Färg och form i planteringen

Färg och form i genomtänkt harmoni

Ordnat kaos eller bara kaos? Oavsett vad man föredrar, vilken typ man är så blir det vackrare med en genomtänkt kombination av färg och form tänker jag numera. Jag har tänkt på sanningshalten i uttrycket – för mycket och för lite skämmer allt. Och omedvetet har jag nog testat båda. Skön harmoni behöver faktiskt tänkas igenom har jag insett. Ingångsbilden är från stora perennrabatten på Hidcote Manor, där som jag såg och faktiskt gillade en polkagrisros. Och här kommer lite kring vad jag tagit till mig genom åren.

 

Form, ena delen av färg och form

Jag pendlade till USA i jobbet en period. Och en fördel var att böcker är otroligt mycket billigare där och utbudet oändligt mycket större. Så varje resa försökte jag hitta 1-2 nya böcker. Helst en kring anläggning och en om något växtslag jag gillade. I en av dem, designing with plants – ISBN nedan, pratar man om och lyfter fram blommornas, blomställningarnas former. Man kategoriserar formerna som: spira, knapp, boll, plym, flock, strålblommor, vävare. Spira förklarar säkert sig själv liksom vävare. Men exempel på knapp kan vara den söta Ranunculus amplexicaulis, alltså små blommor som upplevs som en knapp. Den kinesiska förgätmigejen som den sällskapar med kallas för flockblommig. Hela tanken är egentligen rätt logisk.

Ranunculus amplexicaulis

Ranunculus amplexicaulis och Brunnera ’King’s Ransom’. En knapp och en flock

Astilbe 'Sprite'

Rosa fluffiga plymer – Astilbe simplicifolia ’Sprite’

Såg med tiden att jag har en förkärlek för växter som har blomstänglar som spiror: iris, stormhattar, riddarsporrar med flera. Och det var rätt uppenbart att samplanterade så blev 1+1 = 0,5. Tycker om att verkligen SE mina växter, få dem att lyfta så 0,5 kändes inte ok. Jag började tänka mer aktivt kring hur jag skulle framhäva dem. Tyst inombords när jag vandrar runt och väljer så går tankarna som ett radband: knapp, vävare, spira, spira – nej backa och ta en flock. Galet – ja antagligen men det är inte så att jag slaviskt följer tankarna….

Färg – formens bundsförvant

Färg och färger i kombination är väl inte lika självklart. Det är mer tycke och smak tänker jag. Men jag tänker ofta utifrån färghjulet och vit-grå-svartskala när jag väljer. Men det är utifrån att färg och komplementfärger är en viktig del i fotandet också och delvis inpräntat i hjärnan. En källa som förklarar färg är moderskeppets: grundläggande färglära.  Komplementfärger lyfter varann och är på ett sätt varandras motsatser men skapar dynamik. Så vad är jag ute efter? Det varierar helt enkelt. Ibland något lugnt och behagligt, ibland är det en rejäl kick som behövs. Det jobbiga är när jag egentligen vill göra flera olika kombinationer men så mycket rabatter har jag inte. En tumregel jag läst någonstans är – en växt en plats.

Vita-grå-svarta pigment

Vit-grå-svart – då tänker jag på hur mycket vitt resp grått och svart färgen innehåller. Vårens pasteller är pasteller just för att de har mängder av vitt. Sommarens rosa nejlikor är ofta lite nedtonade med grå pigment. Sensommaren har långt mer mörka, om inte svarta så dämpande pigment. Testa och se – jag upplever att det inte fungerar att sätta ihop hur som helst… Men smaken – ja ni vet!

Vissa växter mår ögonen bäst av att se i lugn färgharmoni. En del andra gillar jag när de kompletterar. Exempel… jag har svårt för små grupper av narcisser som blandar gult, vitt, orange och rosa – massplantering förlåter det mesta och där är det vackert.

Tulipa 'Apricot Beauty'

En harmonisk kombination i mina ögon, kopparfärgat gräs och tulpanen ’Apricot Beauty’ 

färg och form - komplementfärger

Komplementfärgerna: gult, violett, starkt blå, varma och eldiga orange fungerar så fint på hösten

Färg och form - rätt och grönt

Rött och grönt är vackert men de klarröda får aldrig bli för många bland det röda. Då ser jag inte skogen för alla träd

Att alltid hålla ihop färg och form orkar jag inte. Det finns ännu fler tankar om bladformer eller att en växt en plats. Det ska ju vara lustfyllt också att skapa och plantera nytt.  Men att ha det lite i bakhuv’et hjälper till. Och att läsa en bok om färg och form en grå vinterdag är ju rätt upplyftande.

Några böcker kring färg och form jag gillar:

 • Designing with plants, Piet Oudolf with Noel Kingsbury – ISBN:780881 924374
 • FÄRG & design, Nori och Sandra Pope – ISBN: 789127 352414
 • Living Color, Paula Pruke – ISBN: 780847 824434

Andras tankar kring färg och form kan du läsa om hos ’Bland rosor och bladlöss’ på länken nedan.

Önskar dig en härlig helg! 
namnteckning_medium


blommig fredag

40 Kommentarer

 1. Gunilla den 29 januari, 2016 kl 09:16

  Vilket fint inlägg på temat.

  Önskar dig en riktigt trevlig helg

  • Carina den 29 januari, 2016 kl 11:10

   Tack Gunilla! Alltid lite utmananande vilken vinkling ska jag välja 🙂

 2. Lotta L den 29 januari, 2016 kl 11:27

  Tycker också mycket om inlägget och vilka bilder sen.. Otroligt fina sommarbilder .Har nu tulpanerna som skrivbordsunderlägg..

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:34

   Tack Lotta! Skrivbordsunderlägg – kul 🙂 Nu är jag ett steg närmre i varje fall… På måndag ska jag gå en heldagskurs i utskrift på papper. Har inte ens orkat försöka på egen hand. Så i helgen ska jag välja bilder. Vem vet vad nästa steg blir 🙂

   Kram, Carina

 3. My rented garden den 29 januari, 2016 kl 11:38

  ÅÅ vilka underbara kombos!!
  Jag önskar dig en underbar helg!!

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:32

   Tack! Kul om du hittar något inspirerande 🙂

 4. Britt den 29 januari, 2016 kl 12:14

  Mycket fint och väldigt fint fotograferat. / Britt

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:31

   Tack Britt! Nu börjar jag sakta känna mig nöjd med bilder. Oftare och oftare sitter exponering och komposition som jag tänkt mig från början. Men det är ett evigt nötande 🙂

 5. Marika den 29 januari, 2016 kl 12:22

  Vackert med fina färger och former.

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:30

   Tack Marika!

 6. Gunsan den 29 januari, 2016 kl 12:56

  Bilden med gräset och de rosa Tulpanerna vann mitt hjärta.Så vackert.
  Trevlig helg.

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:30

   Tack! Roligt att du också gillar kombinationen 🙂

 7. Kristinas oas den 29 januari, 2016 kl 13:12

  Bra och lärorikt inlägg, det där med olika typer av växter; spiror, knappar osv har jag (tyvärr) fått upp ögonen för först på senare tid. Har lite för många växter av en viss typ på mina håll i trädgården, och plötsligt förstår jag bättre varför vissa växter försvinner bland sina grannar. Flyttar om en del inom samma rabatt och en del får flytta längre bort i trädgården.
  Kombon med gräs och tupan var klockren, så fin!
  Önskar dig en fin helg!
  Kram Kristina

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:29

   Tack Kristina! Det är det som läsningen gett mig, förståelse varför jag inte gillat vissa kombinationer eller rabatter. Och även om anläggning är kul så tycker jag det är roligare att det blir hyfsat bra från början 🙂

   Kram, Carina

 8. Lotta den 29 januari, 2016 kl 16:32

  Så mycket vackert du bjuder på och många fina tips! De rosa tulpanerna skulle passa perfekt i vår ”Rosabandet rabatt” Trevlig helg! /Lotta

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:27

   Roligt att du tyckte om 🙂 De rosa tulpanerna är ljuvliga och klär många, många växter. Det finns en annan sort ’Menton’ som är snäppet mer aprikosrosa och tillsammans är de underbara. Har sen för mig att Menton blommar lite senare och förlänger känslan.

   Kram, Carina

 9. Anni den 29 januari, 2016 kl 16:47

  Superintressant! Jag måste helt klart läsa ditt inlägg en gång till, så kanske jag också får klarhet i varför jag gillar respektive inte gillar delar av mina rabatter!
  Trevlig helg!

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:25

   Aha.. när jag läser det du skriver så inser jag att det är så jag gjort… Hittat skälen till varför vissa saker INTE fungerat 🙂 Roligt att du gillade inlägget – tack!

   Carina

 10. Marit den 29 januari, 2016 kl 18:44

  Vakre farger og former du viser! Den rosa atilben er utrolig vakker. Den vil jeg lete etter 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:24

   De ingår i simplicifolia-gruppen. Alla har underbart mörkgrönt, blankt bladverk. Finns fler bland annat en vit. Hojta om du inte hittar så löser vi det.

   Kram

 11. Händigakvinnan den 29 januari, 2016 kl 19:53

  Tack för bra tips och tankar!
  Kram

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:23

   Varsågod, kul att du gillade 🙂

 12. Katarina/En grön sida den 30 januari, 2016 kl 08:11

  Vilket givande inlägg! Så intressant att läsa hur du tänker och vilka kartor som ”styr” dig i ditt trädgårdsskapande. Under läsningen funderar jag: Hur tänker o gör jag? Tänker jag alls? Hm… Går mycket på känsla, men ser att jag här kan lära mig ett och annat. Som inte får störa känslan, för den ”äger”. Reagerade på ”en växt en plats”. Va? Vad menas med det? I min pyttelilla trädgård, där förvisso olika planteringar kan upplevas som en helhet, även om det finns en del gångar däremellan, så återkommer en del växter på olika håll. Som i naturen, eller hur? Spännande inlägg, fick mig att tänka, ja, undra. Lägger en bokbeställning på bibblan… =o))
  kram
  Katarina

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 08:22

   Försöker dra mig till minnes var man pratade om en växt, en plats men misslyckas. Jag följer det inte heller för jag kan tycka att en växt kan binda ihop också. Om minnet fungerar rätt så var det mer på linjen – ha inte samma överallt för de växterna tappar man intresset för, då ser man inte det andra som är fint och vackert.

   Visst äger känslan!!! Alltid! De här färg- och formtankarna finns med som varsin del i en palett kring vad som påverkar. En annan del som är viktig – kan växten ens trivas på platsen. Det sista är nog viktigast 🙂 Jag läser böckerna och spar inspiration. Men gillar ju att göra sånt man inte ska…

   Kram, Carina

 13. Sanda Cottage den 30 januari, 2016 kl 09:36

  Nu hann jag inte läsa ditt inlägg ingående för man har ju fullt upp att hinna läsa Blooming Friday inläggen och måste hinna så lite frö oxå så jag skummade igenom och: Vad intressant! Ska läsa ordentligt senare 🙂
  Jag älskar tulpanerna tillsammans med gräset. Vilken matchning!

  Ha det gott!

  //Veronica

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 11:07

   Tack! Förstår precis vad du menar. Jag lägger mentala kom-ihåg-lappar och när jag behöver letar och läser jag.

   Lycka till med sådderna. Ska strax börja med paprika och chili. Kram, Carina

 14. Ulrika den 30 januari, 2016 kl 09:46

  Tänkvärt och bra att ha i bakhuvet när det ska planteras.
  Trevlig helg!

  • Carina den 30 januari, 2016 kl 11:08

   Roligt om det gav dig något! Tack 🙂

 15. Lotta den 30 januari, 2016 kl 11:19

  Oh vad spännande Carina! ? lycka till !

 16. Annas trädgård den 30 januari, 2016 kl 15:35

  Tack för ett mkt intressant och kunnigt inlägg, gillar hur du får teorin levande, kan se hur du går där och mumlar spira, vävare, knapp!

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 08:09

   Tack Anna – det var kul att höra. Teori är ibland ett nödvändigt ont 🙂 Carina

 17. Laila den 30 januari, 2016 kl 20:47

  Intressant inlägg, precis vad jag behöver just nu när jag planerar och fingerar för fullt! Ska lära mig den där ramsan!:-)
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 08:10

   Tack Laila! Såg just på din blogg att du redan har bra kläm på det där med färg och form 🙂

   Carina

 18. Den Lykkelige Hagen den 31 januari, 2016 kl 08:28

  Takk for et interessant innlegg! Jeg er enig med deg – et bed trenger ulike farger og former for å fungere. Rødt er den ”vanskelige” fargen og den har jeg nesten ikke. Det blir lett litt klovnete/sirkus med rødt i kombinasjon med andre farger, men samtidig er den et blikkfang med wow-effekt når man får det til. Det er bra at planter kan flyttes!

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 12:29

   Tack! Jag är helt enig med dig om rött. Men har sett hur berberisrött blir vansinnigt vackert med rosa och silvriga blad. Så det vill jag testa. Här har jag kånkat många växter genom åren och ibland krävs det många försök innan det blir rätt.

 19. Inger den 31 januari, 2016 kl 11:35

  Men så kul, intressant och lärorikt! Bra att ha i bakhuvudet även om jag mera går på känn och sedan får flytta växter som hamnat fel. En växt, en plats är nytt för mig, jag har många växter som återkommer på olika ställen i trädgården, inte minst pga självsådd.
  Kram

  • Carina den 31 januari, 2016 kl 12:31

   Tack Inger! Önskar att jag kom ihåg var de där orden kom ifrån och vad som var huvudtanken med dem. Men det handlade om att skapa miljöer som skiljde sig från varann. Jag är inte så noggrann med det här. Som du säger så kan en frösådd någon helt annanstans bli jättefin där.

   Kram, Carina

 20. Tittis Trädgård den 31 januari, 2016 kl 22:18

  Tack för ett intressant inlägg och för vackra bilder.
  Ha det gott!
  Titti

 21. Anita den 2 februari, 2016 kl 17:12

  Men vilket intressant inlägg. Knapp, vävare, spira … helt nytt för mig. Men det känns ju så logiskt när man börjar tänka efter. Inte undra på att vissa växter inte syns. Tack också för länken om grundläggande färglära. Har läst om det många gånger men repetition skadar aldrig …

  Kram Anita

 22. Trädgårdstid den 3 februari, 2016 kl 14:29

  Läser i kapp och fastnar helt i dina intressanta inlägg! Ska verkligen ta till mig tanken med spira, vävare, knapp, osv! Jag är INTE bra på planering, så jag behöver nog en enkel metod att hänga upp tankarna kring.
  Kram Elin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.