Sommardoft från Schersmin - Philadelphus Burfordiensis-grp 'Innocence'

Sommardoft från smultron och schersmin

Sommardoft ja faktiskt är det så. De sista veckorna har jag kikat på knopparna hos min schersmin ’Mont Blanc’ som inte har så stora blommor men knopparna är desto fler och doften är förförande god. Turligt nog har smultron flyttat in från skogen bredvid och visst stämmer det… ..det där att just den schersminen ska ha en ton av smultrondoft. För en liten bit bord doftar det mogna smultron en doft som känns på håll också.

Sommardoft - myckat vacker schersmin 'Innocence'
Sommardoft – myckat vacker schersmin ’Innocence’

Schersmin, inte att förväxla med Jasmin, har känts som gamla, som i inte så intressanta, buskar för mig. Första tomten innehöll ett exemplar av en vanlig sort. En buske som var risig och rätt så tråkig. ’Mont Blanc’ skaffade jag för doftens skull för några år sedan. Och ’Innocence’ i bilden köpte jag förra sommaren när vi var hos Tommy Ahnby tillsammans med en annan sort. Hans lovord över ’Innocence’ var många och nu när den blommar så är jag säker på att det var ett av mina bästa köp. Blommorna är större än vår 5-krona och doftande. Kolla sen bladen….

Det har varit väldigt tyst

Ja faktiskt både här och hos er. Jag har börjat på ett par inlägg men så har bilderna inte varit redigerade och där har det stannat. Så rhododendrontiderna har hunnit följas av både piontid och iristid. Nu slår de sista pionerna ut och en annan sorts iris börjar blomma… Iris pseudata – korsning mellan de känsliga ensatorna, japansk iris, och vår vanliga gula svärdslilja.

Sommardoft - Iris pseudata
Sommardoft – Iris pseudata, tar över och blommar efter strandirisarna. Höga och mycket vackra

Om jag tänker efter har jag dels varit iväg två helger på raken. Den första gick jag en kurs i att lägga stenmur hos Anette – rost och rädisor. Dessutom har det blivit långa dagar med annat. Och jag lovade ju mig själv för länge sen att skriva när lusten fanns. Den här gången fixade jag bilderna först… ..kanske kan bli ett framgångsrecept.

Sommardoft i födelsedagsbuketten till midsommar

Jodå den plockades och traditionsenligt innehöll den pioner, bara pioner. Den tog jag ut igår och ersatte med den i bilderna nedan. I min trädgård är pionerna sist ut ljuvt och ljust rosa, vita och cremevita. ’Amalia Olsen’ är en vacker och rent vit pion som blommar sent och med en faantastisk doft.

Sommardoft - pionbukett
Sommardoft i en pionbukett – ’Amalia Olsen’ har en ljuvlig doft men här finns också ’Solange’, ’Madylone’, ’Honeygold’, ’Sarah Bernhardt’, ’Angel Cheeks’ och kanske nån mer
Sommardoft i en pionbukett - 'Amalia Olsen' har en ljuvlig doft
Sommardoft kanske den sista men Amalia har precis börjat blomma

Den här veckan

I veckan har jag under 3-4 dagar skapat grunden för ett lundparti om ca 120 kvadrat. Och löst 2 saker jag funderat över logistiskt. Men det kan få ett eget inlägg.

Nu ska jag länka till trädgårdsfägring och sakta börja läsa ikapp hos er andra.

Önskar dig en riktigt fin vecka, kanske har semestern börjat?

16 Kommentarer

 1. Marit den 28 juni, 2019 kl 13:21

  Så vakre peoner du viser! Gratulerer med fødselsdagen din! Peonene har sprunget ut her også nå, og den første pseudata i dag. Håper du får tatt deg en tur hit når du får tid.

  Klem, Marit

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 06:32

   Tack Marit!

   Födelsedagen gick bra – det är min dotter som fyller nu. Jag är ett aprilbarn 🙂 Jag kommer absolut ta en tur till dig. Det är så trevligt att hälsa på likasinnade.

   Kram, Carina

 2. maggans blogg den 28 juni, 2019 kl 15:12

  Håller med om att dessa dofter som Schersmin och Smultron har är sommardofter.När man har bilder på dem så kan man plocka fram dem under vintern och börja längta till denna tid på året som är en ljuvlig tid.
  Så fint med Pioner i en vas de är så vackert jag hoppas att mina Pioner ska slå ut snart gärna till nästa helg då vi har en i familjen som fyller år då vill jag gärna ha en vas med dem på bordet.
  Ha det gott/Margareta

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 06:34

   Roligt att ni har samma tradition. Min dotter har fått en pionbukett på födelsedagsbordet i många år nu. Ja nu är det sommarens dofter som dominerar i trädgården och så bladen förstås.

   Ha det gott! Carina

 3. Karsten F den 28 juni, 2019 kl 17:02

  Hej Carina

  Ja – Iris x pseudata är super – När de först har etablerad sig:)
  Schersmin heter översat: ’oäkta jasmin’ på danska. Et dumt namn den är lika äkta som så mycket annat!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 06:35

   Hej Karsten!

   Jo det är nog en och annan som kallar den så här också har jag en känsla av. Känns lika korkat som blå vitsippa eller vit blåsippa 🙂

   Tack detsamma! Carina

 4. Gunilla Teckenberg den 28 juni, 2019 kl 17:45

  Hej Carina!

  Jag tro dig när du lovordar en Schersmin, köpt från Ahnby, här fanns en gammal buske när vi flyttade hit, säkert av den urgamla, risiga sorten. Den växer under en björk där inget annat kan växa så den har fått stå kvar. Men oj, så den doftat i år, hela trädgården fylldes av doften. Jag får nästan lust att plantera en till av en mindre risig variant, är den du nämner mera återhållsam i växtsättet?

  Grattis på födelsedagen!

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 06:38

   Hej Gunilla!

   ..och tack! Fast jag fyller lite tidigare på året 😉 Nu var det min dotters tur. Det bästa är att vi gick ju runt i hans egna trädgård och han visar buskarna i vuxet tillstånd. Skaffade en annan sort som har tillägget melanocalyx därför att foderbladen ska vara mörkt violettbruna och ge fin kontrast. Han gillar de där små detaljerna precis som jag gör. Men om dem blir mindre risiga… ..jag vet inte. Har för mig att hans buske var lägre men också att den växte i en slänt. Jag ska dit på fredag kan gå till busken och kolla. Jag vill också veta 🙂

   Kram, Carina

 5. Elna Slot den 28 juni, 2019 kl 20:54

  Hvor heldig at have fødselsdag når pæonerne blomstrer. Det er en ualmindelig smuk buket.
  Der er mange dejlige dufte i junihaven, og duften af blomsterne på den uægte jasmin overdøver næsten dem alle.
  Det lyder spændende med kurset. Jeg forestiller mig, at det er svært at lave en stenmur/dige.
  God weekend!

  Hilsen Elna

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 06:40

   Ja hon har tur min dotter och det började för länge sen med att hon önskade en pionbukett 🙂

   Det är svårt att hitta stenarna som man kan foga samman snyggt. Och sen blir man faktiskt ’stenblind’ ganska snabbt. Det vill säga det blir svårare och svårare att hitta. Det har jag märkt ibland när jag gjort mindre projekt. Då får man pausa och komma tillbaka med utvilade ögon.

   Ha det gott! Carina

 6. Anne, hagen vår den 28 juni, 2019 kl 22:31

  Hei Carina!

  Sommerdufter er spesielt verdifulle. De er her og nå. Ikke bilder man kan ta fram når man vil.
  Peoner er mirakler.
  Navnet mitt og email blir ikke lagret . Har prøvd mange ganger.
  God juninatt til deg! Klem Anne

  • Carina den 1 juli, 2019 kl 06:43

   Hej Anne!

   Lagrat hur? Som i att de fylls i automatiskt? Jag har också problem med det sen något år tillbaka. Har delvis fått det att fungera men det är en inställning i min webläsare. Det är lite tradigt att skriva allt på varje sida som jag kommenterar.

   Pionerna är sagolika i år. Verkar vara många växter som satt mycket knopp förra säsongen.

   Ja nu har det hunnit rinna över i juli men de nätterna kan också vara härliga 🙂

   Kram, Carina

 7. Marie den 29 juni, 2019 kl 10:11

  Tak for indlægget, som jeg kan forstå har været længe undervejs. Sådan kan det gå engang imellem. Dit indlæg får mine næsefløje til at blafre 😉

 8. Carina den 1 juli, 2019 kl 06:45

  Tack Marie!

  Ja ibland blir det så 🙂 Blafre var ett skönt ord – det är det roliga med att läsa, kommentera och kommunicera med er i de andra skandinaviska länderna. Jag lär mig mer av era språk.

  Ha det gott! Carina

 9. Anita den 1 juli, 2019 kl 09:32

  Grattis på födelsedagen i efterskott. Vilken fin tid att fylla år, i pionernas tid.. Buketten på din bild är utsökt och jag förnimmer dofterna ända hit. Själv fyller jag i gullvivornas tid. Inte fel det heller, minns mammas bukett med gullvivor som stod på födelsedagsbrickan på morgonen.
  Ja det märks att bloggaktiviteten ligger lite nere hos de flesta. Men det blir så på sommaren då man vill vara ute och njuta. Tids nog får vi förflytta oss inomhus och då ökar nog bloggandet igen.
  ’Innocence’ är ju helt ljuvlig. Jag som gillar variegerade blad blir salig. Och doften av smultronschersmin har jag också i trädgården. Vad sorten heter har jag dock ingen aning om.

  Kram Anita

  • Carina den 4 juli, 2019 kl 15:19

   Ojoj jag var nog lite otydlig – det är min dotter som fyller i den här fina tiden. Jag är nog mer gullvivor eller faktiskt oftast ännu tidigare. Visst är det så och i år försöker jag hinna med både att skapa nytt och upprätthålla det gamla. Det går inget vidare kan jag konstatera. Men jag har åtminstone fått planterat om alla träd och buskar jag hade stående i kallbänkarna. Det känns bra 🙂

   Innocence är fantastisk det syns inte hur stora blommorna är 😉

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.