Har jag någon överraskning

Page in english>

ingen överraskning i sikte här

Helleborus x hybr 'pink'Gick runt på lillevar’n häromdagen bara för att… Vädret var tråkigt och vinden isande kall. Kände ungefär – å hur kul var det här då? Är jag på det humöret är det svårt att bli överraskad överhuvudtaget. Kände att jag inte ens har någon överraskning att vänta på. Väl hemma landade en överraskning i synfältet. Ett par självsådda julrosor som jag lät stå kvar – det var ju så många att flytta ändå – var sådär lysande ljuvligt rosa. De bästa rosa, de bästa frösådderna – se där en överraskning.

Ett bra tips kring självsådder är annars att ta undan och sätta dem på ett eget ställe ganska tidigt. Förstår man inte genetik och botanisk variation annars så blir det uppenbart runt en julros efter några år. Somt kan bli fantastiskt vackert. Och somt kan bli fasligt tråkigt. De sista vill jag inte ha mitt i en vacker, älskad planta. De ankungarna växer heller aldrig upp till svanar.  Hos mig får de små självsådderna en rad eller två i grönsakslandet.

När jag rannsakade mig själv kom jag på en överraskning till! Jag har hållit mig till mitt löfte, det har inte såtts några perenner. Det har bara beställts måttliga 5 pioner, 0 hostor, inga lundväxter. Det kommer nog bli årets överraskning – löftet verkar hålla. Ett par avsteg, eller om man så vill snedsteg kommer jag kanske göra. Blir min USA resa av så blir det en lång irisbeställning. Ja! det är lagligt om man beställer i tid så att plantskolan kan ordna med sundhetscertifikat. Och jo man får faktiskt ta in även det som tax-free. Import av växter är annars väldigt dyrt. Dessutom skulle jag då hinna med att komma upp i Appalacherna, Blue Ridge Mts på sydöstra kusten i USA. Det skulle vara helt fantastiskt kul. Fast just nu är chanserna väldigt små 🙂

 

Helleborus x hybr 'Pink' Helleborus x hybr 'Pink'

Fler tolkningar av ’överraskning’ hittar du hos Heléna med bloggen Bland Rosor och Bladlöss, klicka på bilden nedan.

Önskar dig en riktigt härlig helg!  /Carina

blommig fredag

33 Kommentarer

 1. Marika den 28 mars, 2015 kl 13:06

  Jag tycker dina små ankungar är fina. Skall köpa några till på mässan. Hoppas hitta några riktigt fina.
  Ha en trevlig helg!

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:28

   Lycka till! Bra att kunna välja bland blommande exemplar 🙂 Just de här två ankungarna blev verkligen vackra svanar 🙂

 2. Britt den 28 mars, 2015 kl 14:40

  Mycket fin färg på julrosen. En sådan är värd en hedersplats.
  Idag är vädret så där njutbart så man kan bli glad av till och med ogräs./ Britt.

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:29

   Håller med! Jag tog mig ut till ett naturreservat och krälade runt bland blåsippor, njöt av solen och det vackra ljuset längs ån 🙂 /Carina

 3. Charlotta den 28 mars, 2015 kl 14:43

  Julrosorna kan verkligen överraska med fina fröplantor. Hos mig blir jag förvånad varje år, att det blir så mycket fröplantor. 😉

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:30

   Visst är det härligt! Känns som de flesta hos mig blir mycket mörkt röda eller vita med prickar. Men de måste sätta massor av frön utan att jag märker det.

 4. Carita Nordén den 28 mars, 2015 kl 15:05

  Vilken härlig färg dom har fått dina självsådda julrosplantor. Dom kan ju bli lite hur som helst, ibland jättefin och ibland lite bleka men då är det bara att ta bort. Ha en fin helg.Carita

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:31

   Jag tackar å moder naturs vägar. Jag blev verkligen glad över resultatet så de här två får följa med i flytten. /Carina

 5. Gunilla den 28 mars, 2015 kl 15:55

  Vilken fin julros så läcker färg.
  Att göra en resa till USA det måste vara en riktig upplevelse.

  Trevlig Helg

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:32

   Tack Gunilla! Det är en upplevelse – kul att möta kollegor ansikte mot ansikte. Det är väldigt sällan vi reser nuförtiden. Oftast är vi inte ens där över helgen men ibland så…

 6. Ulrika den 28 mars, 2015 kl 19:04

  Bra tolkning! Hoppas du kommer iväg på din resa och tack för tipsen. Låter klokt att flytta självsådderna.
  Ha det gott!

 7. Villroses hage den 28 mars, 2015 kl 19:25

  Vakker julerose! Den lovnaden om måtehold med plantebestillinger har jeg også nesten klart. Fikk lov å så stauder, da. Bare en liten, liten (eller to) bestilling…. 0 Hosta 0 Geranium, bare et par peoner og litt til.

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:41

   Tycker nog att vi får utgå från hur det brukar vara och se det positivt… Det är långt färre än det brukar vara. Och att inte ta vara på pionsällskapets fina erbjudanden känns faktiskt helt igenom korkat 😉

 8. Rost och rädisor den 28 mars, 2015 kl 21:02

  Vilka trevliga små överraskningar. Jag gillar verkligen en delplantorsom poppar upp på oväntade ställen.
  Allt gott
  Anette

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:39

   Kan tänka att moder natur väljer väldigt vist när hon placerar en del frön 🙂

 9. Life by ScienceHelena den 28 mars, 2015 kl 21:33

  Underbara foton med fina närperspektiv.
  Jag hann precis svara dig på dina frågor på din fotoblogg när du hittade igen mig på blogspot. Det blev ett ganska långt svar. 🙂 Ha en fin kväll Carina!

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:38

   Jag såg det 🙂 Var lite lat men framförallt trött så jag tänkte att jag frågar hellre än ser om jag hittar mailen om dina inlägg och hur det nu blev i slutändan.

   Ha en fin söndag! Carina

 10. Sabelhagens olivlund den 28 mars, 2015 kl 21:55

  Jättesöt julros, mjuk och fin färg den har.
  Jag önskar jag kunde få några julrosbebisar i rabatten, men ännu har jag inte sett några.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:27

   Vad synd – det kanske vi kan fixa under våren 😉

   Kram, Carina

 11. Sanda Cottage den 28 mars, 2015 kl 22:24

  Jag har inte riktigt fattat grejen med julrosor. Jag har ett antal men mest för att just ha!
  Inte ”gått igång”
  Och Oj vad de ynglar av sig 🙂

  Ha det gott!

  //Veronica

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:26

   Haha.. du är rolig du… Ha bara för att ha – funkar ju bra det också 🙂 Jag blev nog biten en solid, men kall utflykt i sö Wales. Kom in på en specialplantskola där det stog välskötta blommande exemplar överallt. Eftersom dem dessutom var hybridisörer på plantskolan så var synen ljuvlig.

   Kram, Carina

 12. Marit den 28 mars, 2015 kl 22:27

  Nydelig frøplante! Jeg hadde i fjor veldig mange som spurte av egne frø, og gleder meg veldig til at de en dag vil blomstre 🙂 Det kan bli en stor overtakelse!
  Så god du er til måtehold, det har jeg aldri klart ;))
  Spennende om du kommer deg til USA! Ja, import er dyrt, det vet jeg alt om. Her i Norge må vi ha sunnhetserfikat på alt, også fra Europa 🙁

  Ha det godt!

  Klem, Marit

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:23

   Tack Marit – jag får väl tacka moder natur. De två ska få flytta med mig 🙂 Kan tycka det är aningens konstigt hur vi i och med EU inträde över en natt kunde skrota sundhetscertifikat inom EU’s område. Känns inte seriöst… Har förstått att ni har det tufft på den måten 🙂 I Sverige la man på ytterligare någon avgift från jordbruksverket för ett eller ett par år sen. Bara sisådär 400-500 för jag vet inte vad.

   Kram, Carina

 13. Katarina/En grön sida den 29 mars, 2015 kl 08:06

  Härligt med dessa självsådder… Underbara färger och de visar såväl knoppar som blommor att kika på länge. Älskar dem, skulle gärna vilja ha fler, men mina verkar inte vilja fortplanta sig alls. Något speciellt som ska göras för att lyckas?
  Hoppas du kommer iväg på din resa, låter helt fantastiskt. Ja, och blir det inte i år, så blir det en annan gång…
  kram
  katarina

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:20

   Tack Katarina! Just nu står hoppet till nästa år och vi ska väl fortsätta utbilda då också 🙂 Jag gör ingenting för att julrosorna ska fortplanta sig. Viktigast är nog tidiga pollinerare… Fröplantorna ’bara’ dyker upp och om jag tänker efter så gör dem det oavsett jordmån hos mig. Fast jag har inga riktigt tunga lerjordar 🙂

   Kram, Carina

 14. tant otteskrufv den 29 mars, 2015 kl 09:27

  Var det du som tipsade om min julros? Tack! Spara sådderna för sig låter klokt. Det får jag ta tag i när det slutat regna. Amerikanska irisar, eller irisar överhuvudtaget, verkar vara nästa grop jag ramlar i. De blir fler och fler för varje säsong:)

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:37

   Jo det var jag 🙂 Letade runt på nätet och i en bok jag har för att se vad som var ena föräldern till en frösådd jag hittade i mammas rabatt. Nånstans har hon köpt en som åtminstone liknar din väldigt mycket. Blomman på frösådden är inte så vacker men det kom ett enormt och läckert blad förra sommaren. Iris är beroendeframkallande dem också 😉

 15. Carina den 29 mars, 2015 kl 09:34

  Tack Ulrika! Det där tipset kommer sig av erfarenhet. Kan det hjälpa någon att inte begå samma misstag är jag bara glad 🙂

 16. Leena den 29 mars, 2015 kl 09:39

  Det var en härlig överraskning! Så vacker den är. Jag hoppas på självsådder av julros men det verkar gå rätt trögt. Men vem vet, jag kanske också får en överraskning en vacker – eller regnig – dag …

  • Carina den 29 mars, 2015 kl 09:44

   Håller tummen för att du får en vacker överraskning. Det har tagit många år för de här två att börja blomma. Dagens regniga dag ska ägnas åt städning inne.

 17. Anita den 30 mars, 2015 kl 14:51

  Rosa rosor är vackra rosa julrosor är nästan ännu vackrare … eller kanske vackra på ett annat sätt. Jag älskar julrosor. Det har jag gjort sedan jag sett enorma julrosplanteringar på mina trädgårdsresor. Själv har jag en gul julros som jag köpte en gång på Nordiska Trädgårdar. Den kommer troget upp varje år. USA låter härligt och Appalacherna låter fantastiskt! Tänk om det kunde bli av, vilket äventyr!

  Önskar dig en fortsatt fin måndag!

  Kram Anita

  • Carina den 30 mars, 2015 kl 20:54

   Tänk just de gula verkar hålla på sig – långt färre fröplantor runt dem. Kan hålla med om de rosa julrosorna.. Kan det vara att vi längtar så efter färg och blomning så här års? Tyvärr sköt vi på USA. Apalacherna ligger kvar men vet inte om det går att få irisar levererade senare i höst. Men möjligheten att träffa trevliga kollegor är ju densamma..

   Tack och tack detsamma! Kram, Carina

 18. martaronyai den 1 april, 2015 kl 05:40

  Gud, vilken bra idé att samla sina julrosor på samma ställe! Hittills har jag spritt ut dem, jag vet inte varför, eller ju, jag vet nog, pga platsbrist. Men nu har jag faktiskt chansen att börja på ny kula.
  En av mina frösädder har en blomma i år, de andra är små blad bara. Så det kommer att ta tid.
  Önskar dig en bra resa och att irisdrömmarna går i uppfyllelse!
  Kram
  Marta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.