Midsommar - Geranium clarkei 'Kashmir White'

Midsommar och födelsedag är riktmärket

Midsommar och jag har tittat extra på åkern där jag odlat. Eftersom jag slutade rensa förra sommaren när sork… flyttat in och jag hade fullt upp med att flytta jord till en tänkt tomt så vajar gräsen höga i år. Och jag tänkte som flera gånger förr – vilt är vackert! En enstaka vallmo, en röd pion, blå iris – allihop blir sådär extra förföriskt vackra i en ’äng’ av gräs. Aklejorna känns extra spännande – kanske för jag idogt rensat bort ett antal år…

Midsommar - akljor i motljus
En enda sådd av en mörkt röd akleja utan sporrar har lämnat en mångfald av färger efter sig
Midsommar - vilt och vackert
Alltså gräs och ogräs är sköna i förening med odlat. Harört, Bupleurum är vacker med det mesta. Pionen är Harald Krupkes egna hybrid ’Christina’ marken är täckt av blommande vintersalla, maché
Vallmon en frösådd som har stadigare stjälkar
Det är allt vilt och vackert på åkern i år. Vallmon är sådd en sort av den vanliga enkla perenna men med stadigare stjälkar. Fröna köpte jag för längesen från Göteborgs botan

Men midsommar innebär också födelsedag och pionbukett. Det är en lång tradition nu. Nu ska hon lämna 20-ish och gå in i nästa fas. Jag pratade om digital bukett, hon bor i Norge och ni som följer med i media förstår varför den behöver vara digital,. Men hon sa – har du hört talas om blombud? Förlåt norska läsare men jag är avundsjuk på danskarna som kan få snittblommor till halva priset mot Sverige och snål när det kommer till att köpa blommor i Norge där de kostar dubbelt mot här. Varför är det så? Men jag kom på en lösning och en kompis ska fixa en överraskning till henne i morron när de har kalas. Men jag upplevde att det var väldigt trist igår eftersom jag vet att hon hade velat komma hem och fira med familjen.

Midsommar och traditionell pionbukett
En för oss traditionell midsommarvana – en så stor pionbukett som det går till födelsedagsbarnet… I år i blomröran är det drygt 10 olika nog uppåt 15 olika luktpioner i buketten.

Ny pion som blommar till Midsommar

Ja bilderna jag tittade på innan beställningen stämde. För länge sen tyckte jag mlokozewitchii var tungvrickande men ’Zhemchuznaya Rossup’ klår den gula med råge. Men det är ok, första blomman är i och för sig liten men har precis de där fina tonerna – en mix av orange och rosa i ett. ’Garden Peace’, ’Serenade’ och ’Carnation Boquet’ är mer eller mindre färdigblommade medan ’Edulis Superba’ knappt börjat slå ut. Det blir svårare och svårare att prata om tidig-, mellan- och senblommande pioner. Jag skulle säga att de blommar huller om buller och har gjort så i flera år. Det enda säkra är att arterna blommar först, sen vissa hybrider och så en enda röra av hybrider, itoh och luktpioner för att på slutet bara ha blommande luktpioner.

Midsommar - Paeonia lactiflora 'Zhemchusnaya Rossup' - luktpion
Paeonia lactiflora ’Zhemchusnaya Rossup’ – luktpion

Jag länkar mina funderingar till Trädgårdsfägring som vanligt. Pioner och örtartade iris kan du läsa mer om genom att klicka på respektive artnamn. De blir bara fler och fler.

Önskar alla en fin och härlig Midsommar! I år kan väl nästan ingen klaga på vädret eller hur?

22 Kommentarer

 1. Anita den 19 juni, 2020 kl 23:54

  Nej i år gick det verkligen inte att klaga på midsommarvädret. Hoppas du fick en fin midsommarafton. Den lider nu mot sitt slut och övergår snart i midsommardag. Märkligt, när det går mot natt blir det midsommardag … 🙂

  Det här var ett inlägg jag tyckte mycket om. Det där med blommor i en äng av gräs. Jag vet inte om du minns men i ett par år hade jag en liten prärie. Gräset (ekorrkorn) blev väl inte så mäktigt men visst var det effektfullt när ”svansarna” vajade tillsammans med solhattar och slöjsilja. Och känslan när jag passerar ängar där det växer blommor bland gräset har alltid varit speciell för mig.

  Pioner ja. Har också kommit på att dom blommar precis hur dom vill. Förutom svavelpionen som blommar jättetidigt, långt innan dom andra knappt fått synliga knoppar. Och så blev jag väldigt förtjust i luktpionen med det tungvrickande namnet … ’Zhemchusnaya Rossup’ (japp, jag kopierade det du skrivit).

  Till sist, födelsedagsbuketten fotograferad i ett hav av prästkragar(?), ljuvligt vacker! Tråkigt att inte få fira med födelsedagsbarnet men roligt att du ändå kunnat fixa en överraskning.

  Nu har musiken tystnat i närområdet så nu är det dags för sängen. Önskar dig en fortsatt fin midsommarhelg!

  Kram Anita

  • Carina den 20 juni, 2020 kl 10:09

   Tack Anita! Ja den var fin. Avslutade med en lång stund i hängmattan. Att dag följer afton – en klurig fundering och faktiskt också lite konstigt. Undrar hur man tänkte eller kanske var det det man inte gjorde. Det kanske är vi i Sverige som är otåliga och firar om aftonen istället för dagen? Vi firar mer julafton än juldagen och egentligen är det väl dagen som är grejen…. Det blev fundersamt.

   Jo jag minns din äng och jag ser en vacker bild framför ögonen som du tog på härligheten. I verkligheten får jag det fint och är nöjd med det är nästan alltid naturens egna kompositioner som får mig att haja till. Undrar vad det beror på?

   Det är lite av ett dilemma att de blommar ohejdat som dem vill. Jag tror att några blev hopblandade när jag flyttade dem till åkern. En ’normal’ beskrivning pratar om färg – rosa, blomtid – medel och höjd. Inte mycket att gå på.

   Buketten är magnifik nu och det är, tycker jag, finare att fota en bukett i en fin omgivning än ensam på ett bord det spelar ingen roll hur stor den är. Men jag fick en dipp i torsdags när det till fullo sjönk in att vi inte kommer ses.

   Tack detsamma! Kram, Carina

 2. Lisbeth den 20 juni, 2020 kl 07:40

  Flot buket til fødselsdagsbarnet, tillykke med hende.
  Det ser vildt ud i din have , den ser ud som min. Jeg fjerner akelejerne nu, jeg har rigeligt af dem.
  Ha´ det godt.
  Lisbeth

  • Carina den 20 juni, 2020 kl 10:12

   Tack Lisbeth!

   Ja vilt är det 🙂 Så var det inte från början och även om jag gillar det nu så vill jag inte ha det överallt. Hon får buketten digitalt och en riktig av en vän 🙂

   Tack detsamma! Carina

 3. Marijke Verdonk den 20 juni, 2020 kl 07:41

  Good morning Carina,
  What a beautiful vieuws and story!!!Happy Midsummer
  Marijke

  • Carina den 20 juni, 2020 kl 10:14

   Good morning Marijke!

   Thank you 🙂 I don’t think you celebrate midsummer but we do eat sort of the same type of marinated herring.

 4. Marie den 20 juni, 2020 kl 10:36

  Der er tydeligvis sker et skred i vores haveæstetik i retning af, at vilde haveafsnit er helt ok, ja ligefrem smukke. Og så må man undre sig over, hvor forskellige vores nordiske nabolande er i noget så enkelt som vilkårene for at sende blomsterbuketter.

  • Carina den 20 juni, 2020 kl 11:42

   Det är vackert när det görs på platser där det passar 🙂 Här har naturen själv skött om det och då brukar det bli bra. Jag tänkte på priserna generellt när det gäller snittblommor. Ni har ett fantastiskt utbud till mycket bra pris i Danmark. Det verkar som att en remsa vatten, Öresund, gör att det genast blir dyrare.

   HA det gott! Carina

 5. Marit den 20 juni, 2020 kl 11:58

  Gratulerer så mye med datteren din! Min yngste sønn ble 30 år i fjor, så da er de nesten like gamle. Det er jo trist at hun ikke kan reise hjem til dere nå, men sånn er det bare. Nydelige peoner!
  Klem, Marit

  • Carina den 21 juni, 2020 kl 10:01

   Tack! Visst är det så… Men hon fick en present från mig, oss igår som vänner fixat till henne. Visst är pionerna fina. Nu står de här utslagna och är helt magnifika 🙂

   KRam, Carina

 6. Karsten F den 20 juni, 2020 kl 13:30

  Hej Carina

  Vilket fint namn på pionen – den har jag inte hört om förr. Ett unikum kanske?
  Fina bilder på din fantastiska blomsteräng!

  Ha en trevlig midsommarhelg

  • Carina den 21 juni, 2020 kl 10:02

   HEj Karsten!

   Fint – ja kanske jag gissar att det har en betydelse på ett eller annat sätt. Unikum – nej hon finns i produktion hos en odlare i Holland. När vi beställer så blir det udda och vackra sorter som inte går att köpa här hemma.

   Tack detsamma! Carina

 7. Marika den 20 juni, 2020 kl 21:36

  Hej Carina!
  Vilken fantastisk bukett av pioner, så många olika du har. Den nya , vilken vacker men namnet är ju stört omöjligt att lägga på minnet.
  Din akleja har en vacker färg, de kan bli lite hur som helst med dem. Försöker samla röda och rosa toner i min hjärtrabatt, men det är nog ett omöjligt uppdrag. Det blir blå och lila toner . Har länge försökt så Grönakleja Chocolate soldier, tror jag lyckades få en planta i år.
  Nu är det så otroligt fint med allt som blommar. Din äng är fin.
  Ha det gott /Kram Marika

  • Carina den 21 juni, 2020 kl 10:04

   Hej Marika!

   Mmm de är många, egentligen onödigt många och det kommer jag känna när jag så småningom ska flytta dem för då bör de också delas och flera är gamla och stora…

   Tänk jag har också försökt med chokladsoldaten flera gånger…. så ett stort GRATTIS till dig 🙂

   Tack detsamma! Kram, Carina

 8. Elna Slot den 20 juni, 2020 kl 23:01

  Tillykke med datteren! Det er en rigtig midsommerbuket, og den er fotograferet i de skønneste omgivelser.
  Hav en glad midsommer!

  Hilsen Elna

  • Carina den 21 juni, 2020 kl 10:05

   Tack Elna!

   Ska strax leta upp en bild och göra ett digitalt kort till henne. Javisst är buketten fin och den är också förhållandevis allergivänlig så den fungerar inne för mig.

   Ha det gott! Carina

 9. Ingmarie We/Refugium den 21 juni, 2020 kl 22:16

  Vilken makalös pionbukett! Det var det vackraste och mest imponernade jag sett på länge. Ha det bra.

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 10:07

   Tack Ingmarie!

   Jag har samlat pioner några år… 😉 Och senare ville min dotter ha bukett på födelsedagsbrickan och vad är väl maffigare just nu än just pioner 🙂

 10. Rebecka Edh den 22 juni, 2020 kl 10:29

  Älskar pioner! Fantastisk bukett.

  Och ytterligare en grej man kan samla på 🙂

  Hälsn Rebecka

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 13:15

   Tack! Den är ovanligt stor eftersom så många blommar samtidigt just nu 🙂 Man kan samla på allt…

   Ha det gott! Carina

 11. Anni den 22 juni, 2020 kl 11:06

  Min dotter fyller 30 i höst, så jag kan verkligen förstå hur det känns för dig att inte få vara där och gratulera! Hon bor på andra sidan stan, men vi har inte setts på över tre månader – dels pga omständigheterna och dels pga att hon är sjukskriven för utbrändhet. Mammahjärtat blöder.

  Men du, är det sant att det finns något som är billigare i Danmark än i Sverige! Det trodde jag inte! Så egendomligt att det kan skilja så!

  Dina pioner, så obeskrivligt vackra!

  • Carina den 22 juni, 2020 kl 13:18

   Tack 🙂 Det tycker faktiskt jag också att dem är 🙂

   Mmm det konstiga var att jag var så inställd på att inte gratulera nu så därför blev jag så förvånad när jag reagerade som jag gjorde… Förstår att hjärtat blöder det har det gjort många gånger här också.

   Ja faktiskt är det så. Växter är billigare. Jag har trott att det beror på ett närmre läge till kontinenten. Ser ibland att Danmark verkar ligga i en annan fraktzon än vi gör…

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.