Marktäckande hostor jag gillar

Marktäckande hostor får dölja naken jord

Marktäckande hostor eller marktäckning  i allmänhet är bra. I sanningens namn är jag mindre förtjust i att rensa ogräs. Jag tycker det är ungefär lika kul som jag tycker det är att titta på naken jord. Har också anammat tanken om att mycket av något faktiskt gör mer för mitt öga än lite av allt. Det här är marktäckande hostor som jag odlar och jag gillar.

En marktäckare per min definition sprider sig ganska raskt. Den ska vara fräsch och ha ett eget värde men också bilda en lugn bakgrund eller ett golv till andra växter. Den ska bli lagom hög, dvs så hög att ljuset har svårt att nå ner och därmed kväva ogräset. Marktäckaren kan gott ha en tillfällig ’feature’ som vacker blomning men huvudattraktionen är ett vackert bladverk. Fördelarna…

• Det blir mindre ogräs
• Grönt är skönare än bar jord
• Tillväxten är precis lagom sen för att täcka vissnande lökväxter

Jag köpte med mig hostor från USA för många år sen. Det var väl då jag började se och inse hur olika de kan bete sig. Och att vissa faktiskt fungerar bra eller till och med bäst som marktäckare eller avgränsning. Jag tänker på de som sprider sig med utlöpare och därför aldrig bildar någon direkt snygg klump. Har sett att Fransen Hostas ofta nämner en egenskap – ’Clump forming’ – vet inte om de kallar motsatsen något. Tycker du om hostor ska du absolut titta in hos dem…

Mina favoriter

Jag har några som sprider sig med utlöpare och som jag har börjat använda som marktäckare och avgränsare i min trädgård.

Hosta 'Leather Sheen'

 

Den första är ’Leather Sheen’, en liten hosta 15-25 cm hög med intensivt gröna, blanka och långt utdragna blad. Den kommer upp lagom som en grupp hundtandsliljor vissnar ner. Här har jag planterat den som en säsongsgrön kantinfattning till en pionbädd.

 

Hosta 'Lemon Lime'

 

En annan är ’Lemon Lime’ som jag använt som avgränsare mellan gräsmatta och rabatt. Smala, utdragna och spetsiga blad som börjar i gult och sakta övergår i mera äppelgrönt. Den växer till snabbt hos mig. Den har jag haft samplanterad med blå pärlhyacinther och vit klockhyacinth. Blomstänglar kan jag vara lite kluven till. Men de som är lagom glesa, typ den här, tycker jag är vackra.

 

Hosta 'Quilting Bee'

 

’Quilting Bee’ växer också ganska fort om än mera klumpformat, 15-25 cm hög. Korrugerade, blankt mörkgröna, ovala och fräscha blad som jag tycker mycket om. Den är vacker med alunrot, Heuchera och Heucherella, eller framför dagliljor till exempel. Den är formstark i sig och passar ihop med tunnare blad och lyfter fram växter som ger ett mera skirt intryck.

Hosta 'Grand Tiara'

 

H ’Grand Tiara’ är en väldigt vacker liten hosta. En del hävdar; den vackraste av alla ’Tiaror’. Just nu den enda av marktäckarna med tvåfärgade blad. Den kompletterar gröna blad i en rabatt där jag har gula blommor.

Det här var några hostor som är lämpliga som marktäckare. Motsatsen, Hostorna som växer likt en vas ska få ett eget inlägg. Där finns bland annat min favorit…

carina2

 

22 Kommentarer

  1. Annika den 25 juni, 2014 kl 14:52

    Å jag gillar hostor också även om jag inte kände igen någon av dem som du visar. Mina är nog rätt så vanliga.
    Hostor är fräscha och som du skriver bra som avdelare och ”lugnar ner” lite röriga rabatter, tycker jag, dessutom lätta att dela. Nackdelen skulle väl vara att de säckar ihop rätt så tidigt på hösten och blir bara sletiga. Ser fram emot ditt nästa inlägg om ”vasväxande” hostor!
    Ha det gott!
    Annika

    • Carina den 25 juni, 2014 kl 22:11

      Jo det kan jag hålla med om! Men stadiet precis innan när de fortfarande är lite ’glasiga’ är rätt fint. Man får variera med lite höstfint in emellan.

      Kram, Carina

  2. Marit den 25 juni, 2014 kl 15:04

    Jeg har nesten bestilt alle mine hosta fra Fransen 🙂
    Ja, hosta er bedre enn ugess, Jeg har luket i dag og det er kjempekjedelig! Jeg skal plante flere hosta, det er helt sikkert. Det blir spennende hvem som blir din favoritt blant de vaseformede!

    Klem, Marit

    • Carina den 25 juni, 2014 kl 22:08

      De var en ny bekantskap för mig för ca två år sedan. En smittsam sådan som du säkert känner igen 🙂 Har du plats för fler?

      Här är så torrt att det knappt går att rensa heller. Såg torrt ut hos er i Norge också. Många gula björkar när jag körde hem från Hemsedal idag.

      Kram, Carina

  3. Anita den 25 juni, 2014 kl 16:31

    Så roligt med ”hosta-minnen” från USA. Jag känner inte igen någon av dom men blev jätteförtjust i ’Grand Tiara’. Hostor som marktäckare är fantastiskt bra. Tänk, för många år sedan kunde jag inte förstå tjusningen i det där med hostor. Hm, ”bara en massa blad ju”. Då fanns nog heller inte så många sorter att välja på. Men nu älskar jag hostor och jag ser mycket fram emot ditt inlägg om hostorna som växer likt en vas. Och det ska bli väldigt spännande när du avslöjar din favorit … 🙂

    Kram Anita

    • Carina den 25 juni, 2014 kl 22:05

      Ja faktiskt! De var så mysiga de två snubbarna som hade plantskolan. På vintrarna sysslar de med blyinfattat glas.

      Tänk jag har gjort samma resa. Kunde inte heller förstå de där bladen. Tror till och med att de förr kallades gravblomma bara för de var så tacksamma så sattes de ofta på kyrkogårdar.

      Kram, Carina

  4. Britt den 25 juni, 2014 kl 16:54

    Jag har också några helt vanliga. Sådana med vitgröna blad och sådan med blågröna blad. Fast jag är inte förvånad över att det finns en massa till. Och att en del kan sprida sig med utlöpare.

    • Carina den 25 juni, 2014 kl 22:03

      Mmm… ..en tanke kan vara att stanna just där med dem. De är vackra. Annars är risken att man drabbas av smitta och då är det bara trädgårdens gränser som sätter stopp.

  5. lotta den 25 juni, 2014 kl 18:49

    Många läckerheter som jag aldrig hört om, men känner igen växtsättet hos en del jag har, framför allt lite mindre sorter. Quilting Bee ska jag absolut spana efter.
    Kram

    • Carina den 25 juni, 2014 kl 22:01

      Bra val! Jag blir mer och mer förtjust i de ’bara’ gröna 🙂 Om du inte hittar så säg till…

      Kram, Carina

  6. lunasblogg den 25 juni, 2014 kl 21:42

    Grand Tiara var verkligen fin. Trots att den är låg lyfter den säkert en plantering. Vet inte om jag sett den förut. Ska lägga H. Tiara på minnet.
    Kram Luna

    • Carina den 25 juni, 2014 kl 22:14

      Det finns en hel rad olika Tiaror med lite olika förnamn.. Denna ska enligt en del vara den bästa.

      Har du startat en ny blogg? Tänkte läsa lite om Feng Shui och trädgård igår men så hittade jag inte inläggen.

      Kram, Carina

      • lunasblogg den 25 juni, 2014 kl 22:30

        Ja, det var ett tag sedan nu jag gjorde en omstart för att få bättre funktioner och ny leverantör. Det är nog fler än du som inte hittat hit än. Men du är så välkommen!
        Kram Luna

  7. Anette Brunsell den 26 juni, 2014 kl 11:31

    Kul att läsa om små hostor. Idén med hostor som marktäckare är helt ny för mig, jag suger på den… du har nog sått ett frö.
    Ha det fint
    Anette

    • Carina den 26 juni, 2014 kl 18:12

      Kul i så fall! Oftast så hittar jag bara fler och fler av de riktigt stora. Får urtidskänsla av deras enorma frodighet.

      Kram, Carina

  8. Marina den 26 juni, 2014 kl 13:22

    Så många olika! Ja, marktäckare är bra tycker jag också. Har väl iofs inte jättemycket emot att rensa ogräs men det är ju mycket annat som är roligare ändå ;).

    Ha det bra!

    • Carina den 26 juni, 2014 kl 18:14

      Ja… ibland är det helt ok. Då när man har läget under kontroll och jag liksom bara sysselsätter mig en stund.

      Kram, Carina

  9. annamariaelle den 27 juni, 2014 kl 13:15

    Det var flera okända sorter för mig! Jag ska kolla in den där hemsidan också. Det finns ju alltid någon som ”snöar in” på en speciell växt 😀 Jag är väldigt förtjust i daggfunkior, de ”levererar”!

  10. Katarina /En Grön Sida den 27 juni, 2014 kl 18:03

    Läste ditt inlägg i morse, såg dina vackra bilder. Ja, och insåg att nej, sådär kan vi inte ha det. Hm, kanske inte vi, men jag. Så nu har jag ägnat en del av dagen åt att röja nere i en plantering med små hostor. Annat svämmade över, lade sig ovanpå och det var bara FEL! Nu tagit bort, flyttat och omplanterat. Men hur göra med sippornas blad? De står där och rör till det hela. OK att klippa ner? En del andra tidigt blommande perenner, såsom smörboll? Hur göra med dess blad? Nåväl, nu blev jag så inspirerad av ditt inlägg att jag ser ett hav av små hostor kombinerat med lite annat. Lite annat? Vet ej. Än..
    kram
    Katarina

  11. PysselMoster den 2 juli, 2014 kl 15:18

    Hmm det här har jag inte tänkt på! Ska genast ge mig ut och kolla hur mina hostor växer! Men har lite problem med de små eller rättare sagt lite svårt att skydda dom från sniglarna …

  12. Martas rike den 5 juli, 2014 kl 06:41

    Tusen tack för tipset! Jag har många hostor, men bara två som jag använder som marktäckare på liten skala. ’Golden Tiara’ blir tät om den växer i ”karantän”, typ bärgspricka eller dike runtomkring, den är lagom invasiv. Men de andra kände jag inte till och ska utforska vidare. Jag behöver byta ut en kant av daggkåpa, den är alldeles för yvig och täcker gången intill. En enfärgad ljus hosta som ’Lemon Lime’ vore toppen, tror jag.
    Hoppas din resa var lyckad!
    Kram
    Marta

  13. anette den 7 juli, 2014 kl 19:32

    Hej, du undrade över vårt reningsverk…
    Den heter Bio Cleaner från Evergreen Solutions.
    Gojset samlas i en stor nergrävd behållare och luftas automatiskt med hjälp av kompressor. Kvar blir en påse med fast materia som samlas i en påse och töms två gånger per år. Vår kommun har godkänt att vi gör det själva och använder som gödsel på buskar och perenner. Andra kommuner kan kräva att man depånerar innehållet i påsen eller att man har avtal med ES. Vill man slippa göra nåt alls tecknar man förstås avtal om underhåll oavsett.
    Den stora fördelen med anläggningen är ju att vattnet som går vidare ut i naturen från burken är så gott som drickbart och ingen infiltration behövs. Vi har nämligen inte plats för detta på tomten och fick inte gräva på grannens.
    Lycka till
    Anette

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.