månadsbild Juni om kullen som försvann

månadsbild Juni – skillnaden är stor

Den lilla täckbarkskullen, mitt egenbyggda berg, försvann i ett huj. Det ena ledde till det andra. Jag ska inte tråka ut dig med hela kedjan men jag behövde fixa ett ställe att plantera mina bönor på. Jag har vandrat runt och försökt hitta en lucka för några bönstörar men det gick inte.

Ett lass jord fick hämtas och medan jag väntade tittade jag på täckbarkshögen… Varför i hela …vetes namn tog jag hem den? Vad tänkte jag? Var skulle jag ha den. I raketfart hittade jag på ett användningsområde och körde ut skottkärra efter skottkärra och la i gångarna här. Det är hål på tån i ena stöveln och sumpzonen som bildats i fårorna mellan bäddarna dröp av vatten liksom min vänsterstrumpa varje gång jag var här. Det blev cardioträning på hög nivå kan jag säga. Det tar ungefär en timma att köra ut med traktorn, lasta och komma tillbaka med 3 ton jord. Men jag hann få undan tillräckligt innan lasset kom. Så här ser efter bilden ut…

månadsbild juni

Nere till höger står irisar som jag importerat från USA utplanterade. Det är så kallade pseudator, en robust korsning mellan vår vanliga I pseudacorus och de kinkiga I ensata. Det kommer bli inte en blå utan en gul vattenyta… Nåja algblomning är väl gulgrönish eller hur? Backarna som jag flyttar runt växter och krukor i står kvar…

Månadsbild Juni – största skillnaden

Det är grönt och inte lite grönt heller. Rhododendronbuskarna rakt fram har hunnit blomma över. Den frösådda Rh fortunei x fortunei som jag satte förra sommaren har blommat överdådigt för sin storlek. Enorma klockor och doft.

Hybriderna i Yakushimanum-gruppen likaså och dit hör den lilla ’Millenium Gold’ som blommat med rent citrongula blommor nästan utan prickar. Den har behållt färgen trots att den står i solen och den har blommat länge.

Bondbönorna kom upp efter en rejäl mänsklig vattning och sen dess har naturlig vattning fyllt på. Potatisen är grön och fin till och med kupad.

Den lilla kullen är försvunnen och där växer nu istället 3 olika sorters bönor och gråärtor jag fick från Tant Otterskrufv. Här hamnade också dahliorna. Därför är avståndet och vinkeln på månadsbilderna lite annorlunda.

Odlingslåda för kålOdlingslådan för kål har fått en ställning så plantorna kan växa på höjden

Gångarna täckta med täckbarkGångarna har gått från djupa diken till täckta med bark. De nysatta rhododendronbuskarna börjar få fina nya skott. Och snart tackar den röda trilliumen för sig, tror det är T erectum.

Det här var månadsbild Juni. Det här har blivit eller är min favoritdel numera. Kanske gillar jag inte värme lika mycket längre eller så är det den där trolska stämningen som infinner sig i lätt skugga bland stora blad…

 

16 Kommentarer

 1. Karsten F den 19 juni, 2017 kl 05:48

  Hej Carina

  Kul du har fått Pseudata hem – Marit erbjöd mig att vara med på hennes import för et par år sen, och det var värkligen bra kvalitet vi fick!

  Ja, vilken skillnad!

  Ha en trevlig ny vecka

  • Carina den 20 juni, 2017 kl 19:35

   Stämde av med Marit innan jag beställde och har tagit hem sorter hon inte hade. Så kanske vi kan komplettera varandras bäddar någon dag. Ensata levererar fina plantor och har en otrolig odling som jag hade möjlighet att besöka när jag jobbade i närheten.

   Tack detsamma! Carina

 2. Marit Sønstebø den 19 juni, 2017 kl 07:07

  Skal si at du jobber som en hest! Jeg vet alt plutselige jordhauger, barkhauger, grushauger og steinhauger! Hva en tenker når en bestiller det vet jeg ikke, men det er vel at vi føler at vi behøver de… 😉
  Spennende med dine iris. Jeg vet ikke om alle mine lever, men mange av de gjør det.
  Flott å se bilder fra ditt favorittsted og hvordan det skifter fra måned til måned.
  Jeg er så enig med deg, jeg orker ikke denne varmen lengre jeg heller. Skygge er faktisk bedre!

  Klem, Marit

  • Carina den 20 juni, 2017 kl 19:56

   Ibland blir det så men eftersom jag gillar anläggning så är det bara kul. De flesta irisarna jag satte i höstas har klarat sig men bara nån enstaka blommar i år. De jag satte 2015 börjar blomma fint däremot 🙂

   Vi får helt enkelt se att vi har lite skuggiga områden också 🙂

   Kram, Carina

 3. Merja den 19 juni, 2017 kl 07:30

  Så fint och frodigt med allt grönt! Potatisen ser ut att stor trivas och kul när nysatta buskar kommer med nya skott. Då känner man sig nöjd.
  Ha en fin vecka!

  • Carina den 20 juni, 2017 kl 19:47

   Tack! Jag är jätteglad för frosten tog de första skotten. Efter det har jag kinkat med dem och duschat bladen varje dag och nu har de tagit sig bra ser det ut som.

   Tack detsamma! Carina

 4. Marika den 19 juni, 2017 kl 08:39

  Kan nästan se dig, när du ilar iväg med lass efter lass. Vilken skillnad mellan dina månadsbilder, här händer det något hela tiden.
  Ha det fint /Marika

  • Carina den 20 juni, 2017 kl 19:44

   Nu tror jag tempot kommer gå ner väsentligt 🙂 Det är liksom färdigt där och jag ska bara vara nöjd. Handleden får inte belastas på 4 veckor heller så det gör automatisk vila.

   Tack detsamma! Carina

 5. Kristinas oas den 19 juni, 2017 kl 11:21

  Här händer det sannerligen saker från ena månaden till nästa! Roligt med irisarna och så fina rhododendron. Jordhögar (och annat) tar sin lilla tid att flytta på, men tänk så nöjd man är efteråt. 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 20 juni, 2017 kl 19:42

   Försökte räkna hur många lass jag tagit hem och kört ut men har nog förträngt det. Men jag är nöjd med resultatet. Och irisarna blommar så vackert nu.

   Kram, Carina

 6. Helene; Trädgård i Torslanda den 20 juni, 2017 kl 22:31

  Vilket jobb! Du verkar inte vara kvinnan med de små projekten! Snyggt blir det.
  //Helene

  • Carina den 23 juni, 2017 kl 10:16

   Nej det kan jag inte påstå, eller snarare allt är relativt 🙂 Jag ser de som lagom och kul.

   Carina

 7. Anita den 21 juni, 2017 kl 09:41

  Alltid lika intressant att följa din månadsrapportering. Imponerad blev jag av din jordhögsflyttning. Det är så frodigt och skönt hos dig. Potatisen ser fin ut. Här växer den också så det knakar trots att jag satte den senare än vanligt. Jag har varit vågad och satt både grönkål, palmkål och broccoli utan skydd. Hittills har det gått bra och grönkålen går snart att börja skörda. Och trolsk stämning i skuggiga delar är mina favoritplatser också numera. Tror att det beror på att jag börjat uppskatta vackra blad mer och mer. Dom trivs ju ofta i dom lite mer skuggiga delarna.

  Kram Anita

  • Carina den 23 juni, 2017 kl 10:18

   Kul att den är spännande 🙂 Jaså skördedags för grönkålen – då borde jag nog kika på min. Den växer så det knakar där inne i tältet och jag behöver kanske göra en högre ställning om det fortsätter så här. Första potatissorten blommar väldigt vackert nu. Bladen är grejen många gånger även om den korta blomningen är fin 🙂

   Ha det gott och en härlig Midsommar! Kram, Carina

 8. Rost och rädisor den 22 juni, 2017 kl 22:16

  Oj vad du ligger i! Frodigt och njutbart i ditt paradis.
  Ha en fin midsommar
  /Anette

  • Carina den 23 juni, 2017 kl 10:20

   En fin sammanfattning för kålen och potatisen är både frodiga och njutbara. Potatisen, ena sorten, blommar så vackert i en mörkt lila nyans just nu 🙂

   Glad midsommar! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.