Helhet eller delar i lunden

Kommer jag se skogen för alla träd?

 

Cornus, Dunster Castle

En drömbild av blommande kornell, Cornus, från Dunster Castle

En vacker lund där träden ger en härlig bakgrund och där enskilda under en period är primadonnor. Blad stora som dasslock, smått och filigranliknande däremellan, variation och struktur det vill jag ha. Och jag vill ha många sköna gröna nyanser. Det här låter som en klok tanke, en tanke tagen ur nästan vilken trädgårdsdesignskrift som helst… För så’na har jag ju läst genom åren. Och jag har sett teorierna tillämpade, därtill bockat och bugat i medhåll. Helheten har byggt på delarna. Så helhet eller delar det är frågan…

Det är lätt att bli fångad av alla vackra växter, träd, buskar. Det finns en baksida med att ha läst massor av trädgårdslitteratur. Man vet vad som är annorlunda, ovanligt och otroligt åtråvärt både ur egna och andras ögon. Nu bryr jag mig inte så mycket om andra men jag vet vad mina ögon trånar efter. Jag har gått ’all in’ på träd och buskar hela den här våren. Senast ett besök hos Tommy Ahnby och ett på Stolpens trädgård har landat mig med ett 20-tal nya buskar och träd. Men hur får jag ihop dem till en helhet, till en vacker skog, lunden jag beskrev ovan? Tror att samtliga skulle beskrivas som ’solitärer’ värda en framskjuten plats i trädgården. Jaha… Och jag som sätter dem som en blandad kompott i lunden. Och vad skulle jag kunna hitta, nej vilja hitta som ger lugnet däremellan?

Gunnera, Dunster Castle

Gunnera , sinnebilden av frodigt, grönt och skönt. I ett par andra bilder står en kompis under bladverket…

Bilder från Englandssemestern, Dunster Castle, får illustrera det åtråvärde, det frodiga… En parentes – barnen och mina föräldrar hade slagit vad om hur många växter jag köpt och sen tryckt ner i resväskan. Kan säga att jag gick vinnande ur vadet som jag inte ens visste om. Inget följde med hem förutom sticklingar.

 

När vädret lovade regn i mängder under flera dagar så passade jag på att ta en långdag bland växter och ogräs. Mer jord rensades fram. Myskmadran har jag följt i två år och nu tog jag beslutet att vi ska umgås mera på håll i fortsättningen. Ett skottlärrelass är nu utbrett i ändan av åkern under träden. Där la jag den i väntan på regnet som skulle komma och som kom. Det var inte bara Myskmadran som sattes. Jag ville dra fördel av naturlig vattning. Lunden utökades och en del av träden och buskarna sattes där.Vad är det då som jag ’fyndat’? I vissa fall exakt saker jag velat ha. I vissa fall – men den här då, ska du inte testa… Klart jag ska testa!

 

 • Acer griseum, en rejäl buske för den här gången ville  jag se att barken verkligen släpper. Exemplaret jag har idag har världens fulaste bark och stam
 • Acer negundo ’Odessanum’, asklönn, för jag fick se den i en trädgård vackert limegul i soligt läge
 • Callicarpa, glasbär, har jag suktat efter länge för de lila bärens skull. Försökte så men det ville sig inte. Har trott att den inte är härdig här. En liten frösådd är värd ett försök
 • Corylopsis, en hasselsläkting och varje gång jag sett den blomma i botan så har jag tänkt… ..måste ha men sen alltid glömt på plantskolor
 • Calycanthus floridulus, den trendiga kryddbusken som oftast finns i få exemplar och många vill ha
 • Cornus florida, tydligen härdigare än man tror och med vackrare??!?!? blomning. Jag kan återkomma om sisådär 10 år…
 • Cornus x rutgeriensis ’Ruth Ellen’, en hybrid som man tror ska ha större blommor än föräldrarna, ljust rosa lär de vara i varje fall
 • Cunninghamia lanceolata, om man tänker sig en igelkott med böjda, lite slokande taggar så är det inte helt fel. Ser liten och beskedlig ut nu men det lär inte bestå, förutsatt att den överlever
 • Euonymus fortunei ’Wolong Ghost’, mörkgröna, blanka blad med silvervit ådring fungerar som marktäckare
 • Fothergilla major ’Blue Shadow’, en häxal med vackert blådaggiga blad. Jag är redan svag för blomningen och höstfärgerna hos släktet så självklart…
 • Idesia polycarpa,  för nerverna och bladskaften hade en så härlig röd kontrastfärg mot limegula blad men eftersom den stog i en växttunnel kommer kanske inte den härliga limegula färgen på bladen bestå men, men… kanske ändå
 • Magnolia ’Honey Tulip’, ’Elisabeth’ som jag har är älskad året runt. Sticklingarna kommer sannolikt inte att ta sig. Ett vackert exemplar ungefär i min storlek
 • Magnolia stellata ’Chrysanthemifolia’,  på rekommendatation – den vackrast blommande stellatan. Vem säger emot en Magnoliaexpert?
 • Parrotia persica, någon papegoja kommer jag aldrig skaffa men en papegojbuske för vackert växtsätt och höstfärger
 • Philadelphus ’Mont Blanc’, ett pytte exemplar och egentligen vet jag inte varför. När jag hade en doftschersmin var jag måttligt förtjust i doften men den här är varmt rekommenderad
 • Poliothyrsis sinensis, Chinese Pearl Bloom, hittar inte ens några svenska referenser men är tydligen släkt med Idesia och får vackra blomklasar ähum sent på hösten. Men vi ska ju få ett varmare klimat, eller?
 • Pterostyrax hispidall, epåletträd  vars blommor hänger som ’tassels’ under grenarna. Det lär nog bli enda stället som jag tycker att just ’tassels’ passar men sån är jag..
 • Rhodoendron quinquefolium, fembladsazalean jag såg en försommar med vackrast tänkbara bladutspring…
 • Sambucus nigra ’Black Lace’, dricker inte saft men drömmer ändå om rosa flädersaft, dessutom är den ett snyggt inslag i rabatten
 • Sinocalycanthus sinensis, syskon med kryddbusken med vit blomning. Såg ett blommande exemplar för några år sedan… mycket vackert
 • Sorbus scalaris, växtsättet och smala, prydliga blad förutom att jag tycker om rönnar

 

Hos Tommy gick jag upp och ner bland raderna, många varv kan jag säga, och spanade efter vackra växtsätt. På Stolpens blev det mest inköp på rekommendationer.

 

De här små gör sig inte jättebra på bild just nu. Jag fotar och dokumenterar för minnets skull. Bra att ha när etiketter försvinner.

Idesia polycarpa Acer negundo 'Odessanum'
Parottia persica Calycanthus floridus
Pterostyrax hispida Poliothyrsis sinensis

 

 

Flädern är fotad på Hidcote Manor och det var bilder från en engelsk trädgård, anlagd av en svenska som fick mig att längta efter en rödbladig, rosablommande buske för mååånga år sedan. Då fanns de inte i Sverige ännu. Så lite tålmodig måste jag vara trots allt. Bilden finns insatt i en trädgårdspärm men jag behöver inte öppna den för  bilden dyker upp på näthinnan. Så att återskapa en liknande miljö som fortfarande är tilltalande efter mängder av år tror jag är ett säkert kort.

 

rosablommande fläder

 

Huvudbryt nu är var jag ska hämta mer jord och hur mycket. Har kanske inte skrivit det men mitt hus är sålt och vi diskuterar om jag ska ta över mina föräldars hus och 3.000 m2 med högst töjbar gräns 🙂

 

Ha en härlig söndag!

logga_rosaline

16 Kommentarer

 1. Marit den 2 augusti, 2015 kl 10:55

  Du har kjøpt mange fine planter gjennom årene og nå nylig! Tommy Ahnby kjenner jeg til. Her i Norge finnes det et sted som heter Ramme gård som han jobber til tider og selger masse spennende planter. Jeg har 5 trær i hagen som jeg har kjøpt av han.
  Magnolia ’Chrysanthemifolia’ står på min ønskeliste også. Calicarpa har jeg hatt i potter i to vintre. Jeg setter de i en kjellernedgang som har tak og vegger, men ingen isolasjon. Der har de klart seg fint, for de er ikke herdige nok her heller. Tør ikke å plante de i bakken…
  Det blir nok en flott skog av trær og busker hos deg etterhvert!

  Klem, Marit

  • Carina den 2 augusti, 2015 kl 16:23

   Tack Marit! Det var ett bra tips… Hittar en endaste angivelse om att en art ska klara zon 3 i skyddat läge. Men testar nog kruka så här första vintern 🙂 Tror nog att jag ska få till en fin och rejäl lund så småningom. Nu har jag tid att gå och fundera, förbereda.

   Du får be Tommy ta med en ’Chrysanthemifolia till Norge när han besöker. Eller så får du ta dig en tur till honom. Det var en fantastisk plats.

   Kram, Carina

 2. Britt den 2 augusti, 2015 kl 11:08

  Oj det var litet att bita i. Jag läste om Stolpens trädgård, alltid kul att få nya tips, men den ligger tydligen i Värmland och det är litet långt.
  Jag kanske fattar trögt, men ska alla dessa växter ner i din nuvarande trädgård eller din kommande. En trädgård med litet luddiga gränser verkar nästan behövas. / Britt

  • Carina den 2 augusti, 2015 kl 16:06

   Du fattar säkert alldeles blixtsnabbt. Tror det är så självklart för mig att jag blir otydlig. Kommunikation är det svåraste… sägs det 🙂

   Huset som jag bor i nu och som jag sålt har en trädgård som jag fixade när jag flyttade in. Men jag har vetat om några år att jag så småningom inte skulle bo kvar här. Så för 4 år sedan började jag flytta växter härifrån. Allt jag sår, sticker och köper är tänkt för en ny trädgård och är tillfälligt planterat på mark jag lånat av mina föräldrar. Farfar hade en gård där de bor och mark finns det en del av. Så när jag skriver om åkern, rensning osv så är det jämte mina föräldrars hus. Det har varit lite mycket att tag att först rensa där och sen här.

   Ha det gott! Carina

 3. Sabelhagens olivlund - Maria den 2 augusti, 2015 kl 11:25

  Så spännande! Både med hus, alla nya träd/buskar och ny trädgård. Ser fram emot fortsättningen. Jag skulle vilja strukturera om min trädgård, men jag får ta det lite i sänder, inga stora projekt blir det nu.
  Ha sköna dagar
  Kram Maria

  • Carina den 2 augusti, 2015 kl 16:00

   Klokt att vänta och ta lite i taget. Det brukar garanterat bli sol, högtryck och torka när jag väl grävt upp en massa växter. Ni har ju ett spännande altanprojekt på gång om jag läst rätt 🙂 Ja det blir spännande med en ny trädgård. Just nu letar vi boende till min son.

   Kram, Carina

 4. Marit den 2 augusti, 2015 kl 11:28

  Hei Carina!

  Det er mye flott du har kjøpt, både før og nå i det siste! Tommy Ahnby kjenner jeg godt til. Han har jobbet her i Norge på et sted som heter Ramme gård, og som har en salgsdag hver vår og høst hvor han tar med seg planter fra Sverige og selger. 5 av mine trær og busket i hagen kommer nettopp fra han. En av de er svarthyllen ’Black Lace’ 🙂

  Calicarpa har jeg tre stykker av i potter. Jeg har plantet de i store potter og setter de kaldt i en uisolert kjellernedgang. Det er nesten like kaldt der som ute, men der har de overlevd de to siste vintrene. Jeg tør ikke plante de i bakken, for jeg tror ikke de overlever vinteren her. Men jeg får sett de vakre lilla bærene hver høst på de, så det er verdt jobben å ha de i potter.

  Du får nok en flott skog av trær og busker hos deg om noen år!

  Klem, Marit

 5. Anita den 2 augusti, 2015 kl 18:31

  Men du … jag älskar träd och tycker du gör sååå rätt som satsar så friskt. Känner inte igen ens hälften men njuter av läsningen och bilderna. Röd fläder har jag sett många gånger i England och blir lika salig varje gång. Samma sak med blomsterkornell. Cornus florida låter spännande. Jag lovar att kolla in din blogg om sisådär 10 år 😉 Men vilket jobb. Först plantera på den lånade marken och sedan flytta allt till den nya trädgården. Men vilket härligt jobb. Tänk att ha sin egen ”plantskola” med stora fina exemplar färdiga att planera in i det nya oskrivna bladet.

  Ha nu en skön kommande vecka!

  Kram Anita

  • Carina den 3 augusti, 2015 kl 18:15

   Tack Anita! De flesta tycker nog det är bakvänt och galet 🙂 Ja tänk om 10 år, inte bara trädens storlek utan bloggkollen… Det är än mer värt tänker jag.

   När jag flyttade till den här trådgården så hade jag också min egna plantskola. Och visst är det underbart. Det blev mera av genomtänkt och mindre av – den sätter jag där så länge.

   Hoppas ni också får en släng av sommaren som landade här idag 🙂

   Kram, Carina

 6. Katarina /En Grön Sida den 5 augusti, 2015 kl 06:47

  Så intressanta tankegångar! Ja, helhet eller delar. Och delar. Att köpa och plantera en växt är relativt enkelt (oftast). Men att skapa den där helheten, miljön, där växterna språkar med varandra på ett harmoniskt och till synes självklart vis. Det är konst! Dessutom svårt då det som verkar lyckat ett år kan komma att haverera året därefter pga tillväxt hos någon och stillastående hos någon annan osv osv osv. Så blev det i år hos mig på ett ställe. Så hoppfullt förra sommaren. I år ett av trädgårdens… ”förbättringsområden”.
  Så många växter du har! Fascinerande…
  Så vacker den mörka flädern är! Jag har en mörk, men tror att dess blad är annorlunda i formen… Måste ut o kolla!
  kram
  Katarina

  • Carina den 5 augusti, 2015 kl 07:07

   Kommer ihåg din flyttkarusell förra sommaren och känslan av att lyckats med det där alldeles extra känner jag igen 🙂 I år går jag runt och tittar på tillväxten och delarna som inte blev helheten. Riddarsporren som till exempel har blivit extremt hög och lagt sig ner över allt och alla. Men jag bestämde mig för att det är säsongen. Det är allt regn som kommit och stöd som saknas. Det får avvakta ett år till. Sen får jag kanske ta itu med det om det fortsätter vara ett problem. Men visst är känslan av missmod som kan bli en stund, innan tanken på de nya möjligheterna dyker upp, jobbig.

   Det finns flera rödbladiga flädersorter därute på marknaden tror jag 🙂

   Kram, Carina

 7. Kristinas oas den 20 augusti, 2015 kl 20:05

  Suckar mycket avundsjukt. Du har ju fått tag på två av mina tre ’vill ha-magnolior’. Men det unnar jag dig! 🙂 Förr eller senare hittar jag dem nog (och i rätt storkek).
  Spännande huslösning du har på gång. En trädgård med flexibla gränser borde vi alla ha. Ser fram emot att höra mer om det så småningom.
  Kram Kristina

  • Carina den 23 augusti, 2015 kl 07:46

   Oj, trodde redan du fått tag i Honey Tulip??!? Exemplaret som jag fick tag i hos Tommy var väldigt fint och med årstillväxten närmare 2 meter. Men nu ska jag få den att avmogna i tid också. Gör ingenting åt boendeplanerna just nu. Det är så mycket annat så jag har bestämt mig för att fokusera. Men i veckan blev det klart med en lägenhet för min son. Ett steg på vägen.

   Håller tummarna för lyckat magnolialetande! Kram, Carina

   • Kristinas oas den 23 augusti, 2015 kl 20:13

    Hade Honey Tulip beställd, men tyvärr var den slut hos leverantören och jag fick inte tag på den hos någon annan, trots idogt letande. Men jag gör ett nytt försök till våren. I helgen var jag och hämtade en Wilsonmagnolia, ett annat av mina vill ha-träd. 🙂
    Grattis till sonens boende, skönt för er att det ordnat sig. 🙂
    Kram Kristina

    • Carina den 24 augusti, 2015 kl 08:19

     Aha… När jag frågade Tommy efter den så sa han att den är copyrightskyddad, det bidrar säkert till att den är svår att hitta. Han är ju grossist med ett stort udda sortiment och förser bla Zetas med en del sorter. Wilsonmagnolia sådde jag förra året och den har grott fantastiskt bra och vuxit till sig också.

     • Kristinas oas den 24 augusti, 2015 kl 19:15

      Mmm, precis. Honey Tulip släpptes dessutom för bara ett par år sedan, så det gör det ju inte lättare direkt. Kul att Wilsonmagnolian växer till sig! 🙂Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.