202135Clematis Viticella-grp 'Brianna'

Italiensk klematis blommar så vackert och så länge

Italiensk klematis alltså Clematis viticella och sorter i Viticella-gruppen har överraskat mig. Och de visar upp sig från sensommaren och fram till frosten? Det sista är jag osäker på. Men här och nu blommar de som aldrig förr. Jag fotade ’Brianna’ i veckan och hon är magnifik nu. ’Jenny’ flyttade jag för ett par veckor så hon blommar inte nu.

Italienare - Clematis viticella Brianna'
Clematis viticella Brianna’

Ogenomtänkta köp av italiensk klematis

Faktiskt inte det minsta genomtänkt utan köpt på utseende och pris. Det var en höstrea hos klematisplantskolan och det var ett par viticella sorter med där. Idag är jag glad – de börjar blomma sent och sen bara fortsätter och fortsätter dem. Jag är sugen på fler. ’Brianna’ har lite mindre blommor kanske lite drygt 5 cm vida men lite sladdrigt klockformade – ändå det är så charmigt.

Italiensk klematis - Blå blomning - Clematis Viticella-grp 'Jenny'
Clematis Viticella-grp ’Jenny’

’Jenny’ har större och utbredda blommor som är jämnt blåvioletta. Men lika fin som ’Jenny’. ’Maria Cornelia’ svingar sig runt i en tall och jag älskar de mörka ståndarna i mitten av den vita, enkla blomman. Men enkelt är ofta snyggt.

Italiensk klematis - Clematis Viticella-grp 'Maria Cornelia - viticella-klematis
Clematis Viticella-grp ’Maria Cornelia – viticella-klematis

Jag odlar italiensk klematis i torvbäddarna

Ändå blommar dem. Jag vet inte om det är rätt eller optimalt men de ser ut att må bra. Det är inte bara jorden som kanske är fel – ljuset är ganska dåligt = skuggiga, svala lägen. Kanske är det därför de blommar så sent hos mig. Ändå jag får nog ta och läsa på lite för jag vill behålla den sena blomningen även nu när jag flyttar dem.

Men när jag läser odlingsråd är det inte så fel… De beskrivs som enkla utan speciella krav. De kan frysa ner helt men skjuta nya skott som ändå blommar samma sommar. De är friskare och härdigare än de storblommiga klematisarna och klarar även torka hyfsat bra. Det blir alltså bara plus för dem.

Det finns plats för de alla

De småblommiga typ alpklematisarna blommar tidigt och har bland de mindre blommorna. Sen tar de tidiga storblommiga över och senare de sena storblommiga. Frampå sensommar börjar olika sorter ur Texensis-grp blomma och så på sluttampen mina klematis i Viticella-grp som också har blommar som storleksmässigt ligger mitt emellan.

Clematis 'Edo Murasaki' - tidiga storblommiga gruppen
En ur gruppen tidiga storblommiga gruppen – Clematis ’Edo Murasaki’

Viticella- klematis är ett bra val när man vill ha en blommande klängväxt som inte ställer specialkrav på växtplatsen. De har större blommor än till exempel alpklematis, men något mindre än storblommiga klematis. Ofta är dessa klematisar härdigare och friskare än de storblommiga klematisarna.

Viticella-klematis tål torka och trivs både i sol och i halvskugga. Skotten kan frysa nästan nere vid markytan, men de nya skotten som växer upp på våren blommar rikligt redan samma sommar. Denna klematis trivs i näringsrik jord.

Nog om italiensk klematis…

Häromdan stog jag och tittade på en hög jord som kändes helt oövervinnerlig, inga öppningar, bara jobb. Men så efter ett antal varv med tankar på annat så lyfte jag spaden och grävde en rad rätt igenom högen. Och plötsligt blev besluten klara och bitarna föll på plats. Idag blev det en lång paus i solstolen – ljuvligt solsken och härlig temperatur! Jag länkar till trädgårdsfägring som vanligt. Vill du läsa mer om mina klematis finns de HÄR.

Hoppas på fler ljuvliga sensommardagar!

17 Kommentarer

 1. Ulrika den 19 september, 2020 kl 08:38

  Hej Carina,
  Ljuvliga klematisbilder. Och återigen väcks ha-begäret. Gick in på SKUD’s sida för att se vilka som tillhör viticella-gruppen. Massor att välja på och en del jag redan har. Måste ut och se om de också fortfarande blommar.
  En lång paus i solstolen låter härligt. Allt gott. /Ulrika

  • Carina den 19 september, 2020 kl 10:33

   Hej Ulrika!

   Kul att du gillar 🙂 Jag tycker om att sprida ut blomningen och att odla i ’lager’ då är de här klematisarna bra. Jag har inte ett enda torn eller ställning till klätterväxter utan naturliga stöd i form av träd och buskar.

   Vädret är ljuvligt här och jag njuter både i solstolen och av arbetsvädret.

   Ha det gott! Carina

 2. Marika den 19 september, 2020 kl 10:08

  Hej Carina!
  Så glad jag blir över ditt inlägg om klematis. Fick en gång rådet här på bloggen att plantera klematis i Viticella gruppen, då jag inte lyckades så bra med de storblommiga. Så rätt hon hade, inte en enda av dem har varit något problem. Tyvärr blommar alla väldigt tidigt på våren, maj-juni och sedan är det över. Envisas med att försöka med andra storblommiga, för att oftast bli besviken. Såg en underbar mörkt vinröd Viticella på växtgården i veckan, tyvärr hann dottern före, och det fanns bara en. Men hoppas att den kommer att trivas hos henne. Får ta ett kort på den och namnlappen, så jag kan försöka få tag på den. Du har flera fina.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 19 september, 2020 kl 10:37

   Hej Marika!

   Det kanske är en tröst… ..nu när jag flyttat klematis så har flera delat sig, ramlat isär, så om ett par år kanske du kan få en liten planta där. Men snabbast är såklart att hitta en planta ute i handeln. Våren? Skumt att de är så olika i blomningstid. Kanske är det den svala skuggan jag gett dem? Det kommer visa sig nu i så fall för nu är det öppna soliga lägen som gäller tills allt växer upp. Titta hos Westphal klematis de har lagt ut sin lista med reapriser. Men det är en farlig sajt 😉

   Ha det gott! Kram, Carina

 3. Ätliga trädgården den 19 september, 2020 kl 21:54

  Clematis viticella, alltså vilken snygging! Hade en period när jag ville fylla hela trädgården med klematis, men sen kom jag av mig. Börjar bli riktigt sugen igen och mer plats har kommit till. får se vad det blir…
  Allt gott
  /Anette

  • Carina den 21 september, 2020 kl 11:05

   Ja eller hur 🙂 Det har gått i vågor här också. När jag fyllt på har det oftast varit för jag tittat hos Westphal och prickat deras höstrea. Inte jättestor skillnad men fantastiska plantor.

   Kram,, Carina

 4. Marit den 21 september, 2020 kl 15:29

  Så flotte bilder, og så flotte clematis! Disse viticella er så fine og takknemmelige. De blomstrer fortsatt når de andre har gitt seg. ’Brianna’ var veldig fin 🙂
  Klem, Marit

  • Carina den 26 september, 2020 kl 09:02

   Tack Marit!

   Brianna är väldigt fin, Jenny också men på et tannat sätt. Nu har min Guernsey Cream börjat växa, den stog och stampade innan flytten, så nästa säsong hoppas jag på blomning 🙂

   Kram, Carina

 5. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 22 september, 2020 kl 17:13

  Hej!
  Vilka underbara bilder på clematis vad söta blommor den har din italienska men den vackert rena vita arten är även den så fin men mina ögon fastnar för den sista i raden så otroligt vacker färg den har.
  Det har varit så härliga dagar och solen är så varm så du gjorde helt rätt i att sitta ner och njuta av den soliga dagen.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 26 september, 2020 kl 09:04

   Hej Margareta!

   Javisst är den läcker! Den blommade fint trots att jag flyttade den i höstas så kanske ska den få stå kvar i det gamla grönsakslandet. Jag tar vara på de soliga dagarna/stunderna även om det inte verkar så från det jag skriver. Det kommer en mörkare period och då är det skönt att ha tagit vara på ljuset och värmen tidigare.

   Ha det gott! Carina

 6. Anita den 23 september, 2020 kl 08:57

  Jodå, ”Viticellorna” blommar ända till frosten kommer. Jag har haft otur med mina clematis senaste åren, det kom in vissnesjuka till en av dom som jag tog bort. Men sedan har det börjat sprida sig till de andra, trots att dom växer långt ifrån varandra. Men i år så har det varit väldigt mycket bättre. Man undrar ju varför. Men det jag skulle säga är att de som är pålitligast är just Viticella-gruppen. Jag har förvisso bara två, ’Södertälje’ och ’Julia Correvon’. Den senare kommer med nya blommor hela tiden och jag vet att den kommer inte att ge upp förrän den riktigt djupa frosten sätter in. Vissa år har den blommat i november.

  Kram Anita

  • Carina den 26 september, 2020 kl 09:10

   Trist!! Överhuvudtaget kommer det fler och fler sjukdomar – svampsjukdomar – som ger sig på fler och fler växter. Det måste vara klimatet! Jag har inte gett upp långt ifrån men såklart kommer det finnas en gräns. Vissnesjuka känner jag till men peppar… Den är väl inte dödande i sig men sätter ner plantorna om jag minns rätt. Jag tittar och funderar på om jag ska ha en av de mörkare rödvioletta. Då är Julia Correvon ett självklart alternativ. Men handen på hjärtat… ..de riktigt färgstarka typ Nubia och Sunset vandrar jag runt med och vet inte var jag ska göra av. Jag kan inte hitta en plats där jag känner att de passar in. Nu har jag satt de bakom ljungplanteringen och tänker att de kan stå där i solen mot berget.

   Kram, Carina

 7. Lena i Wales och Spanien den 24 september, 2020 kl 12:00

  Så fina klematis.
  Jag har en del här i min walesiska trädgård, men ingen som blommar nu.
  Ha det bra!

  • Carina den 26 september, 2020 kl 09:00

   Tack Lena!

   Du har ett tacksamt klimat i Wales, bättre än hos mig tror jag 🙂

   Tack detsamma! Carina

 8. Anni den 24 september, 2020 kl 13:07

  Ack ja, så många klematis jag planterat i mina dagar och så få som vill trivas i min torka. Just viticella är ju favoriten! Jag får försöka igen och passa den noga med vatten för dina bilder väcker mitt ha-begär.
  Googlade på Westphal och det var helt andra träffar än när jag sedan lade till clematis 😉
  kram igen!

  • Carina den 26 september, 2020 kl 08:52

   Torr jord – jag skulle inte komma ihåg att vattna. Men min mamma har en klematis som borde dö. Den står i en liten jordruta i en plattsättning delvis täckt av ett takutsprång den överlever för hon kommer ihåg för den står strategiskt vid ingångstrappan. Oj, tänkte inte på clematis. Det är ju en hel region och kanske lite annat skumt också – vad vet jag.

   Kram, Carina

 9. Anja den 10 oktober, 2020 kl 08:11

  Hej Carina!
  Trevlig läsning om klematis. Kanske borde även jag satsa på dessa italienska för att de storblommiga trivs inte hos mig. jag blir bara besviken.
  Ha det gott!
  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.