Galanthus 'Hippolyta'

Oväntade överraskningar

Glada dagar

En dag i veckan som gick hittade jag en trevlig överraskning i brevlådan. Vet ju att den ska komma. Men liksom våren som rusade iväg och la allt 3-4 veckor tidigare kom den här som en oväntad överraskning i april.

Löklistan från Botaniskas vänförening (Göteborgs botaniska trädgård)  är lika rolig varje år. Växterna är speciellt utvalda arter eller  närstående. Roligast är de oemotståndliga beskrivningarna. Och jag faller handlöst utan minsta lilla dåliga samvete. Intäkterna går ju direkt till trädgården i form av nyttiga och vackra projekt. De nya besökstoaletterna – jajamänsan, den vackra skulpturen som nån fräckt stal – samma där, butiken… Ja det blir till att bidra i år också. För tyvärr drabbas trädgården hårt av nedskärningar i anslagen.

 

Galanthus nivalis ’Hippolyta’
…En klassisk fylld snödroppshybrid som belönades med A.M. 1970. Döpt efter den grekiske krigsguden Ares dotter – amazonen vars bälte Herkules stal – ni vet. Nu har hon sjunkit i pris så att jag kan erbjuda henne. Liten och elegant, med centimeterbreda, daggrå blad och utbredd fallskärmslik yttre kalk och en fylld, grönspetsad, tillplattad inre kalk, En sansad ingång till galanthofilin, eller?

 Galanthus ’Hippolyta’ i blom hos mig våren 2015. 2016 bjöds ännu en fylld snödroppe…

Den andra var en aha upplevelse, en ’epiphany’ som engelsmännen säger om man slarvar lite med betydelsen. Kan inte hjälpa men det språket har några ord som jag gillar för de lägger sig så skönt i munnen. Men tillbaka… ..överraskningen.  En jag hittade på åkern förra veckan. En hundtandslilja jag trodde var en blekare kopia, en frösådd planta av en älskling visade sig vara nåt helt annat. Fotade och gladde mig da’n innan. Men neg inte tillräckligt djupt. Flyttade den dagen efter till sina kompisar men fick ett ryck och tog mig ner till marknivå och vände upp blomman. Det här måste vara min Erythronium hendersonii som jag inte sett röken av på evigheter.  Tror aldrig jag såg den efter planteringen. Var den varit under tiden har jag ingen aning om men konstigt är det. Den är precis sådär blekt lila den ska vara, mörkt violett ring i halsen och vackert marmorerade blad. Och jag är glad!

Erythronium hendersonii

 

 

 

12 Kommentarer

 1. Britt den 3 maj, 2014 kl 13:38

  Kan blommor rymma på det sättet? Att de fröar av sig är en sak, men att hela växten tar sitt pick o pack och drar!

  • Carina den 3 maj, 2014 kl 18:01

   Jag vet inte… ..för mig är det oförklarligt men kul ändå. Ska ta och visa bilderna för personal i Botan så jag verkligen tror rätt 🙂

 2. Kristinas oas den 3 maj, 2014 kl 21:32

  Men vad kul! Hade det hänt här hemma hade jag skyllt på kattens ivriga grävande… Vi är inte riktigt överens om var man får gräva och inte och den luckra lundjorden är så lockande.
  Kram Kristina

 3. lenadyche den 4 maj, 2014 kl 11:31

  Naturen går sina alldeles egna vägar ibland, kanske är det det som är tjusningen. Här i Wales har vi soligt och skönt idag, liksom igår.

 4. Sanda Cottage den 4 maj, 2014 kl 21:06

  Men vilken Hundtandlilja! så snygg! Men du får se till att den flyttar hem igen!
  Ha det gött!

  //Veronica

  • Carina den 4 maj, 2014 kl 21:10

   Haha… ..ja nu har den fått etikett och massa vatten. Fotad i sin omgivning också för minnet är kort 🙂

 5. anette den 5 maj, 2014 kl 09:24

  Första inlägget försvann. Försöker igen…
  Förstår din glädje över att hitta rymligen. Snygg färg också. Nu har den nog inget emot att få komma hem igen.

  Ha det fint och grattis till återföreningen
  /anette

 6. Katarina /En Grön Sida den 5 maj, 2014 kl 10:06

  Så vacker den är! En härlig överraskning att njuta av.
  kram
  Katarina

 7. PysselMoster den 6 maj, 2014 kl 07:49

  Åhh vilket bra argument …. för att slippa ha dåligt samvete när man ( dvs. jag 🙂 ) frossar bland lökar från Botan! Nu fortsätter jag fylla i svarslappen med gott samvete, det är ju för en god sak!
  Tack!

  • Carina den 6 maj, 2014 kl 13:39

   Varsågod!! Här ska också fyllas i och med gott samvete 🙂

 8. Högagärde den 10 maj, 2014 kl 21:58

  Härlig bok att frossa i. Vissa sorters frosseri är definitivt nyttiga och lökväxter är investeringar för framtiden. Visst är det så.

  Elisabeth

 9. Anita den 11 maj, 2014 kl 11:55

  Jag älskar hundtandsliljor. Den där var ju hur snygg som helst! Undrar var den varit på vift någonstans, kanske hos någon tik i grannskapet 😉

  Jag har massor av gula, dom trivs ju hur bra som helst men dom vita och rosa misslyckas jag med. Nu har jag gjort ett nytt försök med en rosa. Jag har märkt ut växtplatsen ordentligt och satt i dubbla etiketter (skatorna gillar att plocka bort dom). Säger som du, minnet tryter ibland. Man är helt säker på var man planterat saker och ting men året efter så … hm, var var det nu jag satte den …

  Idag har jag varit på växtmarknad och skulle bara ”titta lite”, kanske köpa ”någon enstaka” växt. Kom hem med sju växter. Ska dokumentera dom och lägga ut i ett inlägg på bloggen så jag kommer ihåg nästa år vad det var jag köpte.

  Ha en fortsatt fin helg!

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.