
Rhododendronstigen i februari
Rhododendronstigen i februari vad sen sist? Ja tjälen har släppt och snön som kom har töat. Temperaturerna har legat över 0 grader de obligatoriska 7 dygnen och nu är det tekniskt sett vår. Vintern lär inte bry sig om den vill komma på besök men det ser inte så sannolikt ut de närmaste 10 dagarna. Skillnaden mot i januari syns i de nära detaljerna. Den japanska gyllenlönnens, Acer shirasawanum ’Aureum’, knoppar är alldeles röda och snödroppar och snökrokus blommar.

Rhododendronstigen i februari
När jag går nära så är det mängder av vårlökar som är på väg upp. Partiet vetter mot norr och har några tallar som skydd mot södersolen så det tar lite tid här. Men det är något jag tänker är en möjlighet. Här blommar nämligen snödroppar och krokusar betydligt senare och det är underbart att kunna gå en sväng här och få en andra våg av vårlöksblomning medan de tidiga partierna har avlösning i väntan på nästa blomning. Så ett tips är att plantera på olika ställen för längre blomning. Jo jag känner till och brukar tillämpa ’regeln’ en växt, en plats men ibland ska regler brytas.

Fortsättning från januari…
Jag lovade en höghöjdsdykning i rhododendronpartiet på högersidan. Här hamnade som stomme en R. rufum, en frösådd antagligen R. brachycarpum och en hybrid som sannolikt är ’Makiyak’ de var redan då ca 150 cm höga. R rufum är inte så blomrik och behöver bli gammal för att blomma men nuförtiden blommar den nästan varje säsong. Den tillhör undersektionen ’taliensia’ som innehåller arter med underbart vackra blad så blomningen spelar knappt någon roll. Och som någon sa man bör ha en komplett samling av dem. Kvarteret rhododendronsträckan finns i detalj HÄR

Vårblomning jag väntar på
Det är olika sorter av Crocus tommasinianus, C. biflorus ’Blue Pearl’, Erythronium sibiricum ’Altai Snow’, Scilla sardensis och forbesii och Trillium flexipes och simile, Hepatica transsylvanica och sorten ’Eisvogel’ och den vackra dårörten Scopolia carniolica f. hladnikiana
[modula id=”24013″]

Mer trädgårdsläsning, inspiration, favoriter – allt du kan tänkas vilja läsa om det finns här på Trädgårdsfägring.
Till nästa gång – borde jag se fler vårtecken blåsippor till exempel. Nåja det blir åtminstone en marsbild!

Det er så herlig å se bar jord hos deg. Du har jo ikke hatt så mye snø, men det er jo flott når det smelter så mye som hos deg. Det er mye å glede seg til fremover! Erythronium er så vakre, og jeg er spent på om noen vil blomstre her i vår 🙂
Klem, Marit
Härligt att jag kan glädja dig Marit! 🙂 De sista dagarna har varit helt ljuvliga med väder som känns som mars mer än februari. Igår hade jag 14 grader på termometern när jag hade kört några minuter. Tog kameran när jag kom hem och fotade vårblomning – det är något skumt, de som brukar blomma först står i knopp och de som blommar brukar blomma senare. Förunderligt…
Kram, Carina
Det ser jättefint ut Carina, R. taliense gruppen är nog bland de finaste Rhododendron man kan ha. Tyvärr är de tveksamt härdiga i min zon men jag har nog någon hybrid där någon taliense är inblandad.
Den där miljön är perfekt för lökväxter, det kommer att bli en överdådig färgprakt snart när vårblommorna sätter fart i värmen.
Vilken lycka att kunna konstatera att tjälen släppt, här blir det igen en utmaning om värmen håller i sig. I fjol förlorade jag hela min samling av Calluna vulgaris när dagarna var varma och nätterna iskalla. Hoppas, hoppas att det blir lättare i år.
Kram!
Aj det var synd – men jag hade för mig att det fanns väldigt många som var riktigt härdiga i sektionen… Minnet spelar spratt uppenbarligen. Ja det är en period på våren när det är lite mer färg på golvet i det partiet men när vi går över i försommar så dominerar blad i olika färger och former 🙂
Att tjälen släppt var ett stort tjoho – nu är risken ganska liten för att det kan bli så mycket frost att solen riskera bränna sönder törstande växter. Jag håller tummarna att värmen gör underverk med tjälen hos dig också så växterna klarar sig.
Kram, Carina
Fine rhododendron du har en fin sti. Lækkert med forårsblomster, dejligt du er sluppet af med sneen.
Hilsen Lisbeth
Tack Lisbeth! Det har varit några helt fantastiska dagar med sol och härlig temperatur. Har mest tagit ner träd och rensat på tomten men gjort små avstickare för att spana på vårblommande lökar.
Ha det gott! Carina
Hej Carina
Så fin din Hamamelis ‘Aphrodite’ är – jag har bara de vanliga gula.
Ja, nu börjar det!
Och som denna vår har börjad så hoppas jag vi får en super låååång vår – inte som 18…
Ha en trevlig ny vecka
Hej Karsten!
Roligt att du också gillade ’Aphrodite’ och färgen. Jag tycker om ’Diane’ som också blommar men den är mer roströdbrun och den här apelsinskalsfärgade är – tycker jag – finare. Du kan nog få rätt och vi får en lång härlig vår. Det har börjat bra tänker jag. Varma dagar och svlarare nätter…
Tack detsamma! Carina
Snart blomstrer din rhododendronsti – det bliver et flot sted at gå en tur.
Tack Marie! Det är fint att plantera saker i varje bädd som gör att jag dras dit varje gång. Som nu – trollhasseln, annars hade det varit lätt att hasta förbi. Och snart kommer vårblommorna 🙂
Ha det gott! Carina
Din sti ser meget charmerende ud og bliver kun smukkere efterhånden som det grønnes og blomstrer. Det glæder jeg mig til at se billeder af.
Mange hilsener Lisbeth
Tack Lisbeth!
Roligt att du gillar stigen och jag kommer alldeles garanterat att visa fler bilder. En del blomning – golvet eller mattan vad jag ska kalla det har mest färg på våren och sen tar blad i olika toner över.
Tack detsamma! Carina
Så mycket vackert som kommer att blomma hos dig snart alla vårens blommor och Rhododenron i den fina lunden .Här hos mig ligger snön så jag får vänta en stund till innan mina vår vårblommor tittar upp men här har även vårvarma vindar dragit fram så inte dröjer det länge till.Ha det gott/Margareta
Tack Maggan!
Nu har det regnat, faktiskt också snöat men töat, ett par dagar och jag tänker det kommer ge ännu mer sjuss åt allt som är på väg upp 🙂 Det ska blomma fint vad det lider hoppas jag.
Ha det gott! Carina