Naturen - Hosta 'Nancy Gill'

Naturen läker oss och växterna

Naturen har en läkekraft att räkna med både för oss och för växterna. Jag skrev om ett par rododendron som var tveksamt härdiga här och som såg ut att ha lämnat trädgården under vintern… Nåväl häromdagen blev jag glatt överraskad när jag gick en runda med kameran. De små har börjat bryta igen. Det är naturen när den är som mest spännande. Min lilla ’Tinkerbird’ har små gröna skott på flera ställen, R. faithiae bryter även den liksom flera andra. Och långt fler än jag nånsin kunde trott.

Acer seedling - lönn
Acer seedling – lönn – som fortfarande har fina färger på de nya bladen

När naturen är som bäst..

Då sjunger fåglarna i kör och jag sitter eller ligger ner och lyssnar. Det var just därför jag flyttade från samhället där det inte längre gick att komma undan allt trafikljud… Och när naturen är som bäst så läker och lagar den växterna jag avskrivit. Och faktum är att de varit ovanligt många i vår. Det är så förunderligt glädjande att se ett litet blad komma upp från en växt som jag var övertygad om packat in och gått hädan. Det första lilla bladet kom från den vita Hepatica transsilvanica ’Eisvogel’ som jag flyttade förra våren och sen lyckades dra upp 5 gånger under sommaren eftersom det bara var en liten, liten rotbit kvar.. Min japanska bambubräken, Coniogramme japonica, som inte visade sig alls förra sommaren överraskar och eftersom den var död på papperet så har jag numera 2.

Lugnet - Coniogramme japonica, bambubräken
Coniogramme japonica, bambubräken

Fler perenner..

’Thor’, Hacquetia epipactis, den variegerade och väldigt fina marktäckaren som jag trodde var odödlig och därför plockade sönder i massor av småplantor och satte i norra lunden och som sen tackade med att försvinna helt. Ja – det kommer upp två små plantor och det är långt bättre än noll.

Naturen - Hacquetia epipactis 'Thor' - gullflocka
Hacquetia epipactis ’Thor’ – gullflocka
Hakonechloa macra 'Aureola'
Hakonechloa macra ’Aureola’ och ’Thor’ – det var den här ruggen jag plockade sönder. De passar fint ihop hakonegräset och ’Thor’ när gullflockan precis kommit upp och blommar men så här en bit in på säsongen – njae

Lite spretigt men det här har naturen gjort på 1 år

Jag planterade förra våren och kunde inte drömma om att så mycket skulle överleva och absolut inte att det skulle växa sig stort och maffigt på en säsong. Men här är ett axplock bilder från miljöer i lunden som jag njuter av.

Hosta 'Nancy Gill'
Hosta ’Nancy Gill’ – alla hostor har älskat allt regn som föll i våras. Bladen är enorma och de ser superfriska ut. Det här är en favorit…
Naturen - Norra lunden
Norra lunden – Polystichum munitum och hosta ’Chain Lightning. Det blir väldigt fint efter att jag delade ormbunkarna och planterade delnngarna i grupper..
Deutzia 'Yuki Cherry Blossom'
Deutzia ’Yuki Cherry Blossom’ – verkar trivas lika bra i lätt skugga som tidigare i gassande sol
Naturen - Athyrium vidalii - pagodbräken
Athyrium vidalii – pagodbräken – delad i 3 och de har var och en blivit större än den var innan flytten

Rhododendron faithiae är en ganska så nybeskriven art som växer på relativt låg höjd. Att beställa och plantera den sent i höstas var en chansning. Och självklart blev vintern ovanligt lång och kall. Men när jag grävde upp klumpen för att flytta den till ett ställe där den kan få stå kvar ett tag ja då var det små gröna skott längs stammen. Det magiska stället har fått ett antal trötta och känsliga arter att bli väldigt fina vintern till trots. Det vetter mot norr men har skydd av skogen mot nordanvind och jorden består av torv och kasserat ensilage. Dessutom har alla små frösådder med 2 år på nacken klarat sig bra. Det är ett antal arter, några chansningar och det är extra kul.

Det blir väldigt bra till slut

Jag går runt och känner mig lyckligt lottad. Visst har några av de jag flyttade sent, min asklönn ’Flamingo’ till exempel, dött. Men det är trots allt växter som är relativt vanliga och lätta att ersätta. Tidigare har jag pratat om att zonknäcka, att pröva växter istället för att strikt gå på handelns zoner och jag upplever att de fungerar väldigt bra – naturligtvis inom rimliga gränser.

Jag länkar till trädgårdsfägring som vanligt och önskar en fin midsommarvecka. Jag är såå tacksam för regnet som kommit och hoppas få mer i morron.

Ha det gott!

25 Kommentarer

  1. Villroses hage den 21 juni, 2021 kl 00:21

    Utrolig fint, og nesten rørenede når planter man trodde var gått ut plutselig skyter igjen. Ja, det er nå man skal nyte de fine sommerkveldene. Vi har sittet ute til mørket kom (og det er sent!) to varme kvelder på rad. Et intenst fuglekvitter, avslittet med måltrostens vakre sang.
    Ha en fin ny uke!
    /Irene

    • Carina den 21 juni, 2021 kl 20:16

      Kvällarna och fågelsången har varit ljuvlig. Och det är rörande som du säger när de jag trodde var borta ändå visar sig till slut. Idag hade jag hoppats på lite regn men det verkar tyvärr utebli…

      Ha det gott! Carina

  2. Marika den 21 juni, 2021 kl 09:51

    Hej Carina!
    Dina växter och kombinationer är riktigt fina. Deutzia är en härlig växt. Har den på några ställen och bara njuter då den blommar. Planterade en bräken, förra året, och den ser tyvärr ut som att den inte lever mera. Avundas dina fina gröna växter, men är glad att alla Hosta ser ut att trivas i den nya rabatten.
    Ha det gott /Marika

    • Carina den 21 juni, 2021 kl 20:17

      Döm inte ut din bräken ännu. Det är inte första gången en ormbunke verkat död men sen visat sig först nästa säsong. Härligt med dina hostor 🙂 Om jag minns rätt så har det inte varit självklart att de skulle trivas hos dig.

      Kram, Carina

  3. Marie den 21 juni, 2021 kl 13:18

    I år er der desværre nogle planter, som ikke engang naturen læge. Alligevel så jeg så sent som i dag et lillebitte grønt skud i en bregne, som jeg egentlig havde afskrevet. Så bliver man glad!

    • Carina den 21 juni, 2021 kl 20:19

      Tyvärr är det så här också – kanske blir jag extra glad när några då ändå visar livskraft. Och visst blir man glad 🙂

      Ha det gott! Carina

  4. Titti den 21 juni, 2021 kl 18:53

    Härligt och inspirerande inlägg och visst är naturen läkande 🙂 Fågelkvitter också…
    Må gott i värmen!
    Kram från Titti och ett soligt Öland

    • Carina den 21 juni, 2021 kl 20:20

      Tack Titti!

      Båda är bra på att läka oss tänker jag. Här lyser solen med sin frånvaro och då tänker jag att det kunde passa på att regna när det ändå är grått…

      Kram, Carina

  5. Ulrika den 21 juni, 2021 kl 19:40

    Visst är du lyckligt lottad! Att få nöjet att plan(t)era en ny trädgård med så många möjligheter som din verkar ha är lycka. Sen utsätter man ju de stackars plantorna för prövningar när man flyttar dem eller bökar med dem på annat sätt, eller när vädret inte beter sig som det brukar och att då se att de klarat sig är härligt. Någon klok trädgårdskunnig sa någon gång att man ska vänta till midsommar innan man räknar ut en växt som ser död ut. Verkar ju stämma i ditt fall.
    Fina miljöer som hunnit växa fram i din lund!

    Kram! Ulrika

    • Carina den 21 juni, 2021 kl 20:22

      Tack Ulrika!

      Känner igen och tillämpar regeln här också. Jag klipper ner grenar som är bruna men kan låta rotklumpen stå kvar. Jag är både glad och förvånad över hur fort det växt ihop. Men det gör skillnad att sätta 5 likadana små ormbunkar mot att bara ha en. Det blir frodigt snabbare och mera enhetligt också.

      Kram, Carina

  6. Elna Slot den 21 juni, 2021 kl 23:01

    Det er en god oplevelse, når planter, man troede var gået ud, får små grønne skud. Men det er lang tid, du har måttet vente.
    Hostaen ‘Nancy Gill’ har nogle meget smukke blade. Den ser robust ud, mon ikke det er en af de hostaer, som sneglene går udenom. Jeg bliver gang på gang betaget af alle de smukke hostaer, der findes.

    Hilsen Elna

    • Carina den 22 juni, 2021 kl 20:02

      Tack Elna!

      Det jag gillade med Nancy första gången jag såg henne var de nästan helt runda bladen. Men det är först i år som de blivit så enormt stora. Mycket regn i våras och mycket gödsel i jorden har gjort sitt. Men bladen är inte så tjocka så sniglar äter den om jag inte plockar och/eller lägger ut snigelmedel.

      Ha det gott! Carina

  7. Rosor och ruiner den 21 juni, 2021 kl 23:26

    Vad grönt och fint du har! Ja, trädgård och naturen är läkande, och fågelkvitter är det bästa ljudet om du frågar mig!

    Kram Gunilla

    • Carina den 22 juni, 2021 kl 20:04

      Det var en känsla i magen som dök upp oftare och oftare… När jag först gick in i väggen bodde jag ute i skogen och satt ofta på altanen med fågelsång som sällskap. Och efter drygt 10 år i större samhället så började den där känslan dyka upp i magen och jag lyssnade 🙂

      Kram, Carina

  8. Lillian den 22 juni, 2021 kl 10:23

    Planter trenger faktisk ikke å blomstre for å være veldig pene. Noen av dem har jeg ikke sett tidligere.

    • Carina den 22 juni, 2021 kl 20:10

      Tack Lillian!

      Det är bladen och bladformerna som vi ser längst under en säsong. Och det är det fina med bloggar att vi hittar nya och okända växter 🙂

      Ha det gott! Carina

  9. maggansblogg-maggan.blogspot.com den 22 juni, 2021 kl 13:26

    Du har det så fint i din lund .Naturen har en otroligt bra läkekraft och man känner hur bra man mår när man är ute bland sina gröna växter och en och annan blomma.En skogspromenad är inte heller så dumt och när de höga träden susar och fåglar av olika slag sjunger där.Ha det så gott/Margareta

    • Carina den 22 juni, 2021 kl 20:12

      Tack Margareta!

      Skogen är inspirationen för mig – de gröna miljöerna och där det bildas ett fint samspel mellan ljus och skugga. Sen sätter jag in en del exotiska växter på det 🙂

      Ha det gott! Carina

  10. Lisbeths haveblog den 22 juni, 2021 kl 18:32

    Det ser så frodigt ud på dine billeder, at man ikke skulle tro, at noget var gået ud. Heldigvis er der åbenbart også meget, der er kommet igen. Ja, det bliver man glad for. Især hvis det tegner til at blive en pæn plante.
    Jeg troede også, at min Coniogramme var gået ud, for den kom ikke sidste år, men sørme om der ikke er et blad nu.
    Mange hilsner Lisbeth

    • Carina den 22 juni, 2021 kl 20:13

      Tack Lisbeth!

      Det är en del släkten som gör så där – vilar en säsong och kommer desto starkare nästa 🙂 Och det är jag bara glad för.

      Ha det gott! Carina

  11. Helena den 22 juni, 2021 kl 20:57

    Ja nog är vi lyckligt lottade vi med trädgård! Vad hade man gjort nu under dessa tider utan den?!
    Tycker du har en sån fin lundmiljö i trädgården. Ser så naturlig ut.
    KRAM från mig!

    • Carina den 23 juni, 2021 kl 20:14

      Tack Helena!

      Det är en skogsimitation men med mer exotiska växter. Och jag tycker om när bladen gifter sig med varann och bildar fina kombinationer. Ibland får jag göra om 🙂

      Kram, Carina

  12. Marit den 22 juni, 2021 kl 21:54

    Hei Carina,

    Denne bloggposten har jeg rett og slett ikke sett 🙁
    I år var vinteren veldig lang og kald, og det er flere planter som har gått ut i år i forhold til andre år. Det er jo veldig hyggelig at noen begynner å skyte på nytt nå av de du trodde hadde dødd. Synd med din Flamingo. Mine har fått flere greiner med bare grønne blader, og det er så vanskelig å få klipt de av når de blir så høye.

    Klem, Marit

    • Carina den 23 juni, 2021 kl 20:16

      Förlusterna ser nu ut att bli få faktiskt och det är jag glad för 🙂 Flamingo är fin men inte så svår att få tag i så det är ok och jag flyttade den i höstas är nog mest det som gjorde det.

      Kram, Carina

  13. Anni den 22 juli, 2021 kl 00:26

    Ibland får man gilla var naturen gör, även om det inte alltid är som man tänkt sig. Jag känner lite som att om växten trivs får den vara kvar. Har alltför många gånger flytta en frodig växt bara för att få se hur den dör bort.

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.