Puffar av väldoft

En välkommen överraskning

 

Började trädgårdsdagen med block och penna i handen. Nåväl det är nästan sant. Innan hade jag tittat till sticklingslådorna. Djupt koncentrerad gick jag runt och letade växter som jag glömt var jag satt. Plötsligt kom puffar av en ljuvlig doft, en doft som jag hajade till av. Vad var det? Men inte kan väl… jo då silveraxen blommade och tiden kom ifatt mig. Doften från silveraxen så här års är ett underbart sällskap. För mig är det synonymt med underbara trädgårdsdagar med behagligt arbetsväder och en väldigt speciell känsla. Kan inte riktigt sätta fingret på den… stress? Ja kanske på ett sätt för det brukar vara nu jag vill göra klart. Sätta det som står i krukor, plantera sådder jag inte vill hantera längre och för att inte tala om alla krukor med lökar som grävts upp nån annan gång när något skulle flyttas. Fast jag känner ingen stress. Bara en känsla av att vilja bli klar, få stryka punkt efter punkt på listan. Att få göra det till doften av silverax är höst på ett positivt sätt.

 

Fokuserade trädgården i 3 dagar förra helgen. Det skulle ju börja regna igen… Jag hann göra 3 nya bäddar och skapat plats för höstens pionbeställning. Men nu känner jag mig klar, har liksom nått dit jag ville. Kvar i kruka står ett litet barrträd, Cunninghamia, och tulpaner jag grävde upp i våras. Resten av sommarens växtfynd och ytterligare några rhododendron har fått en plats. Frösådder är planterade. Kallbänken någorlunda genomplockad. Och jag känner mig så himla nöjd. Regnet kunde komma och det har det minsann gjort med besked. Sen hoppas jag att början av oktober blir någorlunda bra. Det finns lite mer att gräva och fixa om jag hinner. Vem vet – kanske blommar silveraxen fortfarande och skickar ut puffar av väldoft. Och om solen skiner så tar jag kameran för silveraxen är ett av mina absoluta favoritmotiv och inte bara för rena porträtt…

20121008_0005

20121008_0004

20121008_0003

20121008_0001

 

Ha det så gott!


carina

15 Kommentarer

 1. Marit den 19 september, 2015 kl 22:33

  Vakre bilder! Det blir spennende å se hva du har bestilt av peoner. Her har det regnet så mye at det ble flom overalt. Hagen er som en sump. Nå ønsker jeg meg masse sol!

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 20 september, 2015 kl 19:24

   Hoppas ni haft mycket sol i helgen och att regnet som kommer hit inte når er. Lovar – jag berättar men ännu roligare om de blommar till våren.

   Kram, Carina

 2. Lotta den 20 september, 2015 kl 07:03

  Silverax var en ny bekantskap för mig. Så fina! Är de ”svårskötta”?

  • Carina den 20 september, 2015 kl 19:26

   Nej de är lätta behöver god tillgång till fukt och gärna näringsrik jord men de är tåliga även med mindre. Men att få den härliga doften så här års gör det värt att ge lite extra näring.De här bilderna visar väl inte blommorna så bra men jag har fotat dem mera vanligt också.

 3. Nina Västerplana den 20 september, 2015 kl 07:21

  Underbart Carina att du hunnit så långt… Kan tyvärr inte säga detsamma. Har hela rabattbygget kvar, hoppas på en lång, varm höst 😎
  Får ut o kolla om mina Brunette har fått knopp än… de vanliga gröna har nästan blommat över.
  Ha´t himla gôrgôtt i höstsola
  Nina

  • Carina den 20 september, 2015 kl 19:31

   Hoppas du hittade knoppar, massor av stjälkar med dem 🙂 Brukar inte vara så i fas men eftersom jag flyttar nästa helg och sen ska iväg på tjänsteresa så planerade jag för att hinna. Idag och igår har varit fantastiskt och jag hade gärna, gärna jobbat i trädgården 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. lunasblogg den 20 september, 2015 kl 19:02

  Jodå, jag är som du kollar in de ståtliga silveraxen och undrar när de ska öppna sig och sprida sin väldoft. Så rätt som det, när man minst anar är doften här. Sent, men bättre sent än aldrig. Denna veckan eller nästa? Ska jämföra om den delade plantan som nu får mer sol än huvudplantan blommar tidigare i år.
  Jag hoppas också på en mild oktober, så att trädgården får ett värdigt avslut och man hinner det man föresatt sig.
  Kram Luna

  • Carina den 20 september, 2015 kl 19:33

   Visst är det underbart och härligt. Roligt att fler gillar doften. Körde iväg alla krukor idag men ville inte ställa in de ännu. Då får stå ute hos föräldrarna istället. Vem vet – det kan bli en fantastiskt lång höst. Skulle vilja hinna tvätta lite utemöbler i november.

   Kram, Carina

 5. Rost och rädisor den 20 september, 2015 kl 19:28

  Magiska bilder!
  Så skönt att vara i fas. Det kan man inte säga att jag är. Här behövs många trädgårdsdagar innan den känslan kan infinna sig.
  Du undrade om zinkbadkar. Jag hittade mitt på Blocket, men har sett flera på loppis också. Även antikhandlare kan ha.
  Allt gott
  Anette

  • Carina den 20 september, 2015 kl 19:36

   Tack! Var tyvärr ett tag sedan jag hann med att ta den typen av bilder trots att det är underbar mindfulnes. Brukar inte vara så väl i fas men en flytt och jobb pockar på.

   Ok, då ska jag hålla ögonen öppna. Ett vanligt badkar behöver grävas ner tänker jag. Det här var snyggt från sidan också.

   Ha det gott! Carina

 6. Katarina /En Grön Sida den 21 september, 2015 kl 07:09

  Åh, underbara bilder! Fantastiskt ljus, blir poesi.
  Silverax, så vackert! Dessutom doftande, oj! Har ingen. Än, tillägger ett än och vet att det snart kommer att vara ”åtgärdat”.
  Stress? Kanske lite jag också, för jag har en massa som ska grävas om och flyttas runt i höst. Dessutom plantera en del. Allt i liten skala här… Du och dina pioner, beställningar på gång läser jag. Ska bli spännande att se vilka som får ny boplats hos dig.
  kram
  /Katarina

  …som också vill ha ett vackert badkar… =o))

  • Carina den 24 september, 2015 kl 09:15

   Haha… ja, jag och mina pioner 😉 Du skulle sett min mammas min när hon kom förbi och tittade till vad jag höll på med..

   Tack – det är den typen jag älskar. Jag är nöjd med resultatet men den där stunden när jag fotar, följer ljuset osv det är underbart rogivande. Reflekterar över att fotokursen som jag fortsatte ett år till gör att jag sällan fotar det som var min lisa för själen. Nu är det mat, porträtt och produkter i övningssyfte. Men det kommer en morrondag 🙂

   Kram, Carina

 7. Kristinas oas den 23 september, 2015 kl 11:40

  Tittar på det vackra ljuset i dina bilder och drömmer mig bort. Doften är ljuvlig, om nu bara knopparna orkar slå ut. Lite olika hur det blir. Lycka till med flyttbestyren!
  Kram Kristina

 8. Carina den 24 september, 2015 kl 09:17

  Oj är det senare hos dig? Hos mig frös de för två höstar sen, en kort och tidig frostknäpp. Men de står mycket öppnare på åkern än de gjorde i sluttningen här.

  Tack – jo ljus det är min grej 🙂 Tycker det är underbart att försöka fånga det.

  Kram, Carina

 9. Anita den 29 september, 2015 kl 15:27

  Oj, oj, oj …. jag känner inte doften riktigt ända hit men jag kan ana den ändå när jag ser dina helt fantastiska bilder. Så måleriska och härliga, precis som din text. Så skönt att du hann klar innan regnet. Nu håller vi tummarna att ditt oktobergrävande sker i fint väder och doften från silveraxet!

  Ha en skön fortsatt vecka!

  Kram Anita

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.