
Trädgårdsbalsam för själen
Trädgårdsbalsam för själen har det blivit de sista veckorna, särskilt påskveckan när jag började flytta gamla och stora buskar samt träd. De har fått flytta ur sin tillfälliga plantering och in i sina nya områden. En lönn eller rododendron hinner växa en hel del på drygt 15 år. Magnolior jag köpt och planterat om i stora krukor på 25 ibland 30 liter och sen planterat kruka med träd i jorden, de har jag börjat flytta. Hittills så ser de ut att obekymrat fortsätta växa vidare, knoppar växer och en del slår snart ut.
Mer trädgårdsbalsam blir det
Jag har delat ormbunkar, sockblommor, min ranzania och många hostor. Just nu sätter jag ner allt men när det lugnar sig så ska jag ta upp och kruka en del. Det blir väl växtmarknader nästa år tänker jag.

Petig med färger
Har haft en klar tanke om färger i norra lunden som delvis håller. Längst österut där det är mest sol står blåbarr, blådaggiga blad, buskar och träd och perenner med rosa blomning. Nästa parti var tänkt i helvitt och det håller också ganska väl men längst västerut innan berget faller av en dryg meter blev det månskensgult. Jag kom på att jag ville ha min stora, gamla gyllenlönn där och så gjorde jag det lätt för mig och flyttade dit de som stog under gyllenlönnen i sin tillfälliga plantering. Där kommer även i framtiden sneda solstrålar kvällstid att lysa på bladen, gula små sippor och hostor plus lite till. De står inte lika tätt nu utan mera lagom nära varann.



Glesare men ändå trädgårdsbalsam
Det är trädgårdsbalsam att kunna plantera större träd och buskar. Det ser så oändligt mycket mer etablerat ut. Slutresultatet blir lättare att föreställa sig och mellan varven går jag rundor och är bara nöjd. Och däremellan har jag utökat åt 3 håll – jag kände att det såg rumphugget ut. Det är besvärligt att få jord till de områdena förbi de redan skapade men, men….
Mer trädgårdsbalsam ger en liten sippa – Anemone nemorosa ’Evelyn Meadows’ – som normalt sett är vit men som hos oss slår ut som rosa och förblir rosa i en mjuk fin nyans. Jag har aldrig gillat de rosablommande äldre formerna som åldras mot rödviolett men den här var ljuvlig. Det är för övrigt klokt att dela sina olika sippor och plantera på två olika ställen. När man väl ser skålsvampen har dess mycel redan ätit upp allt av sippans rhizomer.
Lite sent men som vanligt länkar jag till Trädgårdsfägring och där har andra också skrivit om balsam för själen. Bilder av resultatet i Norra lunden kommer en annan dag. Men fortfarande skulle jag bli glad av ett långvarigt stilla regn… Det är sprickor i jorden nu!
Tänk det ska bli försommartemperatur till veckan!!

Hej Carina !
Det är som du säger trädgårdsbalsam att få hålla på med trädgårdsarbetet och forma till den som man vill ha den och flytta växter där de gör sig bättre.
Du har så många fina växter som kommer att få en bättre plats och de har ju en hel sommar på sig att etablera sig så jag hoppas för din skull att det ska bli som du har tänkt det.
Ha det gott/Margareta
Hej Maggan!
Tack! Jag hoppas också på en bra säsong. Ja verkligen jag glömmer tid och rum för det mesta när jag börjar greja i trädgården.
Ha det gott! Carina
Hej Carina!
Dina bilder är ljuvliga, rhododendron i blom, och de fantastiska lönnarna. Snödroppsträdet, vilken skönhet., har nog inte sett det i verkligheten.
En solig fin dag blir det idag igen, så himla skönt. Har flyttat på en vinbärsbuske som bredde ut sig för mycket, det var inte lätt. Tänker på dig som flyttar stora träd och buskar.
Ha det bra /Kram Marika
Hej Marika!
De blommande rhododendrona var från förra året tror jag. Phyllis hade inga knoppar i år. Snödroppsträdet är fantastiska och exemplaret jag har nu växer vackert. Nej – det är inte så lätt att flytta etablerade träd och buskar. Jag låter bli att fundera på att det är jobbigt och bara gör. Det brukar gå lättare då. Men tar bara några stora per dag. Annars orkar jag inte. Det är nästan alltid betydligt lättare att få upp dem än att få en tillräckligt stor grop där de ska ner sen.
Ha det gott! Kram, Carina
Halesiaen ser så smuk ud. Jeg kendte den ikke, så jeg måtte google. Jeg kan se, at den bliver til et lille træ. Så du har noget at glæde dig til. Jeg er hel fortabt i billedet af ‘Aureum’, sikken farve.
Hilsen Elna
Roligt att visa något som du inte sett 🙂 Snödroppsträd är fantastiska i blom och vackra som små träd resten av tiden. Gyllenlönnen är fantastiskt vacker och färgen är magnifik. Ett mycket väl valt svenskt namn. Dessutom är olika former av Acer shirasawanum friskare än många japanska lönnar.
Ha det gott! Carina
Forhåbentligt kommer der snart en masse regn til dine store omplantede vækster. Ellers får du vist travlt med vanding. Det er lutter skønne planter, du forkæler os med i dag.
Tack Marie!
De träden finns bland mina favoriter och det är kanske därför det är lätt att hitta plats till dem. Och det är platser jag kommer passera ofta 🙂 Jag har tillgång till vatten från en brunn som klarar sig väldigt bra även i rejäl torka men ett regn vore väldigt mycket enklare.
Ha det gott! Carina
Tackolov att du skriver att du kan gå runt och bara vara nöjd också! 🙂 Flytta välvuxna buskar och träd är ju inget för veklingar. Här grävdes gammal död spireahäck och en gigantisk doftlös schersmin upp igår och då tog jag mina tillgängliga muskulösa män till hjälp. Sedan kunde jag plantera 30 nyinköpta häckplantor alldeles själv 😉
Du har så många spännande växter som jag aldrig hört talas om, snödroppsträdet är en sådan. Vilken liten skönhet!
Kram!
Å jo – det kan jag 🙂 Och jag pausar alltid med lunchkaffe i solstolen nån timma eller så…
Du har rätt det är ett himla jobb. Buskarna och träden är rätt ok att gräva upp men att gräva nya hål, tillräckligt stora är ett elände. Jag försöker begränsa mig till max 5 etablerade per dag sen är jag trött.
Kram, Carina
Som du flytter om på planter! Men det må du vel gjøre nå mens det er tidlig på året. Jeg skal også flytte på noen planter nå. Det er jo det beste tidspunktet nå før veksten har kommet skikjelig i gang.
Halesia har overlevd her også, og det hadde jeg aldri trodd 😉
Et par dager med regn hadde vært fint å få, men det ser ikke sånn ut her. Jeg må nok begynne å vanne både her og der.
Klem, Marit
Jo så är det… ..det är ett måste! Idag står de i en tillfällig plantering på en åker och ska nu träd för träd, buske för buske flyttas till sin riktiga plats. Det som gör det lite lättare är ändå att ingen stått längre än 5-6 år och de går rätt bra att gräva upp.
Regn – ja en våt dröm 😉
Kram, Carina
Mmmm … balsam för själen och vackert för ögat. Månskensgult … jag tar ordet i munnen liksom en god karamell och låter det sakta smälta. Tycker om både ordet och färgen. Den där milda och så vackert gula. Snödroppsträd har jag en känsla av att jag sett i England. Trodde inte dom gick här men där hade jag fel. Kanske jag blandar ihop det med något annat träd.
Torrt är det här också. Det skulle onekligen behövas lite regn. Läser om gräsbränder nästan varje dag nu.
Kram Anita
Kul att du gillar 🙂 Månskensgult är på pricken för mig en väldigt vacker ljust vårgul nyans. Den finns mig veterligen inte i något som blommar under sommaren eller sensommaren. Den mörkaste som platsar in där är A x lipsiensis. Jo förresten Kirengeshoma är en växt med en mjukt gul nyans som blommar sent.
Jodå de går här. Naturligt växer de i tex Smoky Mts och där är både kallt och snörikt vintertid. Skillnaden är att deras somrar är längre och varmare. Och problemet här kan bli dålig blomning – de hinner inte riktigt med i sin process. Nu är just snödroppsträdet inget som helst problem.
Kram, Carina
Balsam… det er lige netop det, haven er, især i disse tider. (Jeg ved ikke, hvor meget du er ramt af restriktioner, det er jo i hvert fald ikke så meget som her i DK.)
Dit gule hjørne bliver vældigt fint med aftensol på bladene. Aureum i sig selv er meget smuk i form og blade.
Jeg ønsker dig masser af vand i dette ellers dejlige vejr. (Og også lidt vand til mig selv.)
Mange hilsener Lisbeth
Javisst och så lyckligt lottade vi är som har tillgång till en trädgård 🙂 Vi har rekommendationer till skillnad mot Norge och Danmark men de verkar fungera minst lika bra.
Visst är Aureum vacker – den har faktiskt fått sällskap av en annan namnsort och sen diverse gula sippor, sockblommor och annat. Vi får hoppas på regn i helgen, håller tummarna.
Ha det gott! Carina
Trädgård för både öga och själ
Snödroppsträd tror jag är det vi kallar silverbell,har sett det någonstans, men kommer inte ihåg var.
Ha det bra!
Tack Lena!
Silverbell låter bekant. Och det finns säkert ett antal sådana i England.
Ha det gott! Carina