Insektskupan - Veronicastrum virginicum

Insektskupan – en lyckosam bieffekt

Insektskupan som jag går omvägar runt

 

Insektskupan surrar av liv. Det är en lyckosam bieffekt att några av växterna som älskas av insekter hamnat nära varann. Inget är genomtänkt och planerat för att locka insekter. Men under högsommaren surrar och fladdrar det oavbrutet i hela västra ändan av Lillevarn.

Så vad är det som lockar? Mest och värst är det i den stora och höga kransveronikan, Veronicastrum virginicum,  men den sibiriska varianten var lika lockande för några veckor sedan. Just nu så går jag faktiskt en omväg runt kransveronikan för ljudet är skrämmande likt en bisvärm på fri fot. Nära den står en stor rugge Nepeta subsessilis som också verkar oemotståndlig. Echinacea purpurea, solhatt, lockar också precis som Lythris och Astilbe. 

Allt det här är som sagt en bieffekt. Jag har planterat växter jag gillar och insekterna håller tydligen med. Men visst känns det bra med insektskupan efter de senaste årens diskussion om hur vi behöver plantera för att våra pollinerare ska överleva. De är ju livsviktiga för oss. Och nu har jag blivit inspirerad att fortsätta.

Insektskupan - Veronicastrum virginicum

 

Insektskupan är populär

I perioder sitter det minst två fjärilar på många av blomstjälkarna. De har en osviklig känsla för när fingret närmar sig avtryckaren på kameran. Men jag får vara nöjd med att två av fyra blev kvar i den här blomställningen.

Insektskupan - Veronicastrum virginicum

 

Tistlar är också populära och nu börjar bolltisteln blomma. Det är antingen Echinops sphaerocephalus eller E exaltatus – de är svåra att skilja åt. Men alla tistlar jag odlar har samma effekt.

 

_MG_2762-Edit-6

 

Humlor gillar också de här växterna men de hittar jag ännu oftare i olika stormhattar. När jag ser hur de precis, precis knör sig in i blomman så får jag respekt för naturens samspel. Växter och pollinatörer lever verkligen i symbios med varandra. Och visst känns det spännande att en svensk humleart gillar en stormhatt från Ö Asien.

Aconitum volubile

Aconitum volubile, klätterstormhatt

 

Lilium regale

Lilium regale har lagt sig ner i rhododendronen och middagsbordet är lättåtkomligt

..och ursäkta göteborgshumorn 😉

carina2

15 Kommentarer

  1. Linda den 10 augusti, 2016 kl 10:27

    Så härligt! Jag älskar när växterna blir insektsmagneter. Här har fjärilarna varit alldeles tokiga i lavendeln. Ska nog försöka sätta lite fler insektälskare nästa år bara för surrets och fladdrets skull.

    Här är det iskallt och regnigt i dag. Tänkte pigga upp mig med jordgubbar från gårdsbutiken en bit bort, men de hade till slut slutat plocka för säsongen. Men maken tände en brasa åt mig innan han gick till jobbet och jag åt scones framför den till frukost. Nu ska jag fortsätta läsa en riktigt mysig deckare innan jag tar itu med en hemodlad lunch. Kramar ut så mycket njutning jag bara kan ur mina sista semesterdagar 😀

    Kram
    Linda

    • Carina den 10 augusti, 2016 kl 10:32

      Det låter så himla härligt och inte alls som min sedan länge uppskjutna städning. Fast först får det bli frukost… scones… ja kanske det 🙂

      Kram, Carina

      • Linda den 14 augusti, 2016 kl 09:19

        Hoppas att det blev scones och att städningen gick galant och var snabbt avklarad.

        Här har vi faktiskt minigurkor i affären. Det finns dock en odlare i närheten, så det kanske är därför. Trist att det inte har blivit något med dina gurkor i år. Har du fina plantor, eller har det växt dåligt från början?

        Ha en fin dag. Jag ska njuta så mycket jag kan, för i morgon börjar allvaret igen.

        Kram
        Linda

  2. Marit den 10 augusti, 2016 kl 10:28

    Ja, det er viktig å ha blomster som insektene liker. Jeg har også det i tankene når jeg kjøper planter. Akkurat nå er det Buddleia og Liatris som har flest besøkende akkurat her nå.
    Gøteborghumor er vel bra nok den! 😉

    Klem, Marit

    • Carina den 10 augusti, 2016 kl 10:30

      Tyvärr frös de två buddleiorna bort i vintras men jag kommer absolut satsa på fler i framtiden. Liatris hade jag glömt bort. Den växte i mina rabatter för länge sedan. Tack för tipsen 🙂

      Kram, Carina

  3. Gunilla Teckenberg den 10 augusti, 2016 kl 14:33

    Wow vilken bild du lyckades få av fjärilarna på de lila blomställningarna! Det krävs lite tålamod för att få fina insektsbilder.

    Ja, det är trevligt med allt fladdrande så här på sensommaren och ibland dyker det upp en oväntad besökare.

    Citrontimjan är annars en riktig insektsdragare, gillas av alla.

    Kram!

  4. Lotta den 10 augusti, 2016 kl 21:27

    Jag blir väldigt glad när jag ser fjärilar och bin i klungor runt våra växter. Älskar verkligen den synen, det känns som om något fungerar och det ger lite hopp. ..
    Otroligt fin bild på blommor , bin och fjärilar!

    • Carina den 12 augusti, 2016 kl 20:17

      Visst är det härligt med positiva saker som omväxling. Naturligt och hoppfullt!

      Kram, Carina

  5. Ulrika den 11 augusti, 2016 kl 08:25

    Kan verkligen bara hålla med! Älskar de flesta insekter och de mindre älskade måste också få finnas förstås;) I sommar har även Nässelfjärilarna dykt upp igen till vår stora glädje. De har varit osynliga i två år av någon anledning. Superfina bilder!

    • Carina den 12 augusti, 2016 kl 20:19

      Tack Ulrika! Sant – man får ta det goda med det onda. Men har ändå haft förhållandevis få mygg och blinningar. Måste erkänna att jag är ganska dålig på fjärilar. Jag ser olika och jag tror jag sett nässelfjärilar också i år.

  6. Laila den 11 augusti, 2016 kl 13:48

    Humor är aldrig fel, göteborgsk eller annan! Gillar din Insektskupa. Här är vi inte fullt så kreativa när det gäller att benämna våra rabatter, ett stort bestånd av bolltistel får helt enkelt heta Baren eftersom humlorna alltid hänger där i timmar, påtagligt berusade!
    Allt gott!/Laila

    • Carina den 12 augusti, 2016 kl 20:21

      Baren var väl minst lika kreativt – jag kan riktigt se humlorna lulla iväg. Har inte tänkt på att de blir berusade men visst har jag sett humlor som nästan ramlar ur blommorna 🙂

  7. Kristinas oas den 11 augusti, 2016 kl 16:19

    Vilken lyckträff att växterna hamnade så bra och drar fullt med besökare! 🙂 Fin bild på fjärilarna, de har ju en förmåga att fladdra iväg så snart man kommer nära… Veronikorna är underskattade, så tacksamma långblommare och insektsmagneter.
    Kram Kristina

    • Carina den 12 augusti, 2016 kl 20:23

      Tack! Nu när jag tittat lite extra så tror jag att de flesta arter som blommar nu drar mycket insekter. Medan en del hybrider särskilt fyllda blommor är fullständigt ointressanta. Så nära ursprunget verkar vara melodin 🙂

      Kram, Carina

  8. Katarina /En Grön Sida den 13 augusti, 2016 kl 09:49

    Ja, visst är det härligt med alla dessa pollinerare som ju är grunden för växternas överlevnad/spridning. Jag har inte heller tänkt medvetet kring insekter då jag valt vad som ska växa här, men så har det ändå blivit flera som lockar många. Surrandet är härligt, men helst lite på avstånd om det är många. Kanske den där stormhatten är rena kinakrogen för humlan? ;o)
    Fortsatt härlig helg!
    kram
    /Katarina
    …som äntligen fått igång ett trögt internet igen. Så irriterande när sidorna ”hänger sig”, bilder inte vill visas osv osv. Stunden av väntan känns oändlig och det där med mindfulness känns mycket långt borta, ha ha!

Lämna en kommentar





Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.