Det är lätt att flytta rhododendron

Rhododendron yakushimanum flyttad 4 gånger

Min ’stackars’ Rh yakushimanum ’Koichiro Wada’ får vara ett exempel på det. Men det är inte tal om någon stackare. Jag köpte den som normalliten krukad planta på Truelsens plantskola 1993. På den tiden skrev jag inte upp priset. Det är för övrigt lite sorgligt att gå tillbaka och se var mina riktigt gamla växter är köpta. Till 90% är de plantskolorna borta och uppslukade av kedjor som tex Plantagen.

Men jag skulle skriva om att flytta rhododendron… Våren 2000 var det dags för första flytten till en tillfällig bädd där mängder av växter fick trängas under en tall. Vissa står kvar… 2004 bar det av till min nya trädgård och då placerades den bakom en stor sten vid grusgården. Stenen skulle fungera som bänk var det tänkt. Men snart vällde busken ut, och över stenen.

Rhododendron yakushimanum 'Koichiro Wada'
26:e juni 2011 – vacker tillväxt i kvällssol

Rhododendron yakushimanum 'Koichiro Wada'
24:e april 2012 innan blomning till höger blommar Dicentra cucullaria

Tror det var 2014 som jag bad min bror komma ner för att hjälpa mig flytta Koichiro och några buskar till. Var faktiskt övertygad om att han bara skulle gapskratta och ta en kopp kaffe för att sen vända hem. Men ibland blir jag förvånad… Jag hade redan börjat gräva på baksidan av busken och insett att även om rotsystemet inte var jättestort så behövde vi vara flera på grund av buskens omfång och tyngd.

Vi tog och spände band runt busken, banden la vi på en talja fäst i trappräcket. Rhododendron har sköra grenar så vi försökte få det så långt ner som möjligt och runt klumpen där det gick. Då kunde jag gräva samtidigt som busken sakta baxades ur hålet och jag kunde frilägga rotklumpen succesivt. Sen drog vi ner den på en presenning med hjälp av taljan och bandet. Presenningen med busken drog vi, 2 vuxna ner till trappen mot parkering. Två plankor över till kärran och vips så stog den där – lastad och klar. Det tog mindre än 20 minuter om jag kommer ihåg rätt. Sen tog vi några stora rhododendron till och ett par magnolior.

Sen åkte vi till min bror och där tog han traktorn med kran och lyfte rhododendronen till en ny tillfällig plats. En plats som han för övrigt tycker klär busken väldigt bra. Och visst… Men jag tror Koichiro kommer få flytta en 5:e gång.

Rhododendron yakushimanum 'Koichiro Wada'

Februari 2017 – här är buskens tillfälliga boende under några ekar i skogskanten. Kanske ska satsa på 25-års jubileum på dess slutgiltiga plats??

Busken är nu 24 år hos mig och hade säkert 3-4 år på nacken när jag köpte den. Den är ca 150 cm hög och minst 200 cm i diameter. Runt om – ingen aning men den är stor och växer ännu. Det syns fortfarande vilken sida som stog mot stenen och vilken som var vänd mot sluttningen med träd. Så nästa gång du eller någon annan vill ta bort en buske, fundera på att flytta rhododendron istället. Man brukar också kunna skära ner de rejält och få dem att bryta helt från backen.

Ni som läst ett tag på bloggen vet att jag flyttade mängder av växter från trädgården innan jag sålde huset. Förra sommaren ville min dotter att vi skulle åka förbi… Det var en rätt sorglig syn. Vet inte vad de gjort men avenbokshäcken var så hårt tuktad och antagligen vid fel årstid att det var bara fjolårslöv och nakna grenar i agusti. Jag bryr mig inte – jag var färdig där men min dotter tyckte det såg sorgligt ut. Men jag är glad att jag tidigt bestämde mig för att ta med mig mina växter. Och att vi fortsätter åldras tillsammans 🙂

PS… jag är fortfarande mellan boenden och bor tillfälligt medan jag håller på och funderar…

 

18 Kommentarer

 1. Marit Sønstebø den 26 februari, 2017 kl 10:01

  Spennende lesning om din rhododendron ’Koichiro Wada’! Det beviser hvor mye de tåler…
  Jeg visste ikke at den kunne bli så stor! Jeg kjøpte den i fjor sommer, og den er plantet på et galt sted, for den får jo ikke plass der i fremtiden 😉
  Jeg flyttet også med meg mange planter når jeg flyttet hit, og flere av de lever fortsatt. Det er litt trist å se gamle hager hvor en har bodd ja. Best å ta med seg så mange planter som mulig!

  Klem, Marit

  • Carina den 26 februari, 2017 kl 10:08

   Visst gör det! Och de tål verkligen mycket. De blir verkligen så här stora men min börjar väl närma sig maxstorlek. Å andra sidan så slutar de väl aldrig växa eller?

   Kram, Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 26 februari, 2017 kl 10:04

  Din ”rådis” är otroligt vacker – och det var ju tur att du tog med dig massor av dina fina växter när du flyttade!
  Jag gjorde precis likadant. Men vis av hur det gick till när vi köpte vårt första ställe 1972 (!) då vi upptäckte att förra ägaren varit till tomten och grävt upp en massa växter EFTER det att vi köpt huset, så krukade jag dom träd, buskar och perenner jag skulle ta med redan på våren.
  Huset såldes sen på sensommaren och jag talade tydligt om att det som stod i krukor (det var 35 bonsaier också) ingick INTE!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 26 februari, 2017 kl 10:09

   Jag hade flyttat under 3-4 år innan jag la ut huset till försäljning så där fanns inga tveksamheter. Och trots det så var/är den trädgården betydligt artrikare än de flesta villaträdgårdar någonsin blir 🙂

   Kram, Carina

 3. Gunilla Teckenberg den 26 februari, 2017 kl 10:18

  Först – vilken otroligt fin `Koichoro Wada´ det är nog en bland de tåligaste och mest odlingsvärda Rhododendron som finns. Har man haft en så fin planta så länge får åtminstone jag en sentimental relation till växten, låter fånigt men det är något levande som vill fortsätta att leva, svårare än så är det inte. Gamla trotjänare förtjänar respekt!

  Jag har några Rhododendron också som börjat växa ur sin plats och jag får onekligen lite ont i magen när jag tänker på att någon eller några måste flyttas i vår så din berättelse ger mig både mod och tröst.

  • Carina den 26 februari, 2017 kl 10:23

   Tack – busken är verkligen fin. Och jag kan bara hålla med om att det är en av de absolut bästa som finns.

   Klart det blir som en relation – en kär växande vän därute i trädgården. Jag skulle tro att den köptes för presentpengar och hur många 30-års presenter har man kvar efter 25 år?

   Härligt om du känner att det blir lite lättare att ta ity med flyttarna efter det här inlägget. Och dessutom kommer ju de flyttade buskarna ge plats åt andra och nya små växter 🙂

   Kram, Carina

 4. Lena i Wales den 26 februari, 2017 kl 18:03

  Visst är det trist att se sin gamla trädgård i förfall, har haft liknande upplevelser.
  Inte lätt dock att ta med massor av växter från Sverige till Wales.
  Ha en fin söndagskväll!

  • Carina den 26 februari, 2017 kl 20:38

   Nej det låter som en besvärlig flytt på riktigt. Jag var både färdig där och rätt övertygad om att det skulle bli så.

   Tack detsamma! Carina

 5. Birgitta den 26 februari, 2017 kl 19:52

  Min Rhododendron yakushimanum ’Koichiro Wada’ är från MZ i Kode. Köpte den vid ett trädgårdsbesök 2004. Visst är det härligt att rododendron är så lätta att flytta. Din ’Koichiro Wada’ verkar ha haft ett bra liv trots att den fått flytta ett antal gånger – ser både stor och välmående ut. Att ha en bror med traktor skall man, tycker jag, vara mer än glad för.
  Bästa hälsningar
  Birgitta

  • Carina den 26 februari, 2017 kl 20:50

   Den mår riktigt bra trots allt 🙂 Visst är det skönt med rejäla hjälpmedel. Vi är lite bortskämda så.

   Carina

 6. Laila den 27 februari, 2017 kl 08:12

  Jag förstår inte motståndet mot rhododendron hos somliga trädgårds”experter”! I vårt klimat är de de bästa trädgårdsväxter som finns – lättskötta, vintergröna, fantastiska bladformer och ljuvlig grön-grå färgskala och ovanpå allt är de som du säger väldigt lätta att flytta.
  Kram Laila

  • Carina den 27 februari, 2017 kl 09:04

   Jag håller med dig fullt ut. Och eventuellt motstånd blundar jag gärna för. Men det är den typen av attityd som jag ogillar hos många trädgårdsdesigners. De har liksom rätt att ha något slags facit över vilka växter som man ska plantera. Tråkigt…

   Kram, Carina

 7. Kristinas oas den 27 februari, 2017 kl 12:38

  Mycket vackert exemplar du har och låt oss hålla tummarna att den om några år står på sin ”slutgiltiga” plats. 🙂
  Hade verkligen behövt block och talja när vi skulle ta upp en stor rhododendron ur vår torvrabatt. Visserligen var inte rotklumpen gigantisk, men tyngden! Det gick till slut, men det är inget jag gör om. Traktor hade varit helt underbart! 🙂
  Trist med avenbokshäcken på förra stället, men det är som du säger, du är färdig med den. Och avenbok är tåligare än man tror, så det är mycket möjligt att den kommer igen.
  Kram Kristina

  • Carina den 27 februari, 2017 kl 21:21

   Maskiner är fantastiska men jag ville inte ta in stora maskiner i trädgården. Det får vara där man kan komma åt från befintlig väg eller liknande.

   Tack – hoppas på att det ska gå lite fortare än några år men vi får se 🙂

   Kram, Carina

 8. Anita den 27 februari, 2017 kl 13:35

  Den är mycket vacker din ‘Koichiro Wada’ och den är väldigt vacker där den står nu. Men den kommer säkert att klara att flytta fler gånger, den verkar ju oerhört tålig. Har själv flyttat rhododendron runt min lilla trädgård, en har flyttats 2 gånger och det bekommer den inte alls, tvärtom, den verkar trivas ännu bättre efter varje flytt. Håller med om att rhododendron är lättflyttade.

  Kram Anita

  • Carina den 27 februari, 2017 kl 21:15

   Det kanske stimulerar tillväxt? Jag har märkt samma sak. Han är som en kär gammal vän..

   Kram, Carina

 9. Anja den 28 februari, 2017 kl 09:10

  Hejsan!
  Visst skulle det vara sorgligt att se hur nästa ägare inte brydde sig när det gäller trädgården. Men, det räknar jag ändå kallt med – när det blir aktuellt.
  Skulle varit trevligt om du skulle länkat till något inlägg som handlade om flytten. Av ditt inlägg förstår jag inte om du bor i lägenhet eller om du köpte ett nytt hus?
  Visst är rododendron en underbar trädgårdsväxt och det finns sorter för varej trädgård. Själv har jag en riktig ”snyftis” som jag kommer att anknyta när det blir dags för blomningen.
  Ha en trevlig vecka!
  /Anja

  • Carina den 28 februari, 2017 kl 09:13

   Varken eller faktiskt… Jag är inneboende just nu och håller på med ett förhandsbesked för att bygga. Tack för tipset… Jag kan länka till projektfliken – där har jag för mig att jag skrev lite om flytten.

   Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.