Mörkröd

Charlotta, Charlottas trädgård, bjöd in att visa trädgårdsfärger och den här veckan är färgen mörkröd.

mörkröd Rosa 'That's Jazz'20141013_0036_Rosa-'That's-Jazz'..kärleksröd är min ros ’That’s Jazz’. Jag gick in på Zetas för några år sedan och sa ”jag vill ha en mörkt röd, doftande klängros där blommorna har formen som blomsteraffärens röda rosor”. Väntade på kommentaren det kan du inte få så vilken egenskap är viktigast…. Istället sa mannen ”gå rakt upp till vänster här och titta efter ’That’s Jazz’. Sen dess har de jazzat i min trädgård…
Har läst i nån bok kring färger och trädgårdsdesign att man ska vara lite försiktig med att blanda rött med rött med mera rött. Det kan lätt ge ett tungt intryck. Istället kan man utnyttja komplementfärgen, grönt, för att framhäva det röda. Så blev det hos mig helt enkelt för det finns inte obehindrat med plats och nånstans får man bestämma sig… Mörkröda blad är ju till exempel fantastiska med silver och rosa… Eller koppar och aprikos… Jag har en hel del växter med framförallt röda blad. Rent mörkröda blommor – njae inte så många. Däremot så har tydligen inte särskilt många fastnat på bild. Men några mörkröda, den rödaste av de alla är nog en kärleksört – Hylotelephium ’African Pearl’.

Aklejan ’Nora Barlow’ är riktigt mörkröd i färgen och väldigt konstant i färgen från frösådd. Så Nora stannar i trädgården.

Hylotelephium 'African Pearl'mörkröd - Aquilegia 'Nora Barlow'Ha det gott! /Carina

3 Kommentarer

 1. Anita den 15 november, 2013 kl 15:56

  Trodde redan jag hade kommenterat men det hade jag tydligen inte 🙂 Vilken vacker röd ros. Tittade genast efter den i Zetas katalog. Såg att den gick till zon 3, möjligen 4. Det brukar dessvärre inte fungera för klätterrosor hos mig. Jag köpte en Flammentanz istället fast den är ju inte alls så där djupt röd.

  Kram Anita

  • Carina den 15 november, 2013 kl 18:33

   Ja och den är nog lite kinkig. En har gått bort för mig men jag var å andra sidan inte snäll. Nu hoppas jag att de överlever flytten jag gjort i höst. Kram, Carina

 2. Charlotta den 15 november, 2013 kl 18:58

  Mörkt röda rosor, det är verkligen effektfullt. Klokt att inte vräka på med för mycket rött, det tror jag också. Samma med de röda bladen, de blir bäst som vackra utropstecken bland det gröna. Tack för att du delar med dig av minnen från din trädgård. Ha det gott!

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.