Tiarella 'Spring Symphony' - spetsmössa

Plantskolan jag hört om men aldrig besökt

Plantskolan i skogen, plantskolan med ett annorlunda sortiment och sist men inte minst plantskolan med trädgård att vandra i och växter som grävs upp vid köp. Hur annorlunda och lockande låter inte det? Och trots det har jag under alla växtsamlar år aldrig besökt den. Det var en tänkt fotoutflykt i närheten som gjorde att jag mailade och frågade om jag kunde få komma lite senare… Och svaret blev tyvärr men du är välkommen en annan dag vi stänger för sommaren den 24:e juni. Och det där sista gjorde att jag fick tummen ur. I listan såg jag nämligen några växter jag ville ha igen. Att en av dem i mellantiden hade visat sig ovan jord – spelar roll. Jag har bestämt att jag varje vecka ska göra nån utflykt.

Jag styrde kosan mot knalleland – för er som kan ert Sverige så vet ni att stora tygriket en gång låg i skogarna runt Borås och här fanns en stark knalletradition. Och det var Marks Pelle vävares outlet som gjorde att jag hittade ett supermysigt litet fik i Kinna. En god macka och jösses de hade napoleonbakelse – minnen från när jag var liten och en bakelse som mamma alltid köpte till oss. Och sen efter en go-fika 10 minuters körning till och så var jag framme. Jag körde bokstavligt rätt in i grönskan genom ett smalt hål i en häck. Och plötsligt var jag omgiven av röda uthus och grönska.

Ramonda hade jag inte sett i listan

Men Ramonda myconi – spansk ramonda – blommade och gick inte att missa. Den är högst ovanlig i plantskolor. Spjutsilverax – Actaea cordifolia – och en trolldruva med blad som gett den namnet ’Misty Blue’. Och det är helt rättvisande. Silverax tycker jag överlag bildar väldigt vackra bladruggar och passar bra i lunden med till exempel hostor och iris. De bildar fina kontraster med sina bladformer.

Ett par sorter till av älsklingsastilben – Astilbe simplicifolia – fast nu ska namnsorterna ha tillägget Simplicifolia-gruppen. Nåväl sorterna blev ’Aphrodite’ och ’Bronce Elegans’. Alltså blomningen är vacker men det är bladverket jag är ute efter. De bildar mattor 30 – 40 cm höga och det är alldeles lagom för att kväva ljuset för eventuellt fröogräs. Dessutom är bladverket fint flikat, blankt och mörkt grönt. En perfekt matta under högre perenner, gräs och buskar. Båda sorterna delade jag i 4-5 bitar direkt. Det gäller ju att skapa en matta snabbt.

Astilbe Simplicifolia-grp 'Sprite'
Astilbe Simplicifolia-grp ’Sprite’ – en sort jag har sen tidigare.. men ni ser bladverket. Bilden är från trädgården vid förra huset

Actaea – släktet med många fina lundväxter

Jag hittade en A. cordifolia – spjutsilverax och en trolldruva – Actaea pachypoda ’Blue Mist’. Trolldruvan är läcker den får vita bär som sitter på lysande röda skaft en superläcker kontrast och den här ett bladverk som tonar i blått precis som namnet antyder. Spjutsilverax vet jag inte så mycket om men den blommar också sent – jag hoppas den doftar också.

Plantskolan - Actaea japonica 'Cheju Do' - japanskt silverax
Actaea japonica ’Cheju Do’ – japanskt silverax – när växter ser ut så här i släktet så sätter jag gärna fler. Spjutsilveraxet är högre men med förgrenade blomstänglar och pärlor till knoppar

Golvet i lunden fick sitt…

Just nu blommar en spetsmössa, Tiarella, överdådigt och jag fick upp ögonen för släktet igen. De blir också fina marktäckare precis som Astilben. Jag satte T. cordifolia som är den som har det svenska namnet spetsmössa. Och så hittade jag en ’Pink Skyrocket’. Så himla rosa är de inte men kanske kan den vara lite annorlunda mot ’Spring Symphony’ som jag satte förra året och som utvecklats fantastiskt.

Plantskolan i skogen - Tiarella 'Pink Skyrocket' - spetsmössa
Tiarella ’Pink Skyrocket’ – spetsmössa
Tiarella 'Spring Symphony' - spetsmössa
Tiarella ’Spring Symphony’ – spetsmössa

Norra lunden svalde alla växterna från plantskolan

Jag ville få ner alla växterna från plantskolan före midsommar och nu blev det i norra lunden. Jag planterar gärna på ett ställe – då kan jag maximera nyttan med vattningen istället för att vattna lite både här och där. Det blev många plantor där fokus ligger på blad snarare än blomning och det är precis som det ska. Jag har en herrans massa pioner och perenner på andra stäIllen. Och apropå blad så är jag väldigt nöjd med hur Hostan ’First Blush’ utvecklats sen jag satte den… Ibland blir växter precis så bra som jag tänkt.

Hosta 'First Blush'
Hosta ’First Blush’

Juli är här och om några veckor semestern men jag gör små utflykter varje vecka. Nästa helg blir det sannolikt en liten tur ner till Skåne. Jag länkar till Trädgårdsfägring och önskar alla en skön första helg i juni. Jag är glad åt det lilla regn som faller.

20 Kommentarer

 1. Marit den 2 juli, 2021 kl 09:36

  Det høres ut som en spennende planteskole. Jeg kan tenke meg at du hygget deg veldig når du var der 🙂
  Astilbe er en flott slekt, og den ’Sprite’ har jeg også. Bladverket er veldig fint på de, og ulikt de andre synes jeg.
  Hosta ’First Blush’ var også så fin.

  Klem, Marit

  • Carina den 2 juli, 2021 kl 10:29

   Det var väldigt skönt att den var så långt från alla stora kedjor man kan tänka sig. Men en av ägarna är 70 år och tänker pensionera sig efter den här säsongen. Så det var tur att jag kom iväg. First Blush är lika läcker i verkligheten som när jag såg bilder av den 🙂

   Kram, Carina

 2. Marika den 2 juli, 2021 kl 10:23

  Hej Carina!
  Den plantskolan låter trevlig. Astilbe är riktigt fina, har en som blommar i vitt, och den är riktigt fin, tyvärr hittar man inte dem så ofta hos mina plantshoppar. Tiarella köpte jag några förut, blev väldigt förtjust i den, så det fick bli en till. Dina planteringar blir riktigt fina.
  Ha en trevlig helg /Marika

  • Carina den 2 juli, 2021 kl 10:35

   Hej Marika och tack!

   Jag jobbar på att få till bladformer och färger så att det passar i mina ögon. Andra betraktare får gilla eller ogilla – alltid kan vi lära något. Visst känns det som att växtbutiker blir mer och mer lika och mer och mer ensidiga??! Den här plantskolan var en liten oas där jag gick omgiven av skogen utanför och träden och buskarna i trädgården. Och alltsammans blev en avstressande miljö att gå runt i. Tyvärr ska dem stänga i höst – de vill pensionera sig.

   Kram, Carina

 3. Lisbeths Haveblog den 2 juli, 2021 kl 10:53

  Det var et spændende sted og godt, at du nåede at besøge den.
  Astilbe og tiarella er smukke, men jeg synes desværre, de ikke er tilstrækkeligt tørketålende til min have.
  Lisbeth

  • Carina den 2 juli, 2021 kl 20:07

   Så är det – jag odlar de i lunden där det är både lätt skuggigt och mycket fuktighetshållande och den jorden tror jag gör hela skillnaden. Det är klokt att anpassa växterna efter de förhållanden man har 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Min Lilla Kokvrå den 2 juli, 2021 kl 11:39

  Åh, den plantskolan tänkte jag att jag skulle tipsa min andra hälft om, han som är den mest trädgårdsintresserade av oss två. Men så läser jag i kommentarerna att de planerar att pensionera sig. Synd! För det är verkligen inte många plantskolor som har det genuina intresset. Och det är, som du skriver, ett rätt ensidigt utbud hos de flesta. Och hos kedjorna saknas ofta kunskapen hos personalen. Lite som att stanna till på en mack och fråga något om bilen. För personalen bakom kassan i macken kan oftast inget om bilar. Men de kan fixa en kokt korv 😉
  En utflykt varje vecka låter som en bra idé att ta efter. Att planera in den i almanackan så den blir av.

  Önskar dig en fin sommar! /Birgitta

  • Carina den 2 juli, 2021 kl 20:10

   Härligt – de öppnar i augusti igen och kör sen höstsäsongen ut så det finns fortfarande tid att besöka dem. Jag ska åka tillbaka eftersom några växter jag sökte var planterade i jorden ute och det var för torrt att gräva nu.

   Jag är lite lösare än så skriver inte in i kalendern men ser ändå till att ta en dag här och var.

   Ha det gott! Carina

 5. Elna Slot den 3 juli, 2021 kl 09:01

  Det er så hyggeligt at finde sådan en planteskole, der ikke er som alle andre. Det er en ren nydelse at gå og kikke på planterne, når de vokser i skønne omgivelser og ikke bare står på rad og række på lange planteborde.
  Astilbe og Tiarella er meget smukke stauder. Desværre trives de ikke i vores tørre jord.

  Hilsen Elna

  • Carina den 3 juli, 2021 kl 19:48

   Ja det var verkligen en annorlunda upplevelse 🙂 Synd att Astilbe och Tiarella inte fungerar hos dig men det är ju bättre att acceptera och anpassa sig till förutsättningarna. Det brukar bli bäst och finast så.

   Ha det gott! Carina

 6. Villroses hage den 3 juli, 2021 kl 19:23

  Det er jo nettopp sånne planteskoler vi liker! Så mye fint, og en nydelig Hosta.
  Jeg må få ut fingeren og skaffe noen flere astilber. Epletrebedet skriker etter dem!
  Ha en flott helg!
  /Irene

  • Carina den 3 juli, 2021 kl 19:50

   Eller hur 🙂 Det låter som de skulle passa väldigt fint under ditt äppleträd. De är väldigt fina i lunden hos mig.

   Tack detsamma! Carina

 7. Lillian den 4 juli, 2021 kl 09:46

  Det er spennende med alt som ikke er som vanlig 😊

  • Carina den 4 juli, 2021 kl 17:32

   Absolut – men sen är även de vanliga ofta trevliga.

   Ha det gott! Carina

 8. Anita den 5 juli, 2021 kl 19:34

  Trodde absolut jag kommenterat men det verkar jag inte ha gjort. Plantskolan i skogen, det låter som en roman. Vilken tur att du kom dit. Växter som grävs upp vid varje besök. Så trevligt det låter. Och jag kan konstatera att norra lunden inte behöver vara hungrig 🙂
  Ett besök i Skåne låter härligt. Tänk att man kan börja planera små resor igen.

  Kram och fortsatt fin vecka!
  Anita

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:32

   Tack Anita!

   Jag tror vi var iväg på en liten resa även förra sommaren – då när allt var lite lugnare. Men med rejäla avstånd till andra och på platser valda för att de var mindre besökta.

   Norra lunden känns fullmatad och säkert med råge. All kogödseln jag var orolig skulle ta död på träd och buskar under vintern verkar inte ha påverkat. Nu ska jag gräva upp ett ’Valentine’ löjtnanshjärta som trivs för bra och redan strösslat med fröplantor…

   Kram, Carina

 9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 7 juli, 2021 kl 22:00

  Vad det låter intressant att åka i väg och besöka en del plantskolor alltid hittar man någon växt som man gärna vill ha i trädgården.Spetsmössa har även jag i trädgården och sett hur fin den är dels då den blommar men just bladverket är så skira och fina.Astilbe är alltid så vacker och det finns ju så många olika färger på dem .Underbart är det att åter börja planera in en och annan utflykt det mår man bra av.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:34

   Ja det är skönt att röra lite på sig och vi både åt och drack gott och hittade nya fina platser..

   Astilbe är otroligt tacksamma växter i rabatterna.

   Ha det gott! Carina

 10. Anni den 21 juli, 2021 kl 23:52

  Kan inte låta bli att undra hur många ex du köper av varje växt? Nog för att du delar en del av dem, men köper du bara en av varje?

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:37

   Ja, jo – jag köper exakt ett exemplar precis som trädgårdsamatörer gör och sen förökar vi dem. Vi är väl på ett sätt plantskolans mardröm men å andra sidan så lyfter vi också gärna fram och pratar om plantskolor som är bra, har fina växter och bra sortiment… ..så vem vet i slutändan går det kanske jämt upp.

   Men nu köpte jag en ny astilbe som den i första bilden fast med mörkare blommor och den föll direkt isär i ett par bitar och till slut satte jag 5. Den hade sett nyplanterad ut även om jag satt hela klumpen. Men nästa år kommer det vara en grupp i stället för en planta 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.