Cassiope 'Medusa' - kantljung

Ljungfynd och ett bedrägligt sken

Skenet bedrar ibland

Det är inte alls lätt eller snabbt gjort att skottkärra runt ca 28 ton grus och jord. Ibland är det snudd på hopplöst. Och medan jag sliter står ljungfynd på rad och tittar på – nästan med armarna i kors känns det som. Samtidigt har jag nedräkning… Jag fokuserar på hur få rhododendron jag har kvar att plantera istället för hur många.

Samtidigt slår den ena växten efter den andra ut, gröna små blad poppar upp och ropar – hej, här är vi. Förunderligt många har överlevt vintern och det känns trots allt väldigt gott. Mycket blommar för första gången – den rosa stjärnmagnolian till exempel. Den ska jag fota idag.

Ljungfynd - Cassiope lycopodioides, kantljungKantljung, Cassiope lycopodioides, ett ljungfynd. Varför ser alltid växter så små och lättplanterade ut i plantskolan?

Ljungfynd i rabatten

Jag hade beställt ett gräs och när jag kom till plantskolan hade de också tagit hem flera sorters ljungväxter jag mest sett hos specialplantskolor tidigare. Läser om ljungplantorna och de kommer bli jättebra i framkantens skuggiga och svala läge… De vill ha det svalt om rötterna och därför ska man leta lägen utan eftermiddagssol. Jag ska plantera dem i kanten innanför kanten av torvblock. Så blir det svalt, surt och väldränerat i ett. När det väl är klart, när jag kommer dit… Just nu känns det mest hopplöst.

Rhododendronplantering på gångMåndag morron…

Måndag eftermiddag och något 20-tal skottkärror senare…

Rhododendronplantering 6 timmar senare

Det händer lite i vart fall. Idag hade jag tänkt sätta kålplantor och annat men det var för varmt i grönsakslandet nu. Skjuter på det till tidiga morronen i morron tror jag. Bergväggarna runt höjer temperaturen avsevärt.

Du kanske minns om du läst här ett tag att jag hade ett läge där jag kunde ha en hängmatta? Just nu har jag lovat mig själv att lämna plats för den och att det blir belöningen så småningom. Den kommer i så fall hamna över plasten i denna kanten av bilden. Fästas i den bortre tallen och en tall alldeles till vänster utanför bilden.

 

14 Kommentarer

 1. lisbeth den 8 maj, 2018 kl 14:42

  Jeg kan godt forstå, at det virker ret håbløst, det er ikke lige til at overse, men de lyngvækster er vel nok skønne.
  Ha´ det godt.
  Lisbeth

  • Carina den 8 maj, 2018 kl 20:59

   Så är det men så småningom så vänder det nog… Ljungen är jättefin och jag får ha den som motivation 🙂

   Tack detsamma! Carina

 2. Marit den 8 maj, 2018 kl 19:41

  Det er flere som har tatt seg vann over hodet ser jeg… 😉
  Jeg er akkurat kommet hjem med over 40 rhododendron, og for første gang er jeg helt slått ut av meg selv og min egen handling 😉
  Vakker lyng du har kjøpt! De kjenner jeg ikke til i det hele tatt.

  Jeg skal også begynne å trille grus. En blir ikke arbeidsledig i sommer heller 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 8 maj, 2018 kl 21:02

   Jag är nyfiken på vilka du beställt. Vi är rätt lika i vår galenskap eller om det bara är ett helt vanligt intresse 🙂 Jag har läst om de där ljungsorterna några gånger i trädgårdsamatörerns tidning och blivit frälst av de fina klockorna. En kvinna sa när jag stog i kön – är det där liljekonvalj du köpt 🙂

   Kram, Carina

 3. Karsten F den 8 maj, 2018 kl 20:26

  Hej Carina

  Ett stort jobb du har åtagit dig. Men det går tydligen framåt!
  Intressanta ljung du visar. De har jag aldrig riktigt provat.

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 8 maj, 2018 kl 21:03

   Den ena, Andromeda, kan jag se i Norge på myrmarker och den finns i Sverige så kanske du kan hitta den i Värmland 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Marika den 8 maj, 2018 kl 21:00

  Hej Carina!
  Den hängmattan är du värd att vila länge i, när du är klar med allt grus och planteringarna. Ljungen är riktigt fin.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 8 maj, 2018 kl 21:03

   Tack Marika!

   Det känns så… Har haft ont i nacken och kroppen idag och inte kunnat göra något.

   Tack detsamma! Carina

 5. Anna-Karin Rickardsson den 9 maj, 2018 kl 07:18

  Hej Carina!
  Det där med en hängmatta att ligga och njuta i låter enormt lockande. Vi hade en hängmatta när jag var ung, där brukade jag ligga och filosofera. Så skönt.

  När man ser på trädgårdsprogram nån gång, och ser hur de planterar och bara stoppar ner växterna i jorden, så känns det inte riktigt rättvist. Riktigt så lätt är det ju inte, i verkligheten. Brukar också handla, och sen stöna när jag inser att jag skaffat mig massa merjobb, igen.

  Ljungen var otroligt fin. De små klockorna så vackra. Det kommer att bli kanon.

  Kram Anna-Karin

  • Carina den 10 maj, 2018 kl 07:52

   Hej Anna-Karin!
   Visst var det skönt 🙂 Men igår kväll kom jag på att jag har ett träd som behöver en placering också… Fast jag tror jag har en annan placering för det.

   Det är de enkla bitarna som visas många gånger – har också tänkt på det. Det kanske inte blir varken bra TV eller reklam av en mer realistisk bild?!? Varje gång jag gör något som nu så tänker jag -jamen där får jag ner mer växter sen… Men det brukar bli fullt fort.

   Visst är de söta 🙂 Tack för de positiva orden de hjälper 🙂

   Kram, Carina

 6. Helene; Trädgård i Torslanda den 10 maj, 2018 kl 07:39

  Du är verkligen enträgen men det kommer att bli jättefint så småningom. Men en planteringskö är ju lite stressande. Tänkt på arbetsställningen när du jobbar så att du klarar det tunga arbetet med grus mm.
  //Helene

  • Carina den 10 maj, 2018 kl 07:54

   Tack Helene!
   Jo jag har försökt tänka på det och vara riktigt noggrann eftersom jag har en handled som är kass. Men när jag sen håller på för länge så hjälper inte ens det. Planteringskö är inte så himla kul – allt ska ju vattnas i kruka då. Så den ska bort 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Linda den 11 maj, 2018 kl 15:09

  28 ton! Du milde!! Jag blir alldeles matt bara av tanken. Och så måste jag erkänna att jag trodde att den översta bilden föreställde en ovanlig sorts rosmarin 😉 Bladen ser faktiskt lite mer rosmarinlika ut än ljung 😉

  Nu ska jag tillbaka ut i trädgården och fortsätta att plantera ut majs, solrosor och dahlior. Är bara inne en kortis för att ladda ner en ny bok att lyssna på 🙂

  Ha det så fint!
  Linda

 8. Lena i Wales den 12 maj, 2018 kl 14:31

  Oj, vad den våren kom fort i Sverige! Här i Wales är det lite lugnare, även om vi kommit längre än Sverige.
  Önskar dej en fin helg!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.