Rhododendronstigen i maj

Rhododendronstigen i maj – envisa växter

Rhododendronstigen i maj och nu börjar det komma upp perenner och blomning i vitt dominerar. Jag tittade på en tom yta jord häromdagen men kom sen på – nä där är en stor grupp hostor så inga lediga platser här inte… Två cypripedium är uppe men jag saknar fortfarande C reginae. Ska INTE krafsa bara vänta…

Rhododendronstigen i maj

Blomningen domineras av 3 sorters Trillium – flexipes som precis slagit ut, grandiflorum och simile som är på sluttampen nu. De variegerade konvaljerna är urläckra och växtglada, jag tycker dock att min Styrax obassia som står jämte ser ledsen ut. Alla träd och buskar har adventiv knoppar men jag ser att en del grenar torkar in. En tråkig effekt av frosten. Fotbladet ’Spotty Dotty’ och Bergenia ciliata är väl inne på 4:e omstarten efter värme, frost, värme, frost…. i några omgångar. Tänk all energi som måste gå åt.

Rhododendron albrechtii
Rhododendron albrechtii – kejsarazalea, har frusit men aktiverat de underliggande knopparna
Rhododendronstigen - Trillium flexipes, bågtreblad
Trillium flexipes, bågtreblad
Trillium grandiflorum - stort treblad
Trillium grandiflorum – stort treblad, numera står den här ruggen längs rhododendronstigen. Lyxproblem men två stora ruggar jämte varann tog för stor plats

Det står krukor med uppgrävda narcisser och tulpaner överallt. Tulpanerna ska få magrare och soligare växtplatser även om de inte växte just här. Narcisserna trivs inte och ska få flytta till grönsakslandet – där vet jag att de mår bra och börjar föröka sig igen. Och jag gräver vid helt fel tid bara för att vara säker på vad jag gräver upp och för att se till att jag verkligen får varje sort för sig.

Rhododendronsträckan i maj - Narcissus 'Pink Charm' - narciss
Narcissus ’Pink Charm’ – narciss

Håller tummarna

Jag har några träd och buskar där sorkarna i stort sett kalätit rotsystemet men det finns något fåtal sugrötter kvar. Jag ger inte upp förrän det är slut på riktigt så jag har flyttat dem till lätt fuktig, ibland ren sand, för att försöka få dem att utveckla nya rötter. De står inne för intensivvård helt enkelt.

Veckan har varit ganska solig, lite regnig och mycket blåsig. Och under av alla under – jag har skolat om tomatplantorna. En dag grävde jag efter åkervindarötter i 6 timmar, nu är den kraftigt desarmerad men absolut inte borta. Men med tålamod ska jag nog bli av med den. Kompostkvarnen går nästan varje dag och allt utom alm fungerar superbra. Lite trist för just där är det mycket alm vi tar ner… Och jag har dragit ett fett tjockt lager vax över hela mig för att alla kommentarer – herregud vilket jobb – och mina eventuella egna svajningar ska rinna av så fort och enkelt som möjligt.

Mer trädgårdsläsning, inspiration, favoriter – allt du kan tänkas vilja läsa om det finns här på Trädgårdsfägring. Rhododendronstigen finns bland mina planteringar.

Ett långt och stadigt ökande regn drog in igår eftermiddag nu låter fåglarna glada!

16 Kommentarer

 1. Marit den 18 maj, 2019 kl 10:30

  Dine trillium rugger er jo praktfulle! Så store blir de ikke her. Flexipies er bare så vakker!
  Ønsker deg en god helg!
  Klem, Marit

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:10

   Tack Marit!

   T flexipes är lite långsam i tillväxten men väldigt fin med sitt renvita fröämne. De andra klumpar till sig snabbare upplever jag. Det har varit en riktig arbetshelg 🙂 Tror du känner igen fenomenet 😉

   Kram, Carina

 2. Marie den 18 maj, 2019 kl 11:27

  Fine trillium. Hvis man virkelig vil være omhyggelig med løgplanterne, kræver de faktisk en del arbejde, men undvære dem vil vi jo heller ikke.

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:10

   Tack Marie!

   Håller med dig om lökväxterna – särskilt en del av dem. Men visst vill vi ha dem kvar och de är värda lite jobb.

   Ha det gott! Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 18 maj, 2019 kl 15:37

  Hej Carina!

  Du har skapat en vacker och spännande miljö med just sådana växter som jag gillar. Ser ut att vara en perfekt lundmiljö för bl.a. Trillium, fina ruggar du har vilket indikerar att de har det gott och trivs. Fint med regn, jag väntar som vanligt också på nederbörd. Prognoserna lovar regn, vi får se. Aspfröna faller fortfarande här närmast outtröttligt. Jag fick gå in för det blir svårt att andas, man får luddet både i näsa och mun. Vårt faluröda hus ser ut som om vi tömt damsugarpåsen på panelen.

  Kram!

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:13

   Hej och tack Gunilla!

   De yr här också men jag tycker det jobbigaste är när de landar i typ nacken och det känns som något kryp landat. T grandiflorum har jag 3 rejäla ruggar av och upplever att den och några till klumpar upp ganska snabbt. En del andra står bara och stampar. Vi hade tydligen inte fått så mycket regn som jag trodde .

   Kram, Carina

 4. Rost och rädisor den 18 maj, 2019 kl 20:10

  Kul att se hur din gång blivit grön och frodig. Spännande med alla mer eller mindre ovanliga växter. Bra jobbat med åkervindan. Gissar att varenda fiber i kroppen känns efter ett sånt pass. Förstår inte riktigt vilka kommentarer som ska rinna av, men här skulle åtminstone händerna behöva sig en rejäl insmörjning. Är så slarvig med sånt.
  Allt gott och kram
  /Anette

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:16

   Tack Anette! Jo den dan var till och med ögonen trötta och jag orkade inte läsa. Jag har ett antal kvadratmeter kvar men fokuserar på det som är gjort.

   Jo min far och omgivning har många oroliga kommentarer om hur jag ska klara det här projektet. Det blir lite tungt att hantera ibland och då behöver jag ett extra lager vax. Jag smörjer händerna rejält innan jag går ut och drar på handskarna. Upplever att jorden fastnar mindre och att jag slipper torrspickor som jag får av jorden annars.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Gunilla Malmström den 18 maj, 2019 kl 20:45

  Haha, visst är det svårt att låta bli och krafsa när man inte ser skymten av orkidén man går och väntar på. I år var mina sena och jag krafsade inte men kunde inte låta bli att känna med handflatan i jorden om det var några små skott på väg upp. Dina trillium ser väldigt frodiga och välmående ut. Åkervinda är ett elände, alltid finns det någon liten rotbit kvar som skickar upp nya retliga vindor. Ha det bra./Gunilla

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:18

   Tack! Det var ju ett bra tips 🙂 Jag har förundrats några gånger i år av olika ramssorter. Ena dagen tomt och nästa ett skott på 5-7 cm. Nu har alla kommit upp utom 1.

   Tror inte åkervindan är borta – har samma erfarenhet som du. Men jag ska åtminstone göra livet svårt för den 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 19 maj, 2019 kl 08:18

  Hej Carina
  Jeg har Spotty Dotty for første gang i år og har ikke været imponeret. Tænkte, at den måsker var sat et forkert sted. Men måske det i stedet er varme-kulde der er årsagen, som du skriver. Jeg troede den var mere hårdfør, men det forklarer det.
  I Danmark er frost og kulde afblæst for i år, så nu kan den forhåbentlig beholde sine blade.
  Kh Lisbeth

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:21

   Hej Lisbeth!

   Svårt att säga du kanske inte gillar bladen bara. Men hos mig har de blivit frostskadade och fula. Annars tycker jag den är läcker med sina fina marmorering i grönt och brunt. Men det är en växt som är känslig för kyla så har du haft frost är det nog det som gett fula blad.

   Ha det gott! Carina

 7. Marika den 19 maj, 2019 kl 09:00

  Hej Carina!
  Man blir lite lurad av hostorna som inte kommer upp lika fort som andra växter. Tomatplantorna är omplanterade till 80 % , resten får jag ge bort.
  Trillium är riktigt vackra, kanske skulle de trivas hos mig under de stora träden. Var trivs de bäst ?
  Vi hade ett rejält åskväder med mycket regn igår kväll. Det small till ordentligt så jag blev faktiskt rädd.
  Men det blev bara en rejäl knall och lite muller.
  Ha en fin söndag /Marika

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:23

   Hej Marika!

   I USA växer de ungefär som vitsipporna gör här. Stora överståndare – lövträd – som ger mycket mullämnen när bladen faller. Ljust på våren och sen mörkt på sommaren. Hos mig får de halvskugga, mycket mullämnen inkl brunnen kogödsel och fuktighetshållande jord som ändå dränerar bra. Så har du stora lövträd är det säkert perfekt 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Helene Bergsten den 19 maj, 2019 kl 16:58

  Trilliumruggar skulle man ha. Antar att det tar många år. Mina har fortfarande bara enstaka blommor trots att jag tror att de trivs. Rododendronstigen är en vackert namn. Älskar lundmiljöer så det är kul att de dina bilder. Vi fick 20 mm för några dagar sedan så nu sträcker växterna på sig.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 19 maj, 2019 kl 19:26

   Det känns som det gått fot men det är nog snarare att vissa arter breder ut sig mer än andra. Den vanliga T grnadiflorum tycker jag växer till ganska snabbt. Det är nog så att de är tröga i starten men sen går det fortare. Vi fick också en del regn men har ingen regnmätare.

   Tack detsamma! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.