Miscanthus

Dammtussar eller solsken ett lätt val

Dammtussar har låg prio

Dammtussar – vad är väl lite damm på bänken när solen lyser ute? Hittade damm på bänken i badrummet. Men tänkte direkt – det tar jag en annan dag, en regnig eller en tråkig dag. Och tänk om det av nån anledning inte skulle bli en annan dag – då gäller det att ha lagt den här dan på nåt bättre än dammtussar!

Tittade ut på gräsen utanför fönstret som solen och vinden lekte med… ..japp, jag ska ha en lekdag. En dag för kamera och oömma kläder. Gräs, hassel från USA och krokus från Balkan och NV Turkiet fastnade. Jag hade utomhusbehov som bara blev större när jag kände hur otroligt skönt solen värmde. Varvade foto med att rensa kullen ovanför mammas och pappas hus. Kullen har delvis slyat till sig, delvis ligger det en del bråte efter en röjning elbolaget gjort. Att röja där är en skön och välbehövlig kontrast till jobbet som kräver mycket tankearbete. Har tänkt att det ska få bli mitt vinterarbete… Men pappa ska få ta fram motorsågen för där låg ett par knäckta granar också. Vi skojar ofta om vilken fantastisk trädgårdsmästare de fått tag i… ..och vilken artrikedom hon fört dit.

Vackert här och nu

Gräsen har många fina perioder… ..och  olika ’blomfärg’. Vissa börjar i mörkt rött, andra i silver  men efter ett par höstkulingar är nog silver en rätt så adekvat beskrivning på de flesta.

Snön - Miscanthus

 

Trollhassel, Hamamelis virginiana, blommar så oskyldigt gul här och nu. Fascinerande att jag kan ha växter från så många olika ställen i världen här hos mig i kalla nord…

 

 

Crocus pulchellus har stuckit upp knoppar en lång period lite strövis sådär. Och jag har tänkt – jaja, ni överlever ju inte så länge men då såg jag massor av knoppar. Tänker ibland på de där växtsamlarna som slet med att samla växter, lökar och fröer och som gjort det så lätt för oss, åtminstone jämförelsevis, att få tag i dem. Ofta bara ett par knapptryckningar bort. Många av dem finns kvar som en påminnelse i det vetenskapliga namnet; Lilium henryi och Lilium hansonii till exempel.

Crocus pulchellus

Crocus pulchellus

 

Här och nu ser jag att solen kommer göra mig sällskap idag. Då ska jag ge de nysatta pionerna och rosorna den där sista inbäddningen; liksom kallbänken för frösådderna. Nu har jag sått höstens sista fröer och kan lägga ett skyddande lager över och spänt vänta på vår!

Ha en skön dag därute!

carina2

9 Kommentarer

 1. Anita den 4 december, 2013 kl 10:31

  Vilket härligt inlägg! Visst ska man gå ut och njuta av solen, visst ska man ha en lekdag. Solen lyser ju ofta med sin frånvaro den här tiden på året men dammet finns ju kvar om man säger så 😉 Jag blir mer och mer fascinerad av gräs. Jag har gräs vid min pyttelilla damm och det är så fint i år. Jag älskar ljuset i din översta bild. Och krokus … fantastiskt att se dom nu!

  Lycka till med dagens inbäddning. Jag ska också ut och bädda in mina rosor och andra känsliga växter. Dom har nu hotat med riktig vinter … den kommer visst på fredag. Burrrr …

  Ha en bra dag!
  Kram Anita

  • Carina den 4 december, 2013 kl 10:50

   Tack detsamma! Gräs är fantastiska i all sin enkelhet.

   Ibland säger jag till barnen – ni får välja om ni ska ha en kock, städerska, trädgårdsmästare eller fastighetsförvaltare idag. Jag hinner inte allt själv så om jag målar får ni kocka och städa! Känns helt rimligt och uttryckt så så inserr de också att det funkar inte att göra allt alltid.

   Kram, Carina

 2. annamariaelle den 4 december, 2013 kl 12:00

  Haha, ja man kan hitta mycket i vrårna! Men utomhus är det ju hur vackert som helst hos dig! Växter som blommar! Hur exotiskt är inte det? Här lyser solen i alla fall man får vara glad för det!

  • Carina den 4 december, 2013 kl 19:40

   Tack ska du ha! Det är en fördel att bo nära Göteborgs botaniska – då slinker växter som jag egentligen inte vet vad de är eller klarar med. Somligt funkar bra.. ..annat mindre bra! 🙂

 3. Kristinas oas den 4 december, 2013 kl 12:05

  Det är inte städningen vi lär minnas som gamla, utan de där dagarna när vi prioriterade rätt och fick ny energi. Vilka fina krokusar du har, på bilden ser det nästan ut som om det sitter en liten, liten lampa inne i blomman… 🙂
  Kram Kristina

  • Carina den 4 december, 2013 kl 19:41

   Javisst gör det! Blev lite trött när jag kom dit på eftermiddagen och insåg att jag skulle fotat när jag kom vid lunch. Då var de utslagna. Men sen såg jag den där lilla lampan inuti…

   Kram, Carina

 4. Britt den 4 december, 2013 kl 13:59

  Det var ett bra val du gjorde.

  • Carina den 4 december, 2013 kl 19:42

   Haha… ..ja du så var det. Så himla skönt ute då.. ..och idag!

 5. Marit den 4 december, 2013 kl 16:51

  Ja, gjøre rent kan en gjøre en annen dag 🙂 Vakre bilder du viser!

  Ha en fin kveld

  Klem Marit

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.