Ätligt i rabatten - Eranthis hyemalis - vintergäck med insekter

Ätligt i rabatten eller tvärtom

Ätligt i rabatten – ja inte har jag mycket sånt om man tänker att det är jag som ska spisa. Favoritsallaten maché är fantastisk just nu, så mörkt grön och riktigt tjocka blad med nötig smak. Fast det är nästan fusk för den har jag inte planterat själv. Det är tydligen ett känt ogräs och javisst frösår den sig. Men här och nu är det värt besväret. Men inte ens den är fångad på bild eftersom jag fått bältros och inte orkar. Det får bli härliga vårbilder fotade i början av veckan som illustrerar och de har en koppling till ätligt 🙂 Det är fullt av olika insekter i allt som blommar här nu – i julrosen, vintergäcken, krokusarna, irisarna och snödropparna. Igår när jag satt i solstolen så surrade det högljutt bakom mig – det var fullt av flygande saker i min julros ’Jesko’. Vem sa att det var jag som skulle äta…

Helleborus niger - julros
Helleborus niger – julros
Colchicum szovitsii 'White form'
Colchicum szovitsii ’White form’

Mer ätligt i rabatten?

That’s it tror jag… Alltså machésallaten. Men i framtiden har jag tänkt att det här ska förändras men där är jag inte ännu. Och om jag är ärlig så tänker jag nog mindre på ätligt i rabatten och mer på prydnad bland det ätliga. Dessutom sägs den lösningen förvirra skadedjur som lär föredra ensartade planteringar. De planteringarna är mer lättnavigerade helt enkelt – antagligen lite som att det är enklast att hitta sakerna längst fram på hyllan i kylen. Tänk en hel hylla med din absoluta favorit slippa leta. Det fåtal tagetes som jag satte bland kålsorterna i somras var just för få. Men en fin kombination var det helt klart. Och de olika grönkålssorterna prydde definitivt buketterna fast de bladen har jag redan visat flera gånger.

Vintergäck och snödroppar kom upp och slog ut på en vecka
Vintergäck och snödroppar kom upp och slog ut på en vecka

Sett mer än maché men allt är prydnad

Det har varit fint väder och ljuvligt solsken hela veckan. Jag började med att röja på tomten men jag fick så ont i ryggen. I onsdags förstog jag varför – bältros… Så torsdag var jag ute men sysslade med lugna saker och mer krupit runt i planteringarna och rensat. Värken blir mer hanterlig om jag fokuserar på något annat. Jag samlade ihop alla dubbla snödroppar, Galanthus nivalis ’Flore Pleno’ som jag trots att jag satte stora ruggar tyckte hade minskat… Men vilket misstag det var! En snödroppsklump är som toppen av ett isberg på riktigt jag lovar. Jag fyllde en kruka på säkert 10 liter med ruggar och det som såg ut att ha minskat var massor av lökar. På plussidan är att nu när jag samlat ihop dem så kan jag enkelt flytta dem senare och vara rätt säker på att det är dem och bara dem. Så inte ätligt i rabatten men pryda kommer de göra.

Galanthus nivalis 'Flore Pleno' - snödroppe
Galanthus nivalis ’Flore Pleno’ – snödroppe, ser inte mycket ut för världen men det är mängder med lökar under jord
Crocus x leonidii 'Early Gold'
Crocus x leonidii ’Early Gold’
Eranthis hyemalis 'Orange Glow' - vintergäck i apelsinskalsorange
Eranthis hyemalis ’Orange Glow’ – vintergäck i apelsinskalsorange

Tror jag får förlita mig på er

Inför framtiden behöver jag ju inspiration och jag hoppas på fina kombinationer i era trädgårdar. Ätligt i rabatten är temat i trädgårdsfägring. Fler inlägg kring ämnet kan du se HÄR.


Önskar er en fin helg!

Instagram@Carina Lind

26 Kommentarer

 1. Lisbeth den 1 mars, 2019 kl 22:07

  Dejlige billeder, men ikke så godt du har fået helvedesild, det er en grim og ubehagelig sygdom.
  Min mor fik det som 92 årig, det klarede hun ikke. Det er meget smertefuldt.
  Rigtig god bedring til dig.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 10:07

   Jag vet 🙁 Min morfar fick den i ansiktet när han var 86 han levde 4-5 år efter det men tynade bort av undernäring eftersom han inte kunde tugga och svälja ordentligt efter det. Men jag är såpass mycket yngre så det borde försvinna säger dem. Den här värken vill jag inte ha kvar.

   Tack Lisbeth!

 2. Sabelhagens olivlund-Maria den 1 mars, 2019 kl 22:33

  Stackars dig, krya på dig!
  Härlig vårblomning hos dig.
  Ta det lugnt och vila mycket, hoppas värken släpper. Fast jag förstår att det känns bra att sysselsätta sig och fokusera på annat.
  Kram Maria

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 10:08

   Tack Maria!
   Jag gör det jag orkar men faktum är att det blir mindre och mindre. Det var nog en smygstart jag upplevde.

   Kram, Carina

 3. Elna Slot den 1 mars, 2019 kl 23:07

  Jeg måtte have fat i ordbogen, for at finde ud af, hvad du fejler. Sygdommen kalder vi på dansk helvedesild, og det navn siger vist en hel del om, at det er en meget smertefuld sygdom. Jeg ønsker dig god bedring.
  Det er dejlige forårsbebudere, du viser billeder af.

  Hilsen Elna

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 10:10

   Tack Elna!
   Det danska namnet är faktiskt mycket bättre på att beskriva vad det är. Sen får man ont i huvet och blir yr och trött dessutom. Jag gör också så ibland när jag ser en fin växt på en dansk blogg där man skriver det danska namnet 🙂
   Bilderna är jag glad över och kanske mest glad över dem där blommorna har halm eller löv runt för jag tycker det är finare än naken jord.

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 2 mars, 2019 kl 08:47

  Hej Carina!
  Hoppas du kryar på dig, låter inte alls trevligt. Härliga vårblommor, och visst är de ätliga, för alla våryra insekter.
  Ha det gott / Marika

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 10:12

   Hej Marika!
   Först tänkte jag – vad klagar alla över… Men det var har jag insett en smygstart 🙁

   Vårblomningen har varit och är magnifik redan nu. Och det är fantastiskt hur mycket insekter som vaknat. Och efter alla skriverier om insekter, bin och annat som minskar så känns det bra att odla sånt som de hämtar mat ur – ett insektsskafferi 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Karsten F den 2 mars, 2019 kl 10:44

  Hej Carina

  Så kul du har en av Leonid Bondarenko’s super korsningar!
  Värre är det med din sjukdom – men det är mycket sällsynt att man får denna mera än en gång.
  Ock så har du många bin! Super!

  Ha en trevlig helg

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 18:40

   Hej Karsten!

   Det är inte bara bin utan mängder av insekter och det är kul 🙂 Tack för tipset det var en spännande katalog som jag ska titta närmare på sen 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Rost och rädisor den 2 mars, 2019 kl 10:54

  Fy sjutton för bältros! Det hade jag förra året vid denna tiden och kunde inte vara i solen på hela våren.
  Mache är inte det sämsta att ha i rabatten, Sen gissar jag att du har både det ena och andra ätliga i perennväg som du nog bara tänkt dig som fägring.
  Krya på dig nu!
  Kram
  /Anette

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 18:43

   Aj då! Först tyckte jag inte det var så farligt men det var tydligen för de första blåsorna var på bröstet som inte har nån direktkontakt med lymfsystemet. Ingen sol på hela våren… Det låter inte kul men det känns ju redan som jag bränt mig så det blir kanske en naturlig följd.

   Aha det tänkte jag inte på – jo det har jag nog. Och dessutom flera ogräs som jag äter. Och många växter som går in i ett gammaldags medicinförråd.

   Tack! Kram, Carina

 7. Vigdis i Romerikshaven den 2 mars, 2019 kl 11:01

  Kjære Carina!
  Den sykdommen har jeg hatt, skikkelig ille. God bedring! Vi satser på at vi får den kun én gang.
  Så vakre vårbilder du viser. Spesielt godt liker jeg biene i julerosen.
  God helg!

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 18:44

   Tack Vigdis! Den satsningen skriver jag gärna under på… Det är roligt att jag lyckats få in så många växter som glädjer insekterna just nu.

   Tack detsamma! Carina

 8. Lisbeths Haveblog den 2 mars, 2019 kl 12:02

  Hvis det du kalder Maché er det vi kalder Tandfri vårsalat, så har vi det ikke i så store mængder, at de kan spises. Det er elles tiltrængt med frisk grønt på denne tid.
  Bedet med de fyldte Galanthus bliver flot. Om bare et par år, bliver du fyrsteligt belønnet.
  Rigtig god bedring med din sygdom, Det er en fæl omgang, men heldigvis kan man kun få den en gang. Jeg kender en, der fik lindring af aloe vera – men du får nok al den behandling, du kan, så blot en ide.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 18:48

   Tack Lisbeth!

   Aloe var en bra idé det kyler ner den brännande värken. Värktabletterna tar inte allt och den virushämmande tar väl några dagar. Men jag är otroligt tacksam att jag fick morfin så jag kan sova på natten. Men aloen kommer komplettera 🙂

   Jag hoppas också på en stor och fin snödroppsmatta om några år. Att samla ihop dem är en bra början.

   Ha det gott! Carina

 9. Susie på Stjärnarve... den 2 mars, 2019 kl 12:06

  Stackare! Bältros hade jag för 10 år sen. Hade haft ont i en axel ett par veckor, trodde det var ”trädgårdsvärk” . Men när jag en morgon hittade två små utslag på axeln förstod jag och tog mig direkt till vårdcentralen. På plats kom jag in till en danska som sa till mig att stanna vid dörren, dra ner tröjan så hon fick se och så sa hon direkt: Det är ”helveteseld”! Sen skrev hon ut medicin åt mig och jag blev frisk på en vecka!!
  Problemet var bara att vi var bortbjudna på ”stor fest”, men jag var ju tvungen att tacka nej. Man kan ju smitta dom som inte har haft vattkoppor. Rolle däremot han var inte rädd, han hade haft alla barnsjukdomar. Trodde han!
  Ett par veckor senare insjuknade han i vattkoppor och vi (!) fick ett helsicke. Han vaknade mitt i natten ibland och då skulle hela kroppen tvättas med alsolsprit annars kunde han inte sova, alltså väckte han mig…..så pjåskiga är dom männen. *fniss*
  Men jag förstod honom, det var bara ögonen, handflator och fotsulor som det inte fanns några blåsor på.
  KRAM/Susie

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 18:50

   En vecka låter ju bra – men jag har redan haft värk längre. Aloe är mer effektivt än alsolsprit har jag upplevt förr.

   Ha det gott! Carina

 10. Anne den 2 mars, 2019 kl 16:27

  Hei Carina!
  Vakkert! Så fint det blomstrer hos deg allerede. Gleder meg til å høre humle- og biesurr. Her har snøklokkene begynt å dukke opp, men det er meldt om mange minusgrader til uka. Lengter etter varme.
  Uff, helvetesild høres fryktelig ut.Håper det forsvinner raskt. God bedring! Klem Anne

  • Carina den 2 mars, 2019 kl 18:52

   Hej Anne!

   Tack det har blommat fint i veckan. Det ska bli kallare här också men tror de kommer klara sig. Tycker att ni har ett bättre namn, mer talande, på norska och danska.

   Kram, Carina

 11. Marie den 2 mars, 2019 kl 16:38

  Det er opløftende at se billedet med de aktive insekter. jeg har. God og snarlig bedring med den smertefulde lidelse.

 12. Carina den 2 mars, 2019 kl 18:55

  Tack – jag hoppas det lugnar sig snart. Jag blir fortfarande tröttare och tröttare och får fler utslag för varje dag. Visst är det! Vi kan väl hoppas att säsongen 2019 ger oss mer insekter i trädgården igen.

  Ha det gott! Carina

 13. Birgitta den 2 mars, 2019 kl 20:59

  Carina!
  Krya på dig!
  Här är det inte så mycket ätbart mellan perennerna utan tvärtom, blommor mellan det ätbara.
  Visst var det härligt att de både bin och flugor bland vårblommorna veckan som gick.
  Fortsatt trevlig helg!
  Birgitta

  • Carina den 8 mars, 2019 kl 09:06

   Tack Birgitta!

   Du verkar ha samma filosofi som jag – det ska bli mer blommigt bland det ätliga. Men när jag läste andras inlägg insåg jag hur mycket som går att använda i köket på ett eller annat sätt som jag odlar.

   Ha det gott! Carina

 14. Linda den 4 mars, 2019 kl 07:48

  Hej!

  Stackare som har fått bältros. Jag har haft det en gång, en extremt lindrig variant som jag knappt kände av. Maken har haft det desto värre, så jag önskar att det ska gå över snabbt! Här börjar det äntligen gå åt rätt håll. Kom på i morse att jag nog inte hade hostat så förfärligt i går som jag gjort tidigare. Skönt!

  Intressant ämne det där med ätligt i rabatten. Jag älskar att odla grönsaker, men i går när jag hade sått alla mina tomater så kom jag på mig själva med att så blommor, blommor och blommor. Har bara haft bin och humlor och deras välbefinnande och existensberättigande här på jorden i huvudet i helgen. Så härligt att du redan har fått besök av små insekter sugna på nektar. Här har de inte vaknat än. Det mest uppenbara vårtecknet är gässen som kacklar på åkern.

  Jag skulle vilja komma på ett sätt att göra ljuvligt vackra planteringar som går att äta. Helst ska de ju förbli vackra. Jag kanske får blanda blommor och grönsaker lite mer än jag gör i dag. Fast det är inte helt enkelt att tänka på det sättet. Helst då en kombination av vackert, ätligt för mig och sådant som insekterna vill äta. Hm … det tål att fundera på.

  • Carina den 8 mars, 2019 kl 09:10

   Tack Linda!
   Först trodde jag att det var typ din variant men nu tänker jag nånstans inemellan. Har fått bra tabletter mot värken men jag är så trött och liksom yr…

   Insåg senare att det finns en hel del ätligt även i mina rabatter. Men eftersom det har blivit planterat som prydnad har jag inte tänkt på ätligheten. Kul att då sått blommor i långa rader 🙂 Jag har fortfarande inte fått sått några sommarblommor, inte ens beställt faktiskt. Att blanda blommor bland grönsaker lär vara ett säkert kort för att hålla nere skadeangreppen och bara av den anledningen kan jag tänka mig att experimentera mera 🙂 Och varför inte en och annan vacker salladsrugge inemellan det prydliga.

   Ha det gott! Kram, CArina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.