Leucojum vernum v. carpathicum - snöklocka

Läckerbitarna med vita nyanser just nu

Läckerbitarna – det är några som går utanför krokus och våriris. Jag älskar dem också men läckerbitarna är några i vitt som jag älskar. Viburnum tinus är väl tveksamt härdig sägs det fast jag har en bekant i rhododendronsällskapet som odlar sin ute sen ett par år. Nåväl den köpte jag i höstas för doftens skull och har varit lite besviken ett tag – ingen doft. Men när tillräckligt många blommor kommit igång så kom också honungsdoft eller en doft som starkt påminner om snödropparnas. Tack för det!

Viburnum tinus
Viburnum tinus – vintergrön och härlig buske men jag skaffade den för blommornas doft

Stor gullpudra känns som ett konstigt namn på en växt som tidigare kallades silverpudra. I år är jag dubbelglad för att jag dels fick tag i ett nytt exemplar från Holland dels för att den blommar redan i år med två rejäla blommor OCH för att inte rådjuren hittat den. Det sista är allra bäst – de gillar att kaläta denna annars. Däremot låter de den vanliga gullpudran vara ifred. Men växter som den här, blommor som de här är helt i min smak – små och diskreta men med fantastiska detaljer. Nu växer den lite upphöjt och är lättare att titta på.

Läckerbitarna - Chrysosplenium macrophyllum - stor gullpudra
Chrysosplenium macrophyllum – stor gullpudra – efter blomningen en vacker, mörkt grön bladrugge och det duger gott men blommorna…

En vanlig bland läckerbitarna

Snöklockan är inte ovanlig tvärtom men den här, L. vernum v. carpathicum, som jag fick när jag beställde den vanliga är inte lika vanlig. Jag undrade länge varför min hade gula fläckar när snöklockor brukar ha gröna. Så småningom insåg jag att jag fått fel. Oavsett är den väldigt fin och gör sig bra bakom en ridå av lite gammalt gräs. Länken går till en ’bulb log’ hos SRGC och pratar om hur varianten kan variera. Mina är alltid lika klargula. Vernal = av vår och tänk så många växter som har olika varianter av ’vernal’ i sitt namn.

Läckerbitarna - Leucojum vernum v. carpathicum - snöklocka
Leucojum vernum v. carpathicum – snöklocka
Läckerbitarna - Erica carnea 'Foxhollow' - vårljung
Erica carnea ’Foxhollow’ – vårljung – väldigt fin men många kanske mest förknippar ljung med höst

Fin nu men ljuvlig sen

Ja det är en Skimmia som heter ’Kew Green’ som jag köpte förra året. Fick den på våren så knopparna slog ut hos mig. Och vilken ljuvlig doft den har! Den är inte superhärdig – sägs det – men den har klarat den här vintern väldigt bra i ett utsatt läge med många minusgrader länge och trots att den var nyplanterad. Skimmior är vintergröna och knopparna sätts på hösten så de syns hela vintern.

Skimmia 'Kew Green'
Skimmia ’Kew Green’ våren 2020 när den började blomma och väldoften spred sig
Skimmia 'Kew Green'
Skimmia ’Kew Green’ i november 2020 såg den ut så här och faktum är att den är lika fin nu trots en rejäl vinter

Det var några…

..vackra som jag gillar nu – framförallt triggad av den stora gullpudran. Såg att Horsabäcks perenner har den i sitt sortiment och ev ska jag dit i vår. Kanske följer det då också med nån mer – det vore så vackert att täcka den lilla sluttningen där den står nu med flera. Du kan läsa fler trädgårdsbloggar hos Trädgårdsfägring.

Jag ska ta itu med sådderna av tomater och sommarblommor. Häromdagen sådde jag all kål och sallat för att ställa i växthuset. Där gror de i de låga temperaturerna och plantorna blir knubbiga och fina. Det finns vissa fördelar med regn och blåst trots allt – det blir även lite annat gjort än anläggning.

Undrar om april kommer bjuda på en stabil vår eller de vanliga väderväxlingarna i år?

13 Kommentarer

  1. Marit den 29 mars, 2021 kl 19:17

    Så mye fint du viser i dag! Hvite blomster er så fint. Jeg har prøvd skimmia her, men den overlevde ikke. De er så fine, og den ’Kew Green’ var lekker.
    Den Chrysosplenium macrophyllum var også utrolig flott. Den antar jeg ikke tåler så mye kulde? Det er vanskelig å sammenligne dine forhold og her 😉

    Klem, Marit

    • Carina den 30 mars, 2021 kl 19:31

      Tack Marit!

      Skimmia går nog inte nej men ev kan Chrysosplenium fungera om den står skyddat. Den anges som härdig till -15. Jag kan ju ha rejäla vintrar här också. I år har vi haft minusgrader i närmare 2 månader men jag har ingen mätare så jag har bara de officiella graderna men tror vi hade under -10 flera nätter på raken.

      Kram, Carina

  2. Marie den 30 mars, 2021 kl 09:56

    Chrysosplenium macrophyllum er en lækker plante, og det er dine sneklokker også. Vores hører til dem, som veksler mellem gule og limegrønne pletter i modsætning til dine.

    • Carina den 30 mars, 2021 kl 19:32

      Ja visst är den fin 🙂 Jag ska försöka hitta den vanliga för jag gillar de där kraftigt gröna fläckarna 🙂

      Ha det gott! Carina

  3. Marika den 30 mars, 2021 kl 10:08

    Hej Carina!
    Riktiga skönheter du visar och får man doften på köpet är det helt perfekt, eller vice versa . Den lilla snöklockan är så vacker, mitt första blogginlägg hade en bild på en ensam klosterklocka. Den finns inte kvar. Har försökt få in den i trädgården igen, får se om den är kvar. Skimmian ser spännande ut, och de övriga är riktiga läckerbitar med vackra blommor.
    Ha det gott /Kram Marika

    • Carina den 30 mars, 2021 kl 19:34

      Tack Marika!

      Mmm de är fina! Skimmian är köpt for kombinationen av doft och att den är vintergrön. Vi tänker sällan på att skimmia doftar när vi köper den för att vara en prydnad i höstkrukor. Men egentligen är det till våren när de börjar blomma som de är som finast. Synd att klosterliljan inte klarade sig – de vill nog ha en lite tyngre och fuktighetshållande jord har jag för mig.

      KRam, Carina

  4. Ulrika den 30 mars, 2021 kl 20:27

    Hej Carina,

    Blev förtjust i lagerolvonet men den är dåligt härdig verkar det som. Har du din i kruka eller klarar den sig ute?
    Stor gullpudra fick jag en gång av en trädgårdsvän men jag tog död på den snabbt. Charmig. Mycket som kommer igång nu och vi får hoppas att det inte blir något hemskt bakslag vädermässigt. Tycker mars bjudit på typiskt aprilväder så nu kan det väl vara nog.
    Har ägnat en härlig vårdag åt att sätta stängsel kring köksträdgården, ska bli skönt att kunna odla för familjen och inte för rådjuren…

    Kram Ulrika

  5. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 30 mars, 2021 kl 21:02

    Hej,så många skönheter du visar bilder på Gullpudran är verkligen så vacker med lite rosa i sig och den söta Snöklockan även den jättefin.Den här årstiden när allt är i sin linda så får man så mycket inspiration av alla vackra bilder på fina blommor som alla har i sina trädgårdar.Här har vi även fått vår när snön börjar tacka för sig även om det ligger en hel del kvar men man får ställa bort sparken och vandra efter snöfria vägar det är ett bra tecken att våren är här.Ha det gott/Margareta

  6. Anne den 31 mars, 2021 kl 18:25

    Hei Carina!
    Så mye fint du har med hvitt i seg. Her blomster bare klosterklokke og snøklokker. Håper på en stabil april med varme og sol.
    Ha det godt! Klem Anne

  7. Elna Slot den 31 mars, 2021 kl 22:37

    Det er en yndig buket i hvide nuancer, du præsenterer i dag. Især din Viburnum tinus med de hvide blomster med strejf af lyserødt er flot. Godt at duften ikke udeblev.

    Hilsen Elna

  8. Lisbeths Haveblog den 1 april, 2021 kl 13:29

    Det er virkelig lækkerier, du viser. Chrysosplenium macrophyllum er aldeles fin tæt på.
    Jeg havde levkøjer med med både gule og grønne pletter, men desværre forsvandt de begge, da jeg omplantede bedet med nye stauder. Det er især svært at få fat på den gule igen ser det ud til, men jeg forsøger.
    God påske.
    Mange hilsener Lisbeth

  9. Anni den 9 april, 2021 kl 23:37

    Jag kan direkt svara på din sista fråga. Aprilväder extra allt.
    Hade ingen aaaning om att Skimmian doftar, då blev den plötsligt väldigt intressant! har annars inte varit så förtjust alls i den.
    Gullpudra var ju ett udda namn. varför gick den från Silverpudra till Gullpudra, tro? Helt okänd för mig.

    Och just därför är det alltid så intressant att kika in hos dig, för du kan så otroligt mycket!

    • Carina den 10 april, 2021 kl 17:08

      Tack Anni – det var kul att höra!

      Ja så är det – aprilväder gör skäl för sig i år. Joooo – skimmian har en ljuvlig doft så sätt den i kruka, vattna så blommorna slår ut sen kan du och insekterna njuta 🙂 Det är därför jag har planterat Skimmia. Gick förbi ett stort exemplar i Göteborgs botan och blev helt hänförd. Ja namnsättningen i SKUD är besynnerlig milt sagt ibland. Men jag är glad att den etablerat sig och börjar skicka iväg utlöpare.

      Kram, Carina

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.