ackompanjemang - Lilium auratum

Ackompanjemang av liljedoft

Ackompanjemang när jag städar

 

Har städat av i de flesta planteringar och även börjat på bloggen. Båda behövs! Ute har jag tagit bort överblommat och fröställningar från sånt som inte får sprida sig vilt. Fula blad har det blivit efter försommartorkan men också lite annat. Pionernas blad har fula fläckar och börjar vissna – bort med det. Naknare – javisst men inte lika skräpigt.

Mest nöjd med…

Äntligen har jag tagit mig i kragen och kört ut spån på alla gångar. Jag har rensat de så många gånger men skjutit upp täckningen. Gissa vad jag fått göra om igen och igen. Det har varit som ett självspelande piano. Spånet är bra. Det är återvinning av spån från en såg. Det mörknar fort och nedbrytningen går långsamt. Spån behöver självt en massa kväve för att brytas ner så det blir inte så mycket ogräs som trivs. Det ogräs som gror syns bra och är lätt att plocka. Så varför gjorde jag inte det här tidigare…

 

sågspånstäckning

Spån som legat sen i våras ovan och sen det nya nedan. Har bokstavligen samlat ihop och hängt upp en gullklematis som börjar visa sitt sanna spridningsglada jag.

sågspånstäckning

På bloggen

Har jag rensat oanvända bilder, utkast och en del gamla inlägg.  Kör ett litet rens program som tar bort gamla versioner och annat. Försöker komma ihåg vad jag saknar för bilder och uppdaterar växtegistret. Det är lite pyssel men växtregistret här kompletterar det nedskrivna.

Och i höst ska jag byta webhotell. Förhoppningsvis ska allt ladda snabbare sedan. Jag är lite trött på laddtiden som är just nu, men också på väntetiden på service som är löjligt lång i förhållande till priset.

 

Men så var det liljedoften…

Vinden bär med sig puffar av väldoft ute. Och inne blommar buketter – vita liljor och mörkt röda dahlior.  Liljorna har varit underbara en period nu. En kompis lärde mig att  knipsa av ståndarna hos enkelblommande liljor så doftar de mindre när man tar in dem. Jag tycker om doften fast jag vet att en del tycker det blir för mycket.

 

Lilium 'Salmon Star'

Lilium ’Salmon Star’

ackompanjemang - Lilium yellow/white mix

En mix av gula och vita liljehybrider från oriengruppen som fått sällskap av Lilium leichtlinii  som gömt sig bland de stora klockorna, framför dem Hosta ’Carnival’

ackompanjemang - Lilium auratum

Lilium auratum jämte en kopparlönn och en ormbunke där de nya bladen är kopparfärgade och sen sakta blir gröna

 

Det är rätt så många växter som doftar så här på sensommaren. Att jobba till ackompanjemang av doft är härligt. Kommer på mig med att gå och snusa på flox, liljor och olika Agastache. Doft är härligt och om en tid kommer favoriten – silveraxet.

 

carina2

11 Kommentarer

 1. Luna Ek den 22 augusti, 2016 kl 22:35

  Så duktig du varit påatt städa,särskilt att städa i bloggen. Det är det tråkigaste jag vet, men det kanske beror på att jag fortfarande inte kan sitta för långa stunder. Jättefina liljor du har. De vita och gula tillsammans med hosta Carnivale är vackert. Tack för tips om att ta av ståndare på liljor, ute är liljedoften underbar nu, men inomhus klarar vi inte den inte.
  Kram Luna

  • Carina den 23 augusti, 2016 kl 07:47

   Det är inte jättekul att städa bloggen men det frigör utrymme så nödvändigt ibland 🙂 Det som känns allra bäst är att ha fått ordning på gångarna. Även om de är tillfälliga så blir det så mycket snyggare och enhetligare.

   Du kan pröva, fast liljorna doftar fortfarande men mindre.

   Kram, Carina

 2. Marit den 22 augusti, 2016 kl 23:05

  Det synes at du har renset godt opp ja! Det blir jo veldig fint etterpå. Jeg behøver å gjøre det samme her. Så vakkert med gule liljer og gule hosta!
  Så dyktig du er som har et register over planter. Det er nok fint å ha. Jeg bruker bloggen til det for jeg prøver å skrive inn der alt jeg kjøper. Da kan jeg gå tilbake der og søke hvis jeg bare husker navnet 😉

  Klem, Marit

 3. Carina den 23 augusti, 2016 kl 07:42

  Tack Marit! Ja det kändes och känns väldigt bra att det äntligen blev gjort. Jag har ett register för jag kommer aldrig ihåg vad jag planterat var annars. Minnet är väldigt kort ibland.

  Kram, Carina

 4. Gunilla Teckenberg den 23 augusti, 2016 kl 07:43

  Skönt när man fått gjort det som ligger och skaver, jag håller också på med att städa, torkan som plågar oss gör att det finns hur mycket som helst att klippa bort.

  Gullklematis ja, stod och tittade på den igår och funderade över om denna växt är odlingsvärd, tjaa, jag har inte bestämt mig än men jag blir inte glad av den i alla fall.

  Allt gott!

  • Carina den 23 augusti, 2016 kl 07:49

   Hade redan planterat min när jag förstog att den sprider sig glatt. Jag kommer odla den i en lite vildare miljö friväxande i något träd. Tycker om bladen och blommorna men inte när de väller över allt i rabatten 🙂

   Carina

 5. Susie på Stjärnarve... den 23 augusti, 2016 kl 15:09

  Så läckra bilder, man riktigt känner doften! Tyvärr har jag bestämt mig för att lägga ner odlingen av liljor – får alldeles för mycket baggar. Inget verkar heller hjälpa till att få bort dom och när dom är tusentals så hinner man inte ta kål på dom manuellt. Dom få liljor jag har kvar äts upp av larverna, dom som överlever dom gör det men det får inte bli några nya. Fast man blir ju sugen – kunde kanske ha några i växthuset… *fniss*
  KRAM
  Susie

 6. Carina den 23 augusti, 2016 kl 18:16

  Tack Susie! Jag plockar alla baggar jag ser och dödar. Sen tar jag blad med larver och lägger i vatten. Det har gjort att liljebaggarna minskat succesivt.

  Carina

 7. Linda den 23 augusti, 2016 kl 18:47

  Liljor är underbara när de inte blir uppätna av baggar och utomhus där de doftar lagom mycket 😀 Jag har haft lite trädgårdsånget på grund av allt som är visset och fult. Men i söndags tog jag ett krafttag och nu känns det så mycket bättre. Ser fram emot en vacker höst.

  Kram
  Linda

  • Carina den 23 augusti, 2016 kl 19:02

   Visst är det skönt när det är klart eller man åtminstone har börjat. Hos mig blev det lite naket men det känns himla bra och ser så mycket bättre ut. En vacker och lång höst vore härligt 🙂

   Kram, Carina

 8. Kristinas oas den 28 augusti, 2016 kl 10:41

  Njuter av de vackra liljorna och tänker mig doften. Städa är bra, där ligger jag efter just nu, men ignorerar visset i trädgården och osorterade bildmappar på datorn bäst jag kan. 😉
  Kram Kristina

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.