Rhododendronstigen i juni

Rhododendronstigen i juni – halvfusk

Rhododendronstigen i juni… jo jag tog en bild den 20:e juni men så stannade det där. Utsnittet känns annorlunda eftersom jag hade macrot på kameran. Och även resten av bilderna är tagna i juni.

Rhododendronstigen i juni nu dominerar grönt
Rhododendronstigen i juni nu dominerar grönt och bladformer och i vänstra kanten står en schersmin ’Mont Blanc’ och sprider väldoft

Nu börjar bladens tid. Jag skrev om rhododendrontider för ett tag sedan och på ett sätt är de med och skapar bladens tid. Jag skulle gått ut nu ikväll och fotat det lilla området till höger om irisen i bilden ovan… Den sanslöst – min åsikt – vackra kombinationen kan anas. Lönnen, Acer shirasawanum ’Aureum’, och häxalen, Fothergilla major ’Blue Shadow’, tycker jag klär varandra fantastiskt bra. Häxalen är riktigt blå med ett matt vaxat intryck och ser magisk ut bredvid lönnens gula blad. Den här häxalen kan jag verkligen rekommendera. Jag vet att många tycker om gulbladigt tillsammans med rödbladigt. Jag tycker om gulbladigt + blådaggigt eller blådaggigt och rödbladigt plus lite silver.

Apropå blått som ju lär vara flott… en Clematis jag planterade i höstas blommar redan fint.

Clematis 'Haku Ookan'
Clematis ’Haku Ookan’ står längs vänstra sidan av stigen

Kanske plats för lite blågul patriotism när den matchas mot gult…

Iris sibirica 'Tom Schaefer'
Iris sibirica ’Tom Schaefer’

Rhododendronstigen i juni

Många rhododendron skjuter nya och väldigt vackra skott. Det är nu som eventuella filtlager, indument och toment, är som tjockast och vackrast. Buskarna jag satte sekatören i tidigare i våras börjar i de flesta fall skjuta mängder med skott. Och någon buske ska jag åtgärda igen – tycker inte den bryter så bra och det beror nog på att jag var för snäll från början.

Jag har ju hållt tummar i vår

Ja peppar, peppar… ..än så länge orkar de träd och buskar jag flyttat på grund av sorkens angrepp klara sig. Alla har orkat skjuta hela vägen till topparna. Men det är nog först nästa sommar jag kan avgöra om de kommer klara sig. Att bryta i vår utan att ha knappt något rotsystem måste försvaga de stackarna något sanslöst. Men gröna buskar är bättre än bruna buskar och åtminstone ett steg på vägen.

Vädret en tradition till månadens bild

Vädret… ja först varmt, sol och varvat med rätt rejäla regn. Men att det sen torkat upp så oerhört snabbt som det gjort sen midsommar – det var jag inte beredd på. Och i söndags fick jag vattna en bädd med nysatta träd och buskar.

Mer trädgårdsläsning, inspiration, favoriter – allt du kan tänkas vilja läsa om det finns här på Trädgårdsfägring. Rhododendronstigen finns bland mina planteringar.

Jag skulle glatt ta emot ett långt och stadigt regn nust nu!

23 Kommentarer

 1. Helene; Trädgård i Torslanda den 1 juli, 2019 kl 18:49

  Tack för tipset om häxalen. Ska kolla upp den. Jag är väldigt förtjust i ljust gröna blad så de behöver lite nya grannar ibland. Inget regn här ännu men VIND. Det blåser väldigt mycket och en del växter tar skada nu.
  Ha det fint
  Helene

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 20:10

   Gör det – den har en sanslöst fin färg. Om det blir bättre väder i veckan ska jag fota den så du kan få se. Här har kommit lite skadd men vinden… den sliter i träden och torkar ut växterna.

   Ha det gott! Carina

 2. Marit den 1 juli, 2019 kl 19:20

  Det ser så tett og fint ut i din rhododendronsti. Det behøves mye vanning nå. Jeg har vært vant til at det har regnet så mye her, men så ble det plutselig veldig tørt. Det er akkurat som vanning ikke er med på programmet i hodet mitt 😉
  ’Haku Ookan’ var helt nydelig!

  Klem, Marit

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 20:12

   Du anar inte… Nu har det börjat växa på allvar där och med jämna mellanrum klipper jag av en massa hostablad för de inte ska kväva andra växter runt sig. Jag har inte heller hängt med – vi fick ju jättebra med regn före midsommar och på knappt två veckor har det torkat, verkligen torkat rejält. Visst blev den fin 🙂 Jag tror den har dubbla antalet kronblad.

   Kram, Carina

 3. Rost och rädisor den 1 juli, 2019 kl 21:20

  Bladens tid låter ju mycket bra och positivt istället för den blomfattiga tiden som jag har tänkt om min trädgård. det blir ju blomfattigt om man inte har en massa rosor och klematis om håller igång till höstblommorna kommer. Nu ska jag tänka bladens tid i fortsättningen.
  Jag tycker häxalen och hostan på bilden går bra ihop. Kul när man får ihop det bra med både färger, höjder och blomning om det finns sån.
  Torkan överraskade. Plötsligt var gräsmattan gul och senaste dygnet har gett 4 mm regn. Hoppas det vräker ner i natt.
  Tack för fina kommentaren hos mig!
  Kram
  /Anette

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:09

   Bladens tid är så lugn mot perioden med blomning antingen det är rosor, iris eller rhododendron. Är det sommarvarmt och blomning säger det bara swisch. Blad, värme och fuktighet så blir bladen bara större och vackrare. Så jag tycker det är en lugn och skön tid.

   Visst kom torkan väldigt plötsligt? Jag tyckte det hade regnat riktigt bra och allt frodades och så från en dag till en annan… torrt.

   Varsågod 🙂 Kram, Carina

 4. Susie på Stjärnarve... den 1 juli, 2019 kl 22:33

  Måste kolla in häxalen, för nån sån har jag inte. Däremot en ganska stor Acer shirasawanum ’Aureum’. Jag har ju mer och mer gått över till små träd och buskar eftersom orken inte längre räcker till att rensa bland alla perenner jag hade tidigare. Fast jag har alltid gillat dom, är ju gammal ”bonsaiist”!
  KRAM/Susie

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:11

   Du får kika på plantskolor. Fothergilla som släkte innehåller flera vackra arter och sorter som gillar surjord i halvskugga.

   Ha det gott! Carina

 5. Susie på Stjärnarve... den 1 juli, 2019 kl 22:35

  Tror att jag kan ha skrivit fel bloggadress i förra kommentaren,.
  Susie

 6. Anja Hill den 2 juli, 2019 kl 05:01

  Carina
  Hoppas på regn gör även jag. Nu börjar torkan härja så smått och tiden går åt bevattning.
  Rododendron är så tacksam året om. De nya skotten kan tävla med blomningen på många arter.
  Japanska lönnar kan man knappt ha för många och gyllenlönnen är en riktig skatt.
  Ha det gott i din rododendronstig!
  Go’ fortsättning på veckan!
  /Anja

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:12

   Tack Anja!

   Jag har det gott där och lite längre bort ur bild växer smultronen till just nu. Perfekt pausgodis 🙂 Just nu har flera rhododendron ljuvliga nya skott och en del alldeles kanelfärgat indument.

   Ha det gott! Carina

 7. Lisbeth den 2 juli, 2019 kl 06:47

  Det ser meget frodigt ud på din rhododendronsti der i juni. Alt er så frodigt nu. Her blæser det desværre ret meget, så det hele flagrer rundt i vinden, det er trist at se på.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:14

   Tack Lisbeth!

   Det blåser här också och är fullständigt meningslöst att ta med kameran ut. Idag gick jag en sväng men det blåste till och med skit i ögonen.

   Ha det gott! Carina

 8. Karsten F den 2 juli, 2019 kl 12:40

  Hej Carina

  Lite patriotism är väl ok 🙂
  Och med dessa klara färger förstår jag dig!

  Ha en trevlig dag

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:14

   Hej Karsten!

   Ja en liten stund ibland blir bra 🙂

   Tack detsamma! Carina

 9. Jannicke den 2 juli, 2019 kl 20:44

  Junihagen er et klart høydepunkt. Du tar så fine bilder med vakkert lys. Clematisen ’Haku Ookan’ var bare rålekker. Den skal jeg få tak i.
  Alt godt og takk for hyggelige kommentarer på bloggen min.
  Hilsen Jannicke

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:21

   Tack Jannicke!
   Det är så roligt att höra – det är ljuset som lockar när jag fotar. Visst var den snygg 🙂 Gillar de smala kronbladen och att den verkar vara dubbel inte blaffigt fylld utan bara elegant dubbel.

   Varsågod! ha det gott! Carina

 10. Elna Slot den 3 juli, 2019 kl 19:58

  Der ser så frodigt ud på stien, og man tænker uvilkårligt, hvad mon man finder, hvis man fortsætter ind i “junglen”.
  De gule iris er flotte, og sammen med den blå klematis, er det svensk højsommer, når den er smukkest.

  Hilsen Elna

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:05

   Tack Elna!
   Det är det roliga med lite slingrande stigar – att inte veta vad som kommer dyka upp. Tycker också om de gula irisarna och klematisen var vackrare i verkligheten än på bild.

   Ha det gott! Carina

 11. Marika den 4 juli, 2019 kl 11:33

  Hej Carina!
  Njuter av dina bilder, du har lyckats kombinera både växter och färger på ett fint sätt. Vi har fått några regnskurar, t.o.m lite hagel igår.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:16

   Hej Marika!

   Roligt att höra 🙂 Några enstaka droppar har fallit och vinden – den river och sliter i växterna. Fotade en iris som hade fått kronbladen sönderrivna. Hoppas fortfarande på lite mera rejält regn.

   Tack detsamma! Carina

 12. Rosor och ruiner den 4 juli, 2019 kl 18:02

  Här har det nu kommit 26 mm regn, men ni kanske har fått lite regn sedan du skrev inlägget, hoppas det! För nu var det torrt så det var välkommet!
  Tack för tipset om pionen Amaliia Olsen, den skall jag kolla upp!

  Ha det fint!
  Kram Gunilla

  • Carina den 7 juli, 2019 kl 12:16

   Å det lät skönt 🙂 Hoppas det regnat hemma också, jag är i Oslo. Gör det Amalia har blivit en favorit med sen blomning, vacker blomma och ljuvlig doft.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.