Magnoliablomningen - Magnolia 'Yellow Bird'

Magnoliablomningen i lilla lunden

Magnoliablomningen i lilla lunden gjorde mig glad i år. Ingen sen frost som skadat knopparna och träd som ganska snabbt växer till. ’Elisabeth’ här är långt ifrån så stor som den jag lämnade men den har gjort ett bra jobb med tillväxten ändå. Jag snöade in på den där ljust svavelgula kalkarna och därför har jag flera gulblommande hybrider. Det här är ännu ett inlägg som legat som utkast ett tag i avvaktan på att jag ska hinna redigera bilderna…

Magnoliablomningen - Magnolia 'Elisabeth'
Den som inleder blomningen med stora och vackert gula blommor – Magnolia ’Elisabeth’
Magnoliablomningen - Magnolia 'Sunsation'
blommar som ung på litet träd – Magnolia ’Sunsation’ – blommorna är kraftigt gula sköljda i varmt rosa

..och de avlöstes av

Tacksamt nog så tog ’Yellow Bird’ och ’Limelight’ över magnoliablomningen. Båda blommade men ’Limelight’ hade två lite deformerade blommor i år men nästa… ..då tror jag att båda kommer blomma rikligare. ’Yellow Bird’ har mindre men starkt gula blommor. ’Daphne’ slog ut sist med mellanstora blommor som är starkt gula. I år fick jag se en liten blomma hos ’Honey Tulip’ och den håller på att bilda ett fint litet träd men blommorna är inte jättekul. Nu har jag en gul kvar som jag vill se i blom och det är ’Yellow Lantern’.

Magnoliablomningen - Magnolia 'Yellow Bird'
Magnolia ’Yellow Bird’

Barksplit – tänk på

De gula är lite mer känsliga för barksplit som är ett resultat av stora temperatursvängningar. Det är ett arv de har ifrån M. acuminata som är den art som bidragit med anlag för gula blommor. Och därför är det bra att sätta de i lägen där temperaturskillnaden mellan dag och natt under våren jämnas ut av tex berg eller ett skuggigare läge. Man kan också täcka stammen på lägre nivå med säckväv under senhösten. Då kanske de fryser men kan skjuta nytt från lägre delar.

Magnoliablomningen - Magnolia 'Daphne'
Magnolia ’Daphne’

De klär magnoliablomningen

Temat i lilla lunden och längs bäcken är ljust svavelgult inne i skuggan och ute i solskenet är det glödande nyanser. Det är många olika rhododendron som står för det här. De här nyanserna lockade väldigt mycket till inköp en period eftersom de kändes nya och spännande. Och just nu undrar jag – har de blivit för många? Jag har ett par kandidater för utrensning. Men så dyker en vackert gulblommande Yakushimanumhybrid eller någon annan upp… Men varför inte göra som med andra växter – odla, utvärdera och eventuellt byta bort för något roligare. Det är i och för sig bra med fler ur Yakushimanumgruppen här eftersom de i de flesta fall mår bra i ett soligt läge. De här under kommer definitivt vara kvar medan ’Hachmann’s Brasilia’ och en annan nog ska bytas bort.

Rhododendron Yak-grp 'Dodori'
I ett soligt läge – Rhododendron Yak-grp ’Dodori’ – den är nyinköpt och hårt driven men jag hoppas den kommer blomma rikligt framöver

Nyare vackra sorter

’Dodori’ ger en vink om färgtemat här, namnet har den fått efter en nationalpark. Med tiden, 10 år, blir den 50 x 80 cm och den har belönats med en guldmedalj på ’Rhodo 2018’. Föräldrarna är Rh. ’Hotei’ x Rh. Volker Group (’Flava’). Den har fint sällskap av ’Villy’s Star’, ’Felicitas’, ’Sun Fire’ och ’Bernstein’ som fyller i temat. Bladen är just nu bedrövliga men de nya skotten ser ut att bli bra. Det gäller att ge växter lite tid att etablera sig.

Rhododendron 'Villy's Star'
Bladen är riktigt fula just nu hos ’Villy’s Star’ men blomningen är så ljuvligt vacker. Men jag vet att de här sorterna klarar ett soligt läge och jag tänker att den acklimatiserar sig och att de nya bladen kommer bli fina som de blivit hos de andra jag flyttat till det här läget
Rhododendron 'Sun Fire'
’Sun Fire’
Rhododendron 'Felicitas'
’Felicitas’ fick jag från en kvinna i rhododendronsällskapet. Hon vann den i ett lotteri men insåg att den inte skulle klara sig i hennes trädgård med zon 3-4

Det är ont om skugga här och det verkar påverka blomningen positivt men bladen negativt. Det är inte så mycket att göra just nu. Jag får vänta på att nya träd växer upp och breder ut sig men kanske lagom mycket så den rikliga blomningen består. Jag fick möjlighet att skaffa några rejält höga träd som växt ur plantskolan. De är ca 4 meter höga men behöver ner i jord för att börja breda ut sig rejält.

Just nu… ..tillsammans med magnoliablomningen

Flyttar jag sten i det här området. Några större har flyttat ner i bäcken för att skapa bättre kanter. Dem får jag försöka rulla på plats på grund av storleken. Andra större ska få kanta de upphöjda rabatterna men de är så stora att kranen får hjälpa till. Fast allra först ska jag gräva undan i kanterna så att gångarna är tillräckligt breda och sen lägga ut markduk innan stenarna kommer på plats. Och i helgen fick jag inspiration till hur jag ska kanta den naturliga dammen – bara en så’n sak 🙂

Mer trädgårdsläsning hittar du hos Trädgårdsfägring.

Ha det gott!

14 Kommentarer

 1. Anita den 22 juni, 2022 kl 14:42

  Grattis till en ljuvlig magnoliablomning. Jag älskar ju också den blekgula, svavelgula färgen. Och vilken vacker färg på den nyinköpta ’Dodori’, liksom ’Villy’s Star’. Synd på bladen men förhoppningsvis hämtar den upp sig. De rosa är också fina men … de blekt gula tar priset hos mig.

  Kram och en fin midsommar till dig!
  Anita

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:31

   Ja det har varit och är vackert där ute 🙂 Just nu är det lite för lite skugga och i starkt ljus upplever jag att de ljust gula är lite trista. Men det kommer växa upp en del träd och då blir de ljusgula perfekta. De rhododendrona är jag så himla nöjd med. Jag hoppas också att de nya bladen ser bättre ut, det har hänt med flera andra där.

   Ett sent men ändå tack! Hoppas din midsommar var bra även den. Kram, Carina

 2. Marit den 22 juni, 2022 kl 19:33

  Så vakre de er alle sammen og spesielt ’Elisabeth’. Nydelig lys gul farge på den.
  Flotte gule rhododendron også.

  Klem, Marit

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:28

   Tack Marit!

   Jag köpte en ny ’Elisabeth’ för jag gillar växtsättet och strukturen när den avlövad vintertid men kan tycka att blomman känns lätt blaskig. Så därför ville jag ha några djupare gula men jag vet att gult inte är din färg 🙂

   Rhododendrona är riktigt fina!

   Kram, Carina

 3. Ingeborg Hald den 22 juni, 2022 kl 21:08

  Nydelige blomster, både på Magnolia og Rododendron, inspirasjon er fantastisk, men er du sikker på at du vil ha markduk? I starten da jeg bygget opp hagen her la jeg markduk noen steder, og det har jeg angret sånn på, røtter og ugress fester seg i duken, vokser gjennom og er noe skikkelig dritt enkelte steder, ikke mulig å få bort. Ha en fin kveld, hilsen Ingeborg

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:26

   Tack Ingeborg!

   Jo jag vet att rötter växer fast på sikt. Men här har jag visserligen rensat i gångarna men det är rotogräs under och de behöver jag trycka tillbaka några år. Vd förra huset hade jag en grusgård med duk under och det var mycket lättare att sköta den. Jag hade en gång in till den som jag grusade utan duk i botten och där växte det mycket, mycket mer. Och det är bara gångarna jag ska lägga duk i.

   Ha det gott! Carina

 4. Elna Slot den 22 juni, 2022 kl 23:14

  Jeg har virkelig nydt dine billeder. De sart gule magnolier er så smukke, og man ser dem så sjældent. Jeg imponeres gang på gang over alle de forskellige planter du har i haven. Og så imponeres jeg over alle de projekter, du hele tiden har gang i. Det er et stort og hårdt arbejde at flytte store sten. Pas på ryggen!
  God midsommer!

  Hilsen Elna

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:24

   Tack Elna!

   Ibland misströstar jag över jobbet att anlägga ca 3700 m2. Men sen får jag en idé eller hittar en lösning och då kommer energin tillbaka. Men mestadels är det kul. Magnoliorna tycker jag är jättetrevliga. Man kan tycka att de bara blommar en kort period men jag tycker de har vackra blad och ett vackert växtsätt.

   Tack i efterhand! Carina

 5. Marika den 23 juni, 2022 kl 10:34

  Hej Carina!
  Blir helt till mig av dina fina Magnolior. De ljust gula är så fina och du har en hel koloni. Rhododendronen har också en mycket vacker blomning. Låter som ett riktigt stort jobb att rulla stora stenar.
  Ha en riktigt skön helg!
  Trevlig Midsommar!
  Kram Marika

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:22

   Hej Marika!

   Tack – jag är också glad i dem, visserligen är blomningen kort men jag gillar strukturen hos de avlövade träden så de bidrar. Det är ett stort jobb men jag väljer delvis vilken sten som ska vart utifrån storleken. Det är jobbigare att rulla uppför 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 6. Lillian den 24 juni, 2022 kl 10:14

  Åhh jeg kan formelig kjenne duften av blomstene. Nydelig hage.

  • Carina den 26 juni, 2022 kl 09:18

   Tack Lillian!

   Doft i trädgården är viktigt och visst doftar det gott 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Anni den 11 juli, 2022 kl 14:17

  Jag känner det som om jag flyter ut i ett hav av vaniljglass när jag njuter av dina ljust gula blommor … så harmoniskt och … lite sött, faktiskt. magnolior kan man väl inte få för många av? Jag tar till mig rådet att skydda stammen, för en av mina tycks ha fryst i vinter men skjuter små skott längst ned. Synd, för den var riktigt stor och ståtlig innan.

  • Carina den 28 juli, 2022 kl 10:07

   Tack! Jag tycker det är en underbar färg på våren. Olika säsonger har liksom sin färgskala. Synd med din magnolia! Titta om du kan hitta ympstället och se om de små skotten kommer över eller under det. Det kan vara grundstammen som bryter. Jag har ändå tagit tillvara ett par magnolior som kommit på nytt ur grundstammen men gett dem andra platser eftersom jag vet att de kommer bli stora 🙂

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.