Crocus chrysanthus 'Cream Beauty' - krokus

Gödning av lökväxter – hög tid för extra kärlek

Gödning av lökväxter behövs det? Lökväxter som tittar upp från tidig vårvinter fram till försommaren är favoriter i min trädgård. Och om jag ger dem lite extra kärlek under våren kan de ge mig tusenfalt igen. Det är nu det är dags att börja sköta om dem för fin blomning nästa vår. Dessutom är det ett jobb som kan göras i omgånger allt eftersom sorterna blommar över.

Gödning av lökväxter - Erythronium dens-canis 'Snowflake', hundtandslilja
Erythronium dens-canis ’Snowflake’, hundtandslilja, sätter mängder av sidoknölar och egentligen rekommenderar man att ta upp och plantera isär knölarna vart 3 :e till 4:e år. Det orkar/hinner jag inte riktigt

Vår och gödning av lökväxter

Men benmjöl då? Benmjöl är en väldigt bra näringskälla för lökväxter och perfekt att blanda i jorden när jag planterar. Benmjölet är långtidsverkande. Ibland fyller jag på med benmjöl som jag försiktigt myllar ner i ytskiktet. I år fick en del planteringar en giva av en KRAV godkänd gödsel – Biofer 7-9-0 – benmjöl och hönsgödsel blandat. Trots det är det bra att ge den där lilla extra kärleken mot slutet av blomningen. Det är nämligen i det här skedet som de förbereder sig för nästa säsong. Så även om jag tycker de börjar se tråkiga ut och helst skulle glömma bort dem nästkommande 11 månader så gör jag en sak till innan jag glömmer.

Crocus tommasinianus 'Albus' - snökrokus

Den här lilla krokusen, vårens första behöver inte särskilt mycket men om blomningen minskar testa att ge den lite extra kärlek. Eller förresten varför vänta tills dess?

Olika gödning av lökväxter

Olika släkten är lika olika som vi människor är och vill jag vara säker är det bättre att ge en svagare dos till alla. En del små från bergiga områden runt till exempel medelhavet behöver inte lika mycket som en stor, grön och frodig Trillium från USAs östra skogar. Narcisser har jag lärt mig den hårda vägen ogillar mina generösa givor av kogödsel och tynar då sakta bort. De föredrar benmjöl eller vattning med någon annan typ av gödsel.

Gödning av lökväxter - Narcissus moschatus - myskpåsklilja
Narcissus moschatus – myskpåsklilja

Timing är A och O

Mot slutet av blomningen börjar lökväxterna sörja för nästa års blomning och det är då jag behöver hjälpa dem lite på traven. Därför finns det inte en mer detaljerad regel eller tid. Det handlar om timing och beroende på om våren varit tidig eller sen, eller om jag bor i norra eller södra Sverige så är det olika i kalendertid. Men lökarna visar själva när det är dags. Nu, hos mig, är det en bra tid, nästan i senaste laget, att gödselvattna snödroppar, vintergäck och våririsarna som blommat över och som nu är i full färd att sätta nya lökar och förbereda för nästa säsongs blomning.

Blandningar

Guldvatten – 1 del guld till 9 delar vatten, vissa källor säger 10 delar vatten

Hönsgödselvatten – blanda ett par deciliter köpt hönsgödsel med 10 liter vatten. Låt det stå och dra i ett dygn. Sila vätskan och blanda med mer vatten – lösningen ska vara thefärgad och vattna sedan ut den

Nässelvatten – plocka och fyll en hink med nässlor och häll sen på vatten. Låt hinken stå utomhus i ca en vecka det ska börja lukta illa. Sila sen av vattnet och blanda med ca 10 delar vatten – igen till thefärg ungefär

Frösådda lökväxter i kruka

När jag drar upp olika lök- och knölväxter från frö brukar jag blanda en svag näringslösning, promille, av vanlig blomstergödning och sen spraya de små bladen som kommer upp. Det gör jag några gånger under tillväxtperioden innan de falnar ner igen. Jag lämnar alltid frösådda lökar i såkrukan 3-4 år och då gör den här svaga lösningen att de växer till bra i krukan under tiden.

Tulipa turkestanica - dvärgtulpan
Tulipa turkestanica – dvärgtulpan

Guldvatten

I år får lökväxterna guldvatten. Jag har börjat med lökar i en torr plantering där finns många tulpaner både botaniska och ’vanliga’ storblommande hybrider. De kommer tacka mig genom att leva kvar och blomma längre. Men jag ökade spädningen rejält och dubblade mängden vatten mot ovan.

Gödning av lökväxter - Tulipa orphanidea v. flava
Tulipa orphanidea v. flava min favorit bland de botaniska även om det är svårt att välja. Allt eftersom blomman åldras blir den mer och mer sköljd i rött…

Det är inte helt lätt att hitta information om näring och gödning av lökväxter på nätet men en ’diskussion’ om gödning av lökväxter hittade jag hos PBS, Pacific Bulb Society. Tyvärr ganska lite information men ändå… Olika lökar och knölar som jag odlar finns HÄR.

14 Kommentarer

 1. Elna Slot den 8 april, 2020 kl 23:20

  Fint med en reminder om, at vi skal huske at gøde løgvæksterne. Når man tænker på, hvor glad man bliver, når de første løgvækster titter frem, fortjener de virkelig kærlig omsorg sidst på blomstringssæson.
  God påske!

  Hilsen Elna

  • Carina den 9 april, 2020 kl 18:51

   Tack Elna!

   Visst blir man glad av dem, så jag vårdar dem gärna.

   Glad Påsk! Carina

 2. Linda Hjerth Axelsson den 9 april, 2020 kl 19:38

  Hej!

  Oj, så skyldig jag kände mig när jag såg rubriken. Jag nästan hukade mig framför skärmen. Gödning är inte min grej. Det blir bara inte gjort. Är så nöjd med att jag har stoppat långtidsverkande kulor i pelargonkrukorna. Men jag ska definitivt ta mig själv i kragen och försöka pyssla om mina lökväxter. De är ju så fina och jag blir ju så glad när de tittar upp för att förgylla mina vårdagar 😀

  Kram och glad påsk!
  Linda

  • Carina den 10 april, 2020 kl 07:28

   Aj… Inte meningen att ge någon dåligt samvete, inte alls 🙂 Men jag behövde påminna mig själv och det ger ett bra resultat särskilt för tulpaner som jag gärna vill ska komma tillbaka år efter år.

   Kram och Glad Påsk! Carina

 3. Marika den 9 april, 2020 kl 21:50

  Hej Carina!
  Tack för ett bra inlägg, är nog lite dålig p att tänka på lökväxterna. När jag planterar dem får de benmjöl, men det är klart att de vill ha lite påfyllning.
  Glad Påsk!
  Kram Marika

  • Carina den 10 april, 2020 kl 07:29

   Hej Marika!

   Varsågod – jag behövde en påminnelse för precis som du är det lätt hänt att glömma lökväxterna när de väl blommat. Jag la ut benmjöl i början av februari-ish för jag tänkte att det har de nytta av sen.

   Glad Påsk! Kram, Carina

 4. Marijke Verdonk den 10 april, 2020 kl 10:13

  Good morning Carina,
  A lovely and a learnfull post to me.
  Thank you for sharing
  Have a wonderful Easter and stay safe!!
  Marijke

  • Carina den 11 april, 2020 kl 15:20

   Hello Marijke!

   Thank you – we are safe and sound here. I spend most of my time moving plants from temporary borders to new ones where they will stay.

   Happy Easter! Carina

 5. Anita den 10 april, 2020 kl 10:39

  Carina!

  Vilket jättebra inlägg! Själv har jag använt benmjöl till min hunds stora förtjusning. Hon blir helt tokig när hon känner doften så jag måste mylla ner det rejält. Det där med guldvatten är något jag funderar på att pröva i år i trädgården.

  Din Erythronium dens-canis ’Snowflake’ är nästan osannolikt läcker. Undrar om jag inte kommenterat den förut, i ett annat inlägg? Och apropå att kommentera. Trodde jag gjort det på ditt förra inlägg, det där med ”det gör jag sen” … Dessvärre så såg jag att jag inte gjort det. Tänkte säkert att, ”det gör jag sen” 🙂 Så det kan bli! Gillade inlägget … det där med zen och sen!

  Än så länge skiner solen här. Hoppas den gör det hos dig också så att du kan vara ute i trädgården!

  Önskar dig en fortsatt fin påskhelg!
  Kram Anita

  • Carina den 11 april, 2020 kl 15:22

   Tack Anita!

   Tror de flesta av oss är väldigt glada i vårlökar och då är det ju kul att de fortsätter blomma även följande år 🙂 Jag har skickat bilder av mina 3 ljusa till en plantskola nu. De ska få hjälpa mig reda ut vem som är vem.

   Jodå solen sken och jag har grävt upp och flyttat några riktigt gamla och stora buskar och träd. Idag tog jag slangen och vattnade allt. Vinden torkar ut nåt ruskigt..

   Glad Påsk! Kram, Carina

 6. Marit den 11 april, 2020 kl 10:03

  Takk for påminnelsen! Det er så lett å glemme at løkvekster behøver påfyll av næring. Men sånn er det jo, og jeg vet det fra før. Erythronium dens-canis ’Snowflake’ er så vakker at jeg får grøsninger 😉
  Vakre bilder!
  Fortsatt god påske!

  Klem, Marit

 7. Carina den 11 april, 2020 kl 15:24

  Tack Marit och Varsågod!

  Kanske drunknar det i att det är så mycket annat att göra också… Hundtänderna är väldigt vackra tänker jag.

  Glad Påsk! Kram, Carina

 8. Anni den 12 april, 2020 kl 09:43

  Tänk, jag har aldrig gödslat mina lökar 😉
  Nu sitter jag och funderar hur jag ska lyckas gödsla dem när de står i en moss- och gräsmatta som inte ska ha gödsel. Jag får helt enkelt punktbevattna med guldvatten när det är dags. Tack för ett bra inlägg!

  • Carina den 13 april, 2020 kl 19:46

   Många klarar sig nog utan men tulpaner brukar svara väldigt bra på stödgödsling. Jag har en kanna guldvatten ute nu men har inte hunnit vattna ut den ännu. Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.