Löktårtor med tulpaner

Löktårtor och höstreafynd – båda lika älskade

Löktårtor är nå’t modernt – men lager på lager av lökar i kruka = en löktårta. Nu var mina inte tänkta som det – jag har bara köpt tulpaner och narcisser för att sätta i kruka. Men det blev tårtor med lager för jag var överoptimistisk kring hur många som kan samsas i en kruka samtidigt. Ibland har jag läst om hur man drar ut blomningen genom att plantera en del lökar upp och ner. Jag kanske kan uppnå en mer utdragen blomningen genom att de får slåss om utrymmet på vägen upp.

Men i år ska jag låta dem stå ute ett tag till och sen sätta dit musfällor från början. De sista 2-3 säsongerna har mössen använt mina generöst planterade krukor som skafferi. Och lökarna har kommit för långt för tidigt på säsongen. Det jag gillade även med de här lökarna var de sympatiska förpackningsmaterialen – ingen plast. Och det jag trodde var plastskum i förpackningen förra veckan – ja det är något annat, något som smälter i regnet det vill säga det är något biologiskt. Ännu bättre!

Löktårtor med tulpaner
Löktårtor med tulpaner även de här lökarna var packade i sympatiska material
Löktårtor - Tulipa 'Black Parrot'
Tulipa ’Black Parrot’ – färgen är rätt lik ’Havran’ tror jag och får bli en tulpanbild i väntan på våren

Havran och Vincent med kompisar i löktårtor

Jag köpte lökar till krukorna från Storbritannien och även om frakten är dyr så betalade jag ca 130 inkl frakt för 25 lökar av ’Havran’ – betydligt dyrare i Sverige. Dessutom var alla lökar sympatiskt packade i bruna pappåsar med handskrivna namn på. Inga tryckta, flashiga framsidor eller plastpåsar för lökarna. Väldigt osäljande kanske men det kändes väldigt bra. De här två mörka sorterna, ’Havran’ och ’Vincent van Gogh’ har fått sällskap av ’Shirley’, ’Apricona’ som lär vara riktigt hållbar som snittblomma och ’Florijn Chic’ som när jag beställt insåg är en låg liljeblommande. Höga och låga narcisser som sällskap. Det blir 3 löktårtor en i blåsvart och vitt med lite ljust lila, en med brunröda fransade ’Vincent…’ och aprikosa ’Apricona’ med narcisser. Och en gul historia med ’Florijn Chic’ fast det blir hyacinter och narcisser som blir de höga stråken. Om det blir så bra som min näthinnebild – vi får se till våren.

Tulipa 'Black Parrot'
Tulipa ’Black Parrot’ en läcker sort som överlevt länge hos mig. Blev färre men ökade sen i antal igen. Värd att satsa på alltså.
Löktårtor - Tulipa 'Shirley'
Tulipa ’Shirley’ – en föränderlig tulpan med ofta 2-3 blommor per stjälk. Börjar i cremegult går över i vitt och de lilarosa kanterna och stråken blir tydligare och tydligare

Krukor med lök – löktårtor

Varför egentligen – det är himla trevligt att kunna plocka fram en kruka med lökar som börjar blomma ofta några veckor tidigare än de jag har sen tidigare i rabatter. Så det har blivit en tradition att plantera några krukor på hösten och sen verkligen frossa på vägen till ytterdörren till våren. Hittar flera bilder från när jag planterat krukorna men inga av när de blommar… Antagligen har jag fullt upp med att njuta av dem. Inte just löktårtor men en tulpanbombning som är ett par år nu.

..och så höstfynden

Jag har väntat länge, länge med att stanna och titta om det fanns något spännande. Väldigt genomtänkt tyckte jag – det mesta och bästa kommer ta slut. Men på vägen hem från fiskbilen – här på västkusten har vi oftast fiskaffärer på hjul – så stannade jag där som de brukar ha en del spännande saker. Och visst en vacker prydnadsapel utan namn men väldigt stor ca 3 meter hög. Barken är rödtonad och väldigt vacker med små äpplen som såg orangeröda ut. Resten får tiden utvisa. Plantskolan trodde ’Ruby Tears’ jag tror på ’Royal Beuaty’. Det sista stämmer bättre på det smala växtsättet båda är hängande former. Ett enda fynd får jag ändå säga är ett väldigt bra steg. Ullungrönnen ’Dodong’ fick stå kvar den är lätt att hitta till bra pris när jag vet var jag vill ha den.

Veckan är snart slut igen…

..idag gick jag en sväng på eftermiddagen – behövde en paus från mitt broderiritande. Jag ritar och kombinerar en stund sen behöver jag distans. Jag hittade trots novembermörker en hel del fina saker på rundan men mer om det en annan dag. Länkar till Trädgårdsfägring.

Önskar dig en skön helg och ny vecka!

22 Kommentarer

 1. Villroses hage den 14 november, 2020 kl 18:49

  Jeg har ikke vært så heldig med lag-på-lag-krukker. Er nok fordi jeg ikke har plassert dem i garasjen om høsten. Liljer, derimot har gått veldig bra. ’Havran’ og Vincent van Gogh’ hører til mine favoritter 🙂 ’Shirley’ er ogå nydeli,g særlig sammen med svarte. Kjenner ikke til de to siste, men fine er de!
  Ha det godt!
  /Irene

 2. Carina den 14 november, 2020 kl 20:13

  Det lyckades inte för mig heller tidigare, det var först när jag planterade och sen ställde dem i verkstaden som det blev ordning på dem – så kanske 4, 5 år nånting. Egentligen onödigt att odla lökar i kruka men ack så härligt att ha massa lökar blommande vid ingången.

  Tack detsamma! Carina

 3. Titti den 15 november, 2020 kl 09:34

  Jamen så fiffigt! Tror jag ska ha en kruka i växthuset med bara lökar! Bra tips…
  Söndagen, en mulen och grå dag. Ta hand o dig!
  Kram från Titti

  • Carina den 15 november, 2020 kl 10:01

   Tack! Jo det är samma här – grått. Men jag började kratta löv igår och det är så skönt att vara ute en stund så det får bli en sväng ut ändå.

   Kram, Carina

 4. Ätliga trädgården den 15 november, 2020 kl 10:57

  Det blir ursnyggt i dina krukor! Ibland kostar jag på mig någon av dessa tjusiga lökar, men i år har jag satt vanliga billiga från en stor kedja. De sätter sidolökar som jag sen blandar huller om buller med tidigare års fägring till ett rosaorange fyrverkeri. Blev lite irriterad över påsarna jag fick dem i, bruna fina med plastfönster!
  Ska blir trevligt att få se dina tårtor till våren. Förutsatt du känner för att visa.
  Kram
  /Anette

  • Carina den 15 november, 2020 kl 11:00

   Tack Anette! Det blir nog bra – brukar täcka jorden oftast med löv som jag tycker är finare än bar jord. I år funderar jag på mossa… ..men det blir ju också fula hål i naturen. Ett rosaorange fyrverkeri är hejdundrande och duger precis lika bra att både titta på och plocka av. Jo till våren ska jag försöka fota dem. Det blev inte i våras och jag tror det beror på att jag var trött på mig själv för att jag inte jagade rätt på musen som kalasade. Krukan var rätt tom på tulpaner…

   Kram, Carina

 5. Marit den 15 november, 2020 kl 14:10

  Det blir spennende å se hvordan dine krukker klarer seg gjennom vinteren. Jeg har prøvd med det her før uten å lykkes, men da var vintrene betydelig kaldere enn de er nå. Jeg håper du viser bilder av de til neste vår!
  Sorbus ’Dodong’ skulle jeg gjerne hatt flere av, men nå skal jeg prøve noen nye trær her når jeg begynner på siste prosjekt til neste vår.
  Jeg broderte mye før, men det er lenge siden.

  Klem, Marit

  • Carina den 16 november, 2020 kl 11:19

   Förutom att möss kalasat så har krukorna med lökar fungerat bra och blommat fint. Verkstaden håller sig över 0 grader eftersom det står en vattenpump där. Tror fukt och kyla är en dålig kombination i verkstaden är det plus och relativt torrt..

   Jag blev lite snål när jag Såg ’Dodong’ halva priset men den var fortfarande dyr så jag tänkte att jag väntar till nästa sommar och besök hos Tommy Ahnby. Han har dessutom fler rönnar jag vill ha 🙂

   Fler träd låter spännande har du en önskelista redan nu?

   Kram, Carina

 6. Villa Ryttarängen den 15 november, 2020 kl 16:15

  Löktårta har jag aldrig testat. Har aldrig satt i kruka men det ska jag testa nästa höst. Det känns lite för sent eller? Kraaam Ppia

  • Carina den 16 november, 2020 kl 11:20

   Det är härligt med en stor kruka full med tätt blommande lökar 🙂 Nej det är nog inte för sent. Jag har tidigare år alltid köpt de sista realökarna och planterat. Men jag förvarar krukorna i utrymme med grader över nollan så eventuell rotbildning kommer igång där.

   Kram, Carina

 7. Ulrika den 15 november, 2020 kl 16:33

  Löktårtorna blir nog fina, ett riktigt bra sätt att få plats med mycket på liten yta. Har testat någon gång men haft svårt att få till blandningarna, bladen från de först blommande tar bort lite av de senare blommande lökarnas charm. Kanske behöver de blomma någorlunda samtidigt?
  Kul med höstreafyndet! Och härligt med ett nytt träd som är stort redan från början.

  Allt gott! Ha en fin vecka. Ulrika

  • Carina den 16 november, 2020 kl 11:22

   Det problemet känner jag igen och kanske var det därför som det ’bara’ blev tulpaner och narcisser med några få hyacinter. När jag haft med iris och krokus så blir det som du säger utspridd blomning och mycket blad. Javisst är det härligt. Jag hade tänkt sätta det i en stor kruka – fint täckt av säckväv – och sen belysning… Så blev det inte!

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Lena i Wales och Spanien den 15 november, 2020 kl 19:37

  Löktårtor har jag inte hört talas om tidigare. Bra idé.
  Jag har satt tulpanlökar i krukor på våren och det har funkat.
  Klimatet i Wales är också lite annorlunda till stora delar av Sverige.
  Ha det bra!

  • Carina den 16 november, 2020 kl 11:24

   Mmmm jag har inte heller kallat krukorna något förut. Jag har fyndat lökväxter sent, sent på hösten och planterat dem… Jag förvarar krukorna i verkstaden när det är kallt och där skyddas dem även mot mycken väta. Visst får ni väl rejält kalla vintrar ändå?

   Ha det gott! Carina

 9. Marika den 16 november, 2020 kl 09:49

  Hej Carina!
  Nu äntligen gick det att komma in. Vet inte vad som hakat upp sig. Jag har försökt med lökar i lager och hade krukan i växthuset över vintern, Var full av förväntan, det enda som kom upp var några fina pärlhyacinter som var i det översta lagret.
  Har inte provat sedan dess. Har några lökar kvar, så kanske skall testa med dem. Black Parrot är en riktig skönhet.
  Ha det fint /Kram Marika

  • Carina den 16 november, 2020 kl 11:27

   Hej Marika!

   Det kan vara din uppkoppling som varit lite svajig och sen, särskilt om man använder Chrome, så ligger den misslyckade inläsningen kvar i cachen.

   Tänk när jag planterade i krukor för länge sen och satte dem i växthuset var jag med om samma, fast värre – inget kom upp. Sen lät jag bli i många, många år. Men sen hittade jag fina lökar sent, sent en höst till väldigt bra pris och tänkte – jag testar. Kan inte förklara vad det är för skillnad på förvaringen i växthuset mot verkstaden – jo förresten… Det fryser aldrig i verkstaden och det torkar upp då ruttnar inte lökarna i krukan.

   Kram, Carina

 10. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 16 november, 2020 kl 11:15

  Så härligt med löktårtor det kommer blomma fint hos dig när våren åter kommer och så underbart att ha någonting att längta till.Nu går ju tiden så fort trots pandemin så det det dröjer bara någon månad till så kommer de att stå där och blomma och du får njuta av underbar fägring.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 16 november, 2020 kl 11:29

   Tack Margareta!

   Ja det är helt otroligt hur fort tiden försvunnit sen i våras. Och jag har hunnit massor 🙂 Har inte tittat när påsken är 2021 men då hoppas jag ha fina krukor på stensättningen vid ingången.

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 16 november, 2020 kl 16:11

  Jag gjorde en löktårta åt Mellangrabben ett år. Han sa att den var riktigt snygg, men tror du att han fotograferade den så att jag fick se? Nix pix.
  Nu hittade jag en kasse med lökar (förmodligen från köpta krukor i våras) som jag bara petade ned i en ledig kruka. Får se vad det blir. Kanske inte så mycket tårta, men lite blomning vore inte så dumt.
  Och du, kom ihåg att fotografera dina när de blommar i vår!

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:24

   Såklart det blir något 🙂 Jag har människor runt mig som jag ibland skulle placera i gnällbältet när det kommer till kommentarer…. Jo jag ska komma ihåg att fota – jag tar ju med mig kameran ut mer än hälften av alla trädgårdsdagar. Men sonen och jag kanske haft mer fokus på njuta än dokumentation…

   Kram, Carina

 12. Elna Slot den 16 november, 2020 kl 19:11

  Jeg har læst om, at man kan lægge løg lagvis i en krukke, men jeg har aldrig prøvet det. Jeg håber, det lykkes for dig. Det kan blive så flot. Jeg kommer helt til at længes efter forår, smukke løgtæpper og lysegrønt løv .

  Hilsen Elna

  • Carina den 17 november, 2020 kl 13:25

   Har sett och hört om det, vissa menar att det inte blir något bra resultat… Jag har tyckt det blivit bra – vinterförvaringen är viktig tror jag. Det som jag missat är att hålla utrymmet fritt från möss.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.