natur och trädgård i ord och bild

Har jag någon överraskning

Har jag någon överraskning
Page in english>

ingen överraskning i sikte här

Helleborus x hybr 'pink'Gick runt på lillevar’n häromdagen bara för att… Vädret var tråkigt och vinden isande kall. Kände ungefär – å hur kul var det här då? Är jag på det humöret är det svårt att bli överraskad överhuvudtaget. Kände att jag inte ens har någon överraskning att vänta på. Väl hemma landade en överraskning i synfältet. Ett par självsådda julrosor som jag lät stå kvar – det var ju så många att flytta ändå – var sådär lysande ljuvligt rosa. De bästa rosa, de bästa frösådderna – se där en överraskning.

Ett bra tips kring självsådder är annars att ta undan och sätta dem på ett eget ställe ganska tidigt. Förstår man inte genetik och botanisk variation annars så blir det uppenbart runt en julros efter några år. Somt kan bli fantastiskt vackert. Och somt kan bli fasligt tråkigt. De sista vill jag inte ha mitt i en vacker, älskad planta. De ankungarna växer heller aldrig upp till svanar.  Hos mig får de små självsådderna en rad eller två i grönsakslandet.

När jag rannsakade mig själv kom jag på en överraskning till! Jag har hållit mig till mitt löfte, det har inte såtts några perenner. Det har bara beställts måttliga 5 pioner, 0 hostor, inga lundväxter. Det kommer nog bli årets överraskning – löftet verkar hålla. Ett par avsteg, eller om man så vill snedsteg kommer jag kanske göra. Blir min USA resa av så blir det en lång irisbeställning. Ja! det är lagligt om man beställer i tid så att plantskolan kan ordna med sundhetscertifikat. Och jo man får faktiskt ta in även det som tax-free. Import av växter är annars väldigt dyrt. Dessutom skulle jag då hinna med att komma upp i Appalacherna, Blue Ridge Mts på sydöstra kusten i USA. Det skulle vara helt fantastiskt kul. Fast just nu är chanserna väldigt små 🙂

 

Helleborus x hybr 'Pink' Helleborus x hybr 'Pink'

Fler tolkningar av ’överraskning’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt härlig helg!  /Carina

blommig fredag33 thoughts on “Har jag någon överraskning”

  • Lycka till! Bra att kunna välja bland blommande exemplar 🙂 Just de här två ankungarna blev verkligen vackra svanar 🙂

 • Mycket fin färg på julrosen. En sådan är värd en hedersplats.
  Idag är vädret så där njutbart så man kan bli glad av till och med ogräs./ Britt.

  • Håller med! Jag tog mig ut till ett naturreservat och krälade runt bland blåsippor, njöt av solen och det vackra ljuset längs ån 🙂 /Carina

  • Visst är det härligt! Känns som de flesta hos mig blir mycket mörkt röda eller vita med prickar. Men de måste sätta massor av frön utan att jag märker det.

 • Vilken härlig färg dom har fått dina självsådda julrosplantor. Dom kan ju bli lite hur som helst, ibland jättefin och ibland lite bleka men då är det bara att ta bort. Ha en fin helg.Carita

  • Jag tackar å moder naturs vägar. Jag blev verkligen glad över resultatet så de här två får följa med i flytten. /Carina

  • Tack Gunilla! Det är en upplevelse – kul att möta kollegor ansikte mot ansikte. Det är väldigt sällan vi reser nuförtiden. Oftast är vi inte ens där över helgen men ibland så…

 • Vakker julerose! Den lovnaden om måtehold med plantebestillinger har jeg også nesten klart. Fikk lov å så stauder, da. Bare en liten, liten (eller to) bestilling…. 0 Hosta 0 Geranium, bare et par peoner og litt til.

  • Tycker nog att vi får utgå från hur det brukar vara och se det positivt… Det är långt färre än det brukar vara. Och att inte ta vara på pionsällskapets fina erbjudanden känns faktiskt helt igenom korkat 😉

 • Underbara foton med fina närperspektiv.
  Jag hann precis svara dig på dina frågor på din fotoblogg när du hittade igen mig på blogspot. Det blev ett ganska långt svar. 🙂 Ha en fin kväll Carina!

  • Jag såg det 🙂 Var lite lat men framförallt trött så jag tänkte att jag frågar hellre än ser om jag hittar mailen om dina inlägg och hur det nu blev i slutändan.

   Ha en fin söndag! Carina

 • Jag har inte riktigt fattat grejen med julrosor. Jag har ett antal men mest för att just ha!
  Inte ”gått igång”
  Och Oj vad de ynglar av sig 🙂

  Ha det gott!

  //Veronica

  • Haha.. du är rolig du… Ha bara för att ha – funkar ju bra det också 🙂 Jag blev nog biten en solid, men kall utflykt i sö Wales. Kom in på en specialplantskola där det stog välskötta blommande exemplar överallt. Eftersom dem dessutom var hybridisörer på plantskolan så var synen ljuvlig.

   Kram, Carina

 • Nydelig frøplante! Jeg hadde i fjor veldig mange som spurte av egne frø, og gleder meg veldig til at de en dag vil blomstre 🙂 Det kan bli en stor overtakelse!
  Så god du er til måtehold, det har jeg aldri klart ;))
  Spennende om du kommer deg til USA! Ja, import er dyrt, det vet jeg alt om. Her i Norge må vi ha sunnhetserfikat på alt, også fra Europa 🙁

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  • Tack Marit – jag får väl tacka moder natur. De två ska få flytta med mig 🙂 Kan tycka det är aningens konstigt hur vi i och med EU inträde över en natt kunde skrota sundhetscertifikat inom EU’s område. Känns inte seriöst… Har förstått att ni har det tufft på den måten 🙂 I Sverige la man på ytterligare någon avgift från jordbruksverket för ett eller ett par år sen. Bara sisådär 400-500 för jag vet inte vad.

   Kram, Carina

 • Härligt med dessa självsådder… Underbara färger och de visar såväl knoppar som blommor att kika på länge. Älskar dem, skulle gärna vilja ha fler, men mina verkar inte vilja fortplanta sig alls. Något speciellt som ska göras för att lyckas?
  Hoppas du kommer iväg på din resa, låter helt fantastiskt. Ja, och blir det inte i år, så blir det en annan gång…
  kram
  katarina

  • Tack Katarina! Just nu står hoppet till nästa år och vi ska väl fortsätta utbilda då också 🙂 Jag gör ingenting för att julrosorna ska fortplanta sig. Viktigast är nog tidiga pollinerare… Fröplantorna ’bara’ dyker upp och om jag tänker efter så gör dem det oavsett jordmån hos mig. Fast jag har inga riktigt tunga lerjordar 🙂

   Kram, Carina

 • Var det du som tipsade om min julros? Tack! Spara sådderna för sig låter klokt. Det får jag ta tag i när det slutat regna. Amerikanska irisar, eller irisar överhuvudtaget, verkar vara nästa grop jag ramlar i. De blir fler och fler för varje säsong:)

  • Jo det var jag 🙂 Letade runt på nätet och i en bok jag har för att se vad som var ena föräldern till en frösådd jag hittade i mammas rabatt. Nånstans har hon köpt en som åtminstone liknar din väldigt mycket. Blomman på frösådden är inte så vacker men det kom ett enormt och läckert blad förra sommaren. Iris är beroendeframkallande dem också 😉

 • Tack Ulrika! Det där tipset kommer sig av erfarenhet. Kan det hjälpa någon att inte begå samma misstag är jag bara glad 🙂

 • Det var en härlig överraskning! Så vacker den är. Jag hoppas på självsådder av julros men det verkar gå rätt trögt. Men vem vet, jag kanske också får en överraskning en vacker – eller regnig – dag …

  • Håller tummen för att du får en vacker överraskning. Det har tagit många år för de här två att börja blomma. Dagens regniga dag ska ägnas åt städning inne.

 • Rosa rosor är vackra rosa julrosor är nästan ännu vackrare … eller kanske vackra på ett annat sätt. Jag älskar julrosor. Det har jag gjort sedan jag sett enorma julrosplanteringar på mina trädgårdsresor. Själv har jag en gul julros som jag köpte en gång på Nordiska Trädgårdar. Den kommer troget upp varje år. USA låter härligt och Appalacherna låter fantastiskt! Tänk om det kunde bli av, vilket äventyr!

  Önskar dig en fortsatt fin måndag!

  Kram Anita

  • Tänk just de gula verkar hålla på sig – långt färre fröplantor runt dem. Kan hålla med om de rosa julrosorna.. Kan det vara att vi längtar så efter färg och blomning så här års? Tyvärr sköt vi på USA. Apalacherna ligger kvar men vet inte om det går att få irisar levererade senare i höst. Men möjligheten att träffa trevliga kollegor är ju densamma..

   Tack och tack detsamma! Kram, Carina

 • Gud, vilken bra idé att samla sina julrosor på samma ställe! Hittills har jag spritt ut dem, jag vet inte varför, eller ju, jag vet nog, pga platsbrist. Men nu har jag faktiskt chansen att börja på ny kula.
  En av mina frösädder har en blomma i år, de andra är små blad bara. Så det kommer att ta tid.
  Önskar dig en bra resa och att irisdrömmarna går i uppfyllelse!
  Kram
  Marta

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.