Trädgårdsmys - Helleborus niger 'Jesko'

Novembervackert jag tar gärna rundan

Novembervackert – just nu i mitten av november finns det överraskande mycket att se på när jag går rundan. Rundan kan ta olika lång tid men om jag öppnar sinnet för detaljer finns det lika mycket fint som när jag spanar vårtecken. Och fortfarande håller vissa på att ta på sig höstkostymen – en Parrotia byter till höstfärger först nu.

Novembervackert - Parrotia persica - papegojbuske

Parrotia persica – papegojbuske – grön kakadua mest, den har aldrig brukat få några direkta höstfärger hos mig

En del av det som är novembervackert är rododendronknoppar – det är något löftesrikt att se en fantastisk knoppsättning inför våren 2021. Ibland är det svårt att avgöra blomknopp eller ’bara’ en tillväxtknopp men det gör det hela mer spännande. Och flera buskar kommer blomma för första gången hos mig…

Rhododendron hanceanum 'Canton Consul'

Rhododendron hanceanum ’Canton Consul’ – kommer blomma för första gången till våren…

Knoppsättning i novembervackert

Några som jag sett kommer blomma är…

 • hanceanum ’Canton Consul’ – alldeles översållad av knoppar
 • Yak-gruppen ’Grumpy’ – en låg sort med utbrett växtsätt. Den har jag väntat på i flera år
 • ’Scintillation’, som jag haft flera år, lär ha fantastiska blommor
 • ’Redwood’
Rhododendron 'Redwood'
Rhododendron ’Redwood’

Det är naturligtvis kul med alla blomning men lite extra spännande med dem jag aldrig sett på riktigt förut. Och bilder vet vi kan vara både felaktiga eller tokiga när det kommer till färg.

Vintergrönt och gult lyser upp

Det lyser om vissa gräs och barr nu och de bidrar inte bara med novembervackert utan vackert hela vintersäsongen. Vissa gräs lyser kanske som mest nu, ormbunkarna som är vintergröna och vintergröna träd och buskar. Och så blev jag glatt överraskad när jag traskade runt med kameran – julrosen ’Jesko’ blommar redan vackert trots flytt på sensommaren… Länken går till ett inlägg från januari 2020 när ’Jesko’ blommade ännu överdådigare. Men först några av gräsen och barren.

Carex oshimensis 'Evergold'

Carex oshimensis ’Evergold’
Novembervackert - Pinus contorta 'Chief Joseph'

Pinus contorta ’Chief Joseph’

Tallen Pinus contorta ’Chief Joseph’ skriker inte ut sin närvaro vår och sommar men så fram på höstkanten och in i vintern lyser den gult på långt håll. Likaså är det med några gräs några olika Carex, Acorus och Hakonechloa den sista övergår senare i höstfärger men behåller en vacker cognacston vintern igenom.

Ormbunkar

Några vintergröna ormbunkar – ja nu syns det vilka som kommer vara gröna och fina vintern igenom.

Acer griseum och Polystichum setiferum 'Herrenhausen'

Acer griseum och Polystichum setiferum ’Herrenhausen’ och nu börjar lönnen visa att den kommer flagna fint
Cheilanthes tomentosa - filtläppbräken

Cheilanthes tomentosa – filtläppbräken – andra exemplaret. Det förra odlade jag i kruka men den trivdes inte med min omvårdnad
Norra lunden - novembervackert

Vintergröna ormbunkar och en fin, kompakt Pieris – buskrosling – sorten heter ’Erik’ och har fantastiska nya skott i gulorange

Satsa på sånt som är vackert vintern igenom

Det är så värt att ha något att gå ut och titta på även om det är grått och trist och även om det bara blir på helgen när du kan passa på medan det är ljust. Åtminstone jag blir glad av att se former och grönt istället för en grön-beige trist gräsmatta. Knopparna hos rododendron är härliga att följa och som små underverk i sig själva – en del gröna, andra med röda inslag och en del med ett litet punkigt rufs i toppen…

Rhododendron 'Gartendirektor Rieger'

Rhododendron ’Gartendirektor Rieger’ – jag hoppas på en mild vår och fantastisk blomning. En tetraploid sort med stora blommor
Skimmia 'Kew Green'

Skimmia ’Kew Green’ har satt massor av knapp – jag är förvånad eftersom jag skaffade den i våras och hade små förväntningar om blomning redan nästa säsong. Den doftar helt fantastiskt

Det är roligare med vintergrönt

Jo det är roligare att gå ut och gå en runda när jag möts av grönt och knoppar som lovar fin blomning. Använde dagens solsken för en runda i skogen och det som lockar där nu är grönt… ..mossorna är aldrig så vackra som nu. Och även om jag inte lyckas etablera mossa lätt så kan jag plantera vintergrönt för att ha det novembervackert här hemma.

Snart advent…!

15 Kommentarer

 1. Lisbeth den 24 november, 2020 kl 16:18

  Jeg kan også bruge lang tid på en haverunde, hvis jeg fordyber mig. Især rhododendronknopper er fascinerende, vi er helt enige i det, der kan nydes i novemberhaven, jeg holder også meget af mine runder på denne årstid, men det er selvfølgelig hyggeligere i solskin 🙂
  Hilsen og ha´ det godt
  Lisbeth

  • Carina den 27 november, 2020 kl 09:10

   Ja solsken lyfter det mesta 🙂 Det är både spännande och löftesrikt att titta på rododendronknoppar – är det blomknopp eller kanske inte. Det är delvis samma med mina magnolior men där är det oftast lättare att se. Oavsett så tycker jag det är väldigt skönt att komma ut en stund oavsett väder.

   Tack detsamma! Carina

 2. Elna Slot den 24 november, 2020 kl 17:03

  Du har mange fine planter at glæde dig over på dine ture rundt i haven. November har også meget at byde på. Især beundrer jeg dine bregner.

  Hilsen Elna

  • Carina den 27 november, 2020 kl 09:12

   Tack Elna!

   Det har varit ett delvis medvetet val de sista åren – det ska vara spännande att gå ut och kika även sent på hösten och under vintern. Ormbunkarna är fantastiska och de är jag glad över.

   HA det gott! Carina

 3. Marie den 24 november, 2020 kl 17:18

  Du har masser af spændende ting at fordybe dig i på din haverundtur. Jeg ville dog ønske, at det ville regne noget mindre, for mange motiver drukner og bliver grå og døde at se på i regnvejr, mens solen ligesom finder smukke moiver alle mulige steder.

  • Carina den 27 november, 2020 kl 09:13

   Tack Marie!

   Jo det har regnat och det är inte bra fotoväder. Men jag har haft tur och fått några fina dagar med bra ljus och då har jag haft möjlighet att fota. Vi jobbar fortfarande hemma så det underlättar.

   Ha det gott! Carina

 4. Marit den 24 november, 2020 kl 20:50

  Det er virkelig novembervakkert hos deg! Hvite juleroser er så fine, men her trives de ikke 🙁
  Acer griseum står på min ønskeliste, for den er så fin!

  Klem, Marit

  • Carina den 27 november, 2020 kl 09:14

   Tack Marit!

   Hittade du inte en i samma serie som ’Jesko’? Den var jag övertygad om skulle må bra hos dig. Lönnen är fin min har växt långsamt men det är nog delvis för att rådjuren betat upptill och senare har sorkarna stört den undertill med sina gångar.

   Kram, Carina

 5. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 25 november, 2020 kl 13:25

  Så mycket fint du har i trädgården verkligen novembervackert, det behöver inte alltid blomma för växternas vackra blad är fint också det syns tydligt på dina fina bilder.Julrosor som blommar är ju så underbart.Ha det gott/Margareta

  • Carina den 27 november, 2020 kl 09:16

   Tack Maggan!

   Jag började nog omedvetet samla vintergröna växter. Jag gillade att gå ut även senhöst och vinter men tyckte det var ganska trist och lite att se på. Och det finns mycket att plantera som är fint resten av året också. Här på västkusten blir det väldigt grått och trist utan det gröna.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 26 november, 2020 kl 09:46

  Hej Carina!
  Får nog ta en tur ut i min trädgård och se om Julrosen slagit ut, såg några knoppar när jag bäddade in rabatterna i löv. Det är fint med vintergrönt, Har inte så mycket, men mahonian ser grön och fin ut året om. Det är fint med dina ormbunkar. Testade med en blodbräken, får se om den kommer att trivas. Vet inte om den är vintergrön. Får passa på att gå en sväng, nu tittar solen fram och det är riktigt fint.
  Ha en trevlig helg /Kram, Marika

  • Carina den 27 november, 2020 kl 09:19

   Hej Marika!

   Det finns fantastiskt fina Mahonia, tyvärr grävde jag bort en mahonia under en period när det bara var en trist grön växt… Tänk eller tur man blir klokare. Den vanliga H niger visar knappt knoppar hos mig medan Jesko blommar glatt. Blodbräken är en superläcker ormbunke – tyvärr inte vintergrön men här har de kvar de gröna bladen tills vinterstormar och längre frostperioder tar dem.

   Kram, Carina

 7. Anni den 26 november, 2020 kl 12:03

  Jomenvisst, det gäller ju att se det vackra även i november. Det kan du. Anar att det beror på att du planerat vad du planterat. Jag blir sugen att gå ut och spana knoppar här hos mig, men meteorologen påstod att det skulle bli sol idag så jag väntar ett tag till Allt blir ju roligare med sol, speciellt i november!
  Genom fönstret ser jag i alla fall att stjärnmagnolian har massor av knopp, den som blommat så dåligt de senaste åren. Blir det ingen frost vid fel tillfälle i vår så kanske den återfår något av sin forna prakt.
  Kram!

  • Carina den 27 november, 2020 kl 09:23

   Hoppas du fick solsken så småningom! Här var det sol när jag gick ut och sen blev det månsken och frost. Tittar på magnoliaknoppar här också och hoppas på en mild vår både för deras och rododendronas skull. Har flera magnolior som jag inte sett blomningen på – frosten har knäckt knopparna 2 eller 3 år på raken.

   Det var nog omedvetet först och sen medvetet som jag satte vintergrönt. Jag har alltid gillat att gå mina rundor men de var rätt trista en period under vintern. Så här blir det roligare och mer spännande – vad är grönt och vad kan kanske blomma… Min kornell ’Venus’ har blomknoppar ser jag 🙂

   Kram, Carina

 8. Anja C. Hill den 2 december, 2020 kl 07:05

  Kanske borde även jag göra ett vintergrönt inlägg. Jag har satsat mycket på en åretomträdgård. Men, just nu saknar jag min ständiga följeslagare i den milda graden att jag fixar nästan inte att gå ute. Känns så jobbigt att inte bli ”anfallen” bakom någon buske…Det kommer att ta sin lillla tid innan jag känner mig redo för trädgården…Dina fina bilder är desto bättre att titta på .
  Ha en fin advent.

  /Anja

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.