Silveraxen doftar fantastiskt i år också

Nå’t särskilt med doften hos silveraxen…

Silveraxen doftar förföriskt och härligt. Somliga jämför eller liknar doften med den hos konvaljer… Jag vet inte jag. Själv fyller jag den härliga doften med lika härliga höstkänslor. För mig är den synonym med underbara dagar i trädgården på hösten. Lugnet och ron lägger sig tillrätta och projekten känns lättare. Kanske inte bara känns för den delen. Det är ofta lättare att plantera på hösten när dagg och kanske regn gör sitt för uppgrävda växter liksom för nyplanterade.

Så självklart var jag tvungen att ge mig ut och njuta av doften fastän jag inte har tid att vara eller jobba någon längre stund. I år blommar Actaea ’Chocoholic’ för första gången och jag tänker att blommorna har mer rosa i sig än en sort som heter ’Pink Spike’ just för att den ska ha rosatonade blommor. Jag odlar flera namnsorter och om jag ska vara ärlig vet jag inte om jag ser nån skillnad på bladen hos till exempel ’Chocoholic’ och ’Brunette’ när det gäller mörkhet i bladen.

Silveraxen - Actaea 'Chocoholic' flowerActaea simplex ’Chocoholic’ det fina med hybriderna är inte bara vackra bladfärger – de behåller doften hos blommorna

Blommorna är intrikata och underbara fotomotiv. Tydligen är de också lockande för insekter för det är svårt att få en bild med bara blommor. Jag har till och med bilder med myror som letar godis högt upp i blomstängeln.

Om man gillar macrofoto är det en bra idé att plantera silveraxen i delvis skugga där solstrålar letar sig ner… Actaea simplex ’Chocoholic’

Actaea simplex 'Chocoholic'Bladen hos ’Chocoholic’ är aningens gröna när de växer ut men övergår i mörkt, mörkt svartrött och egentligen känns engelskans ’maroon’ som en bättre färg. Chokladliknande… det är upp till betraktaren

Actaea simplex 'Pink Spike'’Pink Spike’ i blom förra hösten och visst har den rosa toner. I år tycker jag blommorna är mer vita… För övrigt är jag kär i de små pärlformade knopparna och har svårt att slita mig från bilden av hur de vecklar ut sina små foderblad och kronbladen börjar visa sig

Silveraxen…

Är lätta att dela men jag har läst att man inte ska göra det för ofta. De är lättodlade i fuktighetshållande jord men får absolut inte torka ut om de ska utvecklas fint. Mycket vackra som solitärer och när de blommar tänker jag att sällskapet ska vara lugnt och framhäva. Blomstänglarna är frostkänsliga så jag vågar inte säga hur långt upp i Sverige de hinner blomma men bladruggen och stänglarna i sig är mycket vackra. De kan kanske verka lite dyra där de står i sina krukor i plantskolan men de är väl värda pengarna.

Actaea simplex

 

Det var den här höstens silveraxbetraktelse från mig… 😉 En favorit i repris helt enkelt

32 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 27 september, 2017 kl 12:29

  De er jo bare så fine! Blomstene og duften av de gjør at de er ekstra verdt å ha. Mine står for tørt, så de må jeg flytte. Vakre bilder!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 september, 2017 kl 19:38

   Tack Marit! Doften är underbar och de små pärlformade knopparna 🙂 Ja det får du nog göra så kanske du får njuta mer och längre av dem.

   Kram, Carina

 2. Anna-Karin Rickardsson den 27 september, 2017 kl 13:35

  Håller absolut med. Silveraxen är verkligen värda sina pengar. Har bara ’Brunette’ men njuter så av de vackra bladen, knopparna, blommorna och förstås av doften de sprider. Doften påminner mig om hur det luktade på ett gammalt fint konditori som jag som barn besökte tillsammans med mina föräldrar. Café Viola i Skövde. Visste inte att det fanns olika hybrider. Vackra bilder du visar att njuta av medan jag väntar på att mina ska slå ut. Snart snart är det dax.
  Kram Anna-Karin

  • Carina den 27 september, 2017 kl 19:36

   Men så lustigt! Jag växte upp med Café Viola fast i Alingsås. Nya ägare men favoritsmörgåsen finns kvar 🙂 ’Brunette’ har jättefina blad och egentligen så behövs inte en massa olika sorter märker jag nu. Skillnaden mellan dem är försumbar om jag ska va ärlig.

   Kram, Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 27 september, 2017 kl 15:52

  Hej Carina och tack för trevliga betraktelser över de vackra silveraxen – och nog doftar de gott tycker jag. Här höll min `Brunette´ på att stryka med i sommartorkan, massor av nedvissnade blad men så kom regnet och knopparna som bildats orkade slå ut. Jag tackar vädergudarna för gåvan och det gör även alla insekter som nu lockas till den doftande skönheten. Odlingsvärda? Javisst!

  Kram!

  • Carina den 27 september, 2017 kl 19:34

   Skönt att du får härlig doft hos dig också. ’Brunette’ har aldrig blommat här ännu. Den var planterad i en alldeles för torr rabatt hos mamma. Men kanske nästa år… I år var första säsongen efter flytt till en fuktbädd.

   Kram, Carina

 4. lisbeth den 27 september, 2017 kl 18:36

  Sølvlys hedder den på dansk, det er en dejlig plante, og duften er fantastisk, den breder sig ud i hele haven.
  Du har ret, den tåler bestemt ikke tørke, heldigvis viser den selv, når det bliver for tørt for den.
  Hilsener
  Lisbeth

  • Carina den 27 september, 2017 kl 19:32

   Mina helt vanliga låg ner av torka och jag blev väldigt förvånad att de reste sig igen och blommade 🙂 Förvånad men glad.

   Ha det gott! Carina

 5. Birgitta den 27 september, 2017 kl 19:37

  Att även jag tycker de är underbara vet du ju redan 😉 Har delat min planta men delningen har hamnat lite för torrt misstänker jag för den växer dåligt eller så beror det på sommarens torka. En växt jag verkligen njuter av när den blommar.
  Ha det gott!
  Birgitta

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:38

   Jovisst vet jag det 🙂 Blomningen är underbar fast jag har kommit att gilla bladruggarna som bryter av så fint bland alla hostablad också.

   Tack detsamma! Carina

 6. Luna Ek den 27 september, 2017 kl 20:37

  Håller med. Mina Pink Spike ser väldigt vita ut i år mer än förra året. Moderplantan som står det det lades ner fiber vill dock inte blomma och nya blad ser lite gröna ut, men där är torrare. Som tur är har jag en till som jag delat från moderplantan och den är kanonfin med helsvarta blad och vita höga blommor.
  Kram Luna

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:39

   Har fått känslan av att de vill etablera sig i lugn och ro först… ..sen blomma 🙂 Såg en ny namnsort häromda’n men ställde tillbaka den. Den påminde bara om de andra rödbladiga jag redan har.

   Kram, Carina

 7. Inger den 27 september, 2017 kl 21:10

  Lyckliga du, doften är underbar. Mitt silverax är en ’Brunette’ som har blommat en gång på ca fem år. Står kanske lite väl skuggigt. Men än har jag inte gett upp hoppet för i år.
  Kram

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:40

   Tack – jag känner mig lycklig 🙂 Mina står nog i de flesta fall rätt så soligt. Särskilt de rödbladiga ser jättetråkiga ut i skuggan. Kommer inte ihåg var i landet du bor men kan tänka att ju längre norrut desto soligare för att de ska hinna blomma.

   Kram, Carina

 8. Laila den 28 september, 2017 kl 08:38

  Jag kan mycket väl tänka mig att bli silveraxnörd jag också. Nu har jag bara några ex av Brunette Och ska genast gå och lukta på dem:-) Antar att bästa tiden att leta efter dem i plantskolan är våren?
  Kram

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:42

   Brunette doftar lika gott som alla andra så det räcker väl jättelångt 🙂 Om man ska tro på det som sägs så ska man plantera höstblommande på våren och tvärtom. Men utbudet är säkert bäst på våren.

   Kram, Carina

 9. Anita den 28 september, 2017 kl 09:52

  Och nu undrar jag varför jag inte har silverax. Visst har du skrivit om dom förut? Jag har till och med skrivit upp dom på min önskelista men totalt glömt bort dom. Tills jag blev påmind igen. Jag som gillar macro också och doftande blommor på hösten. Det gäller bara att hitta en plats. Just nu är det knökfullt.

  Ha en fin torsdag!

  Kram Anita

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:43

   Å jo… Minst en gång varje år 🙂 Och förutom fördelarna du räknade upp så ger de ett extra sent skrovmål till insekter och en och annan fjäril – fortfarande. Plats ja… det är inte det lättaste.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 10. Susie på Stjärnarve... den 28 september, 2017 kl 14:45

  Hade tidigare två sorter av silverax i murrabatten som ligger i halvskugga och har fuktighetshållande jord – plus att jag vattnar den. Brukade bli jättestora och blomma – och dofta – helt fantastiskt. Men båda är borta, dom har nämligen blivit helt överväxta av en brokbladig klätterbenved som jag – tyvärr – flyttade till rabatten för 4 år sen. Men den är å andra sidan helt fantastisk i år…..
  KRAM
  Susie

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:45

   Det var ju tråkigt. Ibland behöver en del växter hållas efter kontinuerligt så att alla kan samsas 🙂

   Kram, Carina

 11. Karsten F den 28 september, 2017 kl 20:53

  Hej Carina

  ja, de är verkligen fantastiska.
  jag är lite tveksam om de passar hos mig, doften är så stor at de kanske kör över allt annat?

  Men du gör god reklam:)

  Ha en trevlig kväll!

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:47

   Kanske… Jag tänker att liljedoften tar över allt annat medan silveraxen ligger som en lagom genomträngande doft. Men allt är ju subjektivt 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Sabelhagens olivlund den 29 september, 2017 kl 17:42

  De är fantastiska silveraxen. Jag hade Brunette och Pink Spike. Och jag vet att jag hade svårt att se skillnad på dem. Pink Spike skulle väl vara mer rosa, men jag är tveksam:)
  Kram Maria

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:48

   Spännande – verkar som alla som odlar båda har samma erfarenhet. Kanske olika företag som gjort samma selektion men namnsatt olika för mest pengar 🙂

   Kram, Carina

 13. Anja den 30 september, 2017 kl 10:04

  Hej Carina
  Ja visst är höstsilveraxen en favorit även hos mig. Men, likt dig, vet jag inte vad det är för skillnad mellan ’Brunette’ och ’Pink Spike’ vilket inte bekymrar mig det minsta 😉
  De doftar som konvaljbuskens blommor. Trevligt när bin, humlor och fjärilar har lite gott att ”käka” så här års också.
  Ha det gott!
  /Anja

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:50

   Konvaljebuske borde jag skaffa – jag som gillar doft och blomning på hösten 🙂 Och visst känns det bra att kunna bjuda på mat till insekter även på hösten.

   Jag tror, inbillar mig att någon eller några helt enkelt gjort samma selektion – det ger mer intäkter med fler namnsorter måhända…

   Kul att träffa dig i lördags! Carina

 14. Rost och rädisor den 30 september, 2017 kl 18:05

  Fin betraktelse och vackra macron. Även här finns det höstsilverax även om mer fukt vore önskvärt.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:52

   Tack Anette! Egentligen hade jag velat ha mer ljus men det är svårt när det bara är varierande grader av grått mellan regnskurarna 🙂 Det finns ett exemplar som verkligen inte gillade sommaren. Men övriga, som står i våtbäddar, har varit fina.

   Kram, Carina

 15. Merja den 3 oktober, 2017 kl 08:31

  Fantastiska bilder Carina!
  En klar favorit här på hösten. Hade en `Brunette´när vi tog över trädgården och finns nu i tre exemplar vid entrén efter att ha blivit delad. Har växt till sig bra på kort stund, vilket gillas. Såg igår att knopparna börjar slå ut…jippi:))
  Ha det gott!

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 06:53

   Tack Merja! Så kul att de växer till och börjar blomma 🙂 Tycker det är vackert när de står flera i en plantering som vackra utropstecken.

   Tack detsamma! Carina

 16. Anna den 4 oktober, 2017 kl 07:41

  Vackra bilder! Gillar att du skriver så kunnigt om dina erfarenheter. Mina silverax kämpar ofta i torka, förra året odlade jag i kruka för att äntligen få se blommorna slå ut och känna doften. Men i år bor de i en mullberikad rabatt i halvskugga som dessutom är täckt med tjockt lager gräsklipp. Och blommar rikligt!

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 09:01

   Tack Anna! Det är så enkelt att dela med sig och så har jag själv lärt mig mycket via trädgårdsamatörerna. Förstår att du har mer torka hos dig. Men med gräsklipp och halvskugga så kommer de säkert må bra framöver.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.