hundtandslilja - Erythronium dens-canis ssp. niveum- hundtandslilja

Favorisering bland mina älskade lökväxter

Favorisering – ni vet att jag inte är bra på att peka ut favoriter. Men ’favoriter bland lökväxter’ är något jag kan klara. I veckan skrev jag om guldgula lysande lökväxter – du hittar de här. Och de är inte dem som dyker upp som första tanke när jag läser temat hos Trädgårdsfägring. Utan de som dyker upp är hundtandsliljorna, Erythronium. De var bland de första exotiska, dyra och innan ikända lökar och knölar jag planterade i min första trädgård tillsammans med Trillium. Och efter en första nervös vinter när jag väntade på 4 stycken olika, satte en knöl av varje, så tittade de här häftiga små blommorna upp. Och jag älskar dem än idag. Men… jag älskar dem inte när jag ska flytta dem eller när jag gräver ner något annat där de växer.

Favorisering - Erythronium revolutum seedling
Erythronium revolutum seedling – en frösådd för längesen av E revolutum ’Album’ men de vitblommande formerna förs numera till E. oregonum ’Applegate’. Och där stämmer utseendet bättre men den här frösådden är ändå speciell…
Påskgodis - Erythronium oregnoum - vit hundtandslilja
Erythronium oregnoum – vit hundtandslilja – visst är likheten där men den ovan är mycker mer intensivt färgad i centrum än den rena arten i bilden

I ärlighetens namn har jag två typer – de som delar sig som ogräs och de som mera behärskat och långsamt förmerar sig. Tänk om de kunde mötts på mitten nånstans i sin tillväxt…

Favorisering som bildar mattor

Vid det här laget har jag stora sjok av hundtansliljor. Särskilt vita sorter av E. dens-canis. De är köpta som ’Snowflake’, ssp. niveum och kanske någon mer. Men för något år sedan skickade jag in bilder till SRGCs forum och fick svar av Ian Young – de är i allt väsentligt ’bara’ vita varianter av E. dens-canis. Spelar det någon roll? Nej inte så länge jag bara odlar dem. Men när jag fotar och sätter namn och sen publicerar bilder till exempel här eller om jag delar med mig av knölar och de är namnsatta – ja då blir det fel. Bilder på nätet lever kvar, etiketter och namn i andra trädgårdar tenderar också att leva kvar. Så i fortsättningen ska jag blanda dem vilt och bara behålla ett fåtal som ’Snowflake’ – de är tydligt annorlunda oavsett vad jag köpt.

Favorisering - Erythronium dens-canis v. niveum - hundtandslilja
Erythronium dens-canis v. niveum – hundtandslilja – en grupp där jag bara kan ana hur många knölar som döljer sig under jord…
Favorisering - Erythronium californicum 'White Beauty'
Erythronium californicum ’White Beauty’ tillhör de sig inte delar sig så fort men har bildat en vacker grupp. Får se om den gillat det nya läget den fick i somras…

Rosa favoriter i min favorisering

Ja den cyclamenrosa, magenta eller vad fägen ska kallas, ’Purple King’ blir högre än de vita som ofta stannar på ca 10 cm, och knölarna är betydligt större. Den delar sig snabbt och en knöl brukar ha 5-10 småknölar runt sig. Då blir det fort många.

Favorisering - Erythronium dens-canis 'Purple King' - hundtandslilja
Erythronium dens-canis ’Purple King’ – hundtandslilja
Favorisering - Erythronium dens-canis 'Moerheimii'
Erythronium dens-canis ’Moerheimii’ – en selektion med som ska ha 8-12 kronblad även om den i bilden inte ser ut att ha det. Men den hade fler från början
Favorisering - Erythronium - hundtandslilja
Erythronium – hundtandslilja

Alla de här olika sorterna av E. dens-canis är lättodlade och inte alls så kinkiga som ibland anges. De finns numera oftare i handeln och är så värda att få en plats i vårrabatten som en efterföljare till snödroppar, krokus och vintergäck. Gladpiller!

Gula amerikaner finns i favoriseringen

Det finns ett par tre mättat gula i favorisering av hundtänder. Den nedan som i ett väldigt soligt läge haft gråaktigt gröna blad med stora mörkt rödbruna fläckar och överdragna med en slöja av silver..

Favorisering Erythronium - hundtandslilja
Erythronium – hundtandslilja

Vackra sjok i vårlunden

De här trivs i en mullrik jord med lägre pH och därför står de ofta bland mina rododendron och liknande i lunden. Ljust på våren med de växer och näring från multnande löv. Sen försvinner dem och ljuset nere vid marken blir mindre – då tar andra växter över. J

Jag är lite nervös den här våren för några av arterna jag flyttade i somras. Tänk om de ogillat sina nya lägen? En del av arterna från USAs västkust är kinkigare och kanske har de tyckt att dräneringen inte är tillräckligt bra… Det återstår att se om ca 2 månader.

Erythronium 'Pagoda'
Erythronium ’Pagoda’ är en oerhört tacksam, vanlig och lättodlad hybrid här blommar den tillsammans med blad från vitt löjtnanshjärta som sprider sig med frö hos mig.

Några i min favorisering

Tänkte stanna där fastän det finns fler vackra. De kanske kan få ett annat inlägg. För även om jag har mer än tillräckligt av bilder, bilder äter minne, så kommer jag säkert fota dem i vår i rena glädjen över att de kommit upp på nya växtplatser. Favoriter bland lökväxer – veckans tema hos Trädgårdsfägring du hittar länken i början.

Vårdagjämning i helgen!, det går så fort så fort men vårens viktigaste dag är ändå våffeldagen! Ha en fin vecka!

24 Kommentarer

 1. Marijke Verdonk den 19 mars, 2021 kl 18:27

  Good evening dear Carina,
  What a beauty you are sharing. I love the flowers and the foliage of the Erythronium. I wish I was your neighbor I would beg you to share some with me (fun). I can’t make a choice which one I prefer because they are all beautiful. I hope the new space you’ve created for them will be succesfull.
  Have a wonderful weekend ahead.
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 19 mars, 2021 kl 19:05

   You would be so welcome to both look, talk plants and get som bulbs. But on the other hand you live in the promised land for bulbs 🙂 I saw today that the first ones are surfacing 🙂

   Hugs from me!

 2. Anita den 19 mars, 2021 kl 18:53

  Jag vet inte vad jag ska säga … hundtandslilja är min absoluta favorit. Jag var en gång på en trädgårdsresa och besökte trädgården Greencombe och ägarinnan Miss Joan Loraine. Jag glömmer det aldrig och jag glömmer aldrig hundtandsliljorna som växte längs mossbelupna stigar. Det var en magisk morgon och jag har skrivit ett inlägg om det som jag tror du läst så jag tror du förstår hur jag känner. Ord är överflödiga, kan bara säga att jag blev så glad över ditt inlägg. Den gula hundtandsliljan har jag och även ’White Beauty’. Har prövat med rosa men dom har inte trivts hos mig. Men när de gula och vita kommer upp om våren … då drömmer jag mig åter tillbaka till Greencombe.
  Tack Carina och en riktigt fin helg till dig!

  Kram, Anita

  • Carina den 19 mars, 2021 kl 19:08

   Vi gick en sväng i Göteborgs botan förra helgen och längs ljuvliga mossomgivna stigar. Och det vore underbart att ha all den mossan och hundtänder som växer igenom en kort period på våren. Håller helt med dig – jag är fortfarande förtrollad av hundtänder trots att jag har många konstiga och ovanliga lökar och knölar 🙂

   Kram, Carina

 3. Marit den 19 mars, 2021 kl 19:11

  Åhhh, nå snakker vi om favoritter ja 🙂
  De er så vakre alle sammen! Spesielt de hvite og rosa er utrolig vakre, men det er vanskelig å plukke ut en favoritt blant de du viser. Når du viser den fargeskalaen er jeg helt solgt 🙂
  Jeg skal flytte noen av mine nå i vår. Er de vanskelige å flytte?

  Klem, Marit

  • Carina den 20 mars, 2021 kl 08:58

   Tack Marit!

   Nej det är inte svårt men vänta tills bladen är nervissnade. Jag kan strunta i det när det kommer till sorter som jag har många av så det gör inget om några försvinner. Men alla lökar mår bäst av att flyttas under sin vila. Men de, som snödroppar, får inte torka ut.

   Jag älskar allihop och de gulblommande är fantastiska bland gula nya blad i lunden och de vita löjtnanshjärtana som är på väg upp. De amerikanska arterna blommar ju senare och kommer därför samtidigt med många perenner.

   Kram, Carina

 4. Marika den 20 mars, 2021 kl 09:26

  Hej Carina!
  Så vackra de är. Förstår att de är favoriter. Har satt ett antal lökar, de blommade inte vid första försöket, och såg nästan ut som att de torkade bort. Har satt nya lökar och det kommer upp något grönt på det stället men det ser inte ut som hundtandslilja. Så förmodligen något annat. Den rosa har en härlig nyans.
  Ha en trevlig helg /Kram, Marika

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 07:40

   Hej Marika och tack!

   Javisst är de fina 🙂 Håller tummarna för att det är dina knölar som kommer upp. Hundtänder vill ha en närings- och mullrik jord som håller fukten. Det kan mycket väl vara som så att knölarna du fått fatt i varit för uttorkade. De mår inte bra av att ligga i en påse och torka som det oftast blir i handeln.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 5. Lisbeth den 20 mars, 2021 kl 09:40

  Ja hvem holder ikke af hundetandsliljer, det gør de fleste vist. Vi holder øje med, at de dukker op, så snart der er blomster tager vi billeder. Løvet er også fotogent.
  Kram Lisbeth

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 07:42

   För länge sen så var de oerhört exklusiva för mig. Jag såg de aldrig i den vanliga trädgårdshandeln utan mina första kom via Göteborgs botan. Nu finns de ofta i olika listor och hos handlare. Jag spar på bilderna nu och byter i så fall ut en äldre och i så fall sämre bild. Hårddiskar kostar en del 🙂

   Kram, Carina

 6. Ätliga trädgården den 20 mars, 2021 kl 10:47

  De är lättälskade! Den ena finare än den andra.
  Trevlig helg
  /Anette

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 07:43

   Ja eller hur 🙂 Tack detsamma! Kram, Carina

 7. Villroses hage den 20 mars, 2021 kl 18:14

  De er hysterisk vakre, og tåler et favorittstempel 🙂
  Jeg har kjøpt noen forskjellige gjennom årene. Bare de gule har spredt seg godt. Ellers dukker det opp én eller noen få (eller ingen!) av hver. Tør slett ikke å flytte dem, men det hender jo at spaden treffer en knoll…

  God helg!
  /Irene

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 07:45

   Visst gör dem 🙂

   Tror de är olika växtglada faktiskt och att de som sprider sig mest hos mig är olika dens-canis selektioner dock inte alla. Men det är ändå bra att lyfta knölen ibland och dela isär. Ofta sitter det ett helt kluster med små knölar runt och de behöver få egen mullrik jord.

   Tack detsamma! Carina

 8. Elna Slot den 20 mars, 2021 kl 20:47

  Jeg kan godt forstå, hundetandsliljen er en favorit, den er bedårende. Det er meget smukke billeder, du viser. Jeg er imponeret over alle de forskellige planter, du har i haven, og ikke mindst over din store viden om dem.

  Hilsen Elna

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 07:47

   Tack Elna!

   Det är en kombination av att ha köpt en hel del från Göteborgs botaniska genom åren. Dels har det varit frö och dels lökar och knölar. Sen blev jag en galen samlare så småningom 🙂 Kunskapen kommer som en positiv bieffekt tror jag.

   Ha det gott! Carina

 9. Ulrika den 21 mars, 2021 kl 08:22

  Hej Carina,

  Dina hundtandsliljor är riktigt fina och, som alltid, mycket matnyttig läsning till. Minns ett inslag på Gardeners World (med Keith Wiley) när jag ser dina bilder. Önskar jag kommit på knepet att odla dem, har en tuva ’White wings’ och gul hundtandslilja, men hade gärna haft fler men dels verkar de inte trivas inte hundra, dels är rådjuren på dem vilket drar ner glädjen. De lila sorterna får mig att vilja försöka.

  Ha en fin söndag. Kram Ulrika

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 18:35

   Tack Ulrika!

   De borde kunna trivas bra i din lund tänker jag. Jag tror tyvärr att ofta när man köper i butik så har knölarna torkat in och det är de väldigt känsliga för. Idag har kompostkvarnen gått varm hos mig.

   Kram, Carina

 10. Titti den 21 mars, 2021 kl 18:58

  Ljuvliga vårbilder….ja alltid lika kul och inspirerande att kika in till dig!
  Kram från Titti

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 19:43

   Tack snälla Titti!

   Hundtandsliljorna är tacksamma fotoobjekt.

   Kram, Carina

 11. Anni den 21 mars, 2021 kl 23:55

  Åh, så fina! Vilka bestånd du fått! Nu saknar jag min enda, den som gav en enda blomma varje år. Den som jag fick för mig att jag skulle flytta. Sedan har jag inte sett den.

  Nu ska jag sova. Kram och godnatt!

  (just det – fårskinnen var säkert hos oss 😉 )

  • Carina den 24 mars, 2021 kl 09:23

   Tack Anni!

   Aj då – trist att den försvann. Men visst har du lite magert och torrt eller minns jag fel? Hundtänder vill ha det mullrikt och fuktighetshållande.

   Kram, Carina

 12. Lisbeths Haveblog den 22 mars, 2021 kl 14:42

  Jeg kan godt forstå, det er en favorit. De er smukke i både blomst og blade, men forsvinder de ikke alle i løbet af sommeren? Jeg har så lidt plads, at jeg ikke har lyst til bare pletter 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 24 mars, 2021 kl 09:24

   Jo de försvinner men vissnar ner snabbt och eftersom de står bland andra växter som sen breder ut sig är det inget problem. Jag vill inte heller ha bara fläckar.

   Ha det gott! Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.