Spaljéer – klätterstöd – pergolor – allt som inte finns

Spaljéer – klätterstöd – pergolor – allt som inte finns

Spaljéer – klätterstöd – pergolor bor allesamman i fantasin hos mig. Här och nu klättrar alla klängväxter i naturliga stöd, det vill säga träd och buskar och i ett fall ett stag till en stolpe… Det sista går sådär kan jag säga.

Jag gjorde skisser och beräkningar för olika klätterstöd för kanske 3 år sedan. Inskaffade material, rundjärn, som vi sedan böjde till i storlekar efter mina skisser. Så långt gott… Däremot så har jag inte kommit till nästa steg – själva svetsandet så nu står och hänger de olika delarna i verkstaden. Och växterna klänger obekymrat vidare i rhododendron, magnolior och tallar.

Gräs - gräs, Prydnadsgräs och pionstöd är det som ger höjd
Prydnadsgräs och pionstöd är det som ger höjd – undantaget som bekräftar regeln är de pionstöd jag har satt ut men visst är det skönt med något som är nästan färdigt att sätta ner i jorden

Inspirationsbilder med spaljéer – klätterstöd – pergolor

Jag har en vid det här laget mycket diger samling bilder – visar inga eftersom jag inte har rättigheter – med alla de här sakerna. Alltså med spaljéer – pergolor – klätterstöd i olika fasonger. Trodde jag skulle kunna fota mina skisser men de var suddiga och mest materialberäkningar.

Träd och sly ska få bidra

Vad kan väl vara snabbare än att kapa ett träd eller sly som ändå ska bort fast kapa ett par tre meter upp i luften? Ibland kanske plantera tillbaka en av alla stubbar jag hittar när jag röjer… Dessutom nästan gratis utom arbetsinsatsen och den rejäla dos förklarande och övertalning som kommer behövas.. Jag får under inga omständigheter låna motorsågen särskilt inte efter att jag umgicks med röjsågen lite för närgånget. Och traktorn med kran är lika lite till låns… Däremot får jag efteråt ofta höra – men det blev ju bra…. Och det är då jag bara tyst kan tänka – jo jag visste det hela tiden 😉

Clematis Texensis-grp 'Princess Kate' - texensis klematis
Clematis Texensis-grp ’Princess Kate’ – texensisklematis – prinsessan bor i en Magnolia ’Merrill’ och trivs väldigt bra

Klätterstöd i olika former är veckans tema i trädgårdsfägring. Kanske ska se till att få till den där introduktionen i svetsning innan våren blommar ut på allvar. Sen finns inte tid. Fler inlägg kring ämnet kan du se HÄR.


Önskar er en fin helg!

Instagram@Carina Lind22 thoughts on “Spaljéer – klätterstöd – pergolor – allt som inte finns”

 • He-he Carina. Har du også projekter, der går i stå? Du, der er så flittig. Det er helt beroligende 😉
  Jeg er meget glad for klatrende planter, fordi de giver højde til bedene/hele haven.
  De smukkeste støtter for clematis er træer og buske, synes jeg. Det ser så fredfyldt naturligt ud. Og hvis jeg havde en stor grund med store træer, så… Jeg er sikker på, at det ser fantastisk smukt ud hos dig.
  Anderledes med roser, som jeg opfatter som ’kulturlige’. De må gerne gro i pergolaer og lignende ’bygget’. Selv om en rose op i et gammelt æbletræ, er noget af det smukkeste…
  Andre planter kan jeg lide direkte på muren – Efeu for eksempel.
  Dine pæonstøtter ser godt ud, og helt overordnet er det nok mest vigtigt, at støtten smuk i sig selv og præsenterer klatreplanten bedst muligt og mest naturligt.
  God weekend, Lisbeth

  • Tack Lisbeth! Förtroendet värmer men jag kanske ska göra ett inlägg om allt det som skjuts till en annan dag 🙂 Jag håller helt med om att clematis blir fina, finast, i träd och att det är viktigt att stödet och växten passar ihop. Pionstöden är bra och fina men lite fr dyra för att ha ett till varje behövande pion 🙂

   Tack detsamma! Carina

 • Naturliga klätterstöd tycker jag oftast blir allra vackrast! Känner igen känslan att planera och skaffa material men att det sen tar stopp. Tur att det kommer flera dagar när man kan ta hand om det som blivit stående! /Fia

  • De har en helt egen charm de naturliga stöden 🙂 Ja så är det och därför försöker jag pyssla med saker som jag själv kan kontrollera men här är jag beroende av att någon ska ta sig tid och lära mig svetsa men en dag så kommer det.

   Ha det gott! Carina

 • Ja, jeg får si som Lisbeth, for det er jo nesten beroligende å lese at du ikke alltid kommer i mål du heller. Her er det utallige påbegynte ting i hagen, men nå de skal bli ferdige vet jeg ennå ikke…
  Det høres flott ut med egne buer av div. materialer, men jeg kjøper heller ferdige buer. Angående det så irriterer jeg meg grønn over at div. selskaper på ebay og amazon ikke sender til Norge mer . Jeg har bestilt ferfra før og har to rosebuer derfra, men nå har de sluttet å sende til Norge 🙁 Jeg skulle hatt to til som er maken til de, men gir meg ikke så lett 😉

  Du har ikke vurdert å kjøpe ferdige buer da? 😉 Det har du sikkert, og de du lager selv blir jo helt som du vil ha de. Når du en gang får tid 🙂
  Jeg har ikke tålmodighet til sånt dessverre. Gleder meg til å se dine ferdige når du får laget de! Pergola er jo en drøm for de fleste som liker klatreplanter, og det er jo så mye fint som folk lager selv. Jeg misunner alle som er nevenyttige og klarer sånt selv. For meg som ikke er det må jeg bare kjøpe ferdige buer 🙂

  God helg, Carina! Klem, Marit

  • Då kan jag lugna dig ännu mer 😉 Det är mycket som inte går som på räls som vi säger. Men det är därför jag helst håller på med grejer där som jag inte är beroende av andra eller maskiner. Stöden måste jag få hjälp att svetsa, hjälp att lära mig och det är där det stoppat. Jag vill gärna bygga själv men har ett stort trappsteg och det är sågandet med apparater som har klingor – tycker det är riktigt äckligt. Det började redan i träslöjden när jag tittade på bandsågen.

   Tråkigt med företagen som inte skickar… Glendoick vet jag blev tvungna sluta skicka för norska myndigheter krävde garantier som inte gick att ge. Jo jag har köpt några färdiga men oftast så är färdiga, som håller, väldigt dyra och då blir jag småsnål eller kanske inte… Jag har något 50-tal pioner som behöver stöttas och då blir det snabbt mycket pengar. Men jag har sett stöd och den farbrorn har inte varit så dyr. Ska kontakta honom och fråga igen.

   Kram, Carina

 • Jag gillar oxå naturliga stöd. Knyter gärna ihop några slanor men…
  Förra helgen såg jag det sigen, som ofta händer med de naturliga!
  En summersnow hade tagit kommandot över de naturliga stöden och allt låg i en hög på marken. Klematisen var tvungen att klippas ner och nu jäklar ska det byggas ett ”riktigt” stöd.
  Så använder man naturliga så måste man tänka till så att inte det som klänger därpå är starkare!

  Ha en fin helg!

  //Veronica

  • Absolut så är det. Men kraftigväxande clematis som C. fauriei ’Albina Plena’ får växa i kraftiga levande träd som klarar tyngden. De har jag lett upp i etablerade tallar. De mindre som integrifolia och texensis sorter får växa i mindre magnolior. Då fungerar det och ingen kväver eller knäcker den andra. Lycka till med byggandet – jag hittade en skiss för ett stöd i trä häromdan, det var riktigt snyggt.

   Tack detsamma! Carina

  • Tack Anette! Sant och det är ett sjå att få dem att växa dit jag vill ibland. Den idag höga ’Albina Plena’ har jag fått trixa med 3 säsonger för att få den uppåt istället för utåt och över hela planteringen.

   Kram, Carina

 • Hej Carina!
  Önskar att jag kunde svetsa och göra egna stöd, för de flesta är väldigt dyra att köpa, Dina bågar som du har på bilden med prydnadsgräset, är det något du gjort själv, eller är de köpta? Har några torn i pil, men de är inte särskilt hållbara. Är så glad att en alpklematis äntligen vill klättra upp i ett träd, men det har tagit ett tag, tills vi förstod varandra. Din clematis Princess Kate är så vacker.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Hej Marika!

   Exakt och särskilt om det är lite tyngd och kvalitet i dem. Just dem har jag köpt via pionsällskapet och det är benpar och två ringar som man trär över och sen dar ihop med najtråd. Men de kostar 350:- via pionsällskapet. Titta annars på Kullagården, Falköping – http://www.kullagarden.net/ som har rejäla stöd något billigare.

   Ha det gott, Carina

 • Men, det er jo aller finest med naturlige klatrestøtter! Ikke så enkelt å finne brukbare til salgs, og ikke alltid like enkelt (ahem) å få til noe selv…. Jeg er glad for frukttrær til roser og klematis, og et brg til klatrehortensiaen. verandastiolper har jeg også 🙂
  Ha en fin uke!

  • Tack Villrose! Då är vi två som tycker samma 🙂 Verandastolpar vill jag ha i framtiden tänker jag. Tyvärr har jag inga gamla fruktträd att nyttja det hade känts fantastiskt kul.

   Tack detsamma! Carina

 • Fina pionstöd du har! Jag skulle behöva några sådana. Och klematis tröttnar man aldrig på. Ha en skn vecka.

  • Tack Ingmarie! Det är de som säljs via Svenska Pionsällskapet och där har jag för mig att jag sett ditt namn 🙂 Klematis – i sommar hoppas jag ha ett antal som blommar i vitt respektive rosa.. 🙂

   Ha det gott! Carina

 • Dina fina pionstöd inspirerade mig till att försöka göra egna förra året. Kan säga att det finns anledning till att de inte är med i mitt inlägg … Men jag ska ge dem en chans till när det blir lite varmare, så kanske jag kan får dem lite snyggare. De fungerade i alla fall.
  Alltid snyggt med naturliga klätterstöd, just det där med klematis (eller rosor) som kastar sig upp i ett träd, det är ju allra vackrast!
  Kram!

  • Tack – de är fina! Men… sa jag då att de byggs ihop av förböjda delar? Det är 6 benpar som är kraftigt bockade och som sen sätts ner först 3 i en ring och sen 3 i en yttre ring där deras ben hamnar i centrum av bågen för de första. Sen trär man två ringar över och binder ihop med najtråd. De är inte gjorda i ett stycke. Det kanske hjälper??

   Kram, Carina

 • Det är roligt när idéerna kommer sen är det det där med förverkligandet. Så klart bäst om man gör det själv också så blir det gjort nån gång;) Lycka till med planerna!
  Ha det gott!

  • Visst är det kul 🙂 Och jag gillar att klara mig själv och inte vara beroende för jag vill bli klar NU när jag har en idé.

   Tack detsamma! Carina

  • Tack! Jag tänker att alla texensis-hybrider är både vackra och odlingsvärda 🙂

   Ha det gott! Carina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.