LÖKAR och KNÖLAR - Ficaria verna 'Salmon's White' - svalört

Plötsligt från ingenstans i trädgården

Plötsligt från ingenstans – jag tänker på växterna som jag avskrivit sen inte en säsong utan flera. Den första som jag kommer på är en hundtandslilja, Erythronium hendersonii – svartögd hundtandslilja. En vår kom ett bladpar upp några meter från en annan vacker art, skär hundtandslilja, och jag tänkte kul den har frösått sig. Men så kom en blomstängel några år senare och det var den svartögda. Den borde jag köpt 2001 och den kanske återuppstog 2010? Första blommorna som jag har bild på är från 2016. Och därför är det här ett mysterium – en lök som i så fall vilat i jorden många år…

Erythronium hendersonii, svartögd hundtandslilja
Erythronium hendersonii, svartögd hundtandslilja, om ett par veckor blommar den igen och lökarna har flerfaldigat sig

Häromdagen fick jag se en tunn stängel och några smala grågröna blad. Första gissningen var en Polygonatum, andra gissningen var en lilja jag satt där men den tredje var rätt. Det var en Fritillaria thunbergii – klätterklocklilja – som jag planterade 2016 den har alltså vilat 4 år. När den inte kom upp våren efter planteringen letade jag försiktigt efter den utan resultat. I veckan som fick jag se ett tunt litet skott. Inga bilder på den förstås men på länken ovan finns bilder och lite mer information.

Nästa som dök upp plötsligt från ingenstans är en Trillium. Den låg kvar på jorden efter att jag grävt och delvis slitit upp en magnolia för att flytta den. Och den blev så småningom en Trillium sulcatum Album’. Den köpte jag 2000 och jag hade flyttat den 2 gånger, senast 2004 innan knölen dök upp 2014. Flyttarna i kombination med ett torrt läge har antagligen gjort att den gick i vila. När jag planterade den i en våtbädd med torvjord började den växa och blomma.

Plötsligt från ingenstans - Trillium sulcatum 'Album'
Trillium sulcatum ’Album’

Ge inte upp – plötsligt från ingenstans kommer dem

Det är inte bara de här tre som dykt upp som från ingenstans. Och särskilt nu sen sorkar började härja är det väldigt giltigt. De har dels burit bort lökar till sitt skafferi, dels har de kalasat. Men ibland blir det en liten bit eller en liten lök kvar som sen kommer tillbaka.

Fritillaria eduardii ’Pollux’ är en fin variant första gången inköpt 2016 men tror aldrig den kom upp. Men så för 3 veckor sen kom ett typiskt fritillariaskott ur jorden… Nu hade jag hunnit skaffa en ny men ändå. Bilden är tagen av den jag skaffade förra året i kruka.

Plötsligt händer det - Fritillaria eduardii 'Pollux'
Fritillaria eduardii ’Pollux’

Tänk om fler…

..kunde göra samma sak. De vackra varianterna av Fritillaria sewerzovii får gärna komma tillbaka – bara ett exempel. Men just nu känner jag – den som gapar över mycket..

Flyttar växter
Hål efter tre stora – en Rh. ’Makiyak’ respektive ’Gräfin Sonja’ och så den stora guldlönnen Acer shirasawanum

En solig vecka

Jag kan lägga en solig vecka till handlingarna. Det är helt otroligt hur fort det torkat upp MYCKET. Ån vid blåsippsreservatet var nu en ovanligt lugn liten å. Solen och blåsten torkar ut växterna jag flyttar – ogillar. Men norra lunden börjar bli befolkad. Och därför önskar jag mig ett rejält vårregn, gärna så snart som möjligt. Under tiden länkar jag till Trädgårdsfägring.

På måndag ska jag lämna årets lökbeställning till vänföreningen för Göteborgs botan. Föreningen gör så mycket fint för trädgården och därför är det kul att kunna stötta. Det var dessutom en fin lista även i år. Och sen ska jag hämta mina barrotade perenner hos Gerbianska Trädgården. Nej jag är inte sponsrad fast jag kanske borde vara. Jag gör mitt allra bästa för att stötta allehanda plantskolor 😉

önskar er en Glad Påsk! i härligt solsken

23 Kommentarer

 1. Marika den 11 april, 2020 kl 17:10

  Hej Carina!
  Det får gärna bli fler överraskningar av det slaget. Växter som poppar upp från ingenstans. Vädret har varit helt fantastiskt, kan knappt tro att blåst och kyla har bytts ut till soliga fina dagar.
  Ha en Glad Påsk!
  Kam Marika

  • Carina den 12 april, 2020 kl 07:34

   Ja det är ju så 😉 Fast här har blåst väldigt mycket de flesta soliga dagar också. Så igår drog jag ut vattenslangen och vattnade. Och sen kom regnet – helt perfekt 🙂

   Ha det gott! KRam, Carina

 2. Anni den 12 april, 2020 kl 09:49

  Vilken glädje att få sådana positiva överraskningar! Att bli av med växter p g a sork är ju mindre kul. Trodde inte att sorken gillade Frittilaria?
  Måste ut och kika om min hundtandslilja finns kvar, jag försökte flytta den häromåret men fick inte upp hela löken. Kanske hade ihjäl den? Skulle gärna se att den förökade sig som den du skrev om.
  Lite regn har vi också fått nu, luften är helt underbar ute!
  Önskar dig en fortsatt fin påsk!
  Kram.

  • Carina den 13 april, 2020 kl 19:11

   Nej det ska dem inte göra – jag uttryckte mig otydligt de flyttar andra sorters lökar. Det dyker upp balkansippor och tulpaner bland annat på väldigt konstiga ställen.

   Det är nog en risk att den dog om löken gick av eller sönder. Luften är klar och skön men aj så kall vinden är. Har frusit varje dag de sista två dagarna när jag varit ute.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 3. Karsten F den 12 april, 2020 kl 11:49

  Hej Carina

  Kul . Detta har ofta hänt för mig också. Speciellt med L. martagon kryss är det mera regeln än undantaget.
  Erythronium hendersonii âr en fantastisk tand – en klar favoritt!

  Ha en trevlig påsk

  • Carina den 13 april, 2020 kl 19:17

   Hej Karsten!

   Det är väldigt roligt. Jag älskar alla hundtandsliljorna så jag har svårt att välja en särskild. Jag gillar att de blommar vid lite olika tid så jag får njuta länge.

   Tack detsamma! Carina

 4. Lisbeths Haveblog den 12 april, 2020 kl 14:14

  Du har mange, der er kommet igen. Hvor morsomt. Jeg har kun oplevet det med mine vibeæg. Men jeg har nok heller ikke så fine, sarte og sjældne lækkerier, som du har.
  Den, der venter længe nok, kan blive konge af Sverige, siger man i Danmark:-)
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 13 april, 2020 kl 19:24

   Tack Lisbeth!

   Det är särskilt lökväxter tror jag och då behöver de inte vara så sällsynta. De går nog mest i vila. Men det är väldigt roligt när de kommer tillbaka.

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeth den 12 april, 2020 kl 16:39

  Det er så godt, når de kommer igen eller selvsår sig. Jeg kan se martagonliljer, som har selvsået sig, de kommer op de mærkeligste steder, det er også kul 🙂
  God påske og ha det godt

  • Carina den 13 april, 2020 kl 19:25

   Visst är det roligt när det blir så. Jag tittade på mängder av självsådda Fritillaria meleagris idag – de kommer bilda en vacker matta när jag fått samlat ihop dem.

   Tack detsamma! Carina

 6. Marie den 12 april, 2020 kl 21:48

  Det var nogle gode overraskelser, du fik. Jeg læste for ikke så længe siden et engelsk blogindlæg med overskriften ’loved and lost’, hvor bloggeren beskrev nogle favotiplanter, som desværre ikke længere fandtes i hendes have. Du er så heldig, at du nærmest har kunnet gøre det modsatte.

  • Carina den 13 april, 2020 kl 19:28

   Visst blir jag lycklig av det! Det är nog mest lökväxter som gör så här. De andra som förloras är nog tyvärr lika förlorade här 🙂 Idag har jag försiktigt tagit i förra årets stjälkar av Echinacea för att se – sitter plantorna fast? I så fall kommer de nog tillbaks.

   Ha det gott! Carina

 7. Frk.Anemone/Ulla den 12 april, 2020 kl 22:11

  Hvilken dejlig overraskelse.
  Så skal man ikke give op 🙂

  • Carina den 13 april, 2020 kl 19:30

   Javisst 🙂 Det var flera där om inte alla som jag definitivt gett upp hoppet om. Det är nog mest tur att jag inte hunnit gräva och gräva sönder 🙂

   Ha det gott! Carina

 8. Linda den 13 april, 2020 kl 12:40

  Hej!

  Hoppas att du har haft en finfin påsk!

  Så märklig! Och så hoppingivande. Vem vet vilka saknade växter som kan dyka upp hux flux. Själv har jag en perenn vallmo som tar enorma kliv till delar i trädgården jag helt enkelt inte kan förstå hur den kan sprida sig till. Byter färg gör den också. På ett ställe från laxrosa till tomterött.

  Och ja, det är torrt. Jag är orolig för min fjärilsbuske och försöker stödvattna. Men nu blåser det så mycket jord ute att jag undviker att gå ut. Jag vet inte ens om jag vill öppna bildörren i morgon när det åter är dags att åka till jobbet.

  Lycka till med dagens lökbeställning 😀

 9. Carina den 13 april, 2020 kl 19:34

  Hej Linda!

  Påsken har varit skön men vinden tyvärr kall… Påskafton drog jag ut slangen och stödvattnade – perfekt när regnet kom sen. Hmm det låter som frön som grott annars borde de bli exakta kopior. Du kan vara glad på ett sätt… Jag har aldrig lyckats flytta en sådan vallmo. De dör garanterat när jag stör pålroten.

  Körde genom Halland idag – läskiga jordmoln och jag tänkte på länder där den odlingsbara jorden blåst iväg. Det är nog ett tecken på att jordbrukets utveckling och den nuvarande klimatutvecklingen med mer blåst inte fungerar ihop.

  Den är lämnad 🙂

  Kram, Carina

 10. Anita den 14 april, 2020 kl 15:55

  Tänk, nio år i jorden och så komma upp och bli så grann! För jag som älskar hundtandslilja tycker den är ljuvlig.Vitt gillar jag ju också så den vita trilliumen tyckte jag om.
  Det har varit kyligt här, nordan tar i ordentligt och jag antar att den tar i än mer hos dig. Hann med ett besök i blåsippsbacken men kan fortsatt konstatera att det är glest mellan dom och dom fortfarande är ätna på. Troligt då av sniglar. Det verkar bli dåligt med vitsippor också i år här.

  Hoppas det gick bra med lökbeställningen. Ha nu en bra vecka!
  Kram Anita

 11. maggans blogg den 15 april, 2020 kl 08:18

  Visst är det underbart med trädgård man blir ständigt överraskad av växter som man har gett upp om och så helt plötsligt så dyker de upp kanske på något annat ställe.Undrar vilka överraskningar som väntar den här trädgårdssäsongen,hos mig får man allt vänta och se.Här har vi haft snöstorm men nu skiner solen och vi har plusgrader så gumman tö är mera välkommen än någonsin.Ha det gott/Margareta

 12. Birgitta den 15 april, 2020 kl 22:04

  Carina!
  Nog blir glädjen stor när något man trott gått förlorat återigen visar sig. Har upplevt det med Trillium och det var en härlig känsla att se den stå där och blomma efter flera års bortvaro. En enda stängel visserligen, men ändå.
  Är imponerad av din stora namnkunskap när det gäller de växter du har och har haft i trädgården.
  Ha det gott!
  Birgitta

 13. Lena i Wales och Spanien den 16 april, 2020 kl 10:36

  Våren är på gång hos dig. Och så härligt att återse växter som varit i dvala under flera månader.
  Här i Wales är den i full blom och trädgården är underbar nu.
  Ha det bra!

 14. Anni den 16 april, 2020 kl 22:11

  TACK! Tänk att paketet kom fram just idag av alla dagar, jag blev så himlans glad! Snabbt snabbt kom alla plantor ner i jorden, så nu hoppas jag att de ska gilla miljöbytet. Tusen, tusen tack!
  Och du har rätt, hundtandsliljan syns inte till. Så onödigt trist. Hade aldrig kunnat ana att löken satt så djupt nere i jorden.
  Kramar <3

 15. Marit den 17 april, 2020 kl 21:30

  Nok et innlegg jeg ikke har sett, Carina 🙁 Jeg vet ikke hva det er som gjør at dine innlegg ikke kommer opp eller hva det nå er 🙁

  Så spennende med alle de plantene dine som plutselig dukket opp! Det er sant som du sier, en skal ikke gi opp planter 🙂
  Nydelig hundetann og trillium. Her har de ikke begynt å blomstre enda. I dag vannet jeg halve hagen, og det hadde vært godt med regn ja.

  Klem, Marit

  • Carina den 20 april, 2020 kl 07:56

   Hmm jag tänker att det är något hos blogspot i så fall. Jag vet att jag har inte ändrat något 😉 Ja det är lika roligt varje gång som en växt återuppstår det kompenserar för de som går bort och stannar borta.

   Idag ska jag vattna… Det är torrt nu.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.