturen lagrat minnen jag inte ens märker.

   Mitt största problem är logistiken från där jag odlat träden och buskarna. De största står längst in – jag började där. Nu vill jag ha ut dem och de kommer gräva maskiner i vissa fall. Sen behöver jag komma åt jorden som finns där och som jag behöver flytta. Det är det som vållar mest huvudbry. Och hur vill jag ordna växterna… Alla yakushimanumhybrider för sig eller alla ljust rosa och vita rhododendron för sig? Men det ger sig alltid till slut och bitarna faller på plats.

   Sten – vi har redan lagt dit ett antal och ska hämta fler. Det finns en del att ta av runt omkring 🙂

   Ha det gott! Carina

 10. Marika den 5 september, 2019 kl 09:34

  Hej Carina!
  Tror din trädgård kommer att bli riktigt fin, du verkar veta hur du vill ha det. Tänk om jag hade sett framför mig hur stora träden som jag planterade skulle bli, då hade jag valt att göra annorlunda. Jag planterade bara för att ha något grönt på tomten. Då fanns varken tid eller intresse för trädgården. Och nu när jag har både tid och intresse, får jag göra det bästa, av det. Funderar fortfarande om granen skall vara kvar. Eken och lönnarna är alldeles för stora, men ger en härlig skugga. Fortsätt som du gör, ur kaos kommer det att växa fram en vacker trädgård.
  Ha det bra /Marika

  • Carina den 7 september, 2019 kl 09:56

   Hej Marika!

   Ja att visualisera träd och hur de faktiskt kommer att bli är nog det svåraste som finns. Och som stora är dem ju inte bara att flytta hur som helst. Skugga är oundgänglig och ekar så vackra. Jag ska flytta några mindre och placera ut. Grävde upp den första igår 🙂

   Tack detsamma! Carina

 11. Lena Medin den 8 september, 2019 kl 20:14

  Berätta gärna mer om hur du tänker runt att tomten sluttar. Vi har också sluttande tomt och har valt att inte göra terasser. Ser fram emot tips och inspiration!

  • Carina den 9 september, 2019 kl 17:44

   Oj… ..hur har jag tänkt? Har inget bra svar det är en naturtomt där det löper bergsryggar i både öst – västlig rikning liksom nord – sydlig. Så dem styr mycket vad som blir. Det har ’bara’ växt fram när jag gått där under flera årstider. Var finns det ljus, skugga, mycket resp lite sol osv. Jag har precis skapat en plantering där det nog skiljer 2-3 meter mellan högsta och lägsta punkt men jag räknar med att träd och buskar kommer binda jorden. Man kan ju lägga kanter med torvblock eller lägga in partier med sten, stora, som får ta en del av höjdskillnaden. Men jag lägger sällan en hel kant med sten – det ser lätt ut som ett tandgarnityr och käns helt onaturligt. Jag har tagit en del bilder på det jag gjort nu, lagt ut torv vill säga och kommer skriva om det vid tillfälle…

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.