Resumé av det trädgårdsrelaterade 2017

 Resumé – 2017 som 2016

Spåkulan för 2017 är mestadels blank mest för att jag inte tror på tanken. Jag drömmer massor men sätter sällan upp en plan för genomförandet. Trivs med att inte veta eller bestämma vad som ska genomföras. Vissa jobb ger sig själva – att ge beställda växter en trevlig och bra plats till exempel. Jobbmässigt är hela året planerat och det är väl bra. Men privat och i trädgården är jag oplanerad. Det kommer säkert bli en lagom mix av stora och mindre projekt ungefär som vanligt.

Men ett stort projekt ser jag framför mig. Jag hoppas kunna börja fundera på en ny trädgårdsplan – lite mer konkret än att bara drömma. Konkret som i att börja rita och anlägga. Jag har lämnat in ansökan om förhandsbesked

PS i förväg, du som mest gillar bilder kan hoppa till slutet

Resumé nu åker vi…

Förhandsbesked – nån slags frustrerad mardröm

För att göra själva summeringen kort så fick jag ett positivt besked i mitten av december. Då har jag flyttat tomten och tänkt om kring trädgården. Det blir för växterna bättre, utsikten lite sämre men kvällssolen bättre. Det hemskt tråkiga är att det var först när handläggaren blev långtidssjuk i september som det började hända saker…. Nu har jag kunnat sätta en arkitekt att rita utifrån mina specar. Sen får vi se, en slutoffert ska landa på något som känns rimligt också. Men det som ska ta 8 veckor enligt kommunens egna mål har istället tagit 54 om jag minns rätt. Den ursprungliga handläggaren har fått minst ett annat ärende mot sig i rätten…

Det blir alltså till slut check på den punkten. Markentreprenören är lyrisk för grävmaskinen pappa använt är den han själv började sin grävarbana med. Så under våren kommer cirkeln slutas – vi har lovat att han får tillbaks den.

Brøyt modell äldre

Brøyt modell äldre

Kanaliserad frustration gav nya planteringar

Jag kommer definitivt behöva bygga en ny kallbänk och skola om mängder av frösådder. Och jag behöver fixa ett lättskött nånting där jag kan placera  växtöverskott.

Resumé – Jag flyttade mycket jord,  skapade ett nytt grönsaksland och utökade lunden. Det blev odlingslådor för kål och en tänkt för ärtor och bönor men som min dotter anekterade när jag var på tjänsteresa. 2 lökbäddar som jag hoppas ska blomma fint till våren fast jag är lite orolig att jag slarvade för länge med täckningen. Dessutom 2 nya kallbänkar. Så check där med.

månadsbild JuniMånadsbild från juni en grön Resumé över 2017

Det är ingen djärv gissning att det säkert kommer in fler träd och perenner också…

Det är väl tur att självkännedomen är god, en återkoppling jag får inte bara i trädgårdssammanhang.

Frösådda trillium, Trillium sulcatum, har börjat blomma och jag har satt ut flera arter i lunden. Liksom 67 rhododendron – vem sjutton vill va måttfull? 2017 blev året för träd och buskar i nån slags nyförstärkt insikt om hur mycket de betyder. Nu när jag går runt är jag väldigt glad för allt vintergrönt som jag planterat.

Vinbärssläktet har fått bidra med två nya sorter. Dels den långklaseblommande, R longiracemosum, som fått det svenska namnet svansvinbär. Dels en vitblommande rosenrips, Ribes sanguinea ’White Icicle’ visst är svenska namn konstiga 🙂

Svansvinbäret blommade i våras och jag vill ha det till buketter som den här… En stor korg med helt gröna buketter i bästa blomsteraffären i Tokyo, ja av de jag hittat. Tänk om det blommar samtidigt som videt med rosa kissar? Jag väntar spänt på att få se dem till våren.

Ribes longiracemosaGröna buketter

 

Bloggen skulle  få en översyn

Jag hade redan funderat och gjort en del. Men det jag vill göra visade sig komplicerat och prislappen blev väldigt hög. Så jag har fortsatt själv, fått jättebra och fin återkoppling från ett par av er trogna läsare.

Jag jobbar i perioder, tar ett steg fram och 2 tebaks, pausar och tröttnar, sen… det är väl själva sjutton om inte…  Ska träffa en webutvecklare i januari och se hur mycket tid de behöver för att lösa ett par av de knöligare sakerna i grundstrukturen. Vet att jag själv får en massa jobb senare om det blir fel där.

Den hårda vägen har jag lärt att aldrig, aldrig, aldrig använda å,ä eller ö i till exempel bildnamn, ytterligare en anledning att använda de vetenskapliga. Och jag har lärt mig oändligt mer om taggar och därför reducerat dem med drygt 50%.

Resumé med ett rejält bildcollage från 2017

 

Önskar dig ett riktigt Gott Nytt 2018!

32 Kommentarer

 1. Merja den 27 december, 2017 kl 09:31

  Vilket projekt du vekar ha på gång. Hoppas allt går vägen och du slipper vänta på fler besked!
  Långbänkar är inte lika roliga som odlingsbänkar;))
  Lycka till och God fortsättning!

  • Carina den 27 december, 2017 kl 09:48

   Nu vet jag i vart fall att de inte kan neka mig bygglov. Och jag tror att den besvärliga personen är borta ur bilden. de jag har kontakt med nu verkar mer lösningsinriktade 🙂

   Fyndig och helt rätt reflektion 🙂 Jag gillar odlingsbänkar helt klart.

   Tack så mycket! Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 27 december, 2017 kl 13:55

  Jag skulle blivit galen över sånt strul, har nämligen inget tålamod alls. Jag tyckte det tog otrolig lång tid för mig att få mitt ”njutarhus” – hela 5 veckor innan det var klart och inrett. Men då tillkom naturligtvis den långa tiden innan då jag skulle komma om jag verkligen ville ha ett växthus och sen planera hur det skulle se ut och var exakt det skulle ligga.en den tiden var ju bara spännande och kul, det jobbiga var att sen ville jag ha det på plats OMDELBART! Sån är jag tyvärr…..
  Dt låter riktigt bra om ”proppen” i kommun är borta och allt kan gå bättre i framtiden!
  GOD FORTSÄTTNING
  Susie

  • Carina den 27 december, 2017 kl 16:54

   Jag mår ju inte bättre av att hetsa upp mig eller gå runt och va irriterad. Har nöjt mig med att konstatera att hen på kommunen nog inte mått så bra i sig själv. Jag är väldigt kräsen med läge och känsla och då får det ta lite tid ibland för att bli rätt. Där kan inte jag kompromissa 🙂

   God fortsättning till dig också! Carina

 3. Marit Sønstebø den 27 december, 2017 kl 14:38

  Det er veldig mye arbeide du har hatt med kommunen! Jeg vet hvordan det er, for det var sånn her også når vi skulle søke om kloakkrenseanlegget. Det var en person som gjorde det så vanskelig, og derfor tok det så lang tid. En person kan gjøre ting omtrent umulig 🙁
  Det blir spennende å se hvordan det blir fremover hos deg! Du har jo allerede fått gjort mye hos deg, og nå går det helt sikkert bare fremover!

  Vakker rhododendron! Har du noe navn på den? Det har blitt en ”ny” dille her i de siste årene. Tror jeg har bestilt over 40 nye til neste år. Nei, en munnfull er ikke nok 😉

  Ha en fortsatt god jul!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 december, 2017 kl 17:01

   Som vanligt gör inte du heller saker halvdant 🙂 Jag gillar det!! Det är Rh. ’Junifeuer’ – bra du frågade när jag glömt skriva. Det var nog tur den hade slagit ut när jag såg den för jag tror inte jag hade gillat den på plantskolebild.

   När jag väl hörde från andra som haft problem med hen kunde jag släppa det. Det räckte med insikten att det är inte bara jag… Avloppet är nog det som kan bli problem här också. Vi bor inom ett så kallat högskyddsområde. Det finns lösningar men de blir alltid lite dyrare. Men nu ska jag på allvar börja fundera på hur jag vill lösa det. Det hade varit skönt att slippa tanksugningar och löpande kostnader.

   Familjen skakar på huv’et när de hör att jag tänker flytta allting från åkern…

   God fortsättning! Kram, Carina

 4. Karsten F den 27 december, 2017 kl 18:54

  Hej Carina

  Hoppas du snart får en lösning med godkännande från kommun.

  Kanonbra bilder du visar, din yuefengense är större än min:)

  God fortsättning

  • Carina den 27 december, 2017 kl 19:01

   Tack Karsten! Nu har det faktiskt löst sig – nåja, första steget är klart och platsen godkänd för byggnation 🙂 Ett steg i taget…

   Jag har gått igenom bilder jag tog under våren så många är faktiskt nya fast tagna då 🙂 R. yuefengense började växa väldigt snabbt den var pytteliten när jag köpte den i början av juni. Hoppas den fortsätter på samma sätt.

   God fortsättning! Carina

 5. lisbeth den 27 december, 2017 kl 19:07

  Det er ikke sådan med de kommuner, det ser ud til, at du er ved at få styr på det.
  Fine billeder af alle planterne, jeg lagde selvfølgelig især mærke til rhododendronbillederne.
  God fortsätning

  • Carina den 28 december, 2017 kl 09:00

   Tack Lisbeth! 🙂 Förstår att du gör det. Inför nästa år hoppas jag att de växer ihop lite mer och att de etablerar sig på riktigt.

   Tack detsamma! Carina

 6. Kristinas oas den 27 december, 2017 kl 21:02

  Skönt att höra att det verkar vara lösningsbenägna personer på kommunen med i processen nu. Jag är full av beundran inför allt du håller på med för att det ska bli en drömträdgård med hus. 🙂 Så många speciella växter och träd som ska få sina rätta platser. Spännande!
  Vad kul med grävmaskinen! Blev glad av att lösa det.
  Sedan blev jag supernyfiken på taggarna, menar du i inlägg på bloggen eller i namn på bilderna? Och varför kapa bort dem? Hoppas du vill utveckla.
  Gott nytt år!
  Kram Kristina

  • Carina den 28 december, 2017 kl 09:04

   Min pappa fick grävmaskinen av entreprenörens pappa med orden – kan du laga den får du ta den. Nu är det kul att kunna sluta cirkeln.

   Ja det är spännande och visst har det blivit mycket växter de sista åren…. I tanken har jag några drömplanteringar på gång.

   Taggar är bara en lägre nivå av kategorisering och det är inget kul att klicka på en tagg och bara komma till ett enda inlägg eller ännu värre klicka sig igenom ett antal taggar och hitta övervägande samma ’content’ för alla taggar. https://www.wpbeginner.com/beginners-guide/categories-vs-tags-seo-best-practices-which-one-is-better/

   Gott slut och Gott Nytt 2018! Kram, Carina

   • Kristinas oas den 29 december, 2017 kl 06:07

    Intressant läsning i länken! Håller på att ”städa” på bloggen och har just funderat på att göra om några kategorier.

 7. Anja den 28 december, 2017 kl 07:21

  Låter som stora projekt – både i trädgården och på bloggen. Lycka till med bägge!

  God fortsättning på detta gamla år…!
  /Anja

  • Carina den 28 december, 2017 kl 09:06

   Tack Anja! Ja de är nog rätt stora om jag ska va ärlig. Men det ena är bra för tidiga mornar och sena kvällar. Det andra är ett dagtidsprojekt. Får se var jag landar 🙂

   Gott slut! Carina

 8. Rost och rädisor den 28 december, 2017 kl 12:12

  Du verkar ha checkat av det mesta på önske-att-göra-listan. Bara att gratulera! Beundrar ditt tålamod och din uthållighet med tekniska frågor och kommunen. Roligt när en cirkel sluter sig som med grävaren. Det är som att vissa saker är meningen. Hoppas nu fortsättningen på byggandet går desto lättare och fortare och det är en bra början att veta hur man vill ha det och kunna presentera skisser.
  Du undrade över papperskrukorna… Jag gör dem runt en cylindrisk glasburk som är halkig och använder flera lager papper för att det ska bli stadigt. Man behöver riva upp krukorna på ett par ställen när man planterar men det stör inte rotsystemet nämnvärt. Tråkigt med harskadorna, vilket påminner mig om att jag borde skydda några nysatta träd och buskar.
  Kram
  Anette
  /Anette

  • Carina den 28 december, 2017 kl 12:22

   Tack, det ska jag absolut testa. Bättre än att dra ur ett mjölkpaket och antagligen mer miljövänligt.

   Jag hoppas att det ska göra buskarna buskigare… Men sjutton vet. Det har gått från inga skador alls, inte ens tulpaner har de tagit till att bli nån slags smörgåsavsmakningsbord.

   Jag gillar utmaningar, tyvärr, och att lösa problem. När det gäller bloggen så var det helt enkelt prislappen – där hade jag gärna fått det gjort 🙂

   Kram, Carina

 9. Lena i Wales den 28 december, 2017 kl 14:06

  Mycket på gång!
  Jag borde också se över min blogg lite, men kanske är det bara en dröm.
  God fortsättning!

  • Carina den 28 december, 2017 kl 16:32

   Ja en hel del 🙂 Det är inget måste det är mer jag som gillar förändring och inte orkar se samma sak på min egen blogg hela tiden. Tänker aldrig på det hos andra. Men hos mig själv kliar det i fingrarna 🙂

   Tack detsamma! Carina

 10. Helene; Trädgård i Torslanda den 28 december, 2017 kl 15:20

  Så skönt att det börjat röra på sig i byråkratin. Du har verkligen varit otroligt ambitiös redan och planerna verkar ju inte vara mindre framöver. Måttfullhet är inte din melodi så ”go for it, girl”. Tänk vad några bra maskiner kan göra också. Den lånade Bröyt var ju väldigt läcker. Hoppas du får ett riktigt fint 2018 med bra flyt i alla avseenden.
  //Helene

  • Carina den 28 december, 2017 kl 16:35

   Tack – tar dig på orden, känner mig inte så ambitiös 😉 Maskiner är små underverk. Ska få låna en liten minigrävare senare det blir kul att testa att köra en sån. Det ser ju så enkelt ut när de vana gör det….

   önskar dig också ett gott och fint 2018! Carina

 11. Marika den 28 december, 2017 kl 16:21

  Hej Carina!
  Det är en hel del du genomfört under året. Kul när det faller på plats trots fördröjningar.
  Resultatet ser bra ut, fina bilder.
  En god fortsättning och allt gott för det Nya Året.
  /Marika

  • Carina den 28 december, 2017 kl 16:37

   Tack Marika! Ja det kändes bra det är säkert mycket kvar men att få en bit på plats är skönt.

   Tack detsamma! Carina

 12. Inger den 28 december, 2017 kl 19:50

  Ofantligt mycket du har gjort under 2017 och planeringen fortsätter framåt efter vad jag förstår. Även om du säger att du inte planerar. Lycka till!
  Gott nytt år!

  • Carina den 28 december, 2017 kl 21:29

   Tack det kan nog behövas 🙂 Det här året får det nog bli riktiga planer tänker jag, annars blir det nog svårt att ro det i hamn.

   Gott Nytt år! Kram, Carina

 13. Anita den 29 december, 2017 kl 07:33

  Grattis får jag börja med att säga, att det äntligen hänt något hos kommunen! Det är så härligt att läsa om alla dina planer. Du har ändå checkat av en hel del. Så kul att läsa om grävmaskinen. Och jag har skrivit tidigare att jag håller tummarna för lökbäddarna och jag fortsätter att hålla dom. Svansvinbäret kommer att bli så vackert i buketter och det skulle nog bli en riktig höjdare med rosa kissar. Och så har jag njutit en lång stund av ditt bildkollage.

  Ett riktigt Gott Nytt År till dig också! Det ska bli spännande att följa ditt kommande år.

  Kram Anita

  • Carina den 29 december, 2017 kl 08:46

   Tack Anita! Ibland undrar var jag fått den där lösningsgenen ifrån, den som triggar mig när andra säger – det där går inte…. Och i perioder kan jag önska att jag hade lite mindre av den 🙂 Det är riktigt kul att se hur glad han är. Han frågade en av de första gångerna han var här om det möjligtvis kunde vara en maskin från hans pappa. Våra pappor går lång väg tillbaks…

   Du anar inte hur spännande det ska bli med de där videkissarna. Blev överlycklig när jag hittade en liten buske på Råda trädgårdsdag i våras. Såg en bild och de är fantastiska. Men jag tror tyvärr inte de kommer blomma samtidigt.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 14. martaronyai den 31 december, 2017 kl 11:06

  Kära Carina, så härligt med dessa goda nyheter! Så frustrerande det måste ha varit att vänta på handläggning och besked och du har ändå inte gett upp!
  Tycker mig se en orbicularebebis i bildcollaget, tänk att jag också har en, en självsådd!
  Du har alltid varit värsta växt- och fotoinspiratören för mig, jag känner ingen med så stor aptit och kunskap inom båda dessa områden, som du. Så undra om jag längtar till den första söndagen i maj vid Råda säteri! Stor kram till dig, gott nytt år och lycka till med bygget!
  /Marta

  • Carina den 1 januari, 2018 kl 08:57

   Tack Marta! Det blev lite av en anti-climax att hitta ett mail, jag väntade på ett fysiskt brev och brevlådan hade varit tom den dagen också. Men sen fick jag ågren i 48 timmar innan jag kontaktade arkitekten igen 🙂

   Lyckost som har en självsådd orbiculare. Jag tror jag har beställt en nu i vår. I bilden är det en annan art – yuefengense som är väldigt vacker i bladen och rätt lik orbiculare.

   Trädgårdsdagen på Råda är väldigt speciell. Träffar alltid dig och fikar, det är första riktiga marknaden och säljarna de mest välsorterade. Sen känns det som vi alltid haft fint väder 🙂 Så det är en av vårens höjdpunkter.

   God fortsättning på det nya året! Kram, Carina

 15. Villroses hage den 31 december, 2017 kl 17:03

  Jøje meg for et år 😮
  Ønsker det et flott nytt år hvor alt kommer på plass…

  • Carina den 1 januari, 2018 kl 08:58

   Precis så kan man sammanfatta det 🙂 Hoppas och tror allt faller på plats 2018 – det vore skönt.

   God fortsättning på 2018! önskar Carina

 16. Anna-Karin den 15 januari, 2018 kl 12:29

  Oj, här händer det grejer! Känner mig helt borttappad vad som händer där ute hos er nu efter nästan ett helt års bloggtorka. Vi får väl se om det håller i sig nu eller om det är en tillfällig grej. Jag letade efter dig på insta men vet inte vad du kallar dig så det var inte lätt. Jag heter mitt namn @annakarintillstrom om du vill söka upp mig.
  Puss och kram!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.