Barksplit - Magnolia 'Big Dude'

Barksplit ett elände som drabbar lignoser

Barksplit är ett fenomen som hos mig drabbar rhododendron och magnolior. Men först vad är en lignos? Lignoser är alla de växter vi odlar som är så kallat vedartade alltså träd och buskar. Dem använder fina kapillärer i de understa barklagren för att transportera vatten och näring till bladen men vintertid är den processen vilande.

Orsakerna kan vara flera

Orsakerna kan vara flera men hos mig märker jag att de skador som uppstått har kommit efter vårvintrar när vi haft dagar med höga temperaturer följda av nätter med frost. Träd och buskar som börjar sava tidigt är känsliga när saven stiger. När det blir minus på natten fryser saven som då vidgas och spränger barken. Det här kan ske under flera nätter där barken till slut inte orkar hålla emot och till en början syns knappt sprickan. Det första tecknet är ofta att enskilda grenar eller hela busken ser märkbart trött ut. Busken här under började se oförklarligt trött ut för ett par år sedan. Det hade varit ett par år innan med en väldigt varm period tidigt och därefter följde en period med rejält kalla nätter. Den står på åkern och jag har låtit den vara. Först hade jag inte tid att ta hand om den och sen ville jag se hur länge den skulle kunna klara sig. Ni ser att 90% av kronan är död.

Barksplit hos rhododendron
Barksplit hos rhododendron

Samma buske och närbild på stammen. Det är helt otroligt att någon endaste gren är grön. Det är den vänstra stammen som mår liiite bättre.

Barksplit - rhododendron

Olika känslighet hos olika träd och buskar

Det är känt att lignoser med tunn bark är känsligare – det känns naturligt. Men så finns det också olika arter och ett exempel är Magnolia acuminata som dessutom lämnat den genen vidare till olika hybrider. Vet jag om det när jag köper sätter jag gärna dem så att stammen nertill inte nås av solen på våren. Jag har rhododendron, Rh. ’Cassata’, som står i en skuggad, vindskyddad hörna som jag använder som barnkammare. Där växer många känsliga arter och flera står med mer sol. Trots det har ’Cassata’ nästan dött av barksplit men jag räddade en gren långt ner.

Barnkammaren
Barnkammaren

Så här ser barksplit ut

I mitten en kapad stam med innerved som lagts helt bar. Runtomrking ser du sprucken och lossnad bark. Beroende på hur mycket och var barken har spruckit så kan jag ganska ofta rädda busken eller trädet men ibland finns ingen bark eller mycket lite kvar och då kan växten inte överleva. Det beror på att det är i de undre lagren av barken som allt det busken/trädet behöver transporteras i form av sav.

barksplit - Rhododendron 'Cassata'
barksplit – Rhododendron ’Cassata’

Magnolia med barksplit som självläker

Den här magnolian har mängder av sprickor runt om stammen och på olika höjder. Jag var övertygad om att den skulle dö eftersom kronan är stor. Men i somras när jag tittade nära såg jag hur trädet börjat valla över alla skadorna under den trasiga barken. I år har den några knoppar. Jag har aldrig sett den blomma. Jag har förstått att magnolior kan göra så men jag har aldrig sett en rhododendron klara det.

Barksplit - Magnolia 'Big Dude'
Barksplit – Magnolia ’Big Dude’

Förebygga

Så vad gör jag för att skydda växterna. Jag kan binda tex säckväv, väv runt stammen som kan hjälpa till att utjämna temperaturen mellan dag och natt. Skadan uppstår när våren närmar sig och temperaturen stiger eller ibland av att solen värmer upp stammen nertill. Men jag har aldrig testat det eftersom buskarna helt enkelt är för många. Vet jag att en växt är extra känslig placerar jag den på platser i trädgården där temperaturen varierar mindre på våren.

Åtgärda

När skadan är skedd är det bra att skära ett rent snitt runt själva skadan så att all lös bark kan tas bort. Då blir det kvar ett rent snitt, naken ved och bark som sitter fast och då har sjukdomar svårare att få fäste. Använd absolut inte produkter som ympvax! Däremot har jag sett en annan metod som lär fungera och som jag vet att trädgårdsmästare i våra parker börjat använda på ringbarkade träd. Då har man tagit plastfilm, sån som vi täcker mat med tex och dragit den tätt, tätt runt sårytan, tejpat runt så det blir helt tätt och trädet ska börja läka. Att vi har galningar som springer runt och ringbarkar värdefulla träd är en annan historia…

Hos rhododendron brukar jag klippa ner busken om skadan är stor till under själva skadan. Oftast finns det någon gren lägre annars kan de eventuellt bryta helt på nytt.

En påverkan av väder och årstider men jag har skrivit om andra faktorer kring växthärdighet för något år sedan.

8 Kommentarer

  1. Lisbeth den 5 april, 2022 kl 22:32

    Det var et spændende indlæg. Jeg må ud og se efter mine rhododendron, måske er der nogle af dem, der har den skade. Jeg har et pyrus salicifolia/pilebladet pære, som har sådan en skade, mon det virker godt med film?
    Kram, Lisbeth

  2. Marit den 6 april, 2022 kl 07:42

    Ja, dette har jeg sett på busker og trær her også. Det ser ikke pent ut, og det er jo trist at det oppstår en sånn skade. Her er jeg nok ikke like utsatt for det, for her kommer som regel ikke våren så tidlig som hos deg.

    Klem, Marit

  3. Marika den 6 april, 2022 kl 18:52

    Hej Carina!
    Intressant att läsa om, har nog sett det på något träd. Hade ingen aning om hur det uppstod.
    Det med ringbarkade träd, är förskräckligt. Kan inte förstå vad det är för vandaler som gör så. Någon sågade ner magnoliaträd i en park hos oss, förra året. Man vill nästan gråta. Ingenting får vara ifred, så tråkigt.
    Ha det gott /Kram Marika

  4. Ätliga trädgården den 7 april, 2022 kl 12:33

    Intressant och lärorikt. I år känns det som det verkligen är fara och färde med tanke på den långa värmeperioden när en del ligniner började sava och sen dess har vi haft frost varje natt i ett par veckor här.
    Allt gott
    /Anette

  5. Lisbeths Haveblog den 7 april, 2022 kl 15:44

    Jeg har heldigvis kun få barksprængninger, men det er interessant at læse om, hvad man kan gøre. Det er jo en trist hændelse, hvis det er en gammel/sjælden plante, der går ud.
    Mange hilsener Lisbeth

  6. Elna Slot den 7 april, 2022 kl 23:02

    Det var på en gang både trist og interessant læsning. Jeg vidste ikke ret meget om emnet, så du gjorde mig klogere. Der lurer mange farer, men planterne er heldigvis hårdføre og kæmper for deres overlevelse.

    Hilsen Elna

  7. Titti den 10 april, 2022 kl 15:25

    Intressant! Du har alltid så tänkvärda och läsvärda inlägg…
    Vårkram från Titti

  8. Anni den 1 juni, 2022 kl 23:11

    Tack för ett väldigt bra inlägg. Så snart det ljusnar (och inte regnar igen) ska jag ut och spana på mina växter. Jag har ett Gul Richard som jag knappt kan förstå att det lever och levererar äpplen varje år, nästan helt utan bark. Nu har vi tagit ympar och satt på ett familjeträd, för att bevara arvet den dagen trädet övergår till att enbart vara klematisstöd.

Lämna en kommentar





This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.