Luktpioner - Paeonia lactiflora 'Zhemchuznaya Rossup'

Midsommargrönska och nu är det frodigt

Midsommargrönska och midsommar – japp i år igen… Igår tog vi hämtmat och umgicks en stund över 3 generationer och då kom fenomenet den fasta midsommaraftonen upp. Min mamma sa att man flyttade den från den 24:e juni till första fredagen efter någonting. Flytten ja den skulle gjorts för 30 år sen… ..omöjligt sa jag. Jag kan inte komma ihåg nånsin att midsommarafton rullat runt bland veckodagarna. Det måste vara typ 60 år sen…. Näe då i min gröna ungdom säger 88-åringen… En snabb googling slog hål på två saker – midsommarafton låg fram till 1953 den 23:e juni och det är alltså 68 år sedan man ändrade. Och för en gångs skull fick jag rätt och det förtjänar att nämnas – det är väldigt sällan och jag får kämpa varje gång 🙂

Och nu till frodig grönska och blomning. Jag har skrivit ett inlägg om läckra strandirisar men det tar jag en annan dag för jag kom nämligen på – det är midsommar den här helgen. Och jag har fotat mer av midsommargrönska de sista veckorna. Först den läckra klematisen ’Guernsey Cream’ som blommar för första gången i år. Och kombinationen blev bra tänker jag.

Midsommargrönska - Clematis 'Guernsey Cream'
Clematis ’Guernsey Cream’
Midsommargrönska - Rhododendron 'Lady Anette de Trafford'
Rhododendron ’Lady Anette de Trafford’

..doftande midsommargrönska

Nu till midsommar blommar 3 som doftar underbart. Först ut pionen med det tungvrickande namnet ’Zhemchuznaya Rossup’ som jag plockade av häromdagen till en traditionell födelsedagsbukett. I år levererades den virtuellt precis som förra året. Men jag har den jämte mig och som den pionen doftar… ..ljuvligt av liljekonvalj och mer än alla de andra tillsammans i buketten. Och den har en lite annorlunda färgkombination som är väldigt fin.

Midsommargrönska - Paeonia 'Zhemchuznaya Rossup' - luktpion
Paeonia ’Zhemchuznaya Rossup’ – luktpion

I norra lunden står ett par rododendron som doftar ljuvligt nu. Jag kan, som jag gjorde härom kvällen, jobba och få en puff väldoft. Sen tar det en stund medan jag spanar runt bland det gröna innan jag kommer på… ..ahh det är du.

Rhododendron Viscosa-grp 'Pink and Sweet'
Rhododendron Viscosa-grp ’Pink and Sweet’

Jämte ’Pink and Sweet’ står ’Weston’s Innocence’ och den doftar också gott men kanske lite svagare. Oavsett så ska jag nog på sikt fördela om och en av buskarna får flytta. Vill ju sprida doften lite.

Rhododendron Viscosa-grp 'Weston's Innocence'
Rhododendron Viscosa-grp ’Weston’s Innocence’

Frodigt grönt

Jag har fortfarande inte vant mig vid grupper av frodiga ormbunkar. Utan jag förundras mest varje dag över hur fina de har blivit och hur fint det är med flera i grupp. Ett slags alternativ till strutbräken men utan den enorma spridningen. Inte så utan att jag tycker det är supervackert med stora sjok av strutbräken men inte ens min trädgård är tillräckligt stor för att släppa lös den…

Midsommargrönska - Athyrium niponicum 'Ocean's Fury'
Athyrium niponicum ’Ocean’s Fury’

Svärdsliljan var hårt äten av sorkarna men nu trivs ruggen i nederändan av trädgården där det rinner vatten i stort sett konstant.

Midsommar - Iris pseudachorus, svärdslilja
Midsommargrönska i gult – Iris pseudachorus, svärdslilja

Och till vänster lite högre upp växer en annan iris i mättat blått – svenska flaggan är hissad till midsommar.

Iris sibtosa 'Wave Encore'
Iris sibtosa ’Wave Encore’

Planteringsstopp och sommarvärme

Nu kommer jag mer eller mindre sluta plantera en period. Det växer helt enkelt sämre, även krukodlat, som jag sätter nu och fram till början – mitten av augusti nån gång. Så naturen säger – ta en paus!! Och självklart lyssnar jag. Jag har skrivit om midsommar förr och jag länkar till Trädgårdsfägring också som så många gånger förr.

Ha en riktigt skön midsommar!

14 Kommentarer

 1. Anita den 25 juni, 2021 kl 11:09

  Jaha, var det 1953 midsommarafton flyttades, då fick jag veta det. Har inte funderats så mycket på det ska jag erkänna 🙂 Men grattis till att du fick rätt 🙂

  Vackra bilder som vanligt från din trädgård. Och jag kan tala om att i azaleaslsuttningen blommar det vitt hos mig också nu … och som det doftar. Pionerna har börjat så smått men många har ännu bara knoppar vilket jag är glad åt då det regnar idag och ska så göra hela helgen.

  Önskar dig nu en riktigt fin midsommarhelg och lycka till med planteringsstoppet. Kan ana att det kommer att klia lite i fingrarna …

  Kram, Anita

  • Carina den 25 juni, 2021 kl 21:26

   Tack Anita!

   Visst är det härligt med doft i trädgården – det ger det vackra en extra dimension tänker jag. Jag kan erkänna jag visste knappt om att något annat än att midsommarafton är en fredag. Men jag är avundsjuk på ditt regn. Här är det sprickor i jordytan… Det kliar mest att tillbringa lata dagar på en klippa vid havet just nu så den gamla devicen att inte plantera mellan midsommar och augusti passar mig perfekt.

   Kram, Carina

 2. Marit den 25 juni, 2021 kl 13:24

  Ja, det er jo lenge siden 1953, og her i Norge feirer vi St. Hans på samme måten som dere gjorde før, altså på en vanlig ukedag hvis det faller seg sånn.
  Vakre rhododendron, iris og bregner hos deg. Kjøpestopp har jeg også innført, i hvertfall nesten. Jeg har så mye som står rundt i kasser i hagen og som venter på å bli plantet, så nå får det være nok i første omgang.

  Klem, Marit

  • Carina den 25 juni, 2021 kl 21:29

   Haha – köpstopp har jag inte, däremot planteringstopp. Växter som planteras nu och under juli, början av augusti växer helt enkelt inte så bra. Plantskolan jag besökte igår hade samma erfarenhet. Och förr, innan krudodlade växter, sa man att man skulle ha ett uppehåll mellan 15:e juni och 15:e augusti och jag upplever att det är ungefär detsamma nu.

   Så min strävan är alltid att ha så få krukor som möjligt efter 15:e juni. Det känns lugnast så.

   Kram, Carina

 3. Lisbeths haveblog den 26 juni, 2021 kl 19:24

  Tænk, jeg vidste ikke, at I fejrer midsommer på forskellige datoer. Vi fejrer jo Sankt Hans den 23. som i Norge. Så lærte jeg det.
  Det ser herligt grønt ud hos dig, med smukke og duftende blomster.
  Sommerpause er vist en god ting.
  Mange hilsner Lisbeth

  • Carina den 27 juni, 2021 kl 11:45

   Jo det är olika – å andra sidan så firar varken ni eller norrmännen midsommar som vi gör i Sverige. Det är en del som säger att midsommar är vår inofficiella nationaldag när alla går man ur huse… Och det är ju praktiskt med en fredag eftersom många dessutom reser till sitt firande.

   Sommarpaus är bra för växterna ja 🙂

   Ha det gott! Carina

 4. Marika den 26 juni, 2021 kl 21:22

  Hej Carina!
  Minns att pappa brukade nämna att midsommar inte var på den rätta dagen. Finland ändrade tydligen 1955.
  Din Pink and Sweet är verkligen söt. Jag inhandlade några växter idag, kanske inte skulle gjort det. Vad är skillnaden om jag planterar idag eller först efter halva augusti? Din pion är riktigt vacker, men namnet är helt omöjligt.
  Ha en fortsatt fin helg /Marika

  • Carina den 27 juni, 2021 kl 11:43

   Hej Marika!

   Det går visst att plantera nu också åtminstone krukat material. Men det här är en gammal grej jag läst om och det stämmer nog. Jag upplever att saker jag planterar i juli bara står och stampar det händer ingenting och att de sen är lite svårare att etablera. Men hela tanken med krukade plantor ska ju vara att du kan plantera när som. Men jag upplever att de kommer igång bättre och växer till när jag planterar senare i augusti.

   Tack detsamma! Carina

 5. Tante Rose den 27 juni, 2021 kl 11:29

  I Norge feirer vi midtsommer den 23. Da har skolene akkurat tatt sommerferie, så det gjør ikke noe om barna får være oppe litt lenge.

  For en fantastisk peon! Jeg er vant med silkepeoner som Sarah Bernhard, og dem syns jeg lukter som vaskemiddel. At det lukter linjekonvall høres mye bedre ut.

  Fortsatt god helg!

  • Carina den 27 juni, 2021 kl 11:40

   Tack – den är riktigt fin och bleknar snyggt. Upplever att flera av ’luktpionerna’ faktiskt luktar rätt trist och att det är några enstaka som har den där ljuvliga doften 🙂

   Jag glömde titta när jag ändå läste varför man bestämde sig för att låsa midsommarafton till en fredag.

   Tack detsamma! Carina

 6. Ulrika den 28 juni, 2021 kl 09:42

  Härlig grönska och klematisen i sällskap av ormbunken och trädstammarna var en vacker kombo. Gillar hostan framför ’Lady Anette…’, vet du vad den heter? Blomningen här flyttar så sakteliga ut i solen med pioner och rosor men än blommar enstaka växter i skuggpartierna. Själv söker jag mig in i skuggan så ofta det går och väntar på att de mer senblommande azaleorna ska slå ut.

  Kram, Ulrika

  • Carina den 3 juli, 2021 kl 19:55

   Tack Ulrika!

   Jodå alla har namn och just den heter ’Bridal Falls’ och blir stor med tiden. Jag tycker om de avlångt utdragna formen och de tydliga och djupa nerverna. Jag har köpt den hos Fransen hosta – Hostaparadise. Den är inte så maffig som den kunde varit nu. Den stog i en plantering där sorkar kalasade på hostorna och jag räddade dem i sista stund.

   Kram, Carina

 7. Anni den 22 juli, 2021 kl 00:22

  Guernsey Cream har jag också haft, den saknar jag nu. Tror den dog en torr sommar utan skötsel.
  Intressant om midsommar, det hade jag ingen aning om!

  • Carina den 25 juli, 2021 kl 11:47

   Då är vi två – jag hade bara en diffus bild av att nånstans hade man ändrat något… Å andra sidan hörde jag på radion, en dag i bilen, att man sen 1700-talet i ett par omgångar reducerat våra lediga dagar med flera hundra procent. Då hade vi tex 3:e och 4:e jul – tänk en julhelg över 5 dagar… Det vore något för alla numera själsligt utmattade anställda 🙂

   Jag har också förlorat ett par klematis i vinter. Guernsey var jag besviken på den blommade aldrig och växte illa. Men en flytt förra året gjorde den nöjdare och gladare så nu är vi sams igen.

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.