Förebygga svampangrepp som svartfläckssjuka

Nu om inte förr ska det gamla bladverket bort

Två tråkiga svamsjukdomar, svartfläcksjuka hos julrosor och piongråmögel, försöker jag hålla i schack. De försvinner aldrig helt men jag kan hålla plantorna fräscha de flesta år med ett par enkla medel.

Julrosor har en tendens att få svartfläckssjuka, Microsphaeropsis hellebori, en svampsjukdom som visar sig som svarta fläckar på blad och blommor. Om angreppen blir riktigt svåra kan det mest bli en svart sörja av både blommor och blad. Här på västkusten där vi ofta har milda, fuktiga  höstar är det extra känsligt. Ännu värre kan det sen bli om snön kommer och lägger sig som ett skyddande täcke inte bara över julrosens knoppar utan också över svampsporerna. De kan också drabbas av gråmögel, Botrytis sp., precis som till exempel pioner.

Pioner drabbas lätt av piongråmögel, Botrytis paeoniae,  särskilt efter fuktiga höstar. En svampsjukdom som fäller synbart friska stjälkar till marken. Då hittar man alltid synligt mögel eller brunsvart vävnad i skottets bas vid jordytan. Men det kan också visa sig på blad och knoppar.

Under växtsäsongen klipper jag också bort allt som ser angripet ut på något sätt.

Förebygga svampangrepp på julrosor och pioner

Ruggar av fröplantor med fräscha blad som skyddar knopparna

En svårt angripen julrosplanta kan börja må bättre och efter ca 2 säsonger bli helt fri. En erfarenhet jag gjort själv. En grogrund för svartfläckssjuka är det gamla bladverkat särskilt om det ser ofräscht ut. En annan orsak är dålig luftcirkulation – snötäcke på en blöt jord till exempel. Så vintern är en tid när jag klipper ner bladverket helt till backen. Ibland kan man läsa att friska, gröna blad kan lämnas men jag tar ofta allt. Visserligen ökar risken för frostskador på knoppar som kommit upp men det får gå.

Pionerna klipper jag ner till 5-10 cm över jord redan på hösten. Efter fuktiga höstar så kommer gärna angrepp av piongråmögel nästa säsong. Friska skott lägger sig ner och då finns alltid synligt mögelangrepp eller brunsvart vävnad nere vid stjälkbasen.

Tvätta och släng

Om jag är riktigt noggrann har jag med en flaska T-röd och en trasa och tvättar av sekatören mellan varje planta. Och det bortklippta ska slängas i soporna eller brännas. Det sista är jag tyvärr dålig på.

Ekologisk behandling med goda svampar

Hösten och vintern är också en bra tid att börja med jorden. Jag har i några år behandlat med goda svampar, Trichoderma, ett preparat som heter Binab. Jag skulle gett mig ut i mellandagarna när vädret var varmt men så hann ett snötäcke före. Nu har sista snön smält undan lite och det är hög tid.

Man kan antingen blanda det i vatten och spruta på jorden och/eller bladen, eller så blanda direkt i jorden. Så här års och på hösten så blandar jag ca ett kryddmått i jorden runt tillväxtpunkterna. Samtidigt kommer jag göra samma sak med alla pioner. Det hjälper även mot piongråmögel.

Behandlingen försöker jag upprepa kontinuerligt.  När tillväxten kommer igång så sprutar jag istället både blad och jord.  En omgång när pionskotten börjar visa sig och sedan en sprutning när bladen vecklat ut sig och då också på rosorna. Det bästa är naturligtvis att förebyggande hålla nere mängden sporer i jorden så att de inte får en chans att angripa.

I lördags gick jag runt med ett kryddmått, Binab och ett litet verktyg att mylla med. Rosorna fick också varsitt kryddmått. Det ska bli mildare igen och då tänker jag att pulvret följer med den smälta snön till jordytan. Nu ska jag klippa ner julrosbladen också.

 

Förebygga svampangrepp

Ett kryddmått Binab utspritt över pionens centrum

Förebygga svampangrepp

Myllar ner pulvret lite. Sen kommer snösmältning och regn föra ner svamparna i jordytan

Julrosknoppar i snön

Julrosknoppar i snön utan en endaste svart fläck, då har jag inte ens behandlat så regelbundet med Binab som jag tänkt. Nu är bladen bortklippta om inte annat så ser det mycket roligare ut sen när blomstänglarna växer till sig

Fler saker man kan göra

Generellt är det bra med god luftcirkulation kring både julrosor och pioner. Gödsla gärna med naturgödsel men lägg inte gödseln direkt över växtkronan utan håll den en bit utanför. Det är ju ändå där de fina sugrötterna finns. Håll utkik och klipp undan, med en REN sekatör, alla växtdelar som ser angripna ut på något sätt.

Det här var några enkla knep för att förebygga svampangrepp!

 

 

19 Kommentarer

  1. Susie på Stjärnarve... den 21 januari, 2017 kl 09:55

    Nu blev jag riktigt orolig, vi har ju också fuktiga höstar och milda vintrar! Men…än så länge har jag inte sett till något svampangrepp varken på pioner eller julrosor. Fast det beror nog på att jag inte har så många av respektive och att dom står luftigt. Så jag hoppas verkligen att jag slipper sånt otyg…..
    KRAM
    Susie

    • Carina den 21 januari, 2017 kl 12:04

      Man behöver inte vara så orolig. Det är ju inga dödande sjukdomar direkt. Och om dina plantor växer och mår bra så är allt väl.

      Carina

  2. Marit Sønstebø den 21 januari, 2017 kl 11:07

    Binab har jeg ikke hørt om før. Jeg har heldigvis ikke vært så plaget med svartflekk, for det er ikke så mildt her som hos deg. På vestlandet her i Norge er de mye plaget med det. Så kanskje jeg skal være glad for litt kulde likevel 😉

    Klem, Marit

    • Carina den 21 januari, 2017 kl 12:01

      Jag har använt det några år nu. Både ute på växterna jag skrev om men också i växthuset på till exempel tomater. Det fungerar faktiskt.

      Kylan och torrare är absolut att föredra 🙂

      Kram, Carina

  3. Linda den 21 januari, 2017 kl 13:25

    Hej!

    Vilket bra inlägg. Jag ska följa dina råd. Fast en av mina julrosor står i rätt torrt söderläge. Den vågar jag nog inte klippa bort bladen på – känns som om de gamla bladen skyddar den nya tillväxten från vårsol och stora temperaturskillnader.

    Du har inget bra tips när det gäller växter som gärna får mjöldagg? Penséerna jag satte sent i somras ser delvis ut att ha blivit lite angripna.

    Tusen tack för alla tips på mormorsblommor. Är så tacksam!!!

    Ha en fin helg!
    Linda

    • Carina den 22 januari, 2017 kl 10:02

      I torrt läge är det ju också mindre risk för svampangrepp och om bladen inte har svarta fläckar utan bara är naturligt åldrade så behöver du inte klippa.

      Mjöldagg kommer inte ihåg om Trichoderma äter de svamparna också. Annars har jag för mig det finns huskurer med atamon och/eller bikarbonat… Osäker 🙂

      Ha en härlig söndag! Carina

      • Linda den 24 januari, 2017 kl 16:28

        Tack för svaret!

        Jo, vinterträdgården är lika ljust som växthuset – om man bortser från att det har en vägg åt norr. Så där fungerar det jättebra, bortsett från att det blir väldigt varm när solen skiner 🙂

        Ha en fin kväll!
        Linda

  4. Sylvia den 21 januari, 2017 kl 21:15

    Tack för påminnelsen! I morgon ska jag ta ett span på våra Julrosor och klippa bort bladen. Pionerna klippte jag ned redan i höstas , precis som du 🙂 De har jag aldrig haft några svampangrepp på (peppar, peppar…).
    Önskar dig en fortsatt skön helg 🙂

    • Carina den 22 januari, 2017 kl 09:55

      Varsågod! Låter härligt att slippa piongråmögel. Jag har haft problem när snön lagt sig tjock uppe på julrosorna. Ett år var min gula julros bedrövlig.

      Pionerna står ganska tätt just nu så därför är jag extra försiktig.

      Carina

  5. Karsten den 21 januari, 2017 kl 23:48

    Hej Carina

    Jag tror att du har rätt i att orsaken kan vara dålig luftcirkulation i samband med blöt mark som fryser och tinar på vintern. Vinterdränering är viktig.
    Om man inte kan det så är dina råd extra viktiga, likaså detta med T-sprit. Du kan också ha med dig två sekatörer varav den ena bara används på de friska delarna av växterna.

    Ha en trevlig helg

    • Carina den 25 januari, 2017 kl 06:35

      Hej Karsten!

      Det finns ganska mycket fackkunskap att läsa om livscyklerna hos de här svamparterna och hur de sprids. Så jag har bara förmedlat och ska absolut inte ta åt mig äran. Luftcirkulation är A och O för att inte få angrepp och då inte bara kopplat till vinterdränering utan hela växtcykeln. Planteringen bör vara gles.

      Carina

  6. Inger den 22 januari, 2017 kl 10:36

    Har använt Binab för svampsjukdomar på rosor, tyvärr dock utan någon större framgång. Pioner och julrosor har jag inga problem med. Intressant att läsa om hur du gör.
    Kram

    • Carina den 22 januari, 2017 kl 11:10

      Tack för du berättade. Jag har genomgående bra resultat men märker att det blir allra bäst när jag jobbar konsekvent.

      Mina julrosor hade några riktigt dåliga år efter att vi fick ett tjockt snölager som låg länge på blöt, ofrusen jord. Åkern där jag odlar nu är inte optimal jordmässigt. Den är blöt vintertid och torr sommartid och då verkar växterna bli känsligare 🙁

      Kram

  7. martaronyai den 22 januari, 2017 kl 18:07

    Bra tips. Jag har också märkt att drabbade julrosplantor kan återhämta sig efter ett par – tre år, det är hoppingivande. Jag har bara klippt ner dem, Binab har jag inte inte använt, men ska testa. Sedan tror jag att visssa plantor är mer känsliga än andra.
    Kram
    Marta

    • Carina den 23 januari, 2017 kl 18:59

      Det tänker jag också för vissa har alltid fått mer och oftare än andra. Bland pionerna är det likadant, vissa har lättare för piongråmögel.

      Kram, Carina

  8. Anita den 23 januari, 2017 kl 10:43

    Japp! Det här är bra tips, mycket bra det vet jag av erfarenhet. Men förra året var så stressigt så när jag såg ditt inlägg fick jag en klump i magen. Klippte bara ner några av pionerna i höstas och julrosen ligger under snön, min enda stora gula fina julros. Men det töar och så fort det går att klippa så ska jag dit med sekatören. Det borde gå att klippa de pioner som jag inte klippte i höstas nu också eller vad tror du?

    Kram Anita

    • Carina den 23 januari, 2017 kl 19:03

      Jomenvisst går det bra att klippa nu. Och ingetdera är dödligt så det räcker ju egentligen att ta nya tag i vår. Klumpar i magen vill man ju inte ha 🙂
      Kram, Carina

  9. Anna-Karin Rickardsson den 31 januari, 2017 kl 10:04

    Tack för dina tips. Det är så tråkigt med de här svampsjukdomarna. En av mina rosor drabbades häftigt av SFS och smittade rosorna bredvid. Det slutade med att jag fick ta bort fyra stora buskar/klättrare. Gör fortfarande ont när jag tänker på det. Ska testa Binab och ge mig ut med sekatören för att kolla över julrosor och pioner. Har inte så många men de är mig mycket kära.
    Allt Gott!
    Anna-Karin

    • Carina den 1 februari, 2017 kl 18:47

      Förstår vad du menar. Jag grävde bort en ros som är väldigt känslig och ofta drabbas Det är nog lika bra att satsa på andra sorter. Annars för de ju lättare in och så sprider sig sporerna…

      Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.