Helleborus thibetanus - tibetansk julros

På-spaning efter en vår som försvann

På-spaning jo jag spanar nästan varje dag. Inte minst eftersom det är många växter som jag flyttade förra säsongen som jag idag inte har en bild av var jag planterat. Till exempel har jag funderat på var jag satta mina kaukasiska hundtänder, E. caucasicum, men på-spaning i veckan, egentligen skyfflade jag jord på gångar så fick jag se ett litet bronsrött skott. De är alltså på väg och jag kan ladda in en ny minnesbild… Men jag ska nog avvakta den här säsongens blomning och flytta den eller rododendronen jag satt nästan över knölarna… Båda måste ju få en chans att visa upp sig.

Crocus etruscus 'Zwanenburg'
Crocus etruscus ’Zwanenburg’
Eranthis stellata
Eranthis stellata en raritet. Jag fick tag i vildinsamlade, färska frön från Kina och titta så fint de gror.

Det där var ett exempel. Växterna finns ju i databasen och de flesta är uppdaterade med sin nya växtplats men… ..några har jag missat eller varit för allmän kring. Den lilla Trillium nivale är en sådan och det trista är att den kan vara död eller så kan den ha bestämt sig för att ta en vilopaus en säsong eller två. Men fortfarande går jag runt och kikar, var var är du? Den är kanske bara lite försenad. Uppdatering – den var bara lite sen i starten och det kommer 2 stänglar ur jorden.

På-spaning Trillium nivale - snötreblad
Trillium nivale – snötreblad – den trivdes bra i förra rabatten och dubblerade sig från en säsong till en annan och den har accepterat flytten och skickar upp 2 stänglar i år också

Tibetansk julros när jag går på-spaning

Jag flyttade en planta jag köpt förra våren. Men jag satte också ut två frösådder, vildinsamlade frön från Kina. Trodde jag satte båda jämte köpeplantan och i vår har jag varit på-spaning. Trist de verkade ha dött… ..men häromdan fick jag se en grupp med små julrosblad. Det var den ena sådden och där är säkert 10 småplantor. Den andra sådden hittade jag kvar i kallbänken och där ser jag 3 små plantor. Lycka!! Nu kan jag hoppas på variation i blomningen så småningom. Redan nu ser jag på bladen att de kommer te sig olika.

På-spaning - Helleborus thibetanus - tibetansk julros
Helleborus thibetanus – tibetansk julros

Alldeles vanliga vårtecken

Egentligen är väl på-spaning något som jag gör året runt men med en alldeles speciell känsla nu. Är det någon älskad växt som inte gillade vintern? Hittills ser det bra ut. Jag var orolig för min Magnolia macrophyllum som knappt är härdig hos mig. Men grenspetsarna ser än så länge betydligt fräschare ut än förra våren. Den här magnolian har de i särklass största bladen i släktet och jag gillar ju stora blad. Men den ska blomma vackert och dofta om jag minns rätt.

På-spaning - Magnolia macrophylla - storbladig magnolia
Magnolia macrophylla – storbladig magnolia

Men självklart jag går runt och tittar bland lökväxterna som tittar upp på det som är på väg från gräsmatta till solbakat lökparti. Och det händer mycket även där. Fler och fler våririsar slår ut men också krokusar och det är så härligt att se de blomma i en stor variegerad matta. En del sorter verkar vara färre av men det är naturligt när jag grävde upp dem precis efter blomningen. Det är inte bra för några lökar överhuvudtaget! Punkt. Men mitt minne hade inte klarat att hålla isär sorterna annars.

Lökbädd
Lökbädd i ett torrt och soligt läge – främst Crocus biflorus ’Prins Claus’ och Iris reticulata ’Frozen Planet’ och till höger ’Palm Springs’ som börjar tackla av nu. Den slår ut bland de första
På-spaning - Torkan med vårlökar
På-spaning efter vårtecken – Crocus ’Romance’ och C. etruscus ’Zwanenburg’ och bakom skymtar irisen ’Pauline’
Iris reticulata 'Pauline'
Iris reticulata ’Pauline’

På-spaning betyder också att pilla

Jo för när jag blir osäker på om en växt kommer tillbaka eller ej börjar jag försiktigt rota i jorden. Och om det inte är ett skott på väg är det ju lugnt men sååå många gånger som jag istället brutit av… Det är ju dumt eller hur men tro att jag lär mig… Men den andra sidan är ju att jag ibland missar grodden och istället kan ta ett glädjeskutt..

Jag länkar till Trädgårdsfägring där jag tror att fler spanar efter vårtecken.

Önskar oss en fin avslutning på mars!

27 Kommentarer

 1. Marit den 25 mars, 2021 kl 21:11

  Så morsomt at du fikk så bra spiring på dine frø av Helleborus thibetanus! Da blir det spennende om du får variasjon på blomstene også. Mine er rosa med tydlige striper. Dine ser litt lysere ut i fargen. Heldige deg 🙂
  Flott løkblomstring hos deg.

  Klem, Marit

  • Carina den 26 mars, 2021 kl 08:14

   Ja det var väldigt roligt 🙂 Jag har några av de andra sådderna jag gjorde samtidigt av andra frön som behöver sås färska som inte grott. Hoppas de gör det i vår. Hur blommorna blir får jag nog vänta länge på, 4-5 år sådär men bladen på de små plantorna ser redan olika ut 🙂

   Kram, Carina

 2. Marie den 26 mars, 2021 kl 09:10

  Gang på gang synes jeg, at jeg oplever, at de livstegn, jeg går og venter på og nærmest har opgivet at se , dukker op ud af det lå, når jeg rydder op og pusler i haven.

  • Carina den 26 mars, 2021 kl 12:45

   Exakt – jag upplever detsamma och därför blir jag trött på mig själv när jag ändå inte låter bli att pilla. Men jag blir glad när de visar sig så småningom.

   Ha det gott! Carina

 3. Lisbeth den 26 mars, 2021 kl 10:11

  Ja det er spændende at gå rundt og se om det hele nu kommer igen, og om der snart er nyt i blomst.
  Jeg har netop opdaget den første storblomstrende rhodo viser farve, det var glædeligt.
  Kram

  • Carina den 26 mars, 2021 kl 12:46

   Låter spännande med dina rododendron. Det tror jag inte de gjort här ännu men jag har inte tittat på några dagar. Jag har haft fullt upp med att mala ner grenar.

   Kram, Carina

 4. Lillian den 26 mars, 2021 kl 21:34

  Jeg er litt misunnelig på alle dere som har bare hager, her er det fortsatt en god del snø. Så jeg må ta meg en kjøretur for å kikke etter vårtegnene jeg. Men når de først kommer her, så håper jeg de kommer i mangfold.

  • Carina den 27 mars, 2021 kl 09:25

   Det förstår jag – tror de flesta längtar efter vår och en ny odlingssäsong nu. Men tur du hittar dem om du kör en bit.

   Ha det gott! Carina

 5. Elna Slot den 26 mars, 2021 kl 22:43

  Det er altid spændende at se, hvad der kommer op af jorden om foråret. Det er ikke altid så let at kende på bladene, hvad det er. Jeg har flere gange prøvet at værne om et lille skud af en ukendt plante, for så senere at finde ud af, at det bare var irriterende ukrudt.
  Din tibetanske julerose er er vel nok yndig.

  Hilsen Elna

  • Carina den 27 mars, 2021 kl 09:27

   Haha… jo det känner jag igen ett litet okänt skott som sen visar sig vara ett ogräs… Men medan jag väntar så kan jag åtminstone hoppas. Jag rensade på ett ställe igår och råkade av misstag bryta av det enda skottet som fanns till en liten vildpion 🙁

   Den tibetanska julrosen är en läcker liten sak 🙂

   Ha det gott! Carina

 6. Lisbeths Haveblog den 26 mars, 2021 kl 22:49

  Samtidigt med glæden over at finde det, man leder efter, er der også noget dejligt ved at opdage noget, man havde glemt. Det er i det hele taget en dejlig tid, hvor man genser sine planter.
  Thibetanus er lækker, og det bliver spændende om du får fine variationer.
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 27 mars, 2021 kl 09:30

   Det är båda de sakerna som gör turerna i trädgården så spännande nu på vårkanten. Det ska bli spännande att följa de små plantorna. Nästa vår ska jag nog plantera isär dem – nu står dem kvar i klumpen från såkrukan. Men blomning tar säkert 5 år 🙂

   Ha det gott! Carina

 7. Villroses hage den 27 mars, 2021 kl 13:10

  Vi spaner og vi spaner… Oi, så mye fint som titter opp hos deg! For mye snødekke her ennå. Ser bare bittesmå skudd på steder som blir bare, og lurer på hva for noe fint jeg plantet der i fjor? Får nyte dine vakre bilder enn så lenge 🙂

  • Carina den 27 mars, 2021 kl 16:40

   Tack Irene!

   Vi gör ju det 🙂 Kan inte riktigt föreställa mig hur det skulle vara om det låg snö kvar nu men jag gissar att ni är vana. Men kanske är den där väntan väl så bra som resultatet…

   Ha det gott! Carina

 8. Marika den 28 mars, 2021 kl 10:26

  Hej Carina!
  Alldeles underbara vårbilder. Härliga crocus. Mina har bara slagit ut på framsidan av huset, väntar på lite fler på trädgårdssidan . Hittade en julros som jag inte hade något minne av att jag planterat, alltid kul. Din Tibetanska är helt fantastisk. Idag regnar det, men saknar lite värme. Det blev en fin trädgårdsdag igår.
  Ha det gott /Kram, Marika

  • Carina den 29 mars, 2021 kl 15:27

   Hej Marika!

   Spännande att hitta växter som man glömt bort – då blir åtminstone jag glatt överraskad. Den tibetanska är väldigt fin. Här har varit mulet och råkallt flera dagar och idag är det ett fint regndrissel hela tiden. Så jag ska ta och så mina tomater tänkte jag.

   Kram, Carina

 9. Ulrika den 28 mars, 2021 kl 13:53

  Hej Carina,

  Ja, det blir många kära återseenden och glada överraskningar så här på våren, även om jag inte bytt trädgård så hinner ju en hel del växter byta plats under året och det är inte alltid minnet minns rätt. Din tibetanska julros är ljuvlig och blommar tidigt, den ska jag hålla span på men gissar att den inte är så vanlig i butikerna.
  Mattor med vårlökar är något alldeles speciellt ändå! Och jag har precis insett m h a din bild att min köpta ’Pauline’ inte alls är det utan troligen ’Blue Note’.
  Kallt idag, huh!

  Kram Ulrika

  • Carina den 29 mars, 2021 kl 15:30

   Hej Ulrika!

   Visst blir det så 🙂 Jag tror jag köpte min från Lars Danielzon, Spezialplant. Har aldrig sett den i vanliga butiker men den skulle kunna dyka upp på någon växtmarknad inom tex STA. De är lite luriga våririsarna – vid en snabb glans rätt lika men vid närmare betraktelse med så olika detaljer. Jag hade Blue Note, jättefin, men den hade en för fuktig plats och försvann. Synd för den är väldigt vacker.

   Kram, Carina

 10. Lillianna den 28 mars, 2021 kl 16:43

  Hej!
  Ja vi är nog många som går med näsan i backen just nu. Vad roligt för dig att den tibetanska julrosen kom upp! Jag har haft en planta i flera år men den verkar inte riktigt trivas och blir mindre och mindre….I år har jag inte sett den alls men jag letar fortfarande (och lever på hoppet om att den bara är lite sömnig!).

  Trädgårdshälsningar
  Lillianna på Pinktownroses.wordpress.com

  • Carina den 29 mars, 2021 kl 15:32

   Hej Lillianna!

   Håller tummarna för att den dyker upp. Och då kanske du ska pröva en annan plats. Det tog flera år innan den började blomma och växa till sig men nu får den fler blad och en kraftigare blomställning. Jag har den väldränerat i ett torvparti och det verkar fungera bra.

   Ha det gott! Carina

 11. Ätliga trädgården den 28 mars, 2021 kl 22:26

  Härlig lökfest i backen! Man kan helt enkelt aldrig sätta för mycket blomlök. ’Pauline’ ska jag hålla utkik efter.
  Ha det så gott
  /Anette

  • Carina den 29 mars, 2021 kl 15:33

   Tack Anette!

   Det är helt underbart att gå ut och hitta en matta med lökar och om det är en solig dag – bara slå sig ner och lyssna till surret. För jag är inte ensam om att gilla dem. Det var ’skvätt’ en himla massa pollen i en av irisarna – ett bi som var lite slarvigt med att få med sig godsakerna 🙂

   Kram, Carina

 12. Anita den 29 mars, 2021 kl 16:33

  Här var det vår så det förslår. Jag blir glad av ditt inlägg, det ropar liksom våååår! Grattis till rariteten som gror så fint. Kan tänka mig att det kom ett litet lyckopirr i magen när du fick se dom. Håller tummarna för din Magnolia macrophyllum. Men det verkar ju som om den klarat sig, trots de kalla vinternätterna, kall blåst och soliga dagar. Inte bästa kombinationen. En sådan magnolia såg jag i en koloniträdgård i Stockholm för några år sedan. Magnifik med de jättestora bladen.
  Moln mest hela dagen här men just nu tittar en blek sol fram. Hoppas du får en fortsatt fin vecka och en fin påsk!

  Kram Anita

  • Carina den 29 mars, 2021 kl 18:49

   Ja det känns smått osannolikt – idag har det varit mulet och regn mest hela dan. Småskadd som går precis rätt igenom alla kläder. Men ok, fördelen är att jag fick sått tomater och fixat lite annat inomhus 🙂 Jo det känns lyckligt när rara små frön gror. Och både julrosen och vintergäcken har överlevt en vinter ute efter att de grodde förra våren så nu känns det som de har en chans här 🙂

   Och en härlig Påsk till er också! Kram, Carina

 13. Helena den 29 mars, 2021 kl 20:47

  Åh wow vilken spaning asså 😀 Den där tibetanska är ju ljuvlig & så frösådderna av Eranthis stellata uj uj vilken raritet KRAM från mig!

 14. Anni den 9 april, 2021 kl 23:27

  Det hade jag nog aldrig kunnat ana, att du inte hade full koll på var du planterat dina växter! jag har varit så otroligt slarvig och glömsk både vad gäller plantor, frösådder och plastpåsar med djupfryst mat att jag numera tvingar mig att antingen fotografera (plantor), skriva etikett (frösådd) eller skriva på påsen (frysvaror). Sedan gäller det att hitta var de där bilderna sparades ned …

  Inser att jag måste komplettera min lökäng med små iris i höst. Hade några plantor i östra rabatten, men de är helt försvunna. Bara att prova på nytt!

  • Carina den 10 april, 2021 kl 17:11

   Du har väl ganska magert hos dig? Eller minns jag fel… Oavsett är det magert och soligt så borde de trivas. Jag flyttade så mycket förra året att en del skyltar blev kvar och en del flyttar blev aldrig nedskrivna. Men så länge jag hittar dem nu så är det lugnt. Skriva på fryspåsar är överkurs tänker jag fortfarande.

   KRam, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.