Hösten - Hylotelephium 'Album'

Hösten en bit in i oktober

Hösten har gjort sitt intåg

Oktober har börjat och frosten har varit på besök. Kommer jag ihåg fel? Förr tyckte jag alltid att det kom nå’n tidig frostnatt redan i augusti eller september men det känns avlägset. En ’tidig’ frost i oktober känns naturligt och till och med bra. Magnoliorna som växt rekordartat det sista kanske kan förstå att det är dags att lugna och förbereda sig.

Min M tripetala som är planterad i en nedgrävd kruka har fått fnatt i sommar och dragit iväg med en dryg meter och skjutit flera nya sidogrenar. Bladen är längre än hela min arm precis som de ska och den börjar helt enkelt arta sig. Och när jag går runt bland magnoliorna nu och ser gula blad känns det riktigt bra.

Magnolia tripetala odlar jag för de enorma bladens skull. I sommar har den fått glädjefnatt och börjat växa otroligt mycket, sen bilden togs har den dragit iväg ännu mer och mer än dubblat sin höjd. Jag kan ana bladstorleken när jag jämför med hostan under som inte har direkt små blad

Hösten gör avtryck

Hösten märks tydligt på stigarna och växterna i lunden. Tallarna som jag behållt som överståndare fäller sina äldre barr och bäddar in stigar och växter i ett värmande lager.

Hösten - Hylotelephium 'Album'Hylotelephium ’Album’ blommar vackert under hösten

Podophyllum 'Spotty Dotty''Fotblad, Podophyllm ’Spotty Dotty’, jämte stigen som nu fått ett mjukt och vackert lager av tallbarr

Jag är alltid i valet och kvalet vad jag ska göra med tallbarren. Jag vill behålla de som täckning på stigen men de är också fantastiska för isolering, marktäckning och näring i planteringen jämte… Det är helt enkelt för lite tallbarr… Och i slutändan så landar de flesta barren bland växterna.

Tricyrtis, skuggliljaTricyrtis, skugglilja, har sin höjdpunkt nu i oktober hos mig

Tricyrtis 'Tojen'Tricyrtis 'Tojen'Tricyrtis ’Tojen’ blommar vackert i skuggan. Jag är glad varje år den kommer tillbaks för de är inte helt lätta alla gånger

Nu är det långa skuggor i lunden hela dagarna och att fota det som blommar blir mer och mer en utmaning när jag fotar handhållet. Men plantering är inga problem. Har planterat massor av lökar i en ny lökbädd. Och de clematis jag köpte på rea kom hit på mindre än en vecka och är redan planterade. Nu ska jag bara sätta årets pioner från pionsällskapet och några orkidéer. Sen är allt som behöver tas om hand färdigt och jag kan välja och vraka vad jag vill göra med tiden.

Clematis heracleifolia 'China Purple'Höstrea på clematis och jag köpte bland annat en C heracleifolia ’China Purple’

De underbara gräsen, höstkrokusarna och tidlösorna visar jag en annan gång…

25 Kommentarer

 1. Linda den 11 oktober, 2017 kl 10:32

  Hej!

  Jag tror att du har alldeles rätt angående enstaka tidiga frostnätter. Själv hoppas jag på att få behålla mina dahlior till slutet av månaden. De är ju sååå fina nu.

  Din skugglilja var obekant för mig. Den är alldeles ljuvlig 😀

  Ha en jättefin dag!
  Kram
  Linda

  • Carina den 11 oktober, 2017 kl 12:22

   De hade blivit riktigt fina här också. Men idag när jag kom ut var allt bortklippt helt fruset så någon natt har det varit riktigt kallt. Skuggliljan är jättefin så här års. Särskilt om man odlar den så den får lite sol som faller in och visar upp blommorna 🙂

   Kram, Carina

 2. Marit Sønstebø den 11 oktober, 2017 kl 11:36

  Så store blad den M. tripetala har! Hos deg ser det ut som rene jungelen 🙂
  Jeg misunner deg P. Spotty Dotty. Jeg hadde den en gang, men jeg plantet den nok på feil sted, for den døde neste vinter. Det er mulig at den ikke er herdig nok her, men jeg vil uansett prøve igjen. Lekre Tricyrtis! De har jeg aldri prøvd, men de er så vakre. Må finne noen sånne.

  Klem, Marit

  • Carina den 11 oktober, 2017 kl 12:24

   Du vet inte hur orolig jag var första vintern… ..hade hört att ’Spotty…’ behövde man pröva både 1 och 3 gånger. Men peppar, peppar så tog den sig redan första gången och är jättefin nu. Blommade till och med i somras 🙂 Tror att Tricyrtisen mår bra av en upphöjd, väldränerad bädd men som ändå är fuktighetshållande jord i. Så odlar jag den översta och den har växt till helt otroligt mycket.

   Kram, Carina

 3. Enerhagen den 11 oktober, 2017 kl 14:04

  Ja, høsten har gjort sitt inntog, men jammen er det fortsatt fin blomstring hos deg. Hylotelephium ‘Album’ var veldig flott. Den var ny for meg. Lekker Klematis og ikke minst har du tur som får skyggeliljen din til å komme igjen.
  Nyt dagene.
  Hilsen Jannicke

  • Carina den 11 oktober, 2017 kl 20:25

   Tack – ja det blommar vackert fortfarande. Den mörkare skuggliljan är långt enklare än en hel del andra. Hoppas att klematisen blir lite mörkare blå nästa säsong.

   Tack detsamma! Carina

 4. Laila den 11 oktober, 2017 kl 14:20

  Vilka fina höstväxter! Och så flitig du är. Ser fram emot presentationen av gräsen, vill gärna ha många fler grässorter!
  Kram Laila

  • Carina den 11 oktober, 2017 kl 20:26

   Vad roligt 🙂 Jag fotade flera gräs häromdagen – de är verkligen som allra vackrast just nu.

   Kram, Carina

 5. Karsten F den 11 oktober, 2017 kl 18:24

  Hej Carina

  Spotty D är verkligen ett lyckad kryss, och Calaidoscope ja… Synd Terranova inte ville fortsätta på den vägen…..

  Glädjefnatt var ett nytt ord för mig – fnat på danska betyder något helt annat:)

  Kul du har succes med Tricyrtis, den vil jag prova i Sverige!

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 11 oktober, 2017 kl 20:28

   Det är fler ord som har en helt annan betydelse mellan svenska och danska. Vet inte hur långt ut norrut som Tricyrtis fungerar. Jag är lite på gränsen i min mestadels zon 2 trädgård. Men pröva är alltid kul 🙂

   Tack detsamma! Carina

 6. Luna Ek den 11 oktober, 2017 kl 19:01

  Duktig du varit…Ja jag har haft fiberväv lätt tillgänglig nästan två månader, men inte behövt använda och nu är det ändå dags så då bryr jag mig inte om frost mer. Gillar tallgångar, klarblå blomstring och skuggliljor förstås men de senare har jag misslyckats med. Idag såg jag ett jätteexemplar av Tricyrtis hos en trädgårdsamatör och då började min längtan igen efter en. Vad har du för knep?
  Kram Luna

  • Carina den 11 oktober, 2017 kl 20:30

   Det känns väldigt skönt 🙂 Jag odlar de i våtbäddar men upphöjt, dvs sand eller väldigt sandblandad jord i botten som jag sen lagt en mullrik jordblandning över. Då går fukt upp men det blir samtidigt tillräckligt väldränerat. Hittills är väl kanske bäst att tillägga 😉 Jag har bytt ut en del genom åren.

   Kram, Carina

 7. lisbeth den 11 oktober, 2017 kl 19:03

  Jeg har også en Tripetala, den er rigtigt kommet i gang med at vokse efter den har fået mere luft omkring sig.
  Ja på dansk er fnatt noget helt andet knap så godt. Vi lærer noget nyt i hinandens sprog 🙂
  God aften
  Lisbeth

 8. Carina den 11 oktober, 2017 kl 20:33

  Roligt att den börjat växa ordentligt 🙂 Bladen är vackra men blommornas doft lär inte vara särskilt rolig. Fnatt kan vara något negativt men med glädje- framför blir det positivt 🙂

  Tack detsamma! Carina

 9. Sabelhagens olivlund den 11 oktober, 2017 kl 20:49

  Ser fram emot när du skriver om gräsen, jag vill ha många i kruka på balkongen:)
  Jag har skrivit det förr, du har så många spännande växter som jag inte sett förut.
  Här har vi inte haft frost ännu, men det har varit nära.
  Ha det gott
  Kram Maria

  • Carina den 12 oktober, 2017 kl 17:35

   Lovar 😉 Jag ska ge dig några vackra tips. Men för mig funkar de flesta gräs som håller sig vackra hela säsongen. Blev förvånad när jag såg resultatet för det regnade på morronkvisten. Men tydligen nånstans under natten hade frosten lagt sig.

   Kram, Carina

 10. Inger den 11 oktober, 2017 kl 21:06

  Aj då, har ni haft frost. Ingen frost här ännu, så skönt. Skuggliljan blommar också hos mig, jättefin klematis du fyndat. Du har hunnit en hel del under hösten, snart får vi kanske ge oss.
  Kram

  • Carina den 12 oktober, 2017 kl 17:37

   Det är lite kluvet men jag är mest glad. Nu börjar förhoppningsvis senväxande träd och buskar inse att det är dags att stanna av och förbereda sig för vinter 🙂

   Kram, Carina

 11. Gunilla Teckenberg den 12 oktober, 2017 kl 10:17

  Hej Carina!

  Själv går jag också och funderar över frosten som ännu inte visat sig. Mitt minne säger att det är ovanligt men minnet är inte att lita på. Kul med M. tripetala, jag planterade den också för de enorma bladens skull och den motsvarar väl mina förväntningar. En frostknäpp nu gjorde nog gott för att få den att tappa bladverket innan första höststormen slår till.
  Kram!

  • Carina den 12 oktober, 2017 kl 17:39

   Den där första och tidiga frostknäppen var anledningen till att jag tyckte dahlior var rätt meningslösa… Men de sista säsongerna har det varit värt. Jag tycker det har förändrats. Tex så brukade det vara svinkallt på riktigt när jag skulle plantera lökar från botaniskas vänförening. Nu är det oftast ett nöje i behaglig temperatur.

   Kram, Carina

 12. Anita den 12 oktober, 2017 kl 10:42

  Jag har precis samma minnen som du, det kom alltid en förarglig frostnatt i början av september och sedan kom inte nästa förrän i slutet av oktober. Så har det inte varit de senaste åren här. Vi har faktiskt inte haft frost ännu även om det varit nära. Men allt är inställt så jag är förberedd i varje fall.

  Barrbeströdda stigar är något av det vackraste jag vet så här års. Vandrade på en här om dagen på hundpromenaden och solen lyste upp barren och det var som att gå på guld. Men jag förstår om dom hamnar i dina rabatter istället. Synd man inte kan köpa barr 🙂

  Lycka till med dina återstående sysslor innan det är dags att välja och vraka med tiden! Senhösten är rätt vilsam och skön ändå.

  Kram Anita

  • Carina den 12 oktober, 2017 kl 17:45

   Haha… jag kanske kan köpa frön och dra upp fler tallar. De växer ju rätt snabbt i början 🙂 Har hittat 3 roliga former med långa och väldigt mjuka barr i sommar. Hoppas de gillar klimatet och jorden hos mig.

   Jag är väldigt glad alla år som vi slipper den där frostnatten. Det är en trend som kan få stå sig tänker jag. Nu är det inte så många sysslor kvar. Körde in en hel del krukor igår. Det mesta viktiga är klart 🙂

   Kram, Carina

 13. martaronyai den 13 oktober, 2017 kl 05:27

  Här vid kusten brukar vi nog inte ha frost i september utan först i oktober. Jag tror mig ha koll på denna, i min familj födelsedagstäta årstid, det blir lätt att klumpa ihop vädret med andra minnen. Vet t ex att förra året kom första frosten i början av november, men då var det kring fem minus på nätterna i en hel vecka.
  Jag samlar ihop all tallbarr som hamnar på stigar och klippor och lägger ut i rabatterna. Det är ett förstklassigt framgångsrecept.
  Härliga magnolia.
  Kram
  Marta

 14. Helene; Trädgård i Torslanda den 13 oktober, 2017 kl 15:29

  Gillar verkligen storbladiga träd emellan andra. Fantastisk magnolia. Här har tallbarren drösat i kulingen och jag tar också vara på dem.
  //Helene

 15. Anna-Karin Rickardsson den 13 oktober, 2017 kl 18:21

  Paraplymagnoliorna är verkligen häftiga. Det finns en stor i stadsparken här i Karlstad som jag brukar beundra varje gång jag går förbi. Skuggliljorna var också otroligt fina. Har sett och beundrat den övre en gång tidigare, men den undre ’Tojen’ var en helt ny och trevlig bekantskap för mig. Så vackra blommor, men synd att den verkar höra till de mer svårodlade växterna. Roligt att den trivs hos dig.

  Tallbarr skulle jag också vilja ha mycket mera av. Att ha till gångarna också vore lyxigt. Förra året fick jag grannens som landat på deras gräsmatta, men i år har de köpt en gräsklipparrobot som gjort småsmulor av alla barren. Får gå till skogen och hämta. 🙂

  Kram Anna-Karin

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.