Gerillaodling bekräftar en gammal erfarenhet
Gerillaodling tror jag visst att det kallas, det där odlandet som pågår utanför tomtens gränser. Jag har haft tankemässig kramp kring vad jag ska göra med de stora gräsmattorna. Det har känts som att jag gör våld på pappas älskade gräsmattor och det är ett himla jobb att ändra de till något annat. Men en av de där 30-gradiga dagarna på försommaren när solen gassade gick jag upp i skuggan ovan huset. Ett himla skönt klimat bredde ut sig och där började jag min gerillaodling. Den skulle inte bli så stor, bara en bit och bara under en tid för att rädda nya buskar undan solen.
Nu är den plötsligt sex gånger större och har löst min kramp kring var mina gamla växter ska få bo. Och med tiden kommer jag nog på en lösning även för gräsmattorna.
Detaljer kommer sticka ut i min gerillaodling
Den här veckan blir det bara gröna och röda detaljer. Och två av mina högt älskade ormbunkar som bor i kruka. Penningbräken är en gammal favorit sen jag bodde i england. Där trivdes den förträffligt i ett på engelskt vis kyligt fönster. Så när jag hittade ett jättefint exemplar i en skånsk plantskola för ett par år sen var det givet att jag skulle ha en ny. Hos mig bor den i en vacker kruka och får flytta in i verkstaden på vintern.
..liksom den här
Min mahoniabräken fick och krukade jag förra året. Då med orden – du ska nog ha den inne åtminstone första vintern. Och det hade jag. Men sen har den gillat säsongen ute och vuxit till fantastiskt och är nu så himla fin att jag inte kommer chansa… ..den får flytta in i verkstaden sent i höst. Skaffade en till nu för att på sikt försöka sätta ut en. Den är tveksamt härdig och minst ett exemplar vill jag ha. Men sommartid tar jag ändå och sätter krukorna i lunden så till sommaren kommer de få bo på var sin sten i min gerillaodling.
Ormbunkarna vara jag de jag ser nu
Den här ormbunken räddade jag undan torkan i våras och krukade upp. Det är en variant av bambubräken som till våren får flytta ut i min gerillaodling. Den har brett ut sig bra men inte blivit så hög som den ska vara – typ 50 cm. Men bladen är så snygga. Släktena Cyrtomium och Coniogramme avviker mot många andra ormbunkar och känns helt enkelt exotiska.
När jag hade börjat min gerillaodling fick jag frågan om jag frågat markägaren. Frågan följdes av ett spjuveraktigt leende… Jag svarade att jag förstått att för markägaren var det viktigare att hålla grannsämjan god. Nu har jag fått hjälp och det är väl att betrakta som ett godkännande.
I veckan som gick…
Har jag växelvis fått hjälp att resa odlingstunneln. Där är nu båda gavlarna plastade men takplasten väntar på en någorlunda vindstilla dag. I tisdags fick jag ett samtal om att torven var i Göteborg. Jag masade mig ut 8.40 för att tömma några pallar för att skicka tillbaka med åkaren. Det var början på en usel dag. Lastbilschauffören kunde inte lasta av pallarna som tänkt. Ett par av de välte, de andra fick jag hjälpa honom att ställa på vägen. Tänkte att det löser vi snabbt med traktorn sen men då började de riktiga problemen. Nu behöver traktorn en ny bakruta och nya bultar av en okänd dimension för en av hydraulfunktionerna. Då lekte inte livet. Men det tog sig under onsdag och torsdag. Idag har jag vårdat en förkylning.
Jag länkar som vanligt till Trädgårdsfägring.
Du dyrker så mange spennende planter. Da jeg begynte å jobbe i blomsterbutikk så husker jeg at vi solgte Pellaea rotundifolia som stueplante. Det er jo morsomt å se at den kan dyrkes ute hos deg.
Nydelig nyvekst og farge på Rhododendron junifeuer. Den har jeg aldri sett før.
Klem, Marit
Visst är den en gammal krukväxt. Men så här i kruka ute under växtsäsongen blir sen supersnygg. När det är som kallast får den flytta in i ett svalt utrymme och det fixar den bra. ’Junifeuer’ är en favorit pga blommorna men den här nytillväxten var också snygg 🙂
Kram, Carina
Hej Carina!
Dina växter är så gröna och fina. Blir förundrad över din energi, att flytta växter och göra nya områden att plantera på. Skönt att du har en förstående ”markägare”.
Krya på dig /Kram Marika
Hej Marika,
Ja den markägaren skattas högt av många anledningar. Tänkte på det i veckan när vi höll på… ..han fyller 90 i december. Ormbunkarna har verkligen uppskattat guldvattnet de fick i ett par omgångar i våras/somras. Men att hostan är så fin är lite konstigt. Den står nerträdd i ensilage med lite dålig påsjord över. Men jag tror det är det idoga regnandet som de gillar.
Tack! Kram, Carina
Ja gerillaodling har jag hört talas om men då mest i städer. Men visst lät det som en viss form av gerillaodling även hos dig. Men gott att du fått godkänt av markägaren 🙂
Spännande med din mahoniabräken. Bambubräken var en riktig snygging.
Tisdagen lät som en usel dag men skönt att det tog sig. Hoppas nu bara att förkylningen är på återgång.
Kram Anita
Når jeg titter rundt i hageblogger så åpner det seg en verden av vekster jeg aldri har sett tidligere.
Du viser mange, for meg, ukjente planter denne gangen.
Det er gøy å se nye planter. Men den rhodoen har jeg sett (tror jeg) 🙂
Det sidste var uheldigt, men det ser godt ud der hvor du planter, rhodoer og bregner ser ud til at kunne lide omgivelserne.
Kram, Lisbeth
Det kniber lidt for mig helt at forstå teksten, men billederne taler heldigvis for sig selv. Især de flotte bregner var det en fornøjelse at se.
Ingen brist på nya infall och visst kan en bit obrukad mark med helt rätt förutsättningar kännas oemotståndlig. Oändlig energi verkar det som också 🙂 Väldigt vacker nytillväxt på ’Junifeuer’!
Kram Ulrika
Det var då en snäll markägare! Visst är det skönt när man löser problem, som med växters placering oavsett om det är tillfälligt eller mer permanent? Värre med problem som ni fick med traktorn – det var ju otroligt onödigt! Och så en förkylning på det. Hoppas att du kryat på dig nu.
Kram!