Sensommarbukett

Sensommarbukett i eld och pastell och färgerna krockar fint

Sensommarbukett – det är dags för dem nu och även om jag inte trodde det skulle bli några i år så – jo. Det var bristen på dahlior som gav tanken i våras. Vad ska jag ha i mina buketter i sommar? Dahliorna gillade inte min behandling, snarare bristen på omsorg och gav till största delen upp under vintern. Men när jag tänkte det hade jag glömt att jag har massor av liljor… ..och annat.

Sensommarbukett
Sensommarbukett med liljor, Crocosmia ’Lucifer’, fröställningar, stormhatt, lejongap, rosor, olika gräs och sparris

Kärleksört i min sensommarbukett

Kärleksört är väldigt tacksamma i buketter men jag brukar sällan kunna plocka. Rådjuren är effektiva konsumenter men i år… ..ja då är alla mina olika kärleksörter snygga. ’Yellow Xerox’ är både vacker och tacksam.

Sensommarbukett - Hylotelephium 'Yellow Xerox'
Sensommarbukett – Hylotelephium ’Yellow Xerox’ – blommorna är milt men lysande gula när de slår ut.

Fröställningar av Clematis integrifolia är också tacksamma liksom en johannesört som jag trodde var död efter vintern. Men den har kommit tillbaka mer än bra. Den har överlevt flera säsonger nu trots att den inte borde det. Jag valde att testa när jag såg de där aprikosrosa bären.

Mina olika Crocosmia gillar det nya soliga och torra läget de fick för 2 eller 3 år sedan och ’Lucifer’ blommar mer och mer för varje säsong. Den är djupt röd och snygg. Börjar blomma ett par veckor före min orangea dessutom.

Sensommarbukett - Crocosmia 'Lucifer'
Sensommarbukett – Crocosmia ’Lucifer’

I veckan

Just nu håller jag på att montera en stor odlingstunnel med hjälp från lite olika håll. Det är otroligt hur knappt det är med två händer ibland. Men det känns skönt att få den på plats nu i höst. Jag har ett par druvstockar stående liksom persika och aprikos. Det kanske till och med blir höstsådd av grönsaker i år. Men skönast är att jag har kommit på var jag kan göra av alla växterna som behövde grävas upp för att bereda plats för tunneln.

Håller också på och monterar ihop en ny dator att bildbehandla på. Blir lite trött när jag ser mobilbilderna här nu. De är ok men färgåtergivningen och djupet känns inte så bra.

Och ett par dagar efter att jag skrev om mina ensilagebalar så var helt plötsligt 60% av balarna utspridda. Och biten jag gerillaodlar fyra gånger större än jag tänkt från början. Men mer om det en annan gång… Nu länkar jag till Trädgårdsfägring och hoppas ni har en fin helg.

Augusti rusar fram i en obönhörlig fart men bjuder också bra anläggningsväder. Har du något projekt på gång?

6 Kommentarer

 1. Marit den 20 augusti, 2023 kl 09:54

  Du lager alltid så fine buketter! Liljer er veldig fine til å bruke til det ja. Så spennende den ’Yellow Xerox’. Jeg har ikke sett den før. Ja, to hender er ofte to for lite.
  Nei, i år har jeg for første gang ikke noe spesielt prosjekt på gang, men jeg rydder og fjerner rotskudd som har kommet opp etter at vi felte sju store gråor for to år siden. Rotskuddene vokser utrolig fort, og de tror at de blir jeg nok aldri kvitt her 🙁

  Klem, Marit

 2. Elna Slot den 21 augusti, 2023 kl 22:56

  Det er en flot buket med en dristig farvesammensætning. Dahlia er en dejlig plante til sensommerens buketter, og jeg kan godt forstå, du var bange for at komme til at savne den. Men som det fremgår af buketten, har du mange andre blomster, der er velegnede til buketter. Det er ikke så nemt at skabe en buket med mange forskellige blomster og i mange forskellige farver, men din buket er blevet utrolig smuk.

  Hilsen Elna

 3. Marie den 22 augusti, 2023 kl 11:04

  Lækker buket, fint afstemt!

 4. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 23 augusti, 2023 kl 16:12

  Det är så härligt att sensommaren bjuder på blomning ännu och som gör att man kan plocka in vackra blommor i en färgsprakande bukett som du har gjort.Det är även så fint med dessa så vackra Liljor dem kan man gärna ha många av i olika form och färg.Ha det gott/Margareta

 5. Marika den 25 augusti, 2023 kl 21:08

  Hej Carina!
  Fina buketter du gör. Synd om dina dahlior, klarade de inte vintern. Mina ser inte lika fina ut som de brukar, men det beror nog på allt regn. Låter trevligt med ett tunnelväxthus, då kan du odla mycket gott.
  Trevlig helg /Kram Marika

 6. Anni den 4 september, 2023 kl 16:42

  Vilken färgprakt! Crocosmian lyser som Lucifer själv 😉
  Intressant att rådjuren tar kärleksörten, jag som trott att det var sniglarna här hos mig. Sedan jag grävde upp dem ur rabatten för att ha dem i kruka har de fått vara kvar.

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.