Sommarens projekt

Page in english>

Lite planerat men mest oplanerat

Som sagt inte så mycket plan för sommarens projekt. Mest en tanke om att komma ikapp. Med husförsäljning och mycket jobbjobb under våren låg jag efter igen. Men ett projekt hade jag. Nytt försök att sticka massor av sticklingar från mina träd och buskar som inte gick att flytta. Någon kanske kommer ihåg att jag drömt om en körsbärslund. Genom olika plantskoleutflykter så skaffade jag mig ett sommarprojekt – utöka lunden. På en av plantskolorna fick jag nya tips om hur ägaren själv gjorde med sina sticklingar. Så i mitten av juli, egentligen lite sent så satte jag av en dag till det. Sen gick det ett antal veckor när jag mest drog bort sticklingar som började må dåligt.

För ett par veckor så var jag där och tittade igenom alla lådorna igen. Lite svårt att ta glädjeskutt på knä men herregud så kul att se vackra, härliga, starka vita rötter genom bottenplasten. Och jag har fått underlag för min körsbärslund. Krukade 11 stycken av min favorit ’Prunus Hally Jolivette’ och 6 stycken av ’Accolade. Sen hade 2 sorters lönnar bildat rötter också. Kan inte hjälpa men  jag känner mig aningens mäktig, lite som jag får känna på moder jords krafter när en pinne med ett endaste blad skickar rötter och börjar växa.
20151004_0185_stickling20151004_0188_stickling

 

Så var det lunden… Den var egentligen rätt färdig på åkern. Men ett besök hos Tommy Ahnby och ett på Stolpens trädgård och senare ett antal höstreafynd skapade behov av utökning. Skrev om inköpen under ’helhet eller delar i lunden’. Just nu känns det som det blir en bra helhet. Jag har skapat en yakbädd för nya yakushimanum hybrider i andra bilden. En schlippenbachiibädd för där står den rhododendronen i sällskap av flera små med blå blommor, översta bilden. Nu är frågan… ..ska jag ringa och be plantskolan som rear ut bland annat hängkatsura ställa undan ett exemplar??!?!

20150913_0016_schlippenbachii
20150913_0018_yak-bed
20150913_0020_lönnriketDen här har fått heta ’lönnriket’

 

20150921_0127_etiketter

Så här märker jag växterna. Det är därför varje liten plätt får ett namn också – spårbarhet. Plåtslagarna får fika och jag får etiketter som jag sen sätter en väderbeständig tejp på.

Nu ska jag bege mig till T-shirt väder, åtminstone sa min kollega så häromdagen. Sen fortsatte han lite oroat men det kan bli lite kallare nästa vecka och då kanske ni behöver en tröja. Kina i två veckor ska bli spännande.

 

Fler tolkningar av ’Sommarens projekt’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

 

Önskar dig en härlig helg i höstens underbara värld! 

logga_rosaline

 

blommig fredag

9 Kommentarer

 1. Anette den 9 oktober, 2015 kl 09:03

  Alltid lika glädjande när man ser rötter på det lokalproducerade.
  Trevlig helg!
  /Anette

 2. Lotta den 9 oktober, 2015 kl 09:22

  Himmel så kul att själv dra upp en massa plantor på det viset! Det kommer att bli kalasfint med en körsbärslund. Etiketterna gillas skarpt! ha det så bra i Kina, det är ett spännande land! ha det bäst! /Lotta

 3. Anita den 9 oktober, 2015 kl 11:15

  Ett stort grattis till det fantastiska resultatet av din kommande körsbärslund. Och även om man inte kan ta utsides glädjeskutt så kan man alltid ta insides 😉 Och etiketterna gillar jag skarpt … liksom namnet Lönnriket 🙂

  Önskar dig en fin helg!

  Kram Anita

 4. Den Lykkelige Hagen den 9 oktober, 2015 kl 11:51

  Så moro at stiklingsprosjektet gikk bra:)

 5. Meta den 9 oktober, 2015 kl 15:39

  Det var inte dåliga rötter det blev. Har inte sett sån odling ska bli spännande att se hur det ser ut nästa år.
  Ha det gott i helgen
  Kram Meta

 6. Trädgårdstid den 9 oktober, 2015 kl 18:47

  Växtlighet är liv, och det är lika coolt varje gång! Jag är inte så duktig på att sätta sticklingar, men i år har jag tagit några av flox, som jag har lyckats med vid tidigare tillfällen. Spännande att se hur många som överlever!
  Kram
  Elin

 7. Marika den 10 oktober, 2015 kl 08:26

  Vilken lycka, med så många sticklingar. Körsbärslunden låter helt underbart.
  Ha en trevlig resa.

 8. Kristinas oas den 10 oktober, 2015 kl 21:07

  Vilken lycka att se fina rötter, wow vilken lund det blir så småningom. Ha det så bra på jobbresan och hoppas du hinner spana efter det som växer också.
  Ha en fin helg!
  Kram Kristina

 9. martaronyai den 12 oktober, 2015 kl 21:52

  Åh, grattis till dina nya rötter! Du ÄR mäktig! Tänkt att ha ett träd som man är mamma till!
  För egen del håller jag på att dela perenner och kruka upp överskottet till försäljning. Även perennrötter på våren kan göra en lycklig, kan jag intyga.
  Men träd, det är högsta divisionen.
  Kram på dig i Kina
  Marta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.