Vårbruk - beundra snödroppar och vintergäck

Min mentala plats – ett lunchsamtal

Min mentala plats apropå en mysig plats – veckans tema hos Trädgårdsfägring. Min mentala plats är resultatet av en 7-dagars kurs i mental träning tidigt 90-tal. Faktiskt några år före man började prata om mental träning i samband med idrott. Det var ett samtal över en lunch i veckan som påminde mig. Och den får göra sällskap med soliga bilder av olika snödroppar.

Min mentala plats - Galanthus ikariae, grekisk snödroppe
Här är det bladverket som är annorlunda som i att det är läckert äppelgrönt. Den verkar också vara väldigt tidig – Galanthus ikariae – grekisk snödroppe

Utbildningen är dessutom en av tre utbildningar som stannat i minnet, undrar hur många jag glömt. Alla tre har också haft stor inverkan genom åren – de var bra helt enkelt. Det är inte helt rättvist – jag har fortfarande och dessutom ofta nytta av all juridikutbildning jag fick medan jag var i försäkringsbranschen.

Men alltså min mentala plats… ..en plats att alltid ha med sig och återvända till, en skön plats helt enkelt. Och därigenom lättare än ’en mysig plats’ som faktiskt oftast är ungefär den plats där jag går och står. Men det är ett resultat av utbildningen – det är mycket vunnet att acceptera det som är och se det som är bra i det.

Min mentala plats - knotiga äppleträd
Vy från gläntan – knotiga blommande äppleträd och en känsla som påminner om min mentala plats

Sköna hörnan med mina snödroppar

Om jag går tillbaka till veckan funderade jag på om jag trots allt ska grusa sköna hörnan. Redan namnet antyder att det borde vara en härlig plats i den verkliga världen. Och jag är faktiskt barnsligt nöjd med platsen redan nu. Det är också här som jag satt nästan alla av de olika sorters snödroppar som jag samlat. De verkar trivas med att ha en värmande bergkant i ryggen. Jag fotade snödropparna och under tiden kom jag fram till att jag ska vänta med att grusa tills vidare.

Min mentala plats - hörnan
Sköna hörnan i höstas nu är den klädd av snödroppar
Min mentala plats - Galanthus elwesii 'Reverend Hailstone'
En art som man selekterat många sorter från är den turkiska snödroppen – Galanthus elwesii ’Reverend Hailstone’ – och de blommar tidigt!
Galanthus 'Bess' - snödroppe
Galanthus ’Bess’ – snödroppe

Platsen är min, bara min

Så är det! Min mentala plats är en idealbild på näthinnan, lagrad som en känsla i själen. Men alla element som gör känslan har jag runt mig på olika sätt. Skogen är ett element och ett större träd är delar av platsen. Men när jag då stöter på platser i det verkliga livet som stämmer in på hela eller delar av min mentala plats – ja då faller bitarna på plats. En skön känsla breder ut sig. Kanske är det till och med så att den omedvetet alltid finns där för det är ofta som resultatet av mitt planlösa anläggande innehåller flera element. Fast jag kan avslöja att det fanns inga starka, skrikiga färger hos min mentala plats. Den är klädd i grönt, vitt och blått nästan som en snödroppe alltså.

Några få dagar av februari är kvar och just nu innehåller väderkartan sol de där dagarna!

16 Kommentarer

 1. Marit den 25 februari, 2023 kl 10:29

  Det er spennende det du forteller her! Mentale plasser på den måten du forteller om er nytt for meg.
  Grønt og hvitt er jo veldig pent da, og jeg begynner å forstå hvorfor du er så glad i snøklokker 🙂
  Jeg har også blitt veldig glad i de etter at jeg endelig har fått de til å trives her.

  Klem, Marit

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:39

   Det är en plats man skapar i hjärnan, en lagrad bild av en miljö som hjälper mig landa och stanna upp. Det kan vara en verklig plats men också en jag skapat med bitar från olika miljöer.

   Det är ju alltid roligare att plantera och sen se växterna trivas.

   Kram, Carina

 2. Ingeborg Hald den 25 februari, 2023 kl 17:08

  Du har litt prosjekter du også, og snøklokkene er nydelige. Ha en fortsatt fin helg, hilsen Ingeborg

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:42

   Möjliga projekt har jag alltid på lut i minnet. Just nu avgörs starten av om jag ska behålla den tomten eller sälja den…

   Tack detsamma! Carina

 3. Marie den 25 februari, 2023 kl 19:16

  Sådan en mental plads, en form for helle, hvis jeg har forstået dig rigtigt, er sikkert guld værd i disse utrygge tider. Hvis man holder af havearbejde og af at opholde sig i haven, er selve haven vel i grunden både et fysisk og et mentalt sted, og er man heldig, fortættes det et bestemt sted, hvor det føles specielt stærkt.

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:43

   Du förstår helt rätt. Jag använder den när jag vill gå ner i varv då besöker jag platsen i tanken och den blir en del av djup avslappning. Men trädgården, miljöerna och växterna ger också avslappning i form av glädje till exempel.

   Ha det gott! Carina

 4. Lisbeth den 26 februari, 2023 kl 09:17

  Fine billeder og fin tekst. Mit mentale sted har jeg ikke mere, men heldigvis har jeg billederne og kan tænke tilbage. Jeg er sikker på, at jeg får flyttet mit mentale sted til min nye have.
  Kram Lisbeth

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:44

   Tack Lisbeth!
   Grejen med en mental plats är att den finns som en bild och en känsla i huv’et. Jag kan ta med den vart jag vill och plocka fram den när jag vill gå ner i varv, kanske meditera.

   Kram, Carina

 5. Anita den 27 februari, 2023 kl 09:54

  Jag tycker om det … din mentala plats. Och när jag tittar på bilden så förstår jag att du tycker om den. Så härligt det låter att den nu är klädd av snödroppar. Det betyder att den ”riktiga” snön inte ligger hos dig. Det gör den här. Jag får njuta av mina snödroppar betydligt senare. Jag kan nog säga att jag har min mentala plats i uterummet den här tiden. Nu börjar nämligen kameliorna att blomma …
  Ha en fin vecka!

  Kram, Anita

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:47

   Både och… ..den mentala platsen är en fejkplats, en bild lagrad i min hjärna som jag kan plocka fram var jag än befinner mig. Men sköna hörnan är verkligen. Om jag ska grusa den eller ej… ..det beror på om jag ska behålla den tomten eller ej.

   Kameliorna blomma… det låter helt underbart. Mina blommar dåligt men de står ute i skyddat läge eftersom jag saknar ett utrymme som ditt och jag tröttnade på att släpa in de i verkstan. Jag tänkte att det får bli en naturlig rensning 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Marika den 27 februari, 2023 kl 15:52

  Hej Carina!
  Om jag förstod dig rätt, så menar du att den mysiga platsen är där man finner välbefinnande och mår bra.
  Jag mår bra i min trädgård och då blir det en mysig plats. Ljuvligt med snödroppar. Idag har vi sol och vårliknande väder.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:49

   Hej Marika!

   Jag tror du förstår men det jag tänker är att jag upplever där jag är just nu som en mysig plats runt om här hemma. Min mentala plats är en bild och en känsla lagrad i hjärnan och kroppen. Den kan användas och förstärka avslappning, meditation, fokusering med mera.

   Igår var det ett vilt surrande bland de blommande vårlökarna. Blomflugorna eller om det är någon form av litet bi hade gult pollen lagrat i små bollar runt benen.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Elna Slot den 28 februari, 2023 kl 09:38

  Grønt, hvidt og blåt lyder som de helt rigtige farver til en plads, hvor man kan være sig selv og slappe af, og hvor man kan lade op og tænke nye tanker. Sådan en plads er vigtig for os alle.

  Hilsen Elna

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:52

   Javisst är det härliga nyanser 🙂 Tänker att de flesta behöver stanna upp och reflektera, landa i sig själva men att många verkar undvika det.

   Ha det gott! Carina

 8. Anni den 28 februari, 2023 kl 17:17

  Visst kan den mysiga platsen finnas inom en. Det är värt så mycket när man funnit den, eller kommit tillfreds med den. Din plats låter fräsch och trivsam. Min plats är rogivande blå, föga förvånande … 😉

  • Carina den 1 mars, 2023 kl 08:55

   Det är en stor vinst att ha den. Vi fick en övning – gå in i dig själv och leta i minnet efter en plats som betytt mycket för dig, positivt laddad. Och sen fick vi gå vidare och ladda in den, öva på att plocka fram den och använda den. Det underbara är att var jag sen är i världen finns platsen där.

   Jag hade nog blivit förvånad om den varit någon annan färg… Men blått är en fantastisk färg som jag upplever som otroligt lugnande.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.