Stenkär - den stora flata på plats

Stenkär – ny sten och mer sten till kanter

Stenkär… ..det har jag varit länge och genom åren har jag hittat så många fina stenar på markerna som jag redan från början inser att jag får ge upp. Det skulle inte vara värt kostnaden att få dem på plats. Men några som har kommit på plats och som är stora har jag ändå. Jag är himla nöjd men är också lite rädd att jag räknat lite fel. För tänk om jag inte kan få vattenytan så hög som jag trott när jag måttat med mitt oerfarna ögonmått… Det där har jag tagit till mig och så smått börjar fundera ut en reservplan för.

Stenkär - de ligger i högar
Stenkär – de ligger i högar

Reservplanen

Den innehåller en mental lista på växter som kan gilla att stå i en fuktig miljö och som kan rama in dammen. Där finns några ormbunkssorter, kandelabervivor, robusta hostor och en del gräs. Självklart också I. ensata och I. pseudata. Och det är i så fall de jag hade tänkt som skulle stå i en sumpzon som kanske får maka på sig. Sumpzonen är området närmast kanten där ytan kan variera mellan 10 cm under respektive 10 cm över vattenytan. BoGrönt har en bra och översiktlig bild av de olika zonerna.

Fortfarande stenkär och letar alltid fler

Även om flera bra stenar är på plats kikar jag alltid efter fler. Så kommer det nog också alltid att vara. De är så snygga tillsammans med växter. Bäcken har ett par små partier där jag kan få till några fler stenar men är annars väldigt bra.

Stenkär - stenar på väg
Stenkär – nya möjligheter på väg
Stenkär - de är väldigt olika
Det är otroligt olika sten som ligger i sluttningen strax under ytan
Stenkär - kanten börjar se färdig ut
Stenkär – kanten börjar se bra ut
Stenkär - den stora flata på plats
De största kom på plats samma dag vi tog upp dem

Veckorna som gått..

De första har innehållit mycket vila och lite trädgård men jag har i vart fall klippt det på sina ställen knähöga gräset. Vi kan ju låtsas som jag sparade det för insekternas skull… Fast det egentligen är en konstruerad förklaring. Nu har jag återvänt till grönsakslandet och ogräsrensning. 3 lådor till ska jag se om jag får på plats – pausade det jobbet när det var som varmast i somras. Sen grävde vi ur dammen ytterligare 3-4 kubik grus i olika dimensioner. Överst ett lite grövre brunrött med guldiga inslag och längre ner ett smått, smått blåtonat som nog innehåller lera – det går att krama snöbollar. Jag var himla frestad att slänga iväg en i riktning grävmaskinen men det hade nog inte fallit maskinisten på läppen. Men nu är det grävt ur och en djupare fåra för att göra en mur mot den högre nivån. Och faktiskt – jag tror hyllan kommer ligga under vatten trots allt…

Nu länkar jag till Trädgårdsfägring och hoppas på en fin avslutning på september. Prognosen innehåller regn och jag har flera stickningar jag vill pyssla med. Datorn startar jag inte ens varje dag längre – så skönt.

Det ska regna till veckan! Hoppas…

18 Kommentarer

 1. Marit den 25 september, 2022 kl 19:10

  Der er vi veldig enige, for jeg er også veldig glad i stein i alle former og størrelser. Her finnes det så og si ikke stein i bakken. Her var det havbunn for noen tusen år siden, og derfor er det leire overalt i bakken her. All den steinen jeg har her har jeg faktisk kjøpt.
  Jeg er misunnerlig på de store flotte steinene du finner hos deg 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:31

   Här finns mycket sten men vi ligger i kanterna av det som var en stor havsvik för längesen. Och jag tror det är därför som det i botten ligger ett fint, blåtonat grus som går att krama till bollar – lite lera finns det allt.

   Kram, Carina

 2. Lisbeth den 25 september, 2022 kl 21:40

  Hold da op nogle store sten, du har fundet. Godt du har gode redskaber til at transportere dem.
  Forleden så jeg den største sten i en have, større end jeg nogen sinde har set den, sådan en flytter man ikke lige igen.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:32

   Javisst är de stora! 🙂 Och jag är glad men jag har några ännu större som jag ska se om vi kan flytta om det blir byggnation så småningom och det kommer hit stora grävmaskiner. För de är för stora för utrustningen vi har…

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 26 september, 2022 kl 14:38

  Det er nogle store sten, du arbejder med. Men flotte er de. Det er med at få dem lagt rigtig på plads fra starten, for man flytter ikke sådan lige rundt med dem. Planter og sten klæder hinanden.

  Hilsen Elna

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:33

   Så är det – de är rejäla. Tyvärr såg jag att en av de lutar lite, jag vill att de ska ligga plant. Men det går nog att räta upp den med hjälp av ett par extra händer och 2 rejäla spett.

   Ha det gott! Carina

 4. Anne den 26 september, 2022 kl 16:51

  Hei! Jeg er også veldig glad i stein. Det er morsomt å arbeide med ulike former og forsøke å tilpasse dem hverandre. Så store stein som du bruker, har jeg ikke forsøkt meg på. Det er fint med ulike størrelser. Ha det godt! Anne

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:34

   Visst är det fint med sten 🙂 Kanten mot dammen här behövde stora och rejäla stenar. Men utan traktor, kärra och kran hade jag fått gå ner i storlek på stenarna.

   Ha det gott! Carina

 5. Lillian den 26 september, 2022 kl 18:26

  Så heldig at du har traktor og klype til å hjelpe deg med alle de store steinene. Det blir sikkert veldig flott når våren kommer.

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:35

   Eller hur? 🙂 Jag tror det blir fint till våren men stenarna hjälper till att fixa en fin miljö oavsett.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 26 september, 2022 kl 21:43

  Hej Carina!
  Det är inget lätt jobb, hoppas att dammen blir som du tänkt och att du hittar växter som trivs. Stickningarna har kommit fram här också, en Riddari blev klar för några veckor sedan, skall bara blötas och formas, så är den klar.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:37

   Hej Marika!

   Nu fick jag googla Riddari – den var fin. Jag stickar babykläder. Just nu tror jag faktiskt att dammen blir precis som jag tänkte. Jag hoppas bara att det faktumet att vi rubbat en del av det hårdpackade gruset i botten inte ska leda till att den läcker mer än tidigare.

   Ha det gott! Kram, Carina

 7. Ingeborg Hald den 27 september, 2022 kl 21:34

  Helt enig med deg, stein er fantastisk, skulle gjerne hatt flere store i hagen her også. Veldig gøy når du får det til. Ha en fortsatt fin kveld, hilsen Ingeborg.

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:38

   Tack Ingeborg!

   Det blir så fina kanter om jag får till kombinationerna.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 28 september, 2022 kl 11:23

  Sten är faktiskt något av det vackraste som finns så jag förstår din fascination. Du har många vackra och stenar längs vatten är så fint. Tror dammen kommer att bli väldigt fin.
  Jobba nu inte för hårt, njut av det du gör … och ta dig stunder vid de vackra stenarna. Dra med handen över dom, det är så lugnande att lägga handen över en mjuk sten.

  Kram Anita

  • Carina den 28 september, 2022 kl 17:39

   Faktiskt så har jag det – dragit handen. Jag har borstat och till och med tvättat dem på japanskt vis som inför besökare… Tempot har varit lugnt det sista – jag tappar lusten när jag inte vet hur fortsättningen med byggnation blir. Jag gör ryck när pappa frågar – ska vi köra sten nu, ska vi gräva osv.

   Kram, Carina

 9. Titti den 30 september, 2022 kl 19:37

  Stenkär och stenkul! Här på ön har vi ju mest kalksten, ja vackert det med 🙂 Så inspirerande med alla stenar, det kommer att bli fint…
  Höstkram från Titti

 10. Anni den 1 oktober, 2022 kl 00:12

  Tur att du har någon som kan flytta på stenbjässarna! De är otroligt vackra, men inget man baxar för hand. Jag har kört hårt med mina karlar, men inte har de fått ta riktigt så stora bumlingar som dina.
  Önskar dig en skön och vilsam helg. Kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.