Frörea + tristess = dålig kombination

Frörea…

Cremanthodium rhodocephalumDet blev heltokigt det här. Jag tar ofta en kopia av ett gammalt inlägg så även när jag skulle börja på det här. Fast det blev tvärtom… Jag skrev det nya i det gamla och det gamla blev ett utkast som blev ompublicerat igår. Så tack för era kommentarer men om det ser konstigt ut så – ja det beror på det.

Frörea… Jag tittade på listan från Chinese Alpines redan när den kom ut i höstas. December 2016 beställde jag mycket från en kinesisk lista som skulle försvinna. Men så återuppstog konceptet i annan regi. I höstas hade jag redan sått en del fröer väldigt sent, de sista 5 december och kände mig mätt. Men så är det ju det där släktet som jag hittills inte lyckats med, Cremanthodium. Före jul tänkte jag – det går ändå inte att odla de hos mig… Nu tänkte jag – fast det vet jag inte innan jag prövat. Cremanthodium är ett besvärligt släkte när man som jag bor på västkusten. De vill växa svalt vilket betyder att sommartemperaturen helst aldrig ska gå över 20 grader. Det ska vara fuktigt men väldränerat. Så om de gror behövs en våtbädd i norrläge med djup skugga. En som lyckats fröså och odla ute är Visningsträdgården Hällan i norra Sverige.

På rean hittade jag en del andra roliga saker – konstigt eller hur. Fortfarande har jag ingen jättelust att så och det känns ovant men jag har åtminstone plockat in krukor för rengöring. I januari förra året skrev jag om olika såkategorier, det är det inlägget som återpublicerades igår.

Bilden kommer från Trillium som den gamla listan/butiken hette och är lånad med tillstånd. Fröer hittar du på länken ovan.

Hur bär man sig åt?

När det gäller frön finns det två uppfattningar. Den ena hävdar att allt gror om man sår och sen ställer såkrukan ute och låter den vara. Den andra hävdar nej det finns många, särskilt varmgroende fröer man ska vänta med. Jag har sått perenner, träd och buskar många år och jag blir mer och mer benägen att hålla med den senare uppfattningen. Dessutom gör det att jag kan så i omgångar. I år ska jag pröva ett minidrivhus för de som absolut inte får torka ut. Det finns ett fantastiskt men också tungt dokument på Trädgårdsamatörernas hemsida. Sen har jag skrivit en del om fröer som behöver sås färska under FÖRÖKNING OCH ODLING.

Vad beställde jag?

 • Meconopsis  – 8 arter
 • Primulor – också 8 arter från lättodlade till riktigt besvärliga
 • 2 vildarter av pioner mairiei och obovata – jag har redan sått dem men från fröer samlade i trädgårdar, undrar om det blir variation
 • Maianthemum henryi, stenoloba/tatsienensis och szechuanica – fler från familjen Asparagaceae
 • Aconitum sp. – stormhattar sår jag nästan alltid när jag hittar i listor
 • Arisaema – mer fascinerande än vackra blommor men oftast urläckra blad, växter där många arter behöver behandlas som dahlior. Familjen Araceae
 • Philadelphus – 2 arter, purpurascens och delavayi, schersminer som doftar gott under sommaren. Ingår i familjen Hydrangeaceae. Jag blev inspirerad av alla schersminarter under en promenad i Göteborgs botaniska. Enkla vackra blommor och god doft
 • Lilium distichum, lopophorum, taliense – den som lever får se tänker jag

När det står sp. efter ett släktnamn betyder det att man känner till släktet men inte kan bestämma vilken art.

Philadelphus lemoinei-grp 'Mont Blanc'

Den enda schersmin jag odlar idag är en hybrid – Philadelphus Lemoine-gruppen ’Mont Blanc’

Arisaema peninsulae
Meconopsis 'Lingholm Frtl Blue Grp'Frösådd Arisaema peninsula och Meconopsis ’Lyngholm’ Frt Blue Group. Arisaemor gror snällt och snabbt i värme. Den här arten har nu stått utplanterad utan att tas in under vintern i 2 år. 

Lyckas vs inte lyckas

Det kan bero på många saker och mycket tankar finns under kategorin FÖRÖKNING OCH ODLING. Men en sak som jag aldrig kan påverka är om det är riktiga grobara frön, skenfrön eller bara obefruktade fröämnen. Jag har fått lära mig att släkten och arter inom asterfamiljen, Asteraceae, behöver långa, varma somrar för att sätta frö. Det betyder att frösådder med frön från Skandinavien, åtminstone, sällan gror. Det kan ju vara deprimerande att så och så utan att lyckas och tro att det är man själv som gör fel. Cremanthodium ingår i asterfamiljen och det är inget konstigt med omatade frön har jag förstått så jag prövar igen…

 

21 Kommentarer

 1. lisbeth den 14 januari, 2017 kl 15:09

  Spændende med såning – især rhododendron – håber du får held med det, jeg gør ikke ret meget i det med at så, jeg er ikke så glad for at prikle, det tager for meget af min tid i haven.
  Hilsen Lisbeth

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 17:28

   Trots att de är så små så är de tacksamma att prickla. MEn annars håller jag med – det är väldigt tråkigt.

   Carina

 2. Gunilla Teckenberg den 14 januari, 2017 kl 15:52

  ..och jag kommer att följa dina förehavanden med frösådder, speciellt Rhododendron är så spännande. Vem vet, kanske blir jag riktigt pysslig med åren…

  Kram!

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 17:27

   Har två frösådder som har grott sen tidigare. Den ena är eldazalea och den andra gissningsvis Rh catawbiense eller maximum. Kom på att jag kunde bryta av en fröställning och hoppas att det fanns något kvar när jag var i USA i våras. De är redan omskolade och står under ljus i pannrummet.

   Pysslig – mmm det har jag inte sett mig som men det är klart, pyssel är det 🙂

   KRam, Carina

 3. Laila den 14 januari, 2017 kl 15:53

  Har också funderat på det där med sterilisering av krukor. Kanske ska man ha lite klorin i näst sista sköljvattnet i alla fall?
  Ska pröva att göra som du med några sorter som vill börja med mörkt och kallt, så i vermiculit. Men först ska jag läsa mer om det här hos dig. Tack för tipset!
  Fortsatt skön helg önskar jag dig!/Laila

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 17:23

   Bakteriedödande är det helt klart och du behöver mycket växter så varför inte..

   Tror jag ska testa det för fröer som jag inte vet var jag kan få tag i igen.

   Carina

 4. Helene; Trädgård i Torslanda den 14 januari, 2017 kl 16:12

  Du kör ju i stor skala och hanterar många raringar som man inte vill chansa med men jag har aldrig sterliserat krukor. Ibland har jag diskat dem men oftast inte. Däremot är de ju helt torra och inga större växtrester eller mossa eller blöt jord i dem. Har så vitt jag vet inte förlorat några sådder pga mögel eller annat som kan härledas till smutsiga krukor. Ska bli spännande att följa sin sådder.
  //Helene

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 17:21

   Det kan ju vara så mycket som går fel och det behöver inte vara just svampsjukdomar tänker jag. Känsligast är nog varmgroende frön för där trivs nog svampar bäst.

   Jag har ofta gjort som du och inte ens diskat. Men i år har jag några fröer som jag inte vet var jag kan få tag i igen, så jag får nog jobba lite extra 🙂

   Carina

 5. Linda den 14 januari, 2017 kl 16:39

  Så duktig du är! Får en känsla av att jag borde gå i skola hos dig. Jag sådde massor av perenner mitt första år som odlare. Det gick inget vidare. Blev alldeles bedårad av Impectas katalog. Nu är jag något kunnigare, om än långt långt ifrån fullärd, men har ändå inte riktigt vågat mig på så många perenner efter det där stora fiaskot. Kanske ska försöka mig på sådana sådder på nytt …

  Ett fröbibliotek är en låda med fröpåsar med ett mindre antal fröer i varje. Min tanke är att låntagarna får låna tre påsar var. Förhoppningen är att de till hösten ska ha fått eget frö som de kan lämna tillbaka till bussens fröbibliotek. Det är dock inget måste. Hur som helst så ska det bli väldigt spännande!

  Solsken
  Linda

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 17:19

   Känner igen det.. Fast jag sådde fröer från trädgårdsamatörerna. Det gick verkligen sådär. Och sen kroknade jag i många år 😉 Fullärd det blir vi nog aldrig tänker jag.

   Va spännande det lät med fröbibliotek.

   Kram, Carina

  • Linda den 15 januari, 2017 kl 14:05

   Nej, granen bor i vardagsrummet, fyra meter rakt framför kaminen – det är ett under att den mår så bra med tanke på hur mycket vi eldar. Den skulle säkert må ännu bättre i vinterträdgården, även om det blir väl varmt där ute också fina dagar som i dag. Just nu 38 grader 😉

   Ha det fint!
   Linda

 6. Lotta L den 14 januari, 2017 kl 20:26

  Så roligt att läsa! Ska bli kul att få följa dina sådder ! Kram

  • Carina den 14 januari, 2017 kl 20:52

   Kan bara hålla med, jag ser fram emot våren 🙂

   Kram

 7. martaronyai den 15 januari, 2017 kl 09:59

  Dina kunskaper och ambitioner om frösådd verkar inte ha några gränser!
  Jag har också reagerat på att det inte går att komma över jord på vinterhalvåret. Brukar skaffa några extra påsar på hösten men nu har jag bara en kvar. Säljer man fröer och sticklingar i februari, vilket alla gör, borde det väl vara naturligt att man tillhandahåller odlingsmedium av olika slag och i så fall inte bara i 20 l påsar.
  Hälsar
  Marta

  • Carina den 15 januari, 2017 kl 15:59

   Åk till Ha llarnas trädgård om du har möjlighet, TAG har dessutom rabatt. Men öppettiderna är 6-15 vardagar – det är haken.

   Tack – men jag har byggt kunskapsbanken sen 1993 och något borde fastna på vägen tänker jag 🙂

   Kram, Carina

 8. Susie på Stjärnarve... den 15 januari, 2017 kl 10:02

  Spännande med alla dina olika sorter, ska bli kul att följa hur det går för dom – och dig!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 15 januari, 2017 kl 16:01

   Ja det ska bli spännande och kul.

   Kram, Carina

 9. Susie på Stjärnarve... den 22 januari, 2018 kl 21:20

  Tänkte man skulle få några tips om odling av Camellia i växthus, så jag skrev om det på facebook – men hitintills har det bara kommit några få. Det är väl precis som allt annat, läsa om hur man ska göra och sen testa själv!
  KRAM
  Susie

  • Carina den 22 januari, 2018 kl 22:22

   Jag vet inte.. Men på sommaren står mina kamelior ute i ett halvskuggigt läge. Jag tar in dem i ett uppvärmt, ljust utrymme så sent som möjligt på året för övervintring.

   Ha det gott! Carina

 10. Anita den 23 januari, 2018 kl 10:04

  Himmelsblå Meconopsis, min dröm. Har provat flera gånger på olika platser i trädgården men, dom blommar en sommar och sedan är dom borta. Men som jag njutit av dom på trädgårdsresor. Minns speciellt en Irländsk trädgård där det fanns mängder. Jag ville inte åka därifrån 😉

  Kram Anita

  • Carina den 23 januari, 2018 kl 17:43

   Vad tråkigt! Meconopsis är en av de där som vill stå svalt i torvblandad jord. Så en våtbädd där de står upphöjt men där vattenmagasinet ger både svalka och lagom tillgång på fukt fungerar hos mig. Nu tror jag att de börjat fröså sig också 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.