Crocus angustifolius 'Bronze'

Jag-kommer-med-solsken till oss, och fler gula krokus förstås

Jag-kommer-med-solsken till dig – minns det som ett tema säkert i Blommig fredag för en evighet sedan. Och jo det är den där refrängraden som fastnat om än i förvanskad form och som poppat upp i flera dagar nu. Först triggad av solen som lyste så vackert och nu triggad av solens allmänna frånvaro. Vintern har verkligen varit på riktigt i år. För visst var väl februari 2020 en väldigt varm månad, eller var det mars eller kanske både och…? Jag minns inte sånt.

Men jag ska rätta ett påstående… ’Whitley Major’ är den äldsta luktpion man känner till och den kan härstamma från ca 1780. Och den står allra först i min rad historiska pioner så hur kunde jag glömma?

Jag-kommer-med-solsken - Crocus x stellaris 'Golden Yellow' - gullkrokus
En alldelels solgul krokus – Crocus x stellaris ’Golden Yellow’ – gullkrokus

Illuminating, yellow 13-0647

Årets färg tillsammans med en grå stabil bas. Måste jag välja föredrar jag grått men som här och nu – ja varför inte Illuminating – upplysande gult. Det är väl det som de gula vårlökarna gör allra bäst. Jag ser den här nyansen på många ställen nu. Nya mallar från creative live, envato och flera andra. De är snabba att haka på – livsnödvändigt för en bra och långsiktig affär.

Crocus chrysanthus 'Cream Beauty' - krokus
En favorit i blekgult – Crocus chrysanthus ’Cream Beauty’ – krokus

För er som aldrig…

..sätter in gult i trädgården så har jag en undran. Hur gör ni med krokus och vintergäck? Är det också tabu? Det är ingen ironi utan bara en tanke som slog mig efter att ha läst inlägg och kommentar på temat Aldrig… hos Trädgårdsfägring. Jag hade en period när utan att ha tänkt medvetet gula växter planterades bara inte, jag drogs inte till dem. Men… ..jag satte alla krokus jag kom över och köpte varje år de lökar som Vänföreningen till Göteborgs botaniska trädgård erbjöd. Och jag lovar – dem har aldrig sagt aldrig om gula krokus, orange tulpaner eller röda för den delen. Ett år, 2015, badade hela listan i en varm färgexplosion. Du ser ett litet axplock nedan

Jag-kommer-med-solsken - Tulipa fosteriana 'Orange Emperor'
En härlig tulpan – Tulipa fosteriana ’Orange Emperor’ – och Narcissus ’Sweetness’ var två av sorterna. Tulpaner ur fosteriana är tidiga och kommer tacksamt tillbaka
Jag-kommer-med-solsken - Tulipa aucheriana x hageri
En liten delikatess som fanns med i listan 2019 – Tulipa aucheriana x hageri
Tulipa praestans 'Bloemenlust'
Förutom den härliga apelsinskalsorangea tonen så har den variegerade blad, från 2011, Tulipa praestans ’Bloemenlust’
Tulipa praestans 'Moondance'
Ännu en från färgexplosionen 2015 – Tulipa praestans ’Moondance’
Apelsinskalsorange kejsarkrona - Fritillaria imperialis 'Early Dream'
Fritillaria ’Early Gold’ – en ljuvlig apelsinskalsorange sort men det finns många att välja bland

Det är skillnad på… när jag-kommer-med-solsken

Tänkte säga att det är skillnad på folk och folk, ett talesätt vi har i Sverige. Och det är kanske skillnad på gult och gult? Jag kan tänka mig ett stort badande hav av varma härliga toner när våren återvänder. Och jag har insett hur fantastiska sensommarens mättade gula kan vara. Så numera finns det gult säsongen runt. Och solnedgångarna som kan vara alldeles glödande nu på våren är ju en fin bakgrund till alla de här varma nyanserna. Till våren ska det komma en ny ormbunke Dryopteris wallichiana ’Jurassic Gold’ och den ska få komplettera Dryopteris erythrosorablodbräken. Jag kan nog tryggt säga att här finns ingen skillnad på färg och färg längre…

Hyacinthus 'City of Haarlem' - hyacint
Hyacinthus ’City of Haarlem’ – hyacint – de är utplanterade och kommer glesna i blomställningarna

På temat Jag-kommer-med-solsken

Jag skulle kunna göra en lång bildbombning med de här solskensfärgerna från min tidiga vårträdgård. Och till våren ska flera nya, gula tulpaner och narcisser blomma. Men jag ska ändå nämna 2 krokusar som jag inte har jättemånga av men som är bland de absoluta favoriterna

Crocus chrysanthus 'Advance'
Crocus chrysanthus ’Advance’ i en härlig smörgul ton och med den vackraste och lättaste överdragningen i lila på utsidan av kronbladen. Den var slut när jag skulle beställa fler i höstas
Crocus angustifolius 'Bronze'
En härligt gulorange grundton med purpurlila ränder på utsidan och den delar sigbra, jag satte 5 2017 och bilden är från 2019 – Crocus angustifolius ’Bronze’
Crocus angustifolius 'Bronze'
Äsch en till av samma – Crocus angustifolius ’Bronze’

Det har varit en ljuvlig dag ute idag. Har städat och plockat lite här och var. Så småningom kom solen fram och hon ska göra mig sällskap fler dar i veckan verkar det som. Så mer solsken till oss! Jag länkar till Trädgårdsfägring.

Önskar dig en fortsatt fin vecka!

24 Kommentarer

 1. Lisbeth den 15 mars, 2021 kl 18:48

  Ja gult kan man ikke undvære i haven, de gule crocus lyser så fint op nu. I høsten er det også fint med de gule farver.
  Jeg har selvfølgelig også gule roser og enkelt gule rhododendron.
  Kram, Lisbeth

  • Carina den 15 mars, 2021 kl 20:19

   I Sverige har vi en ramsa kring färger och där sägs – gult är fult 🙂 Jag föredrag nog egentligen mera citrongult än mättat senapsgult. Men här och nu är krokusarna härliga.

   Kram, Carina

 2. Ulrika den 15 mars, 2021 kl 19:21

  Svårt att föreställa sig våren utan gula blommor och likaså hösten. Gult finns ju i så många nyanser så det vore ju synd att bannlysa den i trädgården rakt av. Passar inte överallt men är superfin på andra ställen. Jag har precis samma problem med (varm-)rött som kan vara helfel eller helrätt beroende av plats/sällskap.
  Härliga bilder, vårligt glada!

  Kram, Ulrika

  • Carina den 15 mars, 2021 kl 20:21

   Ja eller hur 🙂 Sällskapet är viktigare än just en viss färg. Och visst är gult ett brett spektra. Våren är rätt illgul medan flera rododendron blommar i ljust gult kanske citrongult så det finns utrymme. Och min Parrotiopsis brukar få alldeles lysande gula blad på hösten och eftersom bladen är vaxartat blanka så lyser dem långa vägar.

   Kram, Carina

 3. Sabelhagens olivlund-Maria den 15 mars, 2021 kl 19:24

  Så underbart att kika in här och mötas av ett hav av sköna krokus och annat i underbara toner. Jag är extra förtjust i de svavelgula eller smörgula. Hyacinten var ju hur fin som helst.
  Stod och höll i aprikos hyacinter i en butik i helgen med satte tillbaka på hyllan igen…. varför undrar jag nu… 😉
  Frittillaria har jag aldrig haft, din är jättefin.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 15 mars, 2021 kl 20:23

   Jag kan ju inte ha hyacinter inne till jul tex så jag slösar i rabatten istället. Och ibland kan jag sätta i vas men då bara ha den inne nån stund. De blir glesare med tiden och då blir det inte samma allergipåslag. Tycker det är kul att kejsarkronorna som ju egentligen är gamla, och enligt vissa trista, växter har kommit i nya mjukare och väldigt vackra nyanser.

   Tack detsamma! Kram, Carina

  • Marit den 15 mars, 2021 kl 20:29

   Jeg har mye gult her enda jeg egentlig ikke er glad i gult i det hele tatt. Kjøpte en gang mange dagliljer fra en hage, og mange av de var selvsagt gule. Den Crocus ’Cream Beauty’ har jeg fra før, og den skal jeg kjøpe flere av. Den er jo som i navnet, nemlig kremgul. Da blir fargen ikke så sterk. Det er den skarpe gulfargen jeg ikke liker så godt. Den bregnen ’Jurassic Gold’ var veldig fin. Den kunne gjerne få bo her også , men den overlever neppe her antar jeg. Den lysegule hyacinten er også veldig fin. Så ingen regel uten unntak 😉

   Klem, Marit

   • Carina den 16 mars, 2021 kl 12:15

    Det tror jag nog den skulle vara den går i USDA zon 5 och kallas Alpine Fern i engelsktalande länder. Cream Beauty har väldigt starkt orange ståndare och det är nästan dem som tar över krokusen upplever jag. Jag tycker det är fint men om man inte gillar den färgskalan så…

    Kram, Carina

 4. Marie den 16 mars, 2021 kl 08:18

  Som jeg ser det, hører farven gul hos nogle planter uløseligt sammen med deres identitet, og hos andre planter er farven mere eller mindre ligegyldig. For mig tilhører f.eks. pæon mlokosevitchii og fritillaria raddeana den første kategori, og når det kommer til krokus, er det lige meget, om de er gule, blå eller hvide; men de er allesammen kønne, især når de åbner sig mod solen.

  • Carina den 16 mars, 2021 kl 12:18

   Det håller jag med om och krokusarna jag visade hör hemma i Chrysanthus-gruppen allihop tror jag. Så visst finns det långt fler färger. Men de är bland de allra första att blomma hos mig. För mig var det att den lilla refrängraden fastnade i min hjärna och därför blev det ett gult solskenstema 🙂

   Ha det gott! Carina

 5. Lisbeths Haveblog den 16 mars, 2021 kl 09:01

  Gul har også været ilde set her i Danmark i en del år, men det virker som om farven er på vej tilbage. Selv holder jeg af vist nok alle farver. Det kommer an på tid og sted.
  Gul kan jeg umuligt undvære i foråret, hvor farven lyser op efter en lang og farveløs vinter. Den er desuden nem at se på afstand og dermed inde fra huset, hvor jeg stadig opholder mig det meste af tiden. Dine gule crocus er smukke (Advance især). Farverne blå, rosa og hvid er ikke nær så gode at se på afstand.
  Gul = forår 🙂
  Mange hilsener Lisbeth

  • Carina den 16 mars, 2021 kl 12:20

   Så är det för mig också eftersom dels blommar vintergäcken tidigt och dels brukar de gula krokusarna slå ut först. Och eftersom de snabbt bildar ruggar så blir det stor effekt. Snökrokusen, C tommasinianus, är inte alls lika tidigt i blom.

   Ha det gott! Carina

 6. Marika den 16 mars, 2021 kl 09:59

  Hej Carina!
  Vilka vackra nyanser av gult i dina crocusar. Jag har inte många gula växter i trädgården, men de finns där. På våren får det gärna vara färgglatt, sen beror det mycket på vad man har för grannar till det gula. Hittade en fin ljusgul digitalis med små blommor och den passar så bra in. Den är inte skrikigt gul som tar över.
  Små gulsippor , och gula crocus, absolut. Dagliljan är nog den grannaste, men den passar bra där den står.
  Ha det gott /Marika

  • Carina den 16 mars, 2021 kl 12:23

   Hej Marika!

   Jag gillar dem – de gula krokusarna är alltid först ut att blomma hos mig. I övrigt vet jag inte om jag har många eller få gula. Jag vet att antalet rosa är jättestort men det beror på att jag har många pioner till exempel så inget jag strävat efter för att en färg är bättre än en annan. Det är ju planeringen, sällskapet som gör en färg mer eller mindre bra tänker jag 🙂

   Den gula dagliljan – H. liliasphodelus – är underbar den doftar ju dessutom så himla gott 🙂

   Kram, Carina

 7. Titti den 16 mars, 2021 kl 18:57

  Vilka härliga solgula blommor!! Jag gillar det gula i trädgården, speciellt på våren…en färg som verkligen sätter glädje på tillvaron 🙂
  Vårkram från Titti

  • Carina den 24 mars, 2021 kl 09:25

   Tack Titti!

   Det är samma här – jag älskar solgula fläckar på våren. Men är inte så förtjust i mixade krokusgrupper med olika färger. Så jag brukar försöka hålla isär dem.

   Kram från Carina

 8. Elna Slot den 16 mars, 2021 kl 22:39

  Det er en smuk billedserie, navnlig krokusserne er fine, de har en meget smuk farve. Jeg er generel ikke så meget til solskinsgule blomster, foretrækker i stedet sart lysegule eller gulgrønne blomster. Men ingen regel uden undtagelse. Fx når årets første erantis folder sig ud på en solbeskinnet januardag, synes jeg, de er noget af det smukkeste.

  Hilsen Elna

  • Carina den 24 mars, 2021 kl 09:27

   Tack Elna!

   Det är detsamma för mig men som du skriver är de där starka gula trevliga som tidiga vårblommare. Det är väl en längtan efter sol tänker jag 🙂

   Ha det gott! Carina

 9. Marijke Verdonk den 17 mars, 2021 kl 08:22

  Good morning dear Carina,
  What beautiful Crocusses are blooming in your garden. The golden color of the flowers are giving a warm feeling.
  Theire color is extra welcome after the dark wintertimes.
  Have a wonderful day
  Rosehugs Marijke

  • Carina den 24 mars, 2021 kl 09:28

   Thank you Marijke!

   Yes I think it’s the warmth in the colour that speaks to me in the early spring. It even substitutes the sun on a cloudy day.

   Springhugs from Carina

 10. IngmarieWe/Refugium den 21 mars, 2021 kl 16:52

  Många vackra foton. Jag är för de milda gula nyanserna och kan vara utan de maskrosgula. Hyacinten är ljuvligt vacker. Ha en bra vecka.

  • Carina den 21 mars, 2021 kl 18:37

   Det är lite samma här men just nu är jag mer accepterande. Annars är citrongult, limegult eller vad vi kallar det min favorit. Hyacinten är vacker med andra gula och vita men också ljuvlig med ljusblå pärlhyacinter.

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 21 mars, 2021 kl 23:53

  Erkänner mig skyldig. Jag gillar inte gult.
  Gör undantag för vintergäck, krokus, forsythia och påskliljor. Efterlängtade vårblommor.
  Och gullregn.
  Sedan vill jag ha min vit-rosa-röd-blå-lila färgskala. Harmonisk och lugnande.
  😀
  Kram !

 12. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 22 mars, 2021 kl 14:34

  Jag gillar gula blommor för jag tycker att de lyser upp där de står.Du visar så många fina bilder på vackra lökväxter och tulpanerna så vackra de är allesamman.Ha det gott/Margareta

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.