Rhododendron 'Graziella'

Det som var… ..grönt och skönt

Förändringarna är många och snabba nu

Det som var… Bilderna fotade och editerade jag i mitten av september. Sen dess har det regnat massor och kanske har temperaturen sjunkt. Jag har ärligt talat ingen koll – det känns som september kom och försvann typ en dörr som öppnas och stängs. Jag längtar efter lite lugn hemmatid med uppehåll – det är allt jag begär 🙂

Rhododendron 'Graziella'Rhododendron ’Graziella’ hade fin nytillväxt som är fin på bild men tajmingen är dessvärre mindre bra

Rhododendron ’Graziella’ har blivit mer krypande eftersom jag fått klippa dött flera gånger. Trodde den var sjuk men det är snarare så att den är på gränsen till sin härdighet hos mig. Därför är jag lite ledsen äver den sena nytillväxten… ..det blir antagligen problem om inte hösten blir lång och varm. Men visst är skotten ett vackert inslag?

Sorbus scalarisSorbus scalaris är ett litet träd med väldigt vackra blad. Tyvärr tog frosten i maj de nya skotten så den har behövt göra en omstart…

Sorbus scalaris blir ett litet träd med små röda rönnbär. Det står ett vackert exemplar i backen ovanför dammen vid entrén till Göteborgs botaniska trädgård. Det visste jag inte när jag köpte mitt exemplar – jag gillade de vackra bladen.

Cyclamen hederifoliumCyclamen hederifolium blommar fortfarande under den stora hostan

Hoppas på en snäll vinter och fin vårvinter så att de båda trollhasslarna, Hamamelis x intermedia,  ’Arnold Promise’ och ’Diane’ kan bjuda på åtminstone några få blommor. Höstfärgerna var lysande gula men båda har redan tappat sina blad. Rean som jag köpte de på visade sig vara en tillfällig ’drive’ som jag lyckades pricka in 🙂

Hamamelis x intermedia 'Arnold Promise'Hamamelis x intermedia ’Arnold Promise’ ett reafynd från tidigare i höstas. Den började få höstfärger och nu är alla bladen redan borta…

Det fanns och finns…

Mängder att glädjas åt. Gräsen inte minst. Just nu är det bristen på ljus som gör det svårt att fota. Det har varit varierande grader av grått och mörker mellan regnskurarna alla da’r den här veckan. Kvällarna har klarnat upp lite. Men jag hoppas på torsdag – fredag. Har flera beställda lökar som behöver bli planterade…

Arum italicum och Polystichum aculeatumArum italicums fröställning och en ormbunke, Polystichum aculeatum, klädde varann

Colchicum autumnale 'Waterlily'?En tidlösa, Colchicum autumnale antingen ’Waterlily’ eller ’Pleniflorum’, blommade och blommar oförtrutet vidare helt obekymrad om regnmängder som kan sänka det bästa humör

 

Septembermånadsbilden hade jag missat att ladda upp men den kommer så småningom… Och i söndags, 1:a oktober, var jag på en härlig löklördag på Råda Säteri utanför Göteborg 🙂 Det fina med regnet är att jag får städat och tagit hand om en del frön jag skördat.

Ha det gott trots regn och blåst!

 

 

23 Kommentarer

 1. Merja den 4 oktober, 2017 kl 10:58

  Så fint fortfarande hos dig! Fina ormbunkar! Cyclamen och trollhassel har jag uppskrivet på min lista att skaffa, men konstigt nog hinner det alltid inhandlas annat före;) Senast blev det en Hortensia `Lime Light´ som jag kunde bocka av på listan…som bara blir längre och längre…
  Ha det gott!

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 12:23

   Tack Merja! Jomen så är det ju… ..och kanske är det en fara med bloggande? Man hittar fler och fler vill-ha-växter att sätta på listan. I år jag har lyckats pricka av en hel del faktiskt 🙂 Och försökt låta bli att addera nya.

   Tack detsamma! Carina

 2. Susie på Stjärnarve... den 4 oktober, 2017 kl 11:46

  Det finns en del som fortfarande gläder mig, bl.a. mina fem olika namnsorter av tidlösa! Tyvärr har den blå blommat över och alla utom `Waterlily´ börjar se lite ankomna ut.
  Susie

  • Carina den 4 oktober, 2017 kl 12:24

   Hos mig har ’The Giant’ börjat blomma nu och den lyser lång väg med sina höga kalkar och starka färg. ’Waterlily’ har 8 stänglar varav 2 precis kommit upp. Sen har jag fler men de har inte velat blomma än så länge tyvärr.

   Ha det gott! Carina

 3. Marit Sønstebø den 4 oktober, 2017 kl 15:16

  Så søte små Cyclamen hederifolium hos deg! Dine har jo kommet igjen naturlig, mens de jeg har nå har ikke stått ute en vinter enda. Det er spennende med dine Hamamelis. Jeg har aldri kjøpt noen av de før, men angrer hver vår når jeg ser de blomstrer hos andre 🙂

  Klem, Marit

  • Carina den 5 oktober, 2017 kl 06:32

   Hoppas de klarar sig bra i vinter och blommar lite till våren 🙂 Man vet ju aldrig… Cyclamen – tror jag ska göra ett inlägg och berätta hur jag odlar dem. Men jag är jätteglad att de återkom och blommar allihop även om den vita inte är så kraftig som de andra 🙂

   Kram, Carina

 4. Karsten F den 4 oktober, 2017 kl 15:29

  Hej Carina

  Rhododendron ‘Graziella’ var riktig fin, synd om den inte är helt härdig. Kanske du kunne prova med den ena förälder: Rhododendron roxieanum?
  Frosten i maj var inte populär…

  Ha en trevlig kväll

  • Carina den 5 oktober, 2017 kl 06:36

   Det är en fantastiskt fin rhododendron och jag tror nu när kanske det plantskoledrivna är bortklippt att den kommer må bättre. Blomningen är ljuvlig. Jag odlar roxieanum v. oreonastes också 🙂

   Tack detsamma! Carina

 5. Laila den 4 oktober, 2017 kl 17:51

  Förstår att det kan bli för mycket regn men här har trädgården girigt tagit emot det som trillat ner, nu börjar det bli möjligt att rensa igen. En riktigt solig och fin höstdag idag. Hinner dock inte utnyttja vädret fullt ut, valpen tar massor av tid. Fina tidlösa! De enda som kommit upp här är vita, hela plantan är faktiskt vit och ser ut som en spökväxt!
  Allt gott!/Laila

  • Carina den 5 oktober, 2017 kl 06:37

   Å så fint med vit tidlösa 🙂 Väntar på att mina ska blomma. De skickar bladrosetter varje år men ingen blomning hittills. Förstår att det är mycket jobb med en valp.

   Kram, Carina

 6. Luna Ek den 4 oktober, 2017 kl 20:31

  Ja, förändringarna är verkligen snabba nu. Här har kommit mer än 50 mm regn under senaste dygnet, så nu ser det inte ut som det gjorde igår. Svårt att spara bilder för att skriva om sedan när förutsättningarna inte är desamma.
  Det där med att sakna Hamamelis är tydligen fler än jag som gör på våren och så blir den inte köpt ändå. När jag letat på plantskolorna finns den aldrig och så glömmer jag beställa….
  Väldigt fina Tidlösa. I år hände något konstigt här de blev avbitna men utspottade och inget att ha.
  Ha det gott!
  Luna

  • Carina den 5 oktober, 2017 kl 06:39

   Jag har gjort som du i flera år… ..sett buskarna när de blommat tidigt, tidigt och sen glömt. Nu stog de mitt framför näsan 🙂 Har tack och lov ingen regnmätare så jag vet inte hur mycket som kommer. Men jag hamnade i ett riktigt skyfall igår förmiddag. Hoppas tidlösan skickar fler knoppar – de kommer ofta i omgångar – så du får se blomningen också.

   Kram, Carina

 7. martaronyai den 5 oktober, 2017 kl 05:37

  Arnold behövde några år hos mig för blomning, men den är en stor tillgång på senvintern, blommar, med lite tur, ”i evigheter”. Graziella är en känslig typ, ogillar både kyla och torka, men kommer igen. Sensommarregnet har gjort att den har piggnat till hos mig också. Jag gillar den för de distinkta bladen och blomfärgen, men är, precis som du antyder, svår att få en tilltalande form på pga diverse frost- och torkskador.
  Lökhelgen missade jag totalt, fast kanske lika bra, för beställningen från Botanicus har ff inte kommit ner i backen. Säger som du, lite lugn och ro, tack.
  Stor kram
  Marta

  • Carina den 5 oktober, 2017 kl 06:42

   Tack – då vet jag vad jag ser fram emot. Tror det var det som hade hänt ’Graziellan’ – torka i plantskoleledet. För i sommar har jag inte putsat så mycket men förra året… ..och jag vet inte hur många gånger jag la slangen där för rejäla rotblötor. Men vacker… 🙂

   Började planteringen av lökarna igår. Det var ju en halvtimmas sol på förmiddagen. Fick satt åtminstone några saker bla från Botanicus.

   Kramar, Carina

 8. Gunilla Teckenberg den 5 oktober, 2017 kl 06:27

  Hej Carina!

  Synd på den tjusiga Rhododendron, man vill nästan gå fram till dem och säga att låt bli nu, dags för vintervila. Sorbus scalaris är riktigt läcker, den skall jag kolla upp för ev. framtida behov – fniss! Man får så mycket idéer i bloggvärlden, ja.

  Kram!

  • Carina den 5 oktober, 2017 kl 06:43

   Haha… jo så är det! Det är inspiration och idéer i massor att ta vara på 🙂 Peppar, peppar i sommar har jag inte klippt så mycket på den som förra året. Har en tanke om att den hade fått torka ut för mycket innan den kom till mig. I år har den till och med blommat.

   Kram, Carina

 9. Mina den 5 oktober, 2017 kl 12:33

  Hejsan!
  Vilken fantastisk trädgård du har, och vilken artrikedom! 🙂
  Skulle så gärna vilja komma i kontakt med dig och ställa några frågor angående stormhatt.
  Önskar dig en fin dag!
  Mvh Mina mini86_3@hotmail.com

  • Carina den 6 oktober, 2017 kl 10:33

   Hej Mina!

   Du hittar ett kontaktformulär under fliken ’kontakt’ i menyn uppe till höger. Alternativt kan du skriva dina frågor här i en kommentar.

   Välkommen att höra av dig! Carina

 10. Inger den 5 oktober, 2017 kl 19:21

  Lite lugn hemmatid är väl ändå bland det bästa.
  Fina rariteter du bjuder på.
  Kram

 11. Marika den 6 oktober, 2017 kl 09:47

  Hej Carina!
  Så söt den lilla Cyklamen är, ser ut att ta skydd under hostan. Härlig bild på tidlösa, lyser upp så fint.
  Vi har haft några soliga fina dagar, precis som det skall vara på hösten.
  Hoppas solen hittar till dig.
  Trevlig helg /Marika

  • Carina den 6 oktober, 2017 kl 10:28

   Mmmm… igår och idag och över helgen verkar det som – sol alltså. Fast i helgen är jag på kurs. Men igår planterade jag lökar och annat så nu finns ingen kö 🙂

   Cyclamen och tidlösa ger verkligen färg just nu 🙂

   Tack detsamma! Carina

 12. Anita den 6 oktober, 2017 kl 10:19

  Ja det går väldigt snabbt nu. Löven skiftar färg och så faller dom. Har redan sett flera kala träd vilket känns väldigt tidigt. Jag hoppas du kan få lite lugn hemmatid och uppehåll. Man behöver dagar i trädgården. Håller tummarna för att din Rhododendron ‘Graziella’ klarar vintern. Det blir lite upp och nervänt ibland i naturen. Och tidlösa ser jag överallt nu på bloggar och i trädgårdar när jag är ute och promenerar. Din tidlösa är väldigt fin. Snyggt med de dubbla blommorna.

  Önskar dig en skön, avkopplande helg!

  Kram Anita

  • Carina den 6 oktober, 2017 kl 10:30

   Haha… ja du helgen bokade jag för kurs i Illustrator. Måste varit nån slags tidsövermod 🙂 Hon klarar nog vintern har haft henne några år nu men ser gärna att busken inte fryser. Med lite tur blir hösten lång och då mognar skotten av.

   Tidlösorna är helt fantastiska nu. Lyser som neon när jag går bland växterna 🙂

   Kram, Carina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.