Tulpanbukett till tröst efter frosten

Tulpanbukett tröst efter frostnätterna

Tulpanbukett är lite klent kanske efter att blomningen hos flera rhododendron och magnolior frös bort. En trädgårdsbekant liknade resultatet vid hängande begagnade thépåsar – jamenvisst och trist. Det trista är egentligen de knoppar som frös på sorter jag aldrig sett blomma. Jag har lätt för att vända blicken åt andra hållet och där finns irisrakan med mycket strandirisar, pioner och mellan dem lökar. Förra sommaren var perfekt för tulpaner.

Tulpanbukett till tröst efter frosten
Tulpanbukett till tröst efter frosten – sorterna är ’Angelique’, ’Pacific Pearl’, ’Paul Scheerer’, ’China Pink’ och ’Queen of the Night’

Det var ’Pacific Pearl’ som inspirerade men sen följde de andra med. Tulpaner är tacksamma om man odlar dem i ett magert, soligt läge som torkar upp under sommaren. Då upplever jag att dem kommer tillbaka år efter år.

Tulpanfavoriten framför alla

T. acuminata ska nu tydligen tillhöra gesneriana Neo-gruppen. En indikation på att det är en mycket gammal sort. Den är min favorit och en jag aldrig plockat till tulpanbukett av.

Tulpanbukett - Tulipa acuminata får stå kvar
Tulipa gesneriana Neo-gruppen ’Acuminata’ säkert mer kuriosa än snygg för många men den har det där lilla extra jag gillar…

Rhododendron och magnolia

Innan frosten hade vi fantastiskt väder med sol och varma kvällar och jag kopplade av med att gå en sväng efter grävandet de flesta kvällar.

Rhododendron 'PJM'
Rhododendron ’PJM’ en solig kväll före frosten
Magnolia 'Sunrise'
Magnolia ’Sunrise’ med blommor som kunde platsa i en tulpanbukett

Rhododendronen frös i blomningen tillsammans med många andra. Jag hann dock få se Magnolian ’Sunrise’ blomma innan. Nu är jag inte särskilt orolig för att blommor fryser men det är många, många träd och buskar där de nyutsprungna bladen och skotten frusit. Magnolior är fenor på att klara av det och har alltid reservknoppar att veckla ut. Men hur går det med min Styrax obassia som jag till och med hoppades få se i blom? Eller med lönnarna jag satte i somras och som klarat vintern så himla bra? I en plantering har de klarat sig bra i en annan har bladen frusit. Båda har rejält med tallar över sig så vad gör skillnaden undrar jag? Jag har fotat en hel del av bladutspringen annars pratar man ofta om höstfärgen men de är vackra nu med och flera blommar redan.

Mer tröst

Förra söndans växtmarknad som avhölls i Göteborgs botaniska den bjöd på många härliga möten med andra trädgårdsmänniskor och härliga växter. Jag hittade en liten rhododendron som jag sett på bild bara ett par dagar innan. En vit sak med dubbla blommor som inte kommer bli så hög.

Rhododendron 'April Snow' vit dubbel låg rhododendron
Rhododendron ’April Snow’ vit dubbel låg rhododendron

Sen sist… förutom tulpaner och tulpanbukett

Vi är klara med röret för att jorda elledningen. Och jag har säkrat en hög med bra stenar där en del var så stora och tunga att de fick släpas bort i kejdor kopplade i traktorn och kran. Dessutom så har vi plockat ner fler träd och högen med grenar som ska flisas bara växer. Förra gången jag prövade så hade saven börjat stiga och barken satte sig som en seg gegga runt valsen men nu börjar det se lite mer torkat ut. Det är svårt att hinna med alla delar – det är hård prioritering som gäller. Några påpekade efter förra inlägget vikten av vila men grejen är att när jag får hjälp av pappa som är 85+ så får jag jobba och hjälpa till när han bestämmer sig och har lust.

Tulpanbukett i ljust rosa och mörkt violett
Tulpanbukett i ljust rosa och mörkt violett samma sorter som ovan

Tulpanbukett snart får den ersättas av pioner

Nu kommer tulpanerna klinga av och pionerna börjar spricka upp. Nästa bukett är nog en pionbukett. Som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring och vill du läsa mer om trädgård finns det fler inlägg ett klick bort. De vårlökar jag odlar hittar du HÄR.

Tänk snart är vi i mitten av maj!

20 Kommentarer

 1. Marit den 10 maj, 2019 kl 10:52

  Så vakker tulipanbukett, og den er jo en god trøst for alt som frøys 🙁
  Det er så sørgelig at det ble sånn, men været må vi bare ta som det kommer. Mine to magnolia frøys også. Brune blomster er ikke spesielt pent 😉
  Nå får vi håpe på at det er slutt på frosten, men sikker er jeg ikke.

  God helg!

  Klem, Marit

  • Carina den 10 maj, 2019 kl 18:27

   Håller med det är de bruna trasorna som är tråkiga. Vädret i sig är inte det jobbiga. Men många trasor är det. Jag beundrar ’Spotty Dotty’ som skjuter nytt för 3 eller 4:e gången en kämpe.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Karsten F den 10 maj, 2019 kl 16:58

  Hej Carina

  Så bra vi har så många olika växter, och inte är avhängig av et släkte
  Våra pioner kommer att bli fantastiska i år!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 10 maj, 2019 kl 18:29

   Hej Karsten!

   Ja de första hade slagit ut idag – frösådda P mlokosewitshii – de är mer rosa än gula som blommar men en är en ljuvlig picotee med kant i mörkare rött.

   Ha det gott! Carina

 3. Lisbeth Klastrup den 10 maj, 2019 kl 19:18

  Det var ærgerlig, at frosten ødelagde blomster hos dig. Godt du nåede at se nogle af dem.
  Det er en sej gammel far du har 🙂
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 15 maj, 2019 kl 07:45

   Ja lite tråkigt men jag hoppas på kommande säsonger 🙂 Javisst är han seg, tror inte han äter en endaste medicin. Men visst är han tröttare än när vi renoverade mitt förra hus.

   Ha det gott! Carina

 4. Elna Slot den 10 maj, 2019 kl 20:37

  Hvor er tulipanbuketten smuk.
  Det er ærgerligt, når frosten ødelægger blomstringen på visse planter. Men heldigvis kommer de fleste planter jo igen. Nu håber vi på mildere vejr.
  Hav en dejlig maj!

  Hilsen Elna

  • Carina den 15 maj, 2019 kl 07:46

   Tack Elna!
   Ja det är tråkigt men det är inte hela världen. Jag hoppas att lönnar är bra på att skjuta nytt. Det jag är osäker på är om de orkar flera var nyplanterade sen förra sommaren.

   Tack detsamma! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 11 maj, 2019 kl 06:50

  Hej Carina
  Hvor var det synd, du ikke fik set dine Magnoliaer i blomst.
  Godt du har tulipaner og pæoner.
  Jeg kan godt lide Acuminata, men hos mig står alt helt tæt, så den ville forsvinde. Jeg nyder dine billeder i stedet 🙂
  /Lisbeth

  • Carina den 15 maj, 2019 kl 07:47

   Hej Lisbeth!

   Jovisst är det synd men något år kommer jag säkert få se dem i blom 🙂 Första pionerna har slagit ut redan 🙂 Acuminatan ska få sväva över annars är det nog som du skriver att de ndrunkar.

   Ha det gott! Carina

 6. Marie den 11 maj, 2019 kl 07:57

  Fin buket! Den specielle tulipan havde vi også et år, men desværre vendte den ikke tilbage året efter. Jeg synes ellers rigtig godt om den.

  • Carina den 15 maj, 2019 kl 07:49

   Tack Marie!
   Det här är andra året – jag hade den i kruka förra våren och satte sen ut den men jorden där är torr och rätt mager, bädden är upphöjd så det har nog påverkat tänker jag. Men läcker är den oavsett hur länge man får ha den kvar 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Marika den 12 maj, 2019 kl 21:42

  Hej Carina!
  Undrar om min kommentar hamnat i något filter, jag var övertygad om att jag kommenterat .
  Tulpanbuketten är riktigt fin, mina börjar så smått slå ut. Alltid synd när man längtat efter att få se någon växt i blom,
  och så blir det inte så. Det är en lång väntan till nästa gång. Nu väntar jag på lite varmare väder.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 15 maj, 2019 kl 07:52

   Hej Marika!

   Tittade igenom skräpposten, enda jag inte får mail om, men nej det fanns ingen kommentar mer än den här.

   Tack – tulpanerna har varit riktigt fina och något fåtal ska blomma till. Här är det sluttampen med de liljeblommande 🙂 Jag håller på och plockar upp alla. Ska försöka plantera dem ännu soligare och magrare.

   Vi håller tummarna för värme! Carina

 8. Anita den 13 maj, 2019 kl 08:48

  Tulpanbuketten är ljuvlig och en riktig tröstebukett. Det är så trist med alla rapporter om frostskadade växter. Som du säger, blommorna är en sak, Det är trist att dom blivit bruna och sladdriga men det är värre om de nya blad och skott som var på gång kan ha skadats. Jag hoppas verkligen att dom klarar sig eller att det bryter nytt igen. Vi har återigen fått kallare väder med nordanvindar och inatt var det bara ett par plusgrader. Hoppas dock vi slipper frost.

  Kram Anita

  • Carina den 15 maj, 2019 kl 07:54

   Exakt – tyvärr så har vi haft frost igen och det som repat sig har frusit igen. Det är svårt att som växt orka med att bli golvad, uträknad gång på gång 🙁 En del av lönnarna var tyvärr nysatta i höstas också.

   Hoppas ni slapp frost 🙂 Och vet du – i somras planterade jag äntiligen en Rh luteum och tänker på dig varje gång jag passerar den lilla raringen.

   Kram, Carina

 9. Anja Hill den 14 maj, 2019 kl 07:14

  Carina! Den buketten går inte av för hackor eller hur det nu heter. Fin är den, vill jag uttrycka.
  Nu får vi inte deppa utan se framemot en underbar försommar och sommar! Det kommer en ny vår och kanske blir den bättre än i år? Men, trots att jag låter så ”hurtig” förstår jag mycket väl din känsla. Jättejobbigt att inte få uppleva den första blomningen som man kanske väntat på ett antal år.

  Ha en fin vecka !
  /Anja

  • Carina den 15 maj, 2019 kl 07:56

   Tack Anja! jo så brukar man säga. Jag är inte så ledsen över blomningen men jag är orolig för hur buskar och träd som skjutit skott och satt blad ska orka. En del av dem är nyplanterade sen i höstas och de orkar inte med det här jo-jo vädret. Min Styrax obassia har hunnit bli 2,5 meter – jättevacker men den ser ut att må riktigt dåligt nu.

   Tack detsamma! Carina

 10. Linda den 16 maj, 2019 kl 11:00

  Hej!

  Jag köper champinjonjorden hos en odlare som bor 20 minuter ifrån oss. Det är superlyxigt. 400 kronor för hela lasset. Nu ska hoarna snart ställas på plats i växthuset och sedan är det bara att tuta och köra med tomaterna 😀 Även om dina inte ens är omskolade så tror jag att de är finare än mina. Det är först nu som de verkar vilja visa ens den ynkligaste lilla gnutta intresse för överlevnad. Förstår inte vad som gick fel.

  Här har det också varit frost. I tisdagsmorse tittade jag ut och undrade om gräsmattan hade torkat sönder under natten. När jag hade gnuggat mig i ögonen som insåg jag att den inte var gul, utan vit. Så trist att dina rhododendron och magnolior frös bort! Dina tulpaner är dock mycket vackra. Vet du vad sorten längst ner som nästan ser ut som en pionknopp heter? Den är ljuvlig!

  Så fin april snow är! Ovanlig form på blommorna. Stämmer det att den är nättare än en vanlig rhododendron?

  Ha det riktigt fint!
  Kram
  Linda

  • Carina den 16 maj, 2019 kl 19:07

   Intresse för överlevnad ja då är dina före mina 🙂 Fast igår skolade jag om dem. Tulpanen är ’Angelique’ som en marsipanaros typ. Och visst är blomman lite annorlunda mer som azalae i och med att kronbladen är spetsiga och att den är dubbel. Det är lite av ett missförstånd att dubbel är fylld. Dubbel betyder egentligen dubbla antalet kronblad och ger många gånger mycket vackrare resultat än en fylld. Förstog det som när jag var på vandring i botan med rhododendronsällskapet att April Snow är lite svår att få tag i. Jag såg en bild en onsdag och hittade den på en marknad nästa lördag. Så nu känner jag mig dubbelt lycklig 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.